Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Nu hrani cancerul!

Nu hrani cancerul!

Dr. Pavel Chirila

 Nu hrani cancerul!
Aproape 10 milioane de oameni pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul. Desi este greu de învins, boala de care ne temem cu totii poate fi prevenită. Primul aliat de nădejde este o alimentatie corectă, echilibrată si cât mai naturală. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe studii confirmă efectele nocive ale produselor procesate si „ajutate” cu aditivi, hormoni de crestere si alte substante al căror nume ar trebui să ridice mari semne de întrebare.

Nu cu mult timp în urmă, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrăgea atenţia că mezelurile, pastrama sau carnea la conservă sunt cancerigene. Doctorul Pavel Chirilă explică ce ar trebui să mâncăm şi de ce trebuie să ne ferim, astfel încât să nu ajungem într-o secţie de oncologie. În primul rând, este extrem de important să avem o alimentatie corectă pentru a preveni cancerul. Iar când s-a declansat deja, este important să corectăm alimentatia pentru a sustine organismul în lupta cu această boală. „Există câteva reguli generale si câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentatii sănătoase spun asa: să mâncăm numai alimente integrale si nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic si ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrăsăminte chimice”, explică medicul. Acesta spune că nu trebuie să cădem într-o extremă si să credem că numai mâncarea gresită este cauzatoare de cancer. Există si alti factori, ambientali, fizici si chimici, profesionali si, bineînteles, există si un mare procent de cazuri de cancer făcut din motive psihoemotionale. „Alimentatia este cât de cât particularizată în această boală. Cărtile medicale si studiile o spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit si Organizatia Mondială a Sănătătii, că abuzul de carne si mezelurile au un risc cancerigen. Deci, evităm carnea, zahărul si aditivii, în primul rând! În al doilea rând, evităm făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie la declansarea unui cancer în conditiile în care există si alti factori anteriori”, mai adaugă specialistul.

Consumul de zahar alb rafinat si de alimentele ce contin nitrati (in special mezeluri) reprezinta una dintre cauzele cresterii incidentei cancerului, avertizeaza profesorul doctor Pavel Chirila in volumul "Nu hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau impotriva cancerului", editura Christiana, 2012, autori: Pavel Chirila, Madalina Popescu si Cristela Georgescu. Autorii atrag atentia ca factorii alimentari declansatori de cancer sunt in special zaharul alb, sarurile nitrice din compozitia preparatelor din carne (mezeluri) sau sub forma de azotati, folositi in agricultura europeana.

In stomacul omului o parte din aceste saruri se transforma, in combinatie cu acidul clorhidric, intr-o substanta numita dimetil-nitrozamil, 100% cancerigen. Daca dimetil-nitrozamina este administrata unui sobolan, in 14 zile declanseaza cu certitudine cancerul, efectuandu-se diverse experiente pe animalul bolnav. Volumul "Nu hrani cancerul' raspunde unei enorme cereri de sfaturi de care toti deopotriva avem nevoie pentru a lupta cu o boala necrutatoare. De fapt, acest volum apare ca urmare a unui sir de realitati dramatice.

Iata cateva realitati adunate de la profesorul Pavel Chirila, care si-a consacrat cu adevarat existenta ajutorarii bolnavului de cancer. "Zilnic, aproximativ cinci pacienti cu cancer vin in cabinetul meu si imi cer terapii altele decat cele recomandate de oncolog. Eu ii intreb ce sfaturi au primit de la medic legate de alimentatie. Si, invariabil, aproape 99% dintre acesti pacienti imi spun ca au fost sfatuiti sa manance orice, dar mai ales fripturi in sange, adica o alimentatie hipercalorica, desi aceasta favorizeaza cancerul', spune profesorul Chirila. Or acest volum, pentru elaborarea caruia au fost consultate tratate celebre elaborate de reputati specialisti din Germania, SUA, Canada, Italia, concluzioneaza ca "bolnavul de cancer trebuie sa aiba o alimentatie saraca in proteine de origine animala'.

Alte realitati cumplite: Romania e pe primul loc in Europa la incidenta a trei tipuri de cancere: de plaman, de col uterin si de creier. Tot pe primul loc suntem si la mortalitatea prin cancer. In Romania sunt 480.000 de bolnavi de cancer, adica 1 la 40. La noi, perioada de la diagnosticare si pana la moartea bolnavului este cea mai scurta din Europa.

Si, totusi, exista scapare. "Nu numai incidenta mare si mortalitatea prin cancer, ci si o treime din cancere pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viata echilibrat. Este convingerea ferma a celor trei autori. In volum lor este citat Umberto Veronesi, cu lucrarea "Verso la scelta vegetariana', autor al unui studiu pe un lot de femei cu cancer de san in stadiu initial. Acestora li s-a redus aportul de zahar, faina alba si proteine animale, in favoarea vegetalelor. Astfel, s-a obtinut o reducere cu 43% a riscului de deces prin cancer. Umberto Veronesi sustine ca un bolnav cu cancer de colon, in plina cura de chimioterapie, isi tripleaza riscul de metastaze daca face exces de carbohidrati rafinati (faina alba, zahar) in asociere cu grasimi saturate si proteine de origine animala.

