Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Regulile de aur ale unui celebru medic suedez de a trai mult si bine

Regulile de aur ale unui celebru medic suedez de a trai mult si bine

viata sanatoasa

 Regulile de aur ale unui celebru medic suedez de a trai mult si bine
„Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc  sau să nu îmbătrânesc“. 10 reguli de aur ale unui medic suedez de a trăi mult şi bine

Bertil Marklund, medic generalist, profesor de sănătate publică, detaliază ce trebuie făcut pentru a trăi mult şi bine. Concepţia sa a fost cuprinsă în cartea „Les 10 regles d'or de la santé“ – „10 reguli de aur pentru sănătate“, potrivit madame.lefigaro.fr.

Zestrea genetică asupra duratei vieţii este în jur de 25%, în timp ce restul de 75% reprezintă modul de viaţă, scrie Marklund în cartea sa, citată de madame.lefigaro.fr şi preluată de agerpres.ro, şi care este rezultatul experienţei sale de practician în Suedia, dar şi al literaturii ştiinţifice pe care a studiat-o.

1. Prima regulă, spune medicul, este aceea de a face mişcare, exerciţii fizice, în mod regulat. Acestea reduc stresul şi ne ajută să-l gestionăm mai uşor, fapt pozitiv pentru că stresul dăunează celulelor organismului. Medicul susţine că e inutil să-şi impună cineva să facă sport de 5 ori pe săptămână şi că ar fi preferabil să facem sportul care ne convine, să stăm mai degrabă în picioare decât aşezat, să mergem pe jos cât mai mult posibil şi să urcăm pe scări şi nu cu liftul.

2. Nu vă lăsaţi copleşiţi de stres. Reacţiile de stres sunt necesare pentru supravieţuirea noastră şi, prin urmare, sunt pozitive în sine. Trebuie să ştim însă să le stăpânim, să nu le lăsăm să ne invadeze şi să le evacuăm. Pentru aceasta, reduceţi exigenţele, faceţi cât mai multă mişcare, defulaţi-vă şi învăţaţi să respiraţi. Forţaţi-vă să treceţi în modul Dalai Lama.

3. Dormiţi bine, dar nu prea mult. Somnul permite regenerarea corpului. Odihna de proastă calitate sau puţină oboseşte, slăbeşte sistemele noastre de apărare şi predispune la excesul de greutate şi la alte maladii.

4. Staţi la soare, dar cu moderaţie. Şi prin alimentaţie - peştele gras sau ouăle, cât şi expunându-ne la soare sintetizăm vitamina D, indispensabilă corpului, pentru buna funcţionare a sistemului nervos, consolidarea scheletului sau întărirea sistemului imunitar. Ea protejează împotriva diverselor maladii: cancer, diabet, depresie, infecţii, psoriazis, scleroză în plăci. Totuşi, atenţie la excesul de soare, care favorizează îmbătrânirea pielii şi cancerele.

5. Mâncaţi sănătos, mâncaţi bine. Mâncaţi de toate, dar cu moderaţie, acordând prioritate alimentelor cu aport de vitamine, grăsimi bune, antioxidanţi. În schimb, evitaţi produsele industriale îndulcite cu zahăr şi grase, limitaţi consumul de carne şi de mezeluri, optimizaţi aportul de proteine vegetale.

6. Beţi apă şi cafea. Corpul este compus în proporţie de 60% din apă şi poate pierde zilnic până la un litru şi jumătate. În caz de proastă hidratare, efectele nefaste nu întârzie să apară, pe plan fizic sau psihic. Cafeaua este un atu de sănătate, mai ales datorită antioxidanţilor şi cafeinei din conţinutul său. Potrivit mai multor studii, cafeaua ar diminua riscul de diabet, de accident vascular cerebral, de Alzheimer sau de Parkinson. Trebuie să fie consumată, desigur, în cantităţi rezonabile - trei sau patru ceşcuţe pe zi.

7. Supravegheaţi-vă greutatea. Excesul de greutate ne expune riscului de boli cardiovasculare şi diabetului. Regimurile repetate sunt inutile însă, consider medicul. A veghea zilnic la menţinerea unei greutăţi stabile este relativ simplu, datorită câtorva sfaturi practice: mâncaţi lent, nu mai luaţi încă o porţie şi alegeţi bine alimentele.

