Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Alimente care ne pot apara de cancer

Alimente care ne pot apara de cancer

Usturoiul si ardeiul protejeaza de teribila boala, in timp ce mezelurile stimuleaza dezvoltarea anarhica a unor celule cancerigene.
Grasimile din alimentatie sunt la fel de daunatoare ca si nicotina din tutun, iar consumul lor in exces poate accelera declansarea unei forme de cancer. Specialistii prezenti la Conferinta Nationala de Oncologie au atras ieri atentia asupra importantei pe care o are hrana in viata noastra si au prezentat studii prin care s-a demonstrat ca anumite forme de cancer (cancerul de ficat, de pancreas sau cel de stomac) apar in stransa legatura cu alimentatia.
Grasimile provoaca tumori la ficat si la pancreas
In urmatorii zece ani, unul din trei oameni ar putea suferi de o forma de cancer, dar tot atatia oameni ar putea preveni aceasta maladie prin schimbarea stilului de viata. O solutie ar fi combaterea sedentarismului, pentru ca prin miscare se elimina substantele chimice ingerate din alimente.
Una dintre lucrarile prezentate ieri la congres arata ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerului, deoarece stimuleaza dezvoltarea anarhica a unor celule. „Celulele hepatice cresc in volum, celulele musculare se dezvolta si ele anormal, asa ca trebuie sa incercam sa stapanim acest flagel macar prin schimbarea stilului de viata”, ne-a declarat profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu”, din Bucuresti.
Cancerul de ficat, cel de pancreas si de colecist au legatura cu consumul exagerat de lipide, iar cancerul esofagian, de gura si de limba au legatura cu excesul de alcool.
Carnea de peste si cerealele, alimente protectoare
Alimentele care fac rau organismului sunt cele care contin grasimi animale, zahar, coloranti si aditivi. In schimb, cele care il protejeaza sunt usturoiul, ardeiul iute, fructele, legumele, cerealele si carnea de peste, in masura in care aceasta nu a fost puternic sarata si condimentata. „Cercetari facute in China si Japonia au aratat ca pestele puternic condimentat poate declansa cancer esofagian”, a precizat profesorul Constantin-Targoviste. Cea mai recomandata este dieta mediteraneana.
Specialistul a subliniat nu doar faptul ca avem nevoie de o dieta echilibrata, ci si de una neprelucrata termic excesiv. „Daca am fiert alimentele, este bine sa nu le mai punem si la cuptor, fiindca asa scoatem din ele toate substantele hranitoare”, exemplifica profesorul Ionescu-Tar goviste. De altfel, exista cercetari care arata ca grasimile si proteinele animale prelucrate termic excesiv stimuleaza procesele celulare de la care pornesc cancerele.
Gatitul la aburi, cel mai bun
Cel mai indicat este gatitul la aburi ori pe gratar, cu conditia ca alimentele sa nu fie lasate sa se arda. Carnea arsa si cea puternic afumata sunt, de asemenea, daunatoare. Chiar preparata corespunzator, este bine sa mancati carne mai rar, iar daca o faceti zilnic sa nu depasiti o portie mai mare de 70 de grame. „Daca in ziua respectiva ati mai asimilat proteine din oua si din lapte, consumul de carne chiar trebuie sa fie mic”, a specificat Constantin-Targoviste.
Medicii mai recomanda renuntarea la sucuri si consumul de ceaiuri si apa plata.
PROIECT
Riscul de a face diabet, depistat in gari si parcuri
Medicii specialisti in nutritie si diabet au pus la punct un proiect prin care vor sa introduca in institutiile publice, in parcuri, gari si aerogari un sistem informatic prin care sa poata fi determinat riscul unei persoane de a face diabet. „Softul ar permite oamenilor sa introduca date precum greutatea, varsta, numarul de kilograme, cazurile cunoscute de diabet in familie, valoarea glicemiei, daca o cunosc, si sa determine astfel in ce masura risca sa se imbolnaveasca de dia bet. La un scor mai mare de 12 puncte, programul i-ar avertiza ca trebuie sa se prezinte la medic”, a declarat profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, mentio nand insa ca, pana acum, nu a gasit fi nantare pentru acest proiect.
Programul „Analize pentru toti”, desfa surat anul trecut, a crescut numarul cazurilor nou depistate cu diabet de la 11.000, in primele sase luni ale programului, la 13.000, in a doua parte a programului. Valoarea unei glicemii normale nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000