Volumul este elaborat jumatate intr-un stil stiintific si jumatate intr-un stil "mai popular" cu scopul de a fi pe deplin inteles si a veni in sprijinul bolnavului. In finalil volumului, autorii ofera cititorului un "retetar care propune reintoarcerea la alimentul ancestral si integral'. Acest volum este o sursa de informatii si de principii pentru o alimentatie sanatoasa, bazata pe ceea ce Dumnezeu ne pune din belsug la dispozitie, spune Cristela Georgescu, unul dintre autorii lucrarii. Mai mult, acest volum reuseste sa ii insufle curaj bolnavului si sa ii dea acestuia "reteta' prin care sa poata sa tina sub control cancerul, inamicul numarul unu al omenirii. Trebuie precizat ca banii adunati din vanzarea acestui volum aflat deja pe piata vor fi donati, in totalitate, pentru construirea Clinicii Nera, prima clinica de recuperare oncologica din tara noastra.

Potrivit tratatului de oncologie al lui Vincent De Vita, (citat in volumul "Nu hrani cancerul") pe plan mondial, in 2008, s-au inregistrat 12,7 milioane de cazuri noi cu cancer, din care 5,6 milioane in tarile dezvoltate si 7,1 milioane in tari nedezvoltate. Numarul de decese inregistrate in acelasi an este de 7,6 milioane cazuri.

Există studii ştiinţifice care au demonstrat faptul că o dietă bogată în grăsimi animale creşte riscul de cancer. Numeroşi medici care atestă acest lucru ne oferă şi soluţiile care împiedică formarea tumorilor canceroase.

 
În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii alternative: Pavel Chirilă (foto) – medic primar boli interne, Mădălina Popescu – specialistă în imunologie şi alergologie clinică si Cristela Georgescu – absolventă a programului Plant Based Nutrition, Cornell University, SUA. Drepturile de autor şi veniturile realizate din vânzarea acestei cărti au fost cedate integral pentru construirea Clinicii Nera – prima clinică de recuperare oncologică din România. Vă atasăm un scurt fragment din această lucrare, pe care ar trebui s-o citim cu totii:

«Cancerul este o boală caracterizată prin diviziunea necontrolată a unui grup de celule, ca urmare a unor anomalii în ADN-ul celulelor canceroase. Cele mai întâlnite forme de cancer sunt cele de sân, de plămân, prostată, colon, stomac, col uterin, ficat si esofag. Potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Studiul Cancerului, până în anul 2030 vor ajunge să moară de cancer cca 13 milioane de oameni anual.

Raportat la numărul de victime, cancerul este a doua cauză de deces din lume după bolile de inimă. Cancerul nu are niciodată o cauză unică, evolutia acestuia fiind inconstantă si diferită de la persoană la persoană. Cu toate acestea, oncologia clasică a privit prea putin spre mediul si stilul de viată al bolnavilor, care sunt semnificative în aparitia si evolutia cancerului. Astfel, cu cât o regiune este mai industrializată, cu atât incidenta cancerului este mai mare. Cele mai puternice atuuri ale cancerului sunt greselile pe care le facem noi în alimentatie. Cel putin o treime din cazurile actuale de cancer sunt în strânsă legătură cu felul în care ne hrănim.

În urma multor studii, efectuate în ultimele decenii, s-a demonstrat că o alimentatie corectă este foarte eficientă în profilaxia si terapia cancerului. Asadar, hrana poate fi un aliat de încredere în combaterea cancerului. Dietoterapia naturistă, adică utilizarea alimentelor naturale în procesul terapeutic, este din ce în ce mai căutată. Terapia prin alimentatie este acea formă de terapie care utilizează alimentele fie în starea lor naturală, fie prelucrate într-un mod adecvat, ca remedii împotriva diferitelor afectiuni.

De mai bine de un secol si jumătate, oamenii au început să folosească îngrăsăminte chimice în agricultură, din dorinta egoistă de a creste productivitatea. Aceste substante chimice de sinteză au scăzut rezistenta plantelor la conditiile mediului înconjurător. La început, au fost introduse insecticide si erbicide mai slabe, apoi, din ce în ce mai puternice. Prin această măsură, pe lângă cresterea productiei, s-a scăzut calitatea solului si s-a alterat capacitatea naturală de apărare a plantei fată de dăunători, insecticidele preluând această functie. În cele din urmă, s-a trecut la modificarea genetică a anumitor plante, pentru o productie si mai mare, cu roade mai atrăgătoare din punct de vedere estetic.