8. Aveţi grijă de dinţi. Igiena bucală influenţează circulaţia sanguină, spune medicul Marklund. O gingie care sângerează ar fi chiar un semnal de alarmă, potrivit acestuia. Cum se optimizează sănătatea dinţilor? Evident, mergând periodic la dentist, curăţând spaţiile dintre dinţi şi folosind periuţa de două ori pe zi, dar şi evitând dulciurile.

9. Adoptaţi gândirea pozitivă. Pesimismul nu aduce decât stres, angoasă şi frustrare. Un cocteil exploziv pentru sănătate. Un recent studiu american arată chiar că optimismul reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor. O veste bună pentru persoanele care văd paharul pe jumătate gol este aceea că pesimismul se tratează. Cum? Potrivit medicului, persoanele respective trebuie să se înconjoare de indivizi pozitivi, să facă mişcare, să-şi găsească o motivaţie, să fie generoase.

10. Întreţineţi viaţa socială. Numeroase studii care au demonstrat că mortalitatea este mai mare în rândul persoanelor care trăiesc singure. Prietenia optimizează încrederea în sine şi favorizează hormonii stării de bine.

Cum să-ţi asiguri o viaţă lungă şi sănătoasă. Strategia „bunelor obiceiuri“

Specialiştii spun că longevitatea “se învaţă” şi că dacă avem o viaţă ordonată cu obiceiuri sănătoase putem trăi mai mult şi mai liniştiţi.

Dr. Virginia Faur, cercetător şi inventator de medicament din Banat susţine că oricine poate ţine cont de câteva reguli simple care sprijină longevitatea. Faur ne-a oferut 11 sfaturi care să ne ajute.

“1. Fructele se mănâncă ca masă separată, cel mai bine nu după mese, pentru a evita fermentaţiile. Eu le mănânc sau ca mic dejun, sau ca masă de seară (numai fructe).

2. Fiecare masă s-o începi cu un aliment viu, crud, plin de enzime. Alimentele vii sunt: salatele de crudităţi, murăturile, borşul, moarea de varză, legumele cu frunze verzi.

3. Bea ceaiuri din plante. Chiar dacă eşti perfect sănătos, a consuma 1-2 ceaiuri din plante este o preţioasă adăugare la ritualul zilnic. Ceaiurile din plante sunt pline de antioxidanţi care opresc oxidarea colesterolului rău, scad trigliceridele, reglează glicemia şi ceea ce este mai important, micşorează inflamaţiile. Dacă nu îndulceşti ceaiurile din plante, îţi hidratează corpul şi te face mai vioi în toate. Eu când nu beau ceai pentru o anumită afecţiune, beau ceai de hibiscus. Îmi place foarte mult.

4. Sporeşte raportul alcalinitate/aciditate la 75/25. Alimentaţia sănătoasă presupune ca rata zilnică să se compună din fructe şi legume 75-80% şi doar 25-20% altele (carne, lactate, grăsimi, ouă, cereale), care sunt acide. Legumele şi fructele furnizează şi substanţele nutritive pentru prelucrarea celorlalte.Crudităţile să fie mai mult decât 50% din hrană. Corpul uşor alcalin este sănătos. Dar atenţie, nu prea alcalin! La un pH al sângelui de 7,6 eşti în terenul precanceros.Dacă faci pe dos într-ale hranei, te situezi pe contrasensul vieţii. Te îmbolnăveşti cu lingura şi cu furculiţa, dar pretinzi a nu şti de unde ţi se trag suferinţele.

5. Practică zilnic postul intermitent. Indiferent câte mese mănânci, mănâncă-le într-un interval de 8 ore. Dacă respecţi raportul alcalin/acid de 75/25, asta va furniza corpului tău minerale, vitamine, antioxidanţi şi fitonutrienţi. Să nu lipsească ceapa, usturoiul, prazul, ce adaugă sulf în dieta ta şi alină inflamaţiile. Consumă alimente colorate ca un curcubeu viu.

6. Nu neglija Q10! Este o coenzimă necesară pentru producerea de energie în fiecare celulă a corpului tău şi este un puternic antioxidant pentru fiecare celulă a corpului tău.Pe măsură ce trec anii, corpul tău produce mai puţină coenzima Q10, iar dacă iei medicaţie pentru scăderea colesterolului, pierzi şi mai multă coenzimă Q10.

7. Foloseşte condimente naturale! Pe lângă faptul că dau gust mâncării – este o modalitate de a-ţi spori sănătatea. Ele sunt ierburi sau seminţe din plante, uscate, concentrate pline de antioxidanţi. Nu trebuie să faci altceva decât să le presari peste fiecare fel de mâncare şi vei alimenta corpul cu un impuls energetic foarte necesar.

