Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Imi cer iertare

Imi cer iertare

educatie copii

 Imi cer iertare
Dragul meu copil, ştiu că astăzi nu sunt alături de tine. Şi mă doare. E ziua ta, iar tu probabil călătoreşti cu viteze superluminice către o galaxie îndepărtată. Ai sabia de Jedi în mâini şi eşti pregătit să faci dreptate pe una dintre planetele tale pline de poveşti. Sau, cine ştie, poate ai ajuns în Lothlórien, pădurea fermecată a elfilor. Stai lângă pelerina lungă a lui Gandalf şi îl sorbi din priviri pe Ara

Să nu te grăbeşti să creşti. Copilăria este cel mai puternic lucru din această lume. Doar voi ştiţi să visaţi. Aveţi magia adânc încrustată în ochii mari şi nevinovaţi. Construiţi din orice o lume, eroi, aventuri şi destine. Noi am uitat. Suntem departe. Orbecăim în deşerturi într-o degringoladă totală. Şi nici măcar noaptea, când adormim, nu mai suntem capabili să visăm.

Zilele trecute, când mergeam pe stradă, când eu vedeam doar gropi, câini vagabonzi şi mintea îmi umbla încordată aiurea la tot felul de subiecte absurde, înnodate în nume de primari nătângi, politicieni corupţi şi oameni veroşi, tu te luptai cu forţele răului. Aveai tolba şi arcul cu săgeţi la tine. Niciunul dintre noi, cei mari, nu le vedeam. Erau doar ale tale şi libertatea curgea printre literele fiecărui cuvânt cu care încercai să ne explici povestea.

Deşi încă nu înţelegi, te rog să ne ierţi pe noi, cei mari. Încercăm mereu, ca nişte neghiobi, să vă tragem cu forţa în lumea noastră. În fiecare zi vă bombardăm cu prostiile, urile, idioţeniile şi dramele noastre de mahala. Am ajuns să ne gândim doar la propriul confort, cel al zilei de astăzi. Pentru noi viitorul este doar un cuvânt golit, de care fugim ori de câte ori plătim o factură la bancă sau încasăm salariul la sfârşit de lună. De aceea pensia a ajuns mai importantă decât cartea de poveşti.

Vă umplem de E-uri, de supermarket-uri sau de mall-uri şi facem o mândrie din maşina pe care o cumpăram sau televizorul LCD crucificat pe peretele camerei. Vă punem un calculator în faţă, căştile pe urechi şi tastatura în braţe. Apoi vă uităm într-un colţ de cameră. Şi vă băgăm în cap că lumea se construieşte în jurul acestora. Pentru ca noi să nu cumva să fim deranjaţi din teatrul absurd în care am ajuns să jucăm ca nişte păpuşi ale căror sfori ajung până la urmă să ne sugrume.

Nu ştiu să-ţi spun acum ce e rău şi ce e bine. Sunt prea prinsă în lumea aceasta, a oamenilor mari. Şi dacă aş încerca să îţi îndrug ceva, sigur aş spune o mare prostie. Dar îţi promit că te voi asculta. Că voi deveni elevul tău cel mai sârguincios şi îţi voi sorbi toate poveştile. Şi poate că, la un moment dat, ai să mă reînveţi să visez şi să înţeleg că tot ceea ce fac trebuie să fac doar pentru tine şi pentru toţi cei ca tine.

Cei mai periculoşi oameni omoară visuri, ucid speranţe, asasinează suflete. Şi o fac pentru că e în firea lor.

O veche poveste arabă spune că un scorpion, ajuns la un râu, se roagă de o broască să-l treacă. Speriată, îl refuză de frica acului veninos din coadă. „Ei, nu te teme! Dacă te-aş înţepa, ne-am îneca amândoi, nu-i aşa?". Broasca îl crede. Aşa că îl ia în spate şi porneşte spre celălalt mal. La mijlocul râului însă, scorpionul o atacă. Şi în timp ce se scufundau, cu ultimele puteri, broasca îl întreabă de ce a făcut-o. „Pentru că e în firea mea", a răspuns scorpionul.

Oamenii se nasc cu binele sau cu răul în ei. Proporţiile sunt diferite. Dacă vii pe lume ca vită, cele mai multe şanse, covârşitoare chiar, sunt să fii vită până la apusul zilelor. Dacă te naşti scorpion, firea ta te va îndemna să-ţi înfingi acul otrăvitor în oricine şi oricând. De foarte puţine ori, şi acelea sunt dovezi ale unor spirite superioare, caracterul se poate schimba. Încercaţi să vă uitaţi în jurul vostru. Să descoperiţi ucigaşii din jur. Şi când spun ucigaşi, nu mă gândesc doar la devoratorii de trupuri efemere. Cei mai periculoşi sunt aceia care omoară visuri, care ucid speranţe, care asasinează suflete. Animalele sunt cinstite în atacul lor. O fac pentru a se hrăni. Omul atacă din plăcere, din răutate. Şi mai periculos şi mârşav, de cele mai multe ori îşi ascunde adevărata natură în spatele unui zid de minciuni.

Maeştri în arta înşelăciunii, aceste exemplare se cocoaţă pe scara socială. O fac după ce sunt trecuţi în spate peste râuri, după ce sunt purtaţi în zbor peste munţi. Efortul este minim. Sug energia celui credul şi, la finalul drumurilor, împânzesc câmpurile de leşuri. Haini, organizează festinuri de stârvuri.

Zilele trecute, un maestru a scris câteva rânduri pentru paginile unui lider de presă. Textul, în virtutea legilor fără cap şi coadă ale jurnalismului modern, a fost aruncat şi pe internet. Ce a urmat este dovada vie că sălbăticiunile sunt pregătite mereu de atac. Gata să pună la pământ orice formă de evoluţie care încearcă să urce natura umană cu o secundă mai sus, hienele au început să urle. Au la dispoziţie spaţiul considerat, la început, ca cel al libertăţii absolute, devenit mai apoi tărâmul mizeriei umane. Şi atacă sufletul, rupând mai întâi fâşii din spirit. Cu gurile pline de cei mai infecţi microbi, asemeni varanului, îşi lasă dârele de bale pe fiecare gând onest şi curat. Mulţi dintre ei sunt apropiaţi. Oameni ce respiră zi de zi acelaşi aer. Alţii, jigodii străine şi schilodite, care nu au reuşit nimic în viaţă.

O astfel de scenă te umple de scârbă, dar şi de o furie aproape incontrolabilă. Mai ales când tu, ca o broască ce eşti, ai fost de multe ori păcălit să treci în spate, peste râuri, scorpioni. Ai nevoie de toate informaţiile încastrate în ADN-ul tău şi faci apel la toate luminile văzute în viaţă pentru a trece mai departe. Şi speranţa că firea ta de broască, ce te îndeamnă mereu să cauţi cele mai curate ape, să te ducă în mijlocul acestora.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Smeu Georgeta

Superb articol !
+12


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000