Zahărul este bun atâta timp cât este consumat în forma lui naturală, împreună cu celelalte substante hrănitoare ale plantelor alimentare, iar nu izolat, sub formă de glucoză si fructoză. Astăzi însă, la nivel mondial, consumul izolat de zahar rafinat este enorm. Acesta este prezent în prăjituri, bomboane, sucuri, siropuri, înghetată, cafea sau ceai. Zahărul rafinat se comportă precum un drog: consumat zilnic, cu greu se mai poate reveni la normal. Consumul de zahăr este direct responsabil de aparitia multor boli, printre care si cancerul. Organismul uman a fost creat pentru a consuma glucide naturale, din care zahărul reprezintă abia a 20-a parte. Precum un virus, zahărul a alungat din meniul oamenilor mierea si fructele. Cu cât cantitatea de zahăr din corp creste, cu atât corpul prezintă mai multe anomalii. Consumul de zahăr izolat schimbă unele functii de bază ale organismului uman: celulele încep să secrete mai multă insulină si acid lactic, iar instinctul alimentar este dereglat, apărând senzatia de foame permanentă.

Iată câteva reguli de alimentatie sănătoasă, care ar trebui cunoscute si respectate de noi toti:


- Tehnicile gastronomice nu trebuie să altereze calitatea nutritivă a alimentelor.
- Nu folositi vase din aluminiu sau acoperite cu teflon.
- Evitati recipientele din plastic, deoarece contin ftalati si bisfenol-A (BPA).
- Folositi vase emailate sau din lut, ceramică, sticlă sau inox.
- Evitati cuptorul cu microunde si grătarul cu cărbuni.
- Nu tratati alimentele la temperaturi înalte!
- Vinul - prof. dr. Chirilă recomandă un pahar de vin pe zi, care poate să fie consumat în siguranţă, în special de către persoanele care nu au probleme medicale grave. Este de preferat să alegi sortimentele de vin de casă.
- Ce nu se poate consuma crud, să se gătească în abur, în apă sau în cuptor.
- Eliminati prăjelile din alimentatie; prin încingere, uleiul devine toxic.
- Evitati plantele alimentare îngrăsate chimic si tratate cu insecticide.
- Nu consumati legume, fructe sau alte organisme modificate genetic!
- Alimentele trebuie să fie integrale, cât mai putin procesate si rafinate.
- Antioxidantii si fibrele, extrem de importante pentru sănătate, se găsesc doar în plante.
- Colesterolul este continut doar în alimentele de origine animală.
- Nu folositi suplimente nutritive decât în situatii de fortă majoră.
- Evitati abuzul alimentar; postul si ajunarea sunt recomandate si de medici.
- Digestia începe în cavitatea bucală, deci o bună masticatie este extrem de importantă.
- Făina trebuie să fie integrală, iar pâinea făcută în casă (cea albă din comert contine aditivi).
- Reduceti treptat consumul de zahăr rafinat si de sare extrafină; nu folositi sare iodată.
- Folositi numai uleiuri presate la rece, nu uleiuri rafinate sau dublu-rafinate.
- Fructele si legumele trebuie consumate crude, netratate termic (citrice, kiwi, afine, struguri).
- Cerealele integrale importante (grâu, porumb, orz, secară, orez, ovăz) se tratează termic u?or.
- Boabele (fasole, mazăre, linte, soia, năut) se consuma numai tratate termic (fierte).
- Consumati multe legume anticancerigene: varză, conopidă, broccoli, usturoi, ceapă, rosii.
- Ciupercile sunt renumite pentru efectul lor antitumoral.
- Pestele să nu fie de crescătorie, nici afumat; se va prepara numai prin fierbere usoară.
- Se recomandă folosirea apei din puturi de mare adâncime; dimineata să se bea un pahar.
- Ceaiul verde previne aparitia cancerului, iar curcumina grăbeste moartea celulelor tumorale.
- Mierea este un înlocuitor sănătos al zahărului, dar tratată termic, devine toxică.
- Cititi eticheta produselor cumpărate; evitati mai ales acidul citric (E330) si monoglutamatul de sodiu (E621).»

Alte reguli de viată sănătoasă, precum si a pericolelor de care trebuie să ne ferim:

- Cancerul este „hrănit” de modul nostru de viată: lipsa de miscare, ruperea de natură si de ritmurile firesti ale organismului (orele de masă, munca, odihna si somnul).

- Atentie la aportul de fier! Fierul si medicatia în exces au efecte adverse, dezechilibrând organismul. Fierul este dovedit a fi un mare hrănitor al celulelor canceroase! Atentie deci la aportul de fier pe care îl recomandă medicii în cazul anemiilor, atât la copii, cât si la adulti!

- Atentie la laptele praf care se dă sugarilor si cărora li se împinge administrarea lui până la vârste înaintate, în detrimentul diversificării alimentare.

- Consumati cât mai putine alimente industrializate. Produceti în casă si încercati să mâncati mai putin, dar de calitate. Urmăriti piramida alimentatiei sănătoase, care are la bază cruditătile (legumele si fructele neprocesate termic).

- Alegeti surse de carne de calitate (pui crescuti în bătătură si animale hrănite traditional).

- Mâncăm prea mult si de proastă calitate. Mâncati mai putin si chiar renuntati, din când în când, la una din mese, pentru a da răgaz organismului să asimileze si să se odihnească. Respectati perioadele de post.

- Culcati-vă înainte de ora 22:00. Culcatul devreme duce la o trezire matinală si la un ritm alert pe toată durata zilei.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000