Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Mircea Aron este noul presedinte CSM

Mircea Aron este noul presedinte CSM

Consiliul Superior al Magistraturii

 Mircea Aron este noul presedinte CSM
Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acesta fiind ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a ales miercuri, 6 ianuarie 2016, noua conducere, in cadrul unei sedinte la care a lipsit seful statului, Klaus Iohannis. Noul presedinte al CSM este judecatorul Mircea Aron, iar vicepresedinte este procurorul Luminita Palade. Ambii au fost candidati unici pe functiile pe care au fost alesi. Este pentru prima data in ultimii ani cand presedintele nu este prezent la sedinta in care CSM isi alege conducerea, presedintia fiind reprezentata de Simina Tanasescu, consilier prezidential in cadrul Departamentului Reforma Institutionala si Constitutionala.

In cadrul sedintei de plen, judecatorul Horatius Dumbrava a remarcat lipsa presedintelui Iohannis si a avertizat ca "a crescut ingrijorator numarul de atacuri la adresa independentei justitiei (...) si as vrea ca si presedintele sa se raporteze la acest lucru". Dumbrava a facut referire si la episodul scandalului ofiterilor acoperiti si a declarat ca "asteptam un semnal de transparenta de la presedintele Klaus Iohannis, care sa spuna ca nu este niciun judecator ofiter acoperit".

Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), s-a declarat de acord cu Horatius Dumbrava si a afirmat ca "am asistat si inca mai asistam, dar am asistat la atacuri extrem de dure la adresa magistratilor, procurori sau judecatori, care au instrumentat dosare extrem de importante, atacuri prin care s-a urmarit decredibilizarea acelor magistrati, a activitatii lor, pentru a se pune eventual sub semnul indoielii onestitatea acelor colegi, atacuri care nu au facut altceva decat sa ne descalifice ca tara si sa slabeasca increderea uneori a partenerilor externi vizavi de ce se intampla in tara".

Judecătoarea Livia Stanciu, în sedinta CSM: "Mai există încă politicieni care îsi doresc o justitie controlată!"

"Nu trebuie să ne lase indiferenţi, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care îşi doresc o justiţie controlată şi atunci noi trebuie, aici, cu toţii, să facem un front comun împotriva unui astfel de fenomen. Ştim foarte bine că presiuni asupra justiţiei se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistraţilor, ci şi chiar prin încercări de modificarea a unor legi de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar. Atunci, cu atât mai mult trebuie ca întreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte să adopte o atitudine extrem de responsabilă vizavi de modalitatea în care regândim modificarea unor dispoziţii din aceste legi", a subliniat presedintele ÎCCJ.

Judecatorul Marius Tudose, presedintele inca in functie al CSM, si procurorul Bogdan Gabor - vicepresedintele institutiei au prezentat raportul de activitate al institutiei pe anul 2015, au luat cuvantul mai multi membri ai Consiliului, dupa care judecatorul Mircea Aron si-a prezentat proiectul managerial. La sedinta de astazi, 6 ianuarie 2015, sunt prezenti si Raluca Pruna - ministrul Justitiei, Livia Stanciu - presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei.

Conform legii, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.

Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă- Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002 membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004- 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în Consiliu din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, între octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi în perioada mai- decembrie 2009 inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, între ianuarie 2010- iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Luminiţa Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine şi transparenţă în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA şi ICCJ, consolidarea Inspecţiei Judiciare şi întărirea integrităţii sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management şi propunerea de aplicare din 2017 a dispoziţiei potrivit căreia atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la bugetul instanţelor să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia noului preşedinte al CSM, independenţa financiară ar reprezenta o garanţie reală a independenţei instanţelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanţelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiţiei, şi o analiză de eficienţă financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, "de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raţionalizării instanţelor".

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activităţii CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cu celelalte instituţii europene, inclusiv ENJC- Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM este şi prezentarea Raportului de activitate pe 2015, când instituţia a fost condusă de judecătorul Marius Badea Tudose, preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, vicepreşedinte.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie, fiecare având un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2015 de judecătorul Marius Badea Tudose, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, drept vicepreşedinte.

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.

Vezi AICI cine sunt Mircea Aron si Luminita Palade si ce isi propun in proiectele manageriale

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000