Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Sfarsitul cruciadei anticoruptie

Sfarsitul cruciadei anticoruptie

Gigi Becali este arestat deoarece si-a facut o justitie paralela cu cea oficiala. Hotarand sa-l tina in arest pentru o luna, judecatorii intentioneaza sa dea un exemplu pentru uzul societatii civile. Asta declara ei ca vor. Ceea ce obtin in fapt este intarirea fara precedent in ochii publicului a imaginii Justitiei paralele. Dublu paralelism – cel al justitiei lui Becali cu Justitia oficiala este considerat justificat pentru ca Justitia oficiala e perceputa ca paralela – paralela cu realitatea acestei tari.
Ca lui Becali putin ii pasa de lege era evident si cu doua luni in urma, cand s-a produs pedepsirea privata a celor care i-au furat masina, si cu zece ani in urma. Legea lui Becali a insemnat dintotdeauna atacare si lovire de persoane, agresiuni verbale publice de o violenta si obscenitate incredibile, plimbare de pungi si valize cu bani de colo-colo, desconsiderarea nu numai a legilor juridice, dar si a regulilor minimale de comportament intre cetateni. Am auzit tot felul de insi repetand tamp compatimitor pe ecranul televizorului „dom’le, da-o incolo, sa-l ia cu 30 de mascati…“ Pai, daca veneau doi ofiteri in civil politicosi care sa-l invite la sectie, ar fi obtinut de la d. Becali, ca si altadata, altceva decat un flit? Si asa, cu cardul de mascati cu tot, d. Becali a fost „dus“ la politie, caz unic in lume, conducandu-si propriul Mercedes si vorbind la mobil, in loc sa fie bagat pe bancheta din spate a masinii politiei cu mana pe cap.
Pomenile lui, fie ca a finantat constructii de case pentru sinistrati sau curent electric pentru „slumdogs“, fie ca a dat bani Bisericii, fie ca a scos pur si simplu din buzunar bumasti de euro mototolite, n-au fost altceva decat tot paralelizarea statului paralizat in a satisface nevoile cetatenilor – parale electorale pentru imaginea politicianului Becali. Si un copil isi pune atunci intrebarea: de ce in atatea alte cazuri, multe la fel, daca nu mai grave, G. Becali a fost lasat sa faca ce-a vrut si tocmai acum „organele“ si-au amintit sa-l aresteze?
Ce raspunde onor doamna Justitia la aceasta intrebare publica? „Instanta mai justifica caracterul exceptional al masurii arestarii preventive prin aceea ca […] reactia autoritatilor judiciare trebuie sa fie prompta, ferma, exigenta, pentru a da un semnal in acest sens societatii civile in sensul ca astfel de manifestari nu pot fi lasate nesanctionate.“ Sa mori de ras in chinuri. Dupa ce niciun mare corupt n-a fost judecat si condamnat in tara luptei anticoruptie, dupa ce criminalii inchisi sunt pusi in libertate fiindca li se bate ochiul stang, iar cei care comit furturi, talharii si omoruri la Brasov, Cluj, Ciorogarla, Bucuresti sau Constanta circula binemersi, dupa ce oamenii legii produc un Cod civil care rimeaza cu imbecil si un Cod penibil zis penal, dupa ce din documente secrete ale diplomatiei austriece aflam (prin grija cui?) despre ordinele date Justitiei de seful statului ca sa-i fie priponiti adversari politici, iar distinsei Justitii ii trebuie 9 ani ca sa se agate de dosarul Popoviciu, pe Judecatoria sect. 1 o taie o promptitudine, si-o fermitate, si-o exigenta ceva de speriat. Mai mult, tot doamna Justitie sect. 1 emite, uluitor, si judecati eticologice: „Inculpatul G. Becali este o persoana recunoscuta in unele medii ca formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alti cetateni (cum ar fi apropierea de biserica si de credinta in Dumnezeu, aspect pus in evidenta in multe ocazii in sens pozitiv), acesta, poate mai mult ca ceilalti coinculpati, fiind dator sa se manifeste intr-o conduita care sa se incadreze in limitele legalitatii.“ Dupa ce ne frecam la ochi si scuturam din cap, nu ne ramane decat s-o luam logic. Deci, daca un credincios ortodox practicant comite o agresiune si sechestru de persoana, el are sanse mult mai mari sa ramana dupa gratii decat un ateu sau un satanist. Daca un formator de opinie in anumite medii, de pilda d. Stan Georgel, presedinte de bloc in Balta Alba, care e ascultat cu sfintenie la sedinte de toti locatarii, ia la pumni un restantier la intretinere ca sa-l convinga sa plateasca, atunci d. Stan Georgel ramane in puscarie pentru ca e si formator de opinie, in vreme ce restantierul isi va vedea nestingherit de neplata. Iar subsemnatul, Popescu, daca fur un laptop dintr-un mall, voi fi luat cu mascati de-acasa pentru ca sunt gazetar (gaozar cf. fratii Basescu) si deci formator de opinie. Pe scurt, mesajul Justitiei catre popor: stimati cetateni, feriti-va sa aveti opinii si mai ales sa le comunicati public, caci asta o sa va ingreuneze situatia. Dar domnii magistrati nu sunt si domniile lor formatori de opinie? Ba da, ei formeaza zi de zi opinia oamenilor din toate mediile despre Justitia din Romania: o opinie exprimata prin cuvinte scurte, de trei pana la cinci litere, intre care cele mai decente sunt mortii si gatii.
Arestarea lui Gigi Becali, facuta cum s-a facut, marcheaza sfarsitul cruciadei anticoruptie, lansata la apa in 2004 de Traian Basescu, transformarea ei deplina in mascarada anticoruptie. Orice arestari se vor mai opera in continuare, ele vor fi vazute de public ca rafuieli si manevre in jocurile murdare la nivel inalt, fara nici o legatura cu ideea de lege, raspundere si dreptate in aceasta tara.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000