Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
UN MEGATUN MARCA RADU BERCEANU CU BINECUVÂNTAREA LUI TRAIAN BASESCU

UN MEGATUN MARCA RADU BERCEANU CU BINECUVÂNTAREA LUI TRAIAN BASESCU

Un megatun in favoarea unui om de afaceri apropiat PD-L si lui Traian Basescu se pregateste in aceste zile. Mogulul presedintelui, George Constantin Paunescu, fost sef al reprezentantei economice a Romaniei la Milano pe vremea lui Ceausescu, mare tunar dupa 1990, este servit la mic dejun, pranz si cina de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Dupa ce au vandut flota, au facut praf soselele si au distrus CFR-ul, portocaliii se pregatesc sa distruga si porturile. Sau mai bine zis sa le livreze clientelei politice. Asta in ciuda faptului ca cele mai multe dintre ele sunt profitabile. Desfiintarea APDF Giurgiu este un act cu consecinte grave, nu doar economice sau sociale, dar si nationale, care poate pune in primejdie interesele pe termen mediu si lung ale Romaniei.

Povestea e simpla. Conform unei decizii a ministrului Transporturilor, porturile vor trece la municipalitate. Majoritatea administratiilor locale vizate sunt ale PD-L.

Iar cum mogulul preferat al presedintelui are nevoie de bani deoarece B1 si viitoarea televiziune de stiri nu se pot autofinanta din ratingurile de 0,1, s-a decis ca portofoliul acestuia sa fie marit. Devenit milionar in euro datorita mai multor tunuri de dupa 1990, George Constantin Paunescu este unul dintre devalizatorii BANCOREX. A stat departe de tara in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu, refugiindu-se la New York.

BASESCU, LOBBY PENTRU GCP
Traian Basescu este sprijinitorul din umbra al lui GCP si al afacerilor sale in schimbul mediatizarii pe care acesta o ofera. Presedintele s-a afisat in mai multe randuri in 2009 cu controversatul om de afaceri, ba chiar, pentru a-i dovedi prietenia, s-a prezentat alaturi de acesta in fata patronilor europeni reprezentati in Grupul 1 de la Comitetul Economic si Social European care isi desfasurau o reuniune extraordinara la Bucuresti la 16 iunie. În felul acesta, o prestigioasa institutie europeana a fost folosita pentru o sordida afacere romaneasca.

De altfel, George Constantin Paunescu a mai beneficiat de sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru semnarea mai multor contracte economice, printre care unul si in timpul vizitei Regelui Belgiei la Bucuresti.

12.000 USD LUNAR PENTRU UN CÂSTIG DE 30.000 DE EURO PE ZI
Cheia afacerii de acum este ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Acesta a propus desfiintarea APDF Giurgiu. Una dintre firmele lui George Constantin Paunescu, SC SPET, este interesata sa preia Portul Bechet dupa ce in 1993 s-a asociat cu Consiliul Judetean Dolj pentru exploatarea Vamii Bechet. De fapt, SPET e perla coroanei. Pentru o afacere care aduce in jur de un milion de lei pe luna, cam 30.000 de euro pe zi, firma controlata de GCP s-a angajat sa plateasca doar 12.000 de dolari lunar pentru exploatarea Vamii Bechet, intinsa pe sapte hectare de teren.

Acum, prin preluarea administrarii portului de catre SPET se pregateste sa inceapa o noua afacere la Bechet, cel putin la fel de infloritoare si la fel de paguboasa pentru autoritati. O data ce podul de la Calafat va fi terminat, afacerea cu bacul de la Bechet nu va mai merge. În schimb ar putea incepe o afacere cu Ford, care va incepe productia la Craiova si va putea transporta pe Dunare, spre Constanta, autoutilitarele produse de americani.

La ministerul, si de acolo la APDF Giurgiu, se gasesc doua cereri de preluare a porturilor, depuse deja de un an, cu acelasi text, doar cu numele oraselor diferite: Bechet si Oltenita. Si la Oltenita - surpriza! -
tot GCP vrea sa deschida o linie de feribot cu Bulgaria.

MILITIANUL LUI BASESCU LUCREAZA PENTRU PAUNESCU
Constantin Tulitu este primarul PD-L al orasului Bechet. A fost sef al Politiei de Frontiera Bechet. Dar si fost ofiter de Securitate, dupa unii implicat in anchetarea muncitorilor revoltati de la Brasov din 1987. În decembrie 1989 fugea de la Brasov si revenea la Bechet, unde a fost promovat sef al punctului de Politie de Frontiera. Devenea membru al PD-L in primavara anului 2008, dupa ce isi anuntase candidatura ca independent. Aflat in relatii cu Constantin George Paunescu inca de pe vremea cand era sef al punctului de Politie de Frontiera.

Se pare ca de la firma acestuia a primit, pe baza unei solicitari a Primariei Bechet din 2008, o masina de teren cu titlu de folosinta.

