Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Scenariul jefuirii banului public

Scenariul jefuirii banului public

Elena Udrea, de la mersul pe cal la multi cai-putere, totul pe bani publici!

Ministerul Turismului - Planul anual al achizitiilor publice pe anul 2009 format pdf

Modul in care si-a planificat Elena Udrea cheltuielile de achizitii pentru anul 2009 arata dispretul pe care il au guvernantii pentru banul public. Bugetele mai mult decat generoase alocate pentru achizitionarea de consumabile sau materiale de protocol arata ca functionarii statului nu au nici o legatura cu realitatile economice. Sumele mult umflate fata de preturile pietei si posibilitatea de a face achizitii directe ridica cel putin semne de intrebare, iar in unele cazuri apare chiar suspiciunea de coruptie.

Planul anual de achizitii publice pe anul 2009, pe care vi l-am prezentat pe larg in ziarul de vineri, contine cifre care ar face sa roseasca oricare manager de la o firma privata. Vineri, reprezentantii Ministerului Turismului au admis ca au buget de 75.000 de euro pentru achizitionarea de perdele, draperii si jaluzele. Nu isi pot explica insa de unde a aparut aceasta cifra, nestiind cine a inclus-o in buget! Si aceasta este doar unul dintre capitolele unde bugetul este exorbitant.

Ne intrebam daca doamna Udrea ar fi fost la fel de generoasa cu bugetarea cheltuielilor la firmele domniei sale. Oare secretarul de stat Sorin Munteanu, seful serviciului de achizitii publice Bogdan Raileanu, directorul Mihaela Dinca, secretarul general al ministerului Gheor­ghe Nastasia sau directorul directiei econo­mice Alina Ioana Dinca au avut vreo tresarire cand au avizat dezmatul din bani publici inclus in Planul de achizitii?

Singurul argument de care se folosesc angajatii Ministerului Turismului pentru a se apara este ca Planul de achizitii contine doar bugete estimate si ca pana acum a fost cheltuit doar 11% din acest buget. Ramane de vazut cat de adevarate sunt aceste afirmatii si rostul Co­mi­si­ei Parlamentare de Ancheta este tocmai acesta. Daca aceste sume ar fi cheltuite integral, la preturile medii, s-ar ajunge in situatii de-a dreptul absurde: angajati ingropati in milioane de coli de hartie, zeci de mii de CD-uri si mii de DVD-uri, sute de mii de kilometri parcusi prin tara sau cu limuzine inchiriate in strainatate, milioane de cafele care sa ii energizeze pe angajatii ministerului.


3 MILIOANE DE COLI DE HARTIE
Ministerul Turismului are alocat 72.293 de lei (13.500 de euro TVA) pentru achizitionarea de hartie pentru fotocopiatoare. Potrivit spe­ci­a­listilor in domeniul furniturii de birou, un top de hartie costa 12 lei. Ca atare, din fondurile alocate, ministerul poate achizitiona peste 6.000 de topuri de hartie. Cum un top are 500 de coli, rezulta ca ministerul poate achizitiona 3 milioane de coli. Astfel, cei doua sute de angajati ai ministerului au la dispozitie peste 80 de coli de persoana pe zi. Cat un mic roman.

Pretul unui toner este de 500 de lei, iar pretul unui cartus de cerneala poate ajunge la 120 de lei. Cu precizarea ca un toner sustine circa 10.000 de pagini, iar un cartus de cerneala 1.500 de pagini. Elena Udrea dispune insa de aproximativ 341.917 lei pentru ambele achizitii. De banii pentru cartuse toner poate achizitiona 642 de bucati cu care poate printa doar 6,4 mi­li­­oane de pagini. Dublu fata de numarul de pa­gini pe care le poate cumpara. Sau, poate, mi­nisterul vrea sa deschida puncte de co­piat acte din care sa sustina bugetul ins­ti­tu­ti­ei...

Ministerul poate achizitiona instrumente de scris in limita bugetului de 10.710 lei (2.000 euro plus TVA). La un pret de 2 lei pixul la librarie, fara a beneficia de reduceri in functie de cantitate, ministerul poate achizitiona peste 5.300 de pixuri. Astfel, fiecare angajat ar avea in dotare 26 de pixuri pe care le poate toci in 2009, scriind strategii de turism. Ministerul Turismului are bugetat cate 10.710 lei (2.000 de euro TVA) pentru achizitia de CD-uri, respectiv DVD-uri. La pretul pietei, fara reduceri, ins­titutia poate cumpara peste 7.100 de DVD-uri si 10.700 de CD-uri. Adica, pentru fiecare angajat 365 de DVD-uri si 535 de CDU-uri.

Iubitoare si manipulanta de mopuri, pentru materiale de curatenie, Elena Udrea are alocat un buget total de 49.802 lei. Hartia igienica, batistele, servetelele de maini si de masa au cel mai generos buget: 14.994 lei (2.800 euro TVA). La un pret de 7,2 lei pachetul de servetele de masa, bugetul total ajunge pentru achizitionarea a 2.082 de pachete de servetele cu cate 100 de bucati. Fiecare angajat ar avea astfel asigurate 1.000 de servetele in acest an bantuit de gripa porcina in care se recomanda batistele de unica folosinta.

UN HECTAR DE MOCHETA
Bugetele pentru mochete, perdele, draperii si jaluzele verticale ridica si ele semne de intrebare. Cei de la Turism planuiau sa-si ia si mocheta, desi prin incaperile ministerului, cele pe care le-am vazut, exista parchet. De cei 42.840 lei prevazuti a se arunca, pardon!, a se cheltui, se poate cumpara mai mult de un hectar (peste 10.700 de metri patrati) de mocheta ieftina: 4 lei metrul patrat.

Revenim la celebrele perdele, draperii si ja­lu­ze­le. La capitolul cheltuieli de capital este prevazuta achizitionarea de jaluzele verticale si perdele in valoare de 42.840 de lei cu TVA (peste 9.000 de euro). Reprezentantii ministerului sustin ca au cheltuit numai vreo 8.000 de euro pentru astfel de produse. Numai ca in planul de achizitii pe 2009 mai apar o data perdelele - secondate de draperii de aceasta data - la capitolul Bunuri si servicii - alte cheltuieli cu bunuri si servicii. Iar bugetul care se poate cheltui pentru acestea este de 361.463 de lei cu TVA (peste 80.000 de euro cu TVA, la cursul de 4,5 lei/euro prevazut in document). Nu putem sti ce perdele si draperii vrea doamna Udrea. Dar, daca presupunem ca va opta pentru niste produse "decente", la 40-50 lei/metrul liniar, bugetul ar ajunge pentru 7.000-9.000 de metri liniari de perdele si draperii. Împartit la 50 de camere, desi unele au fost dotate deja cu perdele si jaluzele verticale de 8.000 de euro, dupa cum au declarat reprezentantii ministerului, ar rezulta 144 de metri liniari de perdea la geamul fiecarei camere. Bogate falduri!

400.000 DE ETICHETE AUTOCOLANTE
De asemenea, mai este prevazut un buget de 26.775 lei cu TVA pentru achizitionarea de etichete autocolante. Oferta este variata. Dar sa luam in calcul cutii cu 10 coli a cate 48 de etichete pe coala - deci 480 de etichete intr-o cutie - care costa 31,15 lei. Rezulta ca bugetul i-ar ajunge doamnei Udrea pentru circa 860 de cutii de etichete, adica pentru peste 412.000 de etichete autocolante!!!! Presupunem si aici infiintarea unui atelier anexa care sa puna autocolante pentru tot cartierul. La capitolul "Cheltuieli de capital - mobilier, aparatura birotica si alte active corporale" este propusa achizitionarea de biblioteci - 26.775 lei cu TVA, mobilier birou - 64.260 lei cu TVA, mobilier pentru sali de primire - 42.840 lei cu TVA, mobilier pentru sali de conferinta - 42.840 lei cu TVA si de mobilier pentru computer - 61.583 lei cu TVA. Un total de 52.955 de euro, inclusiv TVA.

Asta in conditiile in care ministerul are deja o sala de conferinte si nu am vazut functionari cu computerele pe genunchi sau musafiri stand pe jos din lipsa de fotolii, canapele sau scaune. Proabail ca mobilierul existent nu-i din cel mai nou, insa, cand e criza si statul se im­prumuta de bani la FMI CE si Banca Mondiala, oricine poate inchide ochii la un scaun mai ros sau la o biblioteca de generatie veche.

În planul de achizitii mai figureaza piese de mobilier si la capitolul "Proiecte cu finantare din fonduri nerambursabile: mobilier de birou de 26.775 lei, adica vreo 89 de birouri, scaune de birou si rolboxuri, desi scaune si birouri apar si separat. Astfel, pentru cumpararea de scaune este prevazuta suma de 24.098 lei cu TVA - adica vreo 240 la 100 de lei bucata sau 80 la 300 de lei bucata -, pentru birouri sunt disponibili 26.775 lei cu TVA - adica vreo 89 de bucati la 300 de lei, plus mese de 26.775 lei cu TVA - vreo noua mese mari, de conferinte, la 3.000 de lei bucata. Si sa nu uitam de televizoarele mentionate mai sus. Plus dulapuri de 26.775 lei - vreo 66 la 400 de lei sau 26 la 1.000 de lei - si aparate audio si video de inregistrare si redare de 5.355 lei, adica vreo 17 reportofoane a 300 de lei bucata sau sapte camere video de 700 lei/bucata.


100 KG DE CAFEA
La capitolul Bunuri si servicii - Protocol si reprezentare din Plan sunt prevazuti 5.355 lei, cu TVA, pentