Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Dosare care sperie lumea

Dosare care sperie lumea

În razboiul dintre PSD si PDL, musca din laptele guvernarii a devenit, peste noapte, Ministerul de Interne. Cine sunt mai-marii zilei care s-ar putea speria de informatiile ce se afla la DGIPI? Pentru cine sunt, in general, serviciile secrete, dar mai ales DGIPI, o sperietoare? Cotidianul pune cap la cap piesele unui puzzle pentru a arata cine sunt personajele pe care apele tulburi ale structurilor de informatii le pot trage la fund, mai devreme sau mai tarziu, in momente in care secretele ar scapa din catusele politice.

De la iesirea la rampa a lui Marian Vanghelie cu declaratii privitoare la arhiva serviciului de informatii din gradina MAI si pana azi, la reasezarea pe fotoliul de ministru a lui Vasile Blaga, despre DGIPI si eventualele „scurgeri“ din comoara secreta a acesteia s-au scris tone de cuvinte. Pornind de la conflictele la nivel declarativ dintre fostul ministru al Internelor Dan Nica si actualul interimar, Vasile Blaga, presa a concluzionat ca ar fi vorba de patru „zone de interes“ care s-ar fi prelins din paharul DGIPI.Prima si cea mai complexa ar fi legata de sirianul Omar Hayssam. Care au fost atributiile DGIPI, care au fost cele ale SRI si ce anume ar putea deveni o bomba pentru presedintele Traian Basescu?


În timpul scandalului „Hayssam“, la comanda DGIPI se afla generalul Virgil Ardelean, zis Vulpea.

El a facut declaratii, aratand ca structura pe care o conducea a transmis tuturor autoritatilor competente informatii legate de intentia sirianului de a parasi tara. „Orice asociere referitoare la posibile conexiuni ascunse ale mele, in afara celor derivate din atributiunile legale de serviciu, in legatura cu cazul Hayssam, sunt neadevaruri!“, afirma generalul.

Autoritatile despre care amintea fostul sef al DGIPI sunt Serviciul Roman de Informatii si Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, unde DIICOT, prin fostul procuror Ciprian Nastasiu, se ocupa de acest caz. Ardelean a depus la Comisia de aparare din Senat, atunci cand a fost audiat, doua note informative despre posibila fuga a lui Hayssam, pe care DGIPI le-a depus, la randul sau, la Parchet. Hayssam a fost monitorizat si interceptat de SRI, iar ultima autorizatie data de catre instanta a fost valabila pana pe 8 iunie 2006, dar intre timp sirianul disparuse.

Ca atare, fuga lui Hayssam nu ar putea fi socotita un triumf exclusiv al sirianului si al retelelor sale internationale, ci si un plan lasat cu intentie sa se desfasoare pana la capat, care nu ar fi reusit daca nu ar fi existat OK-ul Cotrocenilor.

Atributiile DGIPI pe zona „Hayssam“ existau cu mult inaintea episodului „Rapirea jurnalistilor“, fiind de notorietate ca anumite cadre din Interne aveau conexiuni cu personaje din lumea araba aflate pe teritoriul Romaniei, le urmareau si, ca atare, nu e de mirare ca si enigmaticul doctor Yassim sa fi fost pe lista monitorizatilor.

Mai mult, DGIPI a avut informatii despre planul fugii sirianului, culese de la persoane din anturajul arab si de la informatori din zona Politiei de Frontiera. În tot acest paienjenis al cazului,,Hayssam“, grosul informatiilor a fost stocat la SRI, ca „secret de stat“ si, dupa cum a spus presedintele, romanii vor afla adevarul dupa 50 de ani. Raman insa firimiturile informative, dar extrem de importante, aflate la DGIPI, iar daca acestea, desi sunt secretizate, ar deveni publice, ar putea constitui partea de „mar otravit“ din care au muscat toate personajele angrenate in disparitia teroristului sirian.

Oltchim, PDL si interesele de Valcea

Alt punct vehiculat ca „vulnerabil“ pentru oamenii actualei puteri este Oltchim. Aceasta societate se afla de mai multa vreme in dezechilibru economic si nu a fost ferita de materiale de presa scandaloase. Ele l-au vizat, ce-i drept, pe Theodor Stolojan, dar nu aceasta este buba cea mare. Ea se afla in legaturile pe care conducerea Oltchim, prin directorul general, Constantin Roibu, le-ar avea cu PDL. Acesta a dezmintit ca numele sau ar fi apropiat de cel al lui Traian Basescu. Totusi, la Oltchim, acolo unde Roibu a reusit sa ramana director general chiar si dupa taifunul din Adunarea Generala a Actionarilor intrunita la inceputul acestei luni, miroase a influenta PDL. Adunare a fost convocata de catre actionarul majoritar, Ministerul Economiei, condus de PDL-istul Adriean Videanu, dar si de Organizatia Judeteana a PDL Valcea. Cu majoritate de voturi, actionarii SC Oltchim SA l-au mandatat pe Constantin Roibu sa exercite actiunile in justitie impotriva lui Wojciech Zaremba si a lui Waldemar Preussner, cei doi administratori reprezentanti ai actionarului minoritar. La propunerea PDL-ului local si a ministerului, a fost numita, ca administrator, Alina Tarlea, consilier local la Ramnicu Valcea. Interesant este faptul ca pe ordinea de zi a aceleiasi adunari se afla si atragerea raspunderii directorului general al societatii, Constantin Roibu, dar aceasta a fost respinsa.

Serviciile de informatii direct interesate de ceea ce se petrece la Oltchim au fost SRI si SIE. Motivul: cei doi fosti administratori polonezi, potrivit presei poloneze, sunt specialisti „cu state vechi“ pe lista fostului serviciu secret al Poloniei, WSI. Ei sunt suspectati ca ar lucra pentru cercurile rusesti interesate de preluarea unor puncte strategice din domeniul energiei si petrochimiei din Romania si Europa de Est. Fiecare dintre cele doua servicii a avut partea sa de „lucrare“.

„Lenutele“ nu au fost subiect de filaj MAI

Despre Elena Basescu nu se poate demonstra deocamdata ca ar fi fost „lucrata“ informativ. Dar este posibil ca anumite filaje sau monitorizari realizate de cei de la Crima Organizata din Ministerul de Interne sa cuprinda secvente din cluburile frecventate de fiul lui Viorel Hrebenciuc, locuri in care se consuma si droguri. În astfel de operatiuni, filmarile cuprind tot ansamblul, nu numai persoana-cheie urmarita. Astfel de imagini ar putea fi folosite drept santaj, dar nu sunt probe de savarsire a vreunei infractiuni.
În ce-o priveste pe Elena Udrea, sursele noastre spun ca filajele au fost realizate mai mult de paparazzi decat de servicii.
În ceea ce priveste ascultarile, doar interceptarile din cazul „Ritzi“ ar putea evidentia ceva compromitator.

Blaga si jocul „D’ale Jandarmeriei“

De-a lungul timpului, DGIPI a devenit cel mai de temut serviciu, pentru ca nu s-a putut realiza un control civil asupra acestei structuri. Retelele informative sunt vaste si aproape in toate scandalurile de anvergura a existat cate un personaj cu epoleti implicat, astfel ca au atras si competenta DGIPI. Cat despre actualul ministru interimar Vasile Blaga, se pare ca acesta ar fi fost monitorizat cu multa vreme in urma, prin ’95-96, cand era director al Directiei Regionale Vamale Oradea. Cel mai mult l-a scos, insa, din sarite pe Blaga o alta directie din MAI, DGA, pe cand era condusa de procurorul Marian Sintion. De altfel, cand a aparut scandalul Sintion-DGIPI, chestorul Virgil Ardelean l-a intrebat pe procuror, in sedinta de decapitare a acestuia, daca Blaga a facut vreo presiune asupra sa in stoparea unei anchete. Sintion a raspuns atunci: „Da. Mi-a spus la telefon de cazul Jandarmeria. Mi-a spus: «Lasa-l in pace!»“ (n.a.- era vorba de generalul Silion). Acum, cand a preluat comanda Internelor dupa plecarea PSD-ului de la guvernare, Blaga l-a inlocuit pe general din fruntea Jandarmeriei pentru a scapa de revenirea la acest subiect. Înlocuirea lui Silion a fost facuta de ochii lumii si pentru a sterge urmele unei stranii simpatii pe care a avut-o seful statului, Traian Basescu, fata de acest personaj despre care toata lumea s-a-ntrebat ce merite deosebite are de vreme ce a fost saltat in grad la finele ultimilor doi ani la Cotroceni. Silion a scapat din clinciurile DNA destul de suspect, de altfel, in dosarul in care a fost trimis in judecata fostul sef de la Logistica Jandarmeriei, Constantin Lecu.

Într-un anumit procent, arhiva DGIPI se afla si la alte institutii, prin natura colaborarii dintre servicii si celelalte autoritati, precum Parchetele. Frica de arhiva priveste, insa, celelalte procente ramase la „centru“, unde sunt stocate lucrari nefinalizate, rapoarte interne, documentari neconstituite intr-un dosar penal din diverse motive sau din lipsa unor probe suficiente. Aceasta este partea care constituie cosmarul unor personaje prinse in caracatite mafiote regionale sau nationale din care nu lipsesc politicienii, politistii de rand, dar si generali.

Basescu, stapanul dosarelor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a numit „slugi“ pe ofiterii de informatii din Ministerul de Interne care i-ar fi pus la dispozitie informatii liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. Seful statului a dat asigurari, intr-un interviu, ca, desi s-a laudat cu acest lucru, Vanghelie nu a primit arhiva DGIPI, dar ca, totusi, i-au fost transmise informatii de la acest serviciu secret de catre unii ofiteri care i-au devenit „slugi“ si impotriva carora s-au facut plangeri penale.

Traian Basescu a facut si dezvaluiri despre situatia de la MAI: „Ce mi se pare relativ grav este faptul ca DGIPI avea mandatele legale de ascultare pe persoane, pe care le supravegheau, din lumea interlopa, din comunitatea de afaceri si acele segmente de discutii in care eventual a aparut si un om politic sau ceva de genul acesta au fost copiate si puse la dispozitie ca informatie pentru santaj, pentru atacuri politice“.

Ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, a declarat vinerea trecuta ca arhiva „Doi si-un sfert“ „este la loc sigur, numai ca s-au copiat informatii strict secrete“. „Mai mult, s-au copiat transcripturi dupa inregistrari, legal, cu mandat de siguranta nationala sau pe crima organizata. Si s-au gasit, sigur, acolo unde nu trebuia“, a sustinut democrat-liberalul.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000