TOVARASUL DE LA CALARASI
Primar PD-L al comunei Calarasi, aflata intre Bechet - 4 kilometri - si Dabuleni, este tovarasul Sovaila. Înainte de Revolutie a fost presedinte al CUASC Dabuleni (Consiliul Unic Agroindustrial de Stat si Cooperatist). Fost membru PSM, apoi membru PDS pana in 2005 cand a trecut la PD. Candidat pentru deputatie in 2008. Pentru servicii aduse partidului de tata, fiul a fost numit subprefect in 2009.

Are o fabrica ce face toate amenajarile in zona. Prin intermediul fiului incearca sa-l ajute pe Tulitu sa dizolve Consiliul Local printr-un referendum de revocare la data alegerilor prezidentiale, depasind astfel opozitia consilierilor.

MIZA APDF SI CUM STATUL PLATESTE PENTRU A-L ÎMBOGATI PE GCP
APDF Giurgiu este parte a Conventiilor Nationale si Internationale privind navigatia pe Dunare, modul de operare, inregistrare, supraveghere, intretinere si modernizare a infrastructurii portuare, functionand in baza HG. 520/1998, modificata si completata cu HG. 384/2003, Legea 528/2002 de aprobare a OUG 22/1999 privind administrarea porturilor. APDF Giurgiu are in concesiune 21 de porturi intre Bazias si Cernavoda, iar administrarea acestora se realizeaza in conformitate cu contractul de concesiune nr. 3898/15.10.2008 incheiat intre Ministerul Transporturilor si CN APDF SA Giurgiu pe 49 de ani, doar in anul 2008 au fost realizate venituri totale de 21.521.171 de lei, cata vreme cheltuieli totale au fost de doar 16.219.886de lei, astfel putandu-se demonstra ca, din punct de vedere economic, intreprinderea este profitabila.

În 2008, profitul CN APDF SA Giurgiu a fost de 5.301.285 de lei, neavand restante de plata la bugetul de stat sau catre furnizori, platind astfel la bugetul de stat impozitul pe profit, TVA, asigurarile sociale, impozitele salarii, precum si alte impozite si taxe locale in valoare de 4.989.691 lei. Desfiintarea APDF Giurgiu - decizie care se afla in contradictie cu politica Guvernului privind pastrarea si crearea unor noi locuri de munca - face ca bugetul de stat sa fie diminuat cu suma de 4.989.691 lei, iar statul va fi obligat sa plateasca si salariile compensatorii conform contactului colectiv de munca si sa acorde ajutorul de somaj personalului disponibilizat.

Se pare ca prin trecerea administrarii porturilor catre consiliile locale teritoriile portuare ar urma sa fie concesionate prin hotarari ale consiliilor catre persoane fizice sau juridice interesate, gen George Constantin Paunescu si SPET-ul sau. Astfel, veniturile realizate din activitatile aferente nu vor mai fi incasate nici la bugetul statului, nici la bugetele locale.

Desfiintarea APDF Giurgiu este un act cu consecinte grave, nu doar economice sau sociale, dar si nationale, care pot pune in primejdie interesele pe termen mediu si lung ale Romaniei.

UNDE AU AJUNS PORTURILE DATE CONSILII LOCALE?
Porturile administrate de consiliile locale se afla intr-o stare avansata de degradare, nerealizand nici macar veniturile necesare pentru intretinerea infrastructurii portuare, in aceste porturi nerealizandu-se nici un fel de investitii nici pentru reparatii, nici pentru modernizare, de la preluarea lor de catre consiliile locale. Este stiut ca administratiile locale nu au posibilitatea de a gestiona servicii de interes national, iar tarifele portuare, conform normativelor europene, nu pot fi incasate de consiliile locale, de aici rezultand ca afacerea este una cu dedicatie, tinta nefiind administratiile locale, ci firme private.

Pe de alta parte, in acest moment sunt derulate proiecte de interes national, finantate din fonduri europene pentru modernizarea porturilor, fonduri pe care statul roman ar putea sa le piarda, neincadrandu-se in termenele prevazute. De aceea, o solutie realista pentru sprijinirea administratiilor locale ar fi redirectionare redeventei platite de CN APDF SA Giurgiu de la Ministerul Transporturilor catre consiliile locale, iar nu desfiintarea unei administratii de interes national.

Functionarea optima a unui port necesita o structura specializata pentru intretinerea si exploatarea infrastructurii portuare, cu pregatire in utilizarea echipamentelor speciale, cu personal specializat pentru interventii in caz de poluare accidentala sau poluare masiva ori pentru verificarea adancimii dalelor de operare in vederea efectuarii dragajelor si coordonarea operatiunilor de incarcare si descarcare, precum si a altor operatiuni portuare, structura pe care consiliile locale nu o au la dispozitie si nu o pot forma.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000