Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Carmen Dan, demisia!

Carmen Dan, demisia!

Carmen Dan

 Carmen Dan, demisia!
Ce oroare, întâmplarea asta cu polițistul pedofil și violator, nu?

Dar e mai mult decât o întâmplare – este o descriere a unui eșec instituțional.

Dacă Ministerul de Interne nu reușește să-și activeze filtrele instituționale și legale pentru a bloca accesul unor asemenea nenorociți în sistem, atunci ce mai funcționează în România?

Tipul ăsta e de 28 de ani în minister – mai întâi a fost la Jandarmi, dup-aia la Poliție. Suspect de viol asupra unei minore, de acte de pedofilie acum și în urmă cu mai mulți ani. Purtător de armă, abilitat să constate infracțiuni, să aplice legea.

L-am auzit ieri pe purtătorul de cuvânt de la Interne spunând despre testele psihologice că nu pot identifica afecțiuni psihiatrice. Textual: “În utilizarea evaluărilor se utilizează teste recomandate de psihologii din România, dar nu pot identifica tulburări psihice.”

Pe bune? Păi atunci la ce sunt bune, dacă nici măcar asta nu pot face aceste testări, adică să identifice nebunii?

Vrei o armă și o uniformă? Angajează-te la MAI, că poți fi și deranjat mintal, instituția nu poate să-și dea seama.

Știți cum e cu testele astea psihologice din MAI? Sunt o formalitate, o formă fără fond. Ăsta e blestemul României, de sute de ani: degeaba avem reguli, găsim mereu o cale să le golim de semnificație.

Pe vremea comunismului se spunea “noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”. Acum, a rămas valabilă doar prima parte – ei se fac că muncesc, dar noi chiar îi plătim – salarii, pensii speciale, fonduri, investiții, o grămadă de bani.

Știți cum sunt testele astea? Parcă-s luate din reviste. Există și teste complexe, dar nu sunt făcute, că e prea complicat, durează, costă bani. Se dau unele pur formale.

Întrebările sunt de următorul tip:

– Ați avut dureri de cap?
– Dormiți bine noaptea?
– Stați bine cu digestia?
– Aveți gânduri de suicid?
– Vă conformați cu ușurință regulilor?

Pe bune, fără glumă.

Știți care este aberația aberației? Chiar și când sunt negative, aceste teste psihologice nu sunt luate în seamă.

Pe blogul ei, Ionela Năstase reamintește cazul scandalos al unuia dintre șefii de la Brigada Rutieră din Poliția Capitalei, un domn pe nume Dinu Nicolae, care a fost păstrat în funcţie deşi, în urma a două testări psihologice a fost declarat INAPT!

După ce a primit această calificare în urma testării psihologice periodice, Dinu Nicolae a cerut o reexaminare. Trei psihologi au decis menţinerea calificării de “inapt” în avizul psihologic.

Cu toate acestea, conducerea MAI a continuat să ignore rezultatele testărilor până a aflat presa și a ieșit scandal – abia atunci s-au decis să reacționeze.

Câți psihologi sunt la MAI? “Uneori se ajunge ca un psiholog să aibă de evaluat anual în jur de 450-500 de angajați. Sunt unități ale MAI, inspectorate de Poliție, unde există un singur psiholog angajat la 2.000 de oameni! Cât ar fi normal? Am întrebat un specialist: cam… 1 la 50! De zece ori mai puțin decât în cazurile așa-zis fericite!” – mai scrie Ionela Năstase.

Încă o dată – e vorba de evaluarea unor oameni care sunt angajați și plătiți din bani publici să aplice legea. Dețin armă. Ei au dreptul să folosească violența în mod legal în statul român – exercită acest atribut al statului, dețin monopolul violenței. Cum spuneam, cazul polițistului violator și pedofil e descrierea unui eșec instituțional care pune în pericol acut societatea.

Polițistul ăsta infractor nu e o întâmplare – avem mereu cazuri de polițiști care încalcă legea, ba ies cu bâta la șoferii din trafic, ba se angajează cu cazier, în mod uluitor, ba conduc mașina de serviciu ani de zile fără carnet, ba sunt prinși în flagrant de luare de mită, ba organizează grupuri infracționale pentru a da sute și sute de permise auto pe șpagă, ba se duc să-mpuște 8 femei într-un coafor șamd. E o imagine cutremurătoare și descrierea perfectă a disfuncționalităților din țara noastră, în care administrația publică nu înțelege, de atâtea decenii, că singurul motiv pentru care e plătită din bani publici este să fie în serviciul publicului și să acționeze în interesul publicului.

Și, peste toate, doamna ministru de Interne, Carmen Dan, o prezență cu totul și cu totul lamentabilă, exact ce nu trebuie să fie un ministru al Internelor într-o țară civilizată și, mai ales, într-o situație de criză. Dna Dan este ilustrarea perfectă a mecanismului de promovare a nulităților în funcții publice doar pe criteriul slugărniciei față de șeful de la partid.

Dna Carmen Dan și-a trimis ieri prutătoarea de cuvânt ca să citească o declarație scrisă despre acest caz. Fiți atenți la câteva pasaje. Mai întâi, acesta:

“Ministrul de Interne a decis că, până ce se va termina această diagnoză de sistem, toți acei șefi care, de-a lungul timpului, au ascuns aceste probleme sub preș, ar trebui să facă un pas înapoi”.

Cum adică, “a decis că ar trebui”?

Păi ce ministru ești tu, ce șef ești tu? Ce decizie ai luat, ai decis că unii ar fi frumos să ceva? Identifică responsabilul sau responsabilii, dă-i afară, ieși public și anunță ce măsuri ai luat, că e un scandal uriaș, nu pricepi?

Și încă un pasaj, ăsta e ireal, fiți atenți:

“Ministrul a cerut șefului Poliției Române ca până miercuri să comunice publicului răspunsul la câteva întrebări:

– Cât de serioase și de riguroase au fost testările la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a acestuia;
– Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent;
– Ce calificative profesionale a obținut acesta în ultimii ani;
– Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea, pe viitor, a unor asemnea cazuri.”

Păi dumneata ești ministru, madam Dan, dumneata ești cea care trebuie să transmiți opiniei publice răspunsurile la aceste întrebări, nu să transmiți subordonaților, prin intermediul presei, niște întrebări! Ce naiba e asta?

Întrebările astea le punem noi, presa, nu dumneata, care ești ministru! Treaba dumitale este să ceri ierarhic și să afli răspunsurile pentru a le comunica imediat opiniei publice – cum adică, până miercuri, să-mi transmită un mail, o scrisoare, un fax cu detalii? Ce e asta, anchetă epistolară, bilețele în clasă?

Dna Carmen Dan nu are ce să caute în fruntea Ministerului de Interne, pur și simplu este incapabilă să exercite această funcție și ar trebui să demisioneze imediat, doar că înainte, ar trebui să dea afară șefii Poliției care se fac responsabili de menținerea timp de ani de zile, printre angajații MAI, a unui tip care e suspectat de pedofilie și viol – ce grozăvie, v-ați fi putut imagina așa ceva?Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000