Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Societatea controlata

Societatea controlata

societatea civila

 Societatea controlata
Indeobste societatea controlează elitele ei politice. Asta se realizează prin diferite mecanisme care se identifică adesea cu democratia – Constitutie, Parlament, Justitie independentă, libertatea presei. Ce observăm în ultima, vreme la Bucuresti, este asaltul clasei suprapuse de a aduce societatea sub ascultare, de a-i reduce gradul de independentă – economică, politică si ca surse de informatie. Vezi asa-zisa lege a defăimării propusă de Dragnea, si nu singurul ex la îndemină (altul ar fi povestea cu declaratiile de avere). Este o incercare de a decupla societatea de deciziile care o privesc. Elita politică vrea să decida singură. Vrea să fie lăsată-n  pace ca să-si rezolve propriile ei probleme sociale, de carieră, de avere etc. Asta fără ca lumea romanească sa aibă ceva de spus, de contestat (vezi Club Colectiv si demisia guvernului Ponta).  Partidele vor sa se înteleagă între ele fără amestec din afara lumii politice (massmedia etc) cu privire la împărtirea resurselor. Eventual să se roteascaă la guvernare si să creeze iluzia democratiei în actiune – dacă tot  suntem în UE si NATO. Oricum fac masiv afaceri tranpartinice. Ce vor acesti lideri este de ex. ca massmedia, mediul online,etc. să nu mai scotocească prin afacerile d-lor ministri, deputati, senatori, primari, presedinti de CJ.

Văd aici o tentativă agresivă de a aduce sub control societatea din partea clasei politice. Tentativa este sprijintă de anumite  cercuri de afaceri, interesate de profit si de siguranta capitalurilor, indiferente la democratie. Chiar le convine un regim autoritar care ar fi un partener mai sigur decit un lider democrat care depinde de parlament si de partide. Mai sprijină tentativa zone din serviciile secrete si armata traditional legate de un regim de ordine. Apoi zone din mass media – si ele parte din sistem. Ca si zone ale unei pretinse societati civile – parte a sistemului care simulează interesul pentru  valorile democratice.

Ajunsă la maturitate dar nedemocratică această clasa politică încearcă să deturneze democratia atita cită este în directia opusă. Speră să creeze un stat autoritar cu o societate subordonată si controlată. Modelul este Putin/ Lukasenko. E aici un amestec de cinism, frică, interese mari în salvagardarea intereselor proprii în dauna intereselor societatii. Asta prin orice mijloace. Clasa politică în mare visează doar sa-isi prezerve avanteajele obtinute in 26 de ani. Tinde să-si salvgardeze interesele de clan, să exploateze resursele si să continue nestigherită jaful.

Imaginea de ansamblu a lumii românesti, institutional vorbind, este a unui regim tot mai autoritar si corupt. O  democratie de fatadă, cum se spune in literatura de specialitate –  shadow-democracy cu un alt termen consacrat. România este asezată geografic aproape de Rusia, de republicile din sudul fostei URSS. Regimurile de acolo  exercită o reală influentă si fascninatie la Bucuresti. Destui politicieni se uită cu invidie la acele regimuri în care elita politică e securizată printr-un amestec de coruptie la toate nivelurile, cu represiune si control. Acolo politicienii de la putere nu isi bat capul cu ce vrea societatea si jugulează orice tentativă de contestatie, de aparitia unei opozitii. Aranjează asa-zisele lor alegerile dinainte. Totul se petrece în culise ca in Mafia. Dragnea actioneaza mai curind ca Lucky Luciano nu ca Tony Blair, cum vrea să dea impresia.

Asistăm de la o vreme in România la o tentativă de a crea un regim politic asemănător. Vom ajunge în curind ca prin actiunea clasei politice românesti ca influenta acestor regimuri postcomuniste de natură autoritar-dictatorială să fie la fel de mare ca influenta Occidentului – invocată de mai toti liderii politici acum cu juma de gură.

Acesta este conflictul  subteran  care se dezvoltă în lumea românească. Nu stiu cum se va termina. Intrebarea este dacă se găsesc în societatea românească asa cum este ea azi, – obosită,  deprimată, obsedată de emigrare ca solutie individuală – forte suficient de lucide si vigilente, suficient de deschise si devotate valorilor democratice pentru a împiedica alunecarea României – care unora li se pare inevitabilă- spre un regim autoritar, cu o societate controlată.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000