8. Nu mai sta în fund. Stai pe jos când te uiţi la TV, când joci jocuri de societate, petreci timp cu familia. Ştiinţa a constatat că scaunele, canapelele, tabureţii au fost recent introduse în viaţa de zi cu zi şi fac mai mult rău decât bine sănătăţii.

9. Mângâie un animal de companie! Cu dragostea lor necondiţionată, animalele de companie scot bunătatea ascunsă din tine şi adaugă negreşit ani buni vieţii tale. Alte beneficii: un stres mai redus, presiune sanguină mai redusă.

10. Aruncă plasticul! Componentele plasticului, precum BISFENOLUL A şi ftalaţii pot întrerupe funcţia glandulară şi în mod deosebit pot bloca funcţionalitatea tiroidei. Pot genera obezitate, boli cardiace, cancer la sân şi prostată. Utilizează sticla, porţelanul sau inoxul pentru sticlele de apă şi nu pe cele de unică folosinţă. Nu încălzi mâncarea în vase din plastic şi evită să bei din ele băuturi fierbinţi.

11. Rezervă 45 minute în fiecare zi, ca să te conectezi, să respiri profund şi ritmic şi să te rogi. Sunt activităţi care te conectează la sistemul nervos parasimpatic care îţi îmbunătăţesc sănătatea şi longevitatea. Concentrarea asupra respiraţiei în practica rugăciunii sau a meditaţiei a demonstrat că micşorează presinea sanguină şi cortizonul, îmbunătăţeşte funcţia imunitară, micşorează anomaliile ritmului cardiac, îmbunătăţeşte fluxul sanguin cerebral, activează telomeraza, o enzimă ce frânează procesul de îmbătrânire.

10 alimente care intaresc sistemul imunitar

Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel încât sa poata lupta împotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate cu longevitatea.

Grapefruit

Grapefruitul are o cantitate mare de vitamina C. In plus, contine flavonoide – compusi chimici naturali care s-au dovedit a creste capacitatea de activare a sistemului imunitar. Daca nu va place grapefruitul, consumati portocale sau mandarine.

Migdale

Un pumn de migdale poate reduce din efectele stresului asupra sistemului imunitar. Un sfert de ceasca contine 50% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E, care ajuta la stimularea sistemului imunitar. Contin si riboflavina si niacina si vitamina B care reduc efectele stresului.

Varza

Este o alta sursa de intarire a imunitatii. Este usor de gasit si este ieftina. Încercati sa adaugati varza de orice soi (alba, rosie) la supe si tocane pentru un plus de antioxidanti si pentru cresterea valorii nutritive a mesei.

Stridii

Stridiile contin zinc, iar nivelurile scazute de zinc au fost asociate cu infertilitatea masculina. Zincul pare sa aiba un efect antiviral, desi cercetatorii nu pot explica de ce. Totusi, ei stiu ca este important in sistemul imunitar, inclusiv la vindecarea ranilor.

Iaurt degresat

Un pahar pe zi poate reduce riscul de a raci. Unii cercetatori cred ca poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor. De asemenea, contine vitamina D. Studii recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si un risc crescut de raceala si gripa.

Spanac

Cunoscut ca un “super-aliment”, spanacul este bogat în substante nutritive. Are acid folic, care ajuta organismul sa produca celule noi, fibre si antioxidanti, cum ar fi vitamina C. Consumati spanac crud sau fiert putin pentru a obtine cele mai multe beneficii.

Usturoi

Usturoiul ofera mai multi antioxidanti, care lupta impotriva invadatorilor sistemului imunitar, cum ar fi H. pylori, bacteriile asociate cu unele ulcere si cancerul de stomac. Sfat: se toaca si se lasa sa stea 15 la 20 de minute înainte de a fi adaugat la gatit pentru a activa enzimele imunostimulatoare.

Cartofi dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci au antioxidant beta-caroten si  vitamina A, care este legata de încetinirea procesului de îmbatrânire si poate reduce riscul unor forme de cancer.

Broccoli

In urma unei cercetari s-a descoperit ca in broccoli exista o substanta chimica care ajuta la stimularea sistemului imunitar la soareci. În plus, este plin de nutrienti care protejeaza organismul. Are vitamina A, vitamina C si glutation.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000