Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Beneficiile nebanuite ale cafelei

Beneficiile nebanuite ale cafelei

cafea

 Beneficiile nebanuite ale cafelei
Pentru persoanele sănătoase, cafeaua consumată cu moderaţie are efecte benefice asupra organismului. Cafeina din cafea creşte capacitatea de concentrare, ajută la ameliorarea migrenelor, creşte libidoul femeilor şi scade riscul afecţiunilor cardiace.

Cafeaua este cea mai consumată licoare în orice zonă a lumii. Studiile arată că 80% din populaţia lumii consumă, în mod regulat, cafea. Beneficiile şi riscurile consumului de cafea asupra sănătăţii au fost îndelung dezbătute de specialişti. Băutura a fost considerată de unii un drog cu efecte negative, de alţii o licoare benefică pentru organism. Medicii includ cafeina conţinută de cafea în categoria substanţelor psihoactive, adică în categoria substanţelor care ajung la creier, alături de nicotină sau amfetamine.

Efectele cafeinei asupra organismului uman sunt strict individualizate. „O ceaşcă de cafea poate fi benefică pentru o anumită persoană, dar dăunătoare pentru alta. Nu poţi generaliza spunând: «Cafeaua face rău sau cafeaua face bine», pentru că depinde de la individ la individ, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia“, spune medicul Radu Bulumac. Potrivit medicilor, cafeaua are efecte benefice pentru persoanele sănătoase, dacă este consumată cu moderaţie. Consum moderat înseamnă o ceaşcă de cafea fara zahar preparată din două linguriţe la 150 de ml de apă.

Protejează organismul de ciroză hepatică

Specialiştii au demonstrat faptul că persoanele sănătoase care consumă în mod regulat cafea prezintă un risc mai scăzut de afecţiuni cardiace. Două căni de cafea pe zi scad şansele îmbolnăvirii de inimă cu 24%. Alte studii au relevat faptul că aceeaşi cafea, consumată cu moderaţie, protejează organismul de ciroză hepatică, pietre la rinichi, cancer de colon sau Parkinson.

Creşte capacitatea de concentrare

Cafeina din cafea ajunsă la creier creşte capacitatea de memorare si concentrare, îmbunatăţeste performantele fizice şi rezistenţa la efort, creşte tonusul organismului. Cafeina nu este un stimulent doar pentru creier, ci şi pentru restul sistemelor metabolice. O ceaşcă de cafea te poate scăpa de o migrenă sau de o durere acută de cap. Cafeina din cafea care ajunge la creier îmbunătăţeşte puterea de decizie şi viteza de reacţie. Cafeina scade nivelul de depresie şi anxietate, ne face mai vigilenţi şi mai prompţi.

Studiile arată că antioxidantii din compozitia cafelei protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. Alte substante din cafea reduc concentratia de glucoza din sânge, protejează celulele si au efect antireumatic.

Afrodisiac pentru femei

O cană de cafea poate să stimuleze libidoul femeilor. În urma unui studiu, cercetătorii au concluzionat ca libidoul femeii este crescut de cafeina care stimulează anumite părţi din creier. Teoria cercetătorilor se aplică însă numai în cazul reprezentantelor sexului frumos care nu consumă des cafea. Efectele afrodisiace nu dau rezultate în cazul femeilor care consumă în mod regulat cafea.

Nu este indicată ca antidot împotriva oboselii

Consumată cu moderaţie de persoanele sănătoase şi numai după recomandarea medicului de către cei care au afecţiuni, cafeaua nu este un pericol. Medicii recomandă consumul a una-două ceşti de cafea pe zi. De asemenea, medicii nu recomandă asocierea cafelei cu alcoolul, ţigările sau băuturile energiante. Specialiştii atrag atenţia că licoarea nu trebuie să înlocuiască odihna. Cafeina nu anulează nevoia de somn, ci doar reduce senzaţia de oboseală.

Cafeaua: mituri şi beneficii


Un consum moderat de cafea ne poate ajuta să influenţăm în mod pozitiv starea de bine fizică, mentală şi socială, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cafeaua a fost intens studiată la nivel internaţional şi, în urma acestor vaste cercetări, experţii au agreat că un consum moderat prezintă beneficii asupra sănătăţii şi stării de bine, în general.

Cafeaua - beneficii

    - Există o legătură clară între consumul de cafea şi capacitatea de a face efort fizic. O cafea băută cu 30 de minute înainte de a începe antrenamentul fizic are efect revigorant, energizant şi ajută la prevenirea oboselii musculare.
    
    - Atunci când este consumată neagră, fără zahăr sau lapte, cafeaua solubilă este o băutură care conţine mai puţin de 80 calorii per cană de 150 ml. Astfel, cafeaua nu influenţează aportul zilnic total de calorii, ajutând la păstrarea echilibrului dintre aportul şi cheltuiala de energie, esenţial în menţinerea greutăţii corporale.
    
    - Cafeaua, prin conţinutul de cafeină, ajută la menţinerea concentrării în momentele solicitante.  Mai mult, îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt şi alungă oboseala care intervine în a doua parte a zilei, mai ales după masă.
    
    - Conform Institutului pentru studiul ştiinţific al cafelei, alţi compuşi bioactivi din cafea sunt polifenolii, care prezintă proprietăţi antioxidante şi au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel ţesuturile de atacul agresiv al acestora.

Mituri despre cafea

1. Cafeaua în cantităţi mari poate duce la micşorarea sânilor – complet FALS. Nu există nici un studiu care să demonstreze că există vreo legătură între consumul de cafea şi dimensiunea sânilor.

2. Cafeaua solubilă (ness-ul) poate provoca palpitaţii cardiace – FALS. Aceasta nu provoacă palpitaţii şi nici nu este mai tare decât cafeaua obişnuită, măcinată, contrar credinţelor. De vină pentru eventualele dureri în piept sau palpitaţii la inimă este doar procedeul de preparare. De exemplu, la o cană de 250 ml de apă se recomandă maximum două linguriţe de ness. Orice depăşeşte această cantitate va avea drept urmare efecte mai puţin plăcute asupra organismului, din cauza cantităţii de cafeină. De fapt, o ceaşcă de cafea de 150 ml are aproximativ 80 mg de cafeină, spre deosebire de o ceaşcă de 150 ml de cafea solubilă, care are în jur de 50 mg de cafeină.

3.  Cafeaua verde ajută la slăbit - FALS – există în ultima perioadă o multitudine de reclame care vizează persoanele care doresc să slăbească cu ajutorul unor pastile-minune care au în compoziţie cafea verde. Nutriţionistul Şerban Damian demontează totuşi acest mit şi spune că, “deşi cafeaua verde este bogată în antioxidanţi şi are un anumit rol termogenic, nu poate suplini toate acele acţiuni care au cu adevărat efect asupra greutăţii corporale, cum ar fi o alimentaţie echilibrată, bazată pe legume şi fructe, mişcare zilnică şi hidratare”.

4. Cafeaua deshidratează – FALS. La o cană de cafea consumată primim şi o cantitate corespunzătoare de apă (circa 150 ml), contribuind astfel la aportul zilnic recomandat de lichide, de minimum 2 litri. Deşi are un uşor efect diuretic, cafeina din cafea nu este suficientă petnru a dezechilibra nivelul hidric al organismului.

5. Cafeaua în timpul sarcinii este contraindicată – FALS. Însă asta nu înseamnă că se poate consuma cafea fără măsură. Orice femeie însărcinată sau care doreşte să rămână însărcinată trebuie să limiteze consumul la maximum 200 mg de cafeină zilnic, deci nu mai mult de două ceşti de cafea. Dar, cel mai important este să fie consultat medicul specialist în vederea acestei îngrijorări deoarece doar acesta poate spune cu certitudine, în funcţie de istoricul medical, dacă există contraindicaţii în privinţa consumului de cafea.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000