Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Tara saraca, vand ovule

Tara saraca, vand ovule

Patronul Clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, si Cecilia Borzea, capi ai unei retele internationale, acuzati de trafic de ovule, au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr Vasile Astarastoae, spune ca donatoare sunt femei sarace, care pentru aproximativ opt milioane de lei suportau manopere medicale comparabile celor facute de nazisti.
Trei persoane, acuzate ca ar fi implicate intr-un scandal international de trafic de ovule in centrul caruia se afla Clinica Medicala Sabyc din Capitala, au primit ieri mandate de arestare pentru 29 de zile. Potrivit DIICOT, patronul clinicii, fiul acestuia si secretara, care se ocupa cu racolarea donatoarelor de ovule, fac parte dintr-un grup infractional organizat al carui scop era obtinerea unor sume importante de bani de pe urma traficului de celule umane.
Clinica Sabyc a fost infiintata de o familie de medici israelieni in anul 1999. Oficial, pana in prezent, aici au fost realizate aproximativ 2.000 de inseminari artificiale, desi clinica nu avea autorizatie. De serviciile clinicii be­neficiau cupluri din Germania si Israel, care plateau sume intre 10.000 si 15.000 de euro. Donatoarele erau femei tinere, majoritatea de etnie roma, din Romania, care primeau intre 800 si 1.000 de lei (in functie de numarul de celule prelevate) pentru o recoltare de ovocite.

Aceasta clinica a facut obiectul unui scandal in Israel in anul 2002, cand rabinul-sef a luat atitudine in privinta fertilizarii evreic­elor cu ovule straine. În 2005, Mi­nisterul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei in legatura cu traficul de embrioni umani, insa patronul cli­nicii, Harry Mironescu, a negat orice implicare. Potrivit unei anchete a Colegiului Medicilor din Romania, efectuata in 2006, "medicii din Israel nu aveau nici un drept sa practice medicina in Romania si nici un medic roman, dintre cei care lucrau la Sabyc, nu aveau supraspecializare de fertilizare in vitro".


ZECE ANI FARA ACREDITARE
Conform site-ului sau, Clinica Sabyc functioneaza de zece ani, insa centrul a primit autorizatia de functionare inainte cu o saptamana de declansarea scanda­lului. Potrivit dr Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), centrul medical a depus dosarul pentru autorizare in urma cu trei ani, insa pana acum nu a intrunit criteriile tehnice in baza carora sa primeasca acreditarea.

"Înca din 2007 au existat suspiciuni in legatura cu activitatea acestei clinici. Noi am facut mai multe inspectii la clinica, insa de fiecare data am gasit numai 50% din personal si aparatura medicala in stare de conservare. La ultima inspectie realizata impreuna cu inspectia sanitara de stat, clinica intrunea toate criteriile de functionare", ne-a spus dr Victor Zota.


CLINICI AUTORIZATE
La ora actuala, in Romania exista noua unitati sanitare autorizate sa utilizeze tesuturi si/sau celule umane in scop tera­peutic, care au banci de tesuturi umane: Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr Panait Sarbu" Bucuresti - Laboratorul de Reproducere Umana Asistata; Centrul International de Reproducere Umana Asistata Timisoara; Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara - Sectia Clinica de Obstetrica-Ginecologie "Bega"; Societatea Comerciala HIT-MED - SRL Craiova - Centrul Medical HIT-MED; Societatea Comerciala Centrul Medical "Med New Life" - SRL Bucuresti - Departamentul de Fertilizare in vitro; Societatea Comerciala "Medsana Bucharest Medical Center" - SRL - Departamentul de Reproducere Umana Asistata; Spitalul Judetean Ilfov "Sfintii Împarati Constantin si Elena" - Sectia Obstetrica-Ginecologie II - Compartimentul de Medicina Materno-Fetala; Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj - Sectia Clinica de Obste­trica-Ginecologie I - Departamentul de Reproducere Umana Asistata "Prof. Dr I.V. Surcel".

Manopere naziste la Clinica Sabyc
Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul medicilor implicati in scandal, anuntand ca sanctiunilor vor fi decise dupa concluziile finale ale anchetei privind traficul de ovule.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), profesorul doctor Vasile Astarastoae, atragea atentia ca victimele acestui scandal sunt femei impinse de saracie la donarea de ovule, ceea ce poate pune sub semnul intrebarii si calitatea materialului biologic prelevat.
Femeile, active sexual, erau racolate sau ajungeau la clinica aduse de cele care se aflau in baza de date a clinicii. Potrivit unui comunicat al DIICOT, donatoarele din Romania aveau intre 18 si 30 de ani, iar in schimbul unor sume intre 800 si 1.000 de lei, consimteau sa doneze ovocitele necesare realizarii tehnicii de fertilizare "in vitro".

Femeile acceptau sa se supuna procedurii medicale ce im­pli­ca stimularea ovariana pe cale artificiala si recol­ta­rea ovocitelor. "S-au incalcat cele mai elementare norme de etica medicala, pentru ca donatorii erau persoane vulne­rabile, oameni saraci carora li s-au cum­parat parti din trup, fara a fi informati asupra ris­curilor si nu li s-a spus ca fac parte dintr-o cercetare stiintifica", a declarat presedintele CMR.

Embrionii ce urmau a fi implantati erau obtinuti in cadrul cli­nicii ca urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare. Toate informatiile indica faptul ca este un caz clar de trafic de embrioni umani, o practica de tip nazist. Imediat, CMR a cerut o ancheta disciplinara pentru a stabili gradul de vinovatie si sanctiunile pentru fiecare medic, in conditiile in care activitatea unitatii a fost "ilegala si neetica", neexistand acre­ditare pentru aceasta.

Clinica cu pric­ina a fost in vizorul Colegiului Me­di­cilor din Romania si al Colegiului Medicilor Bucu­resti inca din 2006. Decizii luate de ambele institutii (decizia 682/17.10.2006), cat si a Comisiei Superioare de Disciplina (decizia 32/2008) duceau la concluzia ca practicarea manoperelor de fertilizare in vitro la cabinetul respectiv a fost "neetica si ilegala si de aceea, s-a solicitat inchiderea".

Atunci, CMR a sanc­tionat medicii care au incalcat deontologia profesionala. Medicii respectivi au parasit clinica, fiind angajati altii care au continuat aceleasi practici ilegale. "Noi ne-am autosesizat si la precedentul scandal legat de aceasta clinica, iar medicilor gasiti vinovati atunci li s-a interzis dreptul de practica. În func­tie de rezultatele anchetei de acum, este foarte pro­babil sa luam, din nou, aceeasi masura. Noi am atras atentia, inca de la primul scandal, asupra modalitatii ilegale de reproducere umana asistata. Din punctul meu, de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au facut aceste manopere", avertizeaza prof. dr Astarastoae.

Donarea se face fara bani
Donarea de ovocite contra cost este interzisa prin lege in Romania, dar orice femeie poate dona ovule cu conditia sa nu perceapa bani pe ele.

Procedura nu este deloc simpla. Potrivit profesorului doctor Virgiliu Ancar, seful clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Sf. Pantelimon, donatoarea si femeia care urmeaza sa primeasca ovulele trebuie sa intocmeasca mai intai un act notarial prin care se stabilesc conditiile donarii benevole. Apoi, donarea trebuie aprobata de o Comisie de Etica a Colegiului Medicilor si abia dupa incheierea acestor formalitati se poate trece la donarea propriu-zisa.

Cu cateva saptamani inainte de recoltarea ovulelor, donatoatea trebuie sa faca un tratament de stimulare ova­riana. Momentul ovulatiei este urmarit ecografic si prin analize de sange, iar recoltarea se face sub anestezie, printr-o punctie cu un ac subtire, conectat la o pompa de aspiratie care introduce ovocitele intr-un recipient. De aici, ele sunt depuse in incubatoare speciale. O femeie tanara poate produce intre 8 si 12 ovule dupa tratamentul de stimulare ovariana. (Oana Antonescu)


Daily Mail: Alina si Raluca
Romanca Alina Ionescu. În 2006, ea a povestit unui reporter al publicatiei britanice Daily Mail cum a picat in plasa "turismului de fertilizare", practicat in special de femeile britanice.

Avea 18 ani cand a donat ovule. Voia sa se casatoreasca si avea nevoie de bani pentru nunta. A facut "targul" cu Clinica "GlobalART" din Romania care lucra cu o alta clinica din Marea Britanie, unde i s-au prelevat ovule, pentru mai putin de 300 de euro. I-a traumatizat in asemenea hal tesuturile ovariene, incat a ramas infertila.

Prietena ei, Raluca, a fost ceva mai norocoasa. S-a ales doar cu probleme la stomac, din cauza tratamentelor de stimulare ovariana pentru cele trei donatii. Raluca a reusit totusi sa fie mama, nascand la 25 de ani o fetita.

Afacerea cu ovule nu este deloc avantajoasa pentru donatoare: una din cinci femei se alege cu "efecte colatorale", iar una din 100 risca sa ramana sterila sau chiar sa decedeze. (Sanziana Stancu)

Manopere naziste la Clinica Sabyc
Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul medicilor implicati in scandal, anuntand ca sanctiunilor vor fi decise dupa concluziile finale ale anchetei privind traficul de ovule.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), profesorul doctor Vasile Astarastoae, atragea atentia ca victimele acestui scandal sunt femei impinse de saracie la donarea de ovule, ceea ce poate pune sub semnul intrebarii si calitatea materialului biologic prelevat.

Femeile, active sexual, erau racolate sau ajungeau la clinica aduse de cele care se aflau in baza de date a clinicii. Potrivit unui comunicat al DIICOT, donatoarele din Romania aveau intre 18 si 30 de ani, iar in schimbul unor sume intre 800 si 1.000 de lei, consimteau sa doneze ovocitele necesare realizarii tehnicii de fertilizare "in vitro".

Femeile acceptau sa se supuna procedurii medicale ce im­pli­ca stimularea ovariana pe cale artificiala si recol­ta­rea ovocitelor. "S-au incalcat cele mai elementare norme de etica medicala, pentru ca donatorii erau persoane vulne­rabile, oameni saraci carora li s-au cum­parat parti din trup, fara a fi informati asupra ris­curilor si nu li s-a spus ca fac parte dintr-o cercetare stiintifica", a declarat presedintele CMR.

Embrionii ce urmau a fi implantati erau obtinuti in cadrul cli­nicii ca urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare. Toate informatiile indica faptul ca este un caz clar de trafic de embrioni umani, o practica de tip nazist. Imediat, CMR a cerut o ancheta disciplinara pentru a stabili gradul de vinovatie si sanctiunile pentru fiecare medic, in conditiile in care activitatea unitatii a fost "ilegala si neetica", neexistand acre­ditare pentru aceasta.

Clinica cu pric­ina a fost in vizorul Colegiului Me­di­cilor din Romania si al Colegiului Medicilor Bucu­resti inca din 2006. Decizii luate de ambele institutii (decizia 682/17.10.2006), cat si a Comisiei Superioare de Disciplina (decizia 32/2008) duceau la concluzia ca practicarea manoperelor de fertilizare in vitro la cabinetul respectiv a fost "neetica si ilegala si de aceea, s-a solicitat inchiderea".

Atunci, CMR a sanc­tionat medicii care au incalcat deontologia profesionala. Medicii respectivi au parasit clinica, fiind angajati altii care au continuat aceleasi practici ilegale. "Noi ne-am autosesizat si la precedentul scandal legat de aceasta clinica, iar medicilor gasiti vinovati atunci li s-a interzis dreptul de practica. În func­tie de rezultatele anchetei de acum, este foarte pro­babil sa luam, din nou, aceeasi masura. Noi am atras atentia, inca de la primul scandal, asupra modalitatii ilegale de reproducere umana asistata. Din punctul meu, de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au facut aceste manopere", avertizeaza prof. dr Astarastoae. (Magda Marincovici)
Donarea se face fara bani
Donarea de ovocite contra cost este interzisa prin lege in Romania, dar orice femeie poate dona ovule cu conditia sa nu perceapa bani pe ele.

Procedura nu este deloc simpla. Potrivit profesorului doctor Virgiliu Ancar, seful clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Sf. Pantelimon, donatoarea si femeia care urmeaza sa primeasca ovulele trebuie sa intocmeasca mai intai un act notarial prin care se stabilesc conditiile donarii benevole. Apoi, donarea trebuie aprobata de o Comisie de Etica a Colegiului Medicilor si abia dupa incheierea acestor formalitati se poate trece la donarea propriu-zisa.

Cu cateva saptamani inainte de recoltarea ovulelor, donatoatea trebuie sa faca un tratament de stimulare ova­riana. Momentul ovulatiei este urmarit ecografic si prin analize de sange, iar recoltarea se face sub anestezie, printr-o punctie cu un ac subtire, conectat la o pompa de aspiratie care introduce ovocitele intr-un recipient. De aici, ele sunt depuse in incubatoare speciale. O femeie tanara poate produce intre 8 si 12 ovule dupa tratamentul de stimulare ovariana. (Oana Antonescu)

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000