Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu si maghiarii

Traian Basescu si maghiarii

Nicio zona, cu exceptia judetului de bastina Constanta, n-a fost mai frecventata de presedintele Traian Basescu, decat Secuimea. Vineri, pentru a cincea oara in ultimii doi ani, s-a aflat in Covasna si, desi inceput de weekend, a fost o vizita de lucru. Seful statului a adunat toate oficialitatile locale, de la consilieri la sefi SRI, si, dupa ce a constatat ca UDMR, care, dupa 1992, nu prea a lipsit de la Putere, „a facut prea putin pentru aceste doua judete”, a anuntat ca un desant guvernamental format din sase ministri va ateriza in curand, pentru a analiza situatia „la fata locului” si a intocmi planul de investitii. Este pentru prima data cand Puterea de la Bucuresti isi declara intentia de a dezvolta aceasta zona, al carei potential nu se reduce numai la cheresteaua din padurile salbatic decimate. O veste buna pentru populatia maghiara si romana de aici, dar una proasta, se pare, pentru UDMR, care nu mai are niciun reprezentant in actualul executiv. Enervat ca Traian Basescu a etichetat Uniunea drept „profitoare de voturi” si ca ii da lectii despre Tinutul Secuiesc, Marko Bela ameninta cu radicalizarea discursului autonomist. Liderul udemerist nu este insa convins de eficienta retoricii agitatoare, folosita des atat de el, cat si de ultranationalistii din PCM, fara succes politic intern sau international si fara a inflama spiritele conationalilor. Daca autonomia teritoriala era dezideratul fundamental al etnicilor maghiari si nu al politicienilor, atunci pecemistii, cei mai consecventi si mai virulenti in promovarea lui, ar fi intrat in Parlament, nu udemeristii care il proclamau, cand erau la guvernare, doar la zile festive.
Asadar, nu raspunsul transant al lui Traian Basescu – autonomia teritoriala e exclusa – il ingrijoreaza pe Marko Bela, ci faptul ca politica presedintelui de apropiere fata de comunitatea maghiara ar putea avea drept consecinta pierderea controlului UDMR asupra a sute de mii de votanti.
Presedintele pare sa le spuna liderilor udemeristi ca nu are nevoie de un intermediar in relatia lui cu maghiarii, ca acestia nu constituie monopolul politic si electoral al unei formatiuni si ca, inainte de toate sunt cetateni romani, de care, in fine, statul se ocupa. In locul iluziilor vandute de politicienii maghiari, Traian Basescu vine cu sase ministri si cu proiecte de investitii in Harghita si Covasna, care, in vremuri de grea criza, cad ca mana cereasca pentru locuitori. Nemaifiind la guvernare, UDMR nu are niciun merit si niciun beneficiu electoral din acest demers, ba dimpotriva, poate sa piarda, Traian Basescu repetand, la fiecare vizita, ca Uniunea a exploatat zona si voturile exclusiv in beneficiul sefilor ei.
S-ar putea crede, in mod eronat, ca presedintele este un simpatizant si un protector al minoritatilor. Ce parere proasta are cel putin despre una dintre ele a aflat insa, din intamplare, toata lumea. Traian Basescu isi face doar campanie, punand pe masa o oferta de natura economica, mai concreta si mai aproape de interesele imediate ale comunitatii maghiare, decat cea imposibila, de natura etnica, propusa de UDMR si PCM. In Romania, traiesc 1 400 000 de maghiari, care au avut, mereu, candidati fara sanse la presedintie, dandu-si, insa, disciplinat, voturile in turul al doilea, prezidentiabilului recomandat de UDMR, de obicei din partidul cu care aceasta urma sa guverneze. Exclusa fiind, de aceasta data, de la formarea Cabinetui, este posibil ca Uniunea sa nu mai aiba preferinte. Traian Basescu si-a adaptat insa strategia: nu-i mai trebuie mijlocirea Uniunii, se adreseaza direct maghiarilor si investeste in ei.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000