Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Dobanda la Prima Casa: 5,2% la euro

Dobanda la Prima Casa: 5,2% la euro

Pana saptamana viitoare, bancile vor trimite ofertele finale privind costul creditului si suma accesata.Calculul dobanzii pentru „Prima Casa“ porneste de la ratele Euribor si Robor la 3 luni plus o valoare maxima de 4% pentru creditele in euro si de 2,5% pentru cele in lei.
Guvernul a adoptat, ieri, dupa dezbateri prelungite, normele de aplicare a programului „Prima Casa”. La acesta vor avea acces toate persoanele care, individual sau in comun, nu detin o locuinta sau nu au in derulare un credit ipotecar la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta 60/2009, adica incepand cu 4 iunie 2009. Dovada incadrarii se va face printr-o declaratie pe proprie raspundere in fata notarului public.
Avansul de 5%, doar pentru 60.000 de euro
Cei care vor cere bancii peste 60.000 de euro trebuie sa ia in considerare faptul ca vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 de euro plus diferenta din creditul contractat. Cu alte cuvinte, avansul de 5% este regula doar daca pretul de cumparare a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.
Tot ce depaseste aceasta suma se transfera in avans. De pilda, daca imprumutul este de 100.000 de euro, avansul va fi de 43.000 de euro, adica 5% din suma garantata de stat (3.000 de euro) plus 40.000 de euro, diferenta pana la suma ceruta.Asupra locuintelor cumparate, bancile instituie si reinnoiesc, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului, cu interdictia de vanzare a locuintei pe 5 ani.
Costul creditului scade cu pana la 50%
Bancile care vor sa participe la „Prima Casa“ vor avea doua repere majore la fixarea dobanzilor: rata Euribor la 3 luni pentru creditele in euro si rata Robor la 3 luni pentru cele in lei. La fiecare tip de imprumut se aplica un prag maximal de dobanda: 4% pentru euro si 2,5% pentru lei.
Vineri, rata Euribor la 3 luni era de 1,2%, astfel ca dobanda maxima pentru creditele in euro va fi de 5,2%. Rata Robor la 3 luni a fost de 10,83%, astfel ca dobanda maxima pentru imprumutul in moneda nationala va fi de 13,3%. Aceste valori exprima dobanda anuala efectiva (DAE), iar bancile vor trebui sa elimine inclusiv comisionul de rambursare anticipata. „Media de reducere a costurilor este intre 42% si 49%”, a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Pogea.
Durata maxima a creditului garantat de stat, 30 de ani
Potrivit normelor de aplicare a programului “Prima Casa“, contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita bancii modificarea unilaterala a acestuia. Durata maxima a creditului este de 30 de ani, iar banca trebuie sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata contractului. Premierul a declarat ca bancile vor avea la dispozitie sapte zile, dupa publicarea in „Monitorul Oficial“ a normelor, pentru a raspunde ofertei guvernamentale.
„Bancile care vor veni cu cele mai bune solutii financiare, in limitele maximale precizate de noi, vor incheia contracte de garantare cu institutiile statului“, a precizat premierul. Practic, la sfarsitul saptamanii viitoare, programul poate deveni operational. La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca garantia emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor, in numele si in contul statului, este irevocabila si neconditionata, directa si expresa si se va plati la prima cerere scrisa a finantatorului.
Garantia se plateste la cererea finantatorului
Garantia se acorda in euro sau in lei si se plateste in moneda nationala, la cursul oficial afisat de BNR. Valoarea acesteia se reduce cu ratele de capital, care sunt rambursate de beneficiar. „Fac o precizare: aceasta garantie acopera numai principalul, excluzand dobanzile si comisioanele bancare“, a spus Pogea. Executarea se face de catre ANAF, daca timp de 90 de zile - trei rate consecutive - nu se face plata.
Basescu cearta Guvernul si BNR
BNR si Cabinetul Boc au fost, ieri, tinta reprosurilor aduse de seful statului. Pe lista de nemultumiri a lui Basescu au urmat, nominal: Vasile Blaga, Gheorghe Pogea si Ecaterina Andronescu.
Optimismul BNR este greu de acceptat de presedintele Traian Basescu, in conditiile in care Romania este in recesiune. „Optimismul manifestat de Banca Nationala dupa luna aprilie nu are acoperire in evolutiile economice viitoare. Vom avea scadere de PIB si in trimestrul al II-lea, ceea ce inseamna intrare in recesiune dupa toate normele“, a spus seful statului. In replica, oficialii bancii centrale spun ca: „BNR nu a avut niciodata un alt scenariu pentru aceasta prima jumatate a anului. Sperantele au fost legate de ce se va intampla in semestrul al doilea, si, la aceasta ora, inca exista sanse ca sa incheiem anul macar cu 0,1- 0,2% crestere economica“, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, pentru Mediafax.
Excedent de lichiditati
Avand in vedere excedentul de lichiditati din bancile comerciale, Basescu a sugerat Ministerului de Finante sa-si restructureze datoria. „Datoria trebuie sa treaca la un termen mediu si lung, iar asta inseamna sa se absoarba excedentul de valuta forte care exista in banci“, este de parere seful statului. El precizeaza ca restructurarea imprumutului ar permite si relansarea investitiilor, mai ales in infrastructura.
Sportul trebuie sa revina in scoli
Tot in privinta investitiilor, presedintele a certat Guvernul ca nu a realizat suficiente proiecte, dar se lauda ca a facut-o. „Investitiile de anul acesta sunt mai slabe pe primul trimestru decat cele de anul trecut”, a atras atentia seful statului. Acesta a atentionat-o si pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, pentru situatia din invatamant. „Doamna Andronescu, o mare rugaminte am: sa facem cumva sa nu mai ratam un an fara reforma in Educatie!”, a subliniat Basescu. El a cerut ca sportul sa fie reglementat ca disciplina de sine statatoare in programa scolara. Ministrul Lucrarilor Publice, Vasile Blaga, a fost atentionat, la randul sau, ca primariile au dificultati de cofinantare in programul de reabilitare termica.
102 taxe au fost anulate sau comasate
Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, reducerea si comasarea a 102 taxe si tarife nefiscale, din totalul de 491 de taxe existente. „A fost identificat un numar de 491 de taxe si tarife. Dintre acestea s-au formulat propuneri de comasare, reducere sau anulare pentru 186 de taxe“, a spus premierul Emil Boc. Potrivit sefului Guvernului, mai exista 84 de taxe care vor fi reduse sau comasate prin ordine ale ministrilor si care vor fi puse pe agenda sedintei de Guvern de miercuri.
Au fost comasate taxele vizand eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare si al punctajului anual realizat in sistemul public de pensii, tariful pentru eliberarea la cerere a asiguratilor sau a angajatorilor, a adeverintelor pentru stagiul de cotizare necesare obtinerii certificatelor, eliberarea la cererea asiguratilor a adeverintelor care atesta calitatea sau venitul asigurat si eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000