Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De ce nu trebuie sa votam Traian Basescu

De ce nu trebuie sa votam Traian Basescu

Din ce in ce mai greu de suportat e raul care ni se intampla. Dar si mai greu de suportat e nerusinarea cu care autorii raului arunca vina pe poporul pe care tocmai ei il chinuiesc. Fuduli nevoie mare, cinci nevoie mica, autorii dezastrului actual se vaita peste tot ca nu mai pot de atatea poveri, conducerea tarii fiind pentru ei o povara, dar fac tot ce le sta in putinta sa nu cumva sa piarda aceasta povara. Le place puterea cu atat mai mult cu cat si-o sporesc pe nedrept. Ce au obtinut prin furt si frauda li se pare avutia lor naturala, mostenita din mosi-stramosi si din babe cotoroabe. Ei au condus tara in directia eronata care nu se putea sa nu se termine cu un faliment si tot ei invoca falimentul ca pe un fenomen meteorologic, de care se face vinovat poporul inlantuit.

În fruntea acestor cinici lacomi, fa­cand mereu el insusi faradelegi pe care le critica la altii, presedintele de apa tare - oricat de semidoct ar fi - a dat dovada, in toti acesti ani, de suficienta viclenie, de a ajuns sa mi se para inteligent. El a creat tot felul de catastrofe, din care a iesit castigat. Actiunea rapirii din Irak, tinuta in umbra in timpurile noastre, va deveni, dupa eliberarea tarii de sub cel mai important haiduc al ei, obiect de studiu in manualele de terorism. Cum a reusit scenaristul cu privirea stereo sa ofere marele suspans al rapirii, sa tina incordata o luna intreaga, saptamani si saptamani, sa nu ezite sa se dea pe mana unor oameni, care il vor povesti curand, curand, cum a mimat el apropierea vestii bune, cum a facut chermeza aceea pe aeroport, cum a manipulat el banii, de nu stie nici dracu```` cati au fost si unde au disparut, cum nu vrea el sa raspunda la intrebarile firesti ale opiniei publice!

Dar aiureala cu desemnarea primilor-ministri? Domn```` Basescu nu vrea sa ci­teas­ca tot articolul de Constitutie care re­gle­menteaza chestiunea desemnarii pri­mului-ministru si se opreste la afirmatia convenabila ca presedintele desemneaza pe candidatul la postul respectiv, fara a mai lua in seama prevederea privitoare la obligativitatea consultarii cu majoritatea parlamentara. Si propune intentionat imposibilitati. Ca atare, Parlamentul e pus in situatia de a respinge de doua ori consecutiv propunerile basesciene, deci, de a se expune altei porniri a liderului abuziv: dizolvarea Parlamentului. Sigur ca exista o prevedere care stabileste ca, in ultimele sase luni de mandat, presedintele nu mai are acest drept. Dar ce conteaza Constitutia pentru acest cititor pe sarite al Constitutiei?

Îi reamintesc matelotului de apa tare parabola pe care o povestea Marin Preda despre fratele sau, Sae. Prozatorul a pri­mit un telefon ca Sae este internat la ur­gen­ta in Bacau, pe motiv ca a baut niste spirt medicinal care se foloseste numai pentru uz extern, la frectii de exemplu, cum i-a si reamintit Marin Preda fratelui sau aflat pe patul suferintei: "De ce, ma, Sae, ai baut tu spirt medicinal, cand ai vazut ca era prea clar scris ca e numai pentru uz extern?". La care Sae a raspuns memorabil: "Pentru ca eu am considerat ca e si pentru uz intern".

Asa si omul nostru care foloseste ceea ce e numai pentru uz extern si pentru uz intern. Daca dumnealui considera ca realitatea se schimba dupa cum crede dumnealui, atunci e si firesc sa considere, de exemplu, ca Sectorul 3 e Sectorul 4 si ca Negoita e Johannis.

Iata-l pe marele combinator aruncand pe oameni, pe batrani, pe copii, pe parti­dele din Parlament responsabilitatea pen­tru eventuala incapacitate a Statului Roman de a plati in noiembrie si decembrie salariile si pensiile. În afara de si­tu­a­tia ca totul e o farsa, din care tot el sa iasa erou, daca salariile si pensiile se vor plati, intrebarea e ce fel de sef de stat este acela care ne anunta in fiecare an, lunar, ca totul e in regula, pentru ca sa constate in ultimele doua luni ale anului ca nu sunt bani pentru aceste plati normale? Dar miliardele de euro imprumutate de peste tot si care ne vor lasa datori pentru o lunga perioada unde sunt? Ca sa oblige parlamentarii sa vo­teze cum vrea el, marele consumator de lichiditati ameninta cu FMI-ul cu ince­tarea de plati si cu alegerile anticipate. Dar el nu are nici o responsabilitate pentru situatia in care s-a ajuns? El e Duhul Sfant plutind deasupra apelor? El care spune lucruri contradictorii si in cuprinsul aceleiasi zile, ca sa nu mai vorbim de felul in care se contrazice de la saptamana la saptamana!

Autor principal si orgolios al raului care ni se intampla, presedintele Ba­ses­cu devine malefic prin felul programatic in care otraveste tara si, cu un senin ha­ha­it, o acuza tot pe ea ca dezvolta si ras­pandeste otrava. Acelasi mecanism paranoic pe oriunde merge el. Reactioneaza temperamental si primitiv, sacrifica valori si principii, uneori i se face si lui frica de proportiile catastrofelor pe care le provoaca si pare a fi strabatut de ceva ce ar putea sa se numeasca remuscare.

Comportament tipic dictatorial, mai­ni­le-n brau ca tatinele din mahalale cand se cearta pentru intrarea unei gaini in curtea vecinilor, presedintele de tara se bazeaza in exercitarea puterii sale pe punerea tuturor in stare de galceava. El este autorul raului celui mare al Ro­ma­ni­ei. El este semanatorul de otrava. Lui ii trebuie un guvern-marioneta, ca sa-si poata face mendrele si meandrele discordante. Raul e placerea lui suprema. Un asemenea om ar avea dreptul legitim sa ocupe singur un bestiar, ca generatiile ti­-ne­re sa invete de la ce punct din valea spe­ciilor ar trebui sa inceapa in viitor reconstructia omului.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000