Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Miliardarii Romaniei concediaza ca sa salveze din cash

Miliardarii Romaniei concediaza ca sa salveze din cash

Disponibilizari, reduceri de cheltuieli si economisirea banilor in asteptarea oportunitatilor de afaceri– sunt solutii pe care le-au aplicat unii dintre cei mai bogati romani, pe timp de criza. Altii se gandesc insa sa vanda aproape tot ce detin in Romania, cum este cazul lui Gigi Becali, dar nu din cauza turbulentelor financiare, ci din motive mai degraba emotionale.
"Ce afaceri? Nu ma mai intereseaza afacerile, nu mai vreau sa fac afaceri in tara asta, vreau sa vand tot ce am. Nu vreau sa mai muncesc ca sa asigur salariile procurorilor si politistilor care mi-au facut ce mi-au facut, din zecile alea de milioane pe care le dau pe taxe si impozite", a declarat pentru Gandul Gigi Becali, care anul trecut se afla pe prima pozitie in Capital Top 300 cei mai bogati romani, cu o avere de 2,5 miliarde de euro.
Ideea de a-si muta operatiunile intr-un paradis fiscal – dupa modelul deja consacrat - nu e pe placul finantatorului Stelei. "Nu, eu nu vreau sa scot banii din tara", explica el. Solutia vanzarii nu este insa una pe care o va pune in aplicare in perioada urmatoare, pentru ca nu vrea sa-si dea afacerile pe nimic, intr-un moment mai putin favorabil din punct de vedere economic. Crede ca va avea nevoie de cinci-sase ani pentru a finaliza toate tranzactiile. Un singur business nu e de vanzare: clubul Steaua. "Ma relaxeaza si vreau sa ma distrez", explica Becali.

Cu ochii pe oportunitati
Daca unii vand, altii sunt cu ochii pe oportunitati de investitii, chiar daca recunosc ca au fost nevoiti sa faca reduceri de cheltuieli pe timp de criza. "Vor exista si castigatori din aceasta criza, dar nu neaparat din profituri mari, pentru ca toate domeniile sunt afectate. Cine are posibilitati financiare ca sa faca plasamentele bine inspirate ori anumite achizitii va castiga pe termen lung", ne-a declarat Ionut Negoita, care impreuna cu fratele sau Robert detine, printre altele, Rin Grand Hotel.

Grupul patronat de cei doi cuprinde si afaceri imobiliare, dar si din domeniul mass-media. Strategia avuta in vedere de Ionut Negoita se poate aplica nu numai in imobiliare, ci in toate domeniile. "Erau anumite firme din domenii greu accesibile care nu puteau fi cumparate. Acum, insa, pretul lor a scazut", explica el. Principiul lui de afaceri este impartasit, de altfel, si de Cristian Burci, cu afaceri in industrie – productia de vagoane de cale ferata – si in transporturi, derulate sub umbrela IRS Group. "Deocamdata, nu cred ca mai functioneaza bine vreun domeniu, toata piata e in scadere. Vor fi insa oportunitati de achizitii extrem de bune in toate sectoarele, pentru ca valoarea companiilor va scadea ", spune Burci. Asa ca este bine sa ai lichiditati pentru a investi, adauga el. Ideal este sa ai bani de rezerva, stocuri de cash ca sa poti reactiona la modificarile care vor veni, crede Marius Cristescu, coproprietarul grupului Bega, alaturi de fratele sau Emil. "Probabil ca vor aparea multe active care vor fi executate de banci si de-aia e bine sa ai cash, pentru asemenea oportunitati", explica omul de afaceri.

Partea urata a crizei
Chiar daca mai au resurse de plasat, majoritatea milionarilor de top au fost nevoiti sa faca disponibilizari si sa taie adanc din costuri. Bunaoara, fratii Negoita au renuntat la 10-12% din cei o mie de angajati, cati lucrau in cele patru hoteluri din Bucuresti. "S-a mai diminuat si personalul din constructii in perioada rece, pentru ca vorbim de o activitate sezoniera, dar acum am repornit", spune Ionut Negoita.
In alte domenii, insa, reducerile de personal au fost mult mai drastice, cum s-a intamplat in cazul afacerii lui Cristian Burci. "In primul trimestru, din cele trei fabrici, am disponibilizat 1.600 de oameni, reprezentand 15% din personal. Acum suntem in proces de reanaliza, dar disponibilizarile vor continua", ne-a declarat Burci. El crede ca singura solutie in aceasta perioada este taierea de costuri, fie ca este vorba despre cele de administrare ori de personal. Si Marius Cristescu a fost nevoit sa dea afara in jur de 300-400 de angajati, reprezentand 10% din personal. "Totul este sa-ti reduci cheltuielile la nivelul veniturilor", explica el.
Disponibilizari a facut si Gigi Becali, 30 din cei 43 de angajati ai producatorului de echipamente electrice Romes Voluntari intrand in somaj tehnic. "E drept ca am dat afara oameni de la Voluntari, dar nu am avut ce face, acolo nu se mai producea nimic de trei ani", spune Becali, care detine 80% din afacere. Cu restul angajatilor din celelalte companii ale sale nu stie ce va face. "Daca vand tot, ce ma mai intereseaza de disponibilizari?", se intreaba Becali.

"Supravietuiorii" Adrian Porumboiu si Gica Popescu
Concedierea angajatilor nu este insa o solutie obligatorie. Este cazul lui Gica Popescu, unul dintre cei mai respectati fotbalisti din Romania, cu afaceri in imobiliare, care nu a fost nevoit sa dea afara niciunul din cei 20 de oameni care lucreaza pentru el. "Cand m-am apucat de afaceri, am gandit o structura eficienta, cu un numar mic de angajati. In rest, am externalizat multe activitati", ne spune Popescu. Si el este afectat de criza, mai ales de cea spaniola, o buna parte din afacerile sale fiind facute cu parteneri din Spania. "Cat timp sectorul bancar si financiar nu se redreseaza, lucrurile nu vor merge. Asa e si cu imobiliarele, nu exista finantare si e normal sa stagneze", explica fostul capitan al FC Barcelona. Exista insa si o parte buna a crizei, pentru ca s-a terminat cu specula din imobiliare. "Te duceai sa bei o cafea, dadeai peste o agentie imobiliara. Pana si medicii faceau imobiliare, toata lumea se ocupa de imobiliare", conchide Popescu.
Nici Adrian Porumboiu, finantatorul FC Vaslui si detinator al grupului de firme Racova Com Agro Pan, nu a taiat din schema de personal, desi are peste 7.000 de angajati. Recunoaste ca e mai greu decat inainte, dar spune ca nu are de gand sa trimita oamenii acasa. In aceasta perioada dificila, sunt si castigatori: bancherii, chiar daca se plang de restrangerea creditarii. "Lacrimi de la popa si planset de la bancheri, sa nu crezi niciodata", spune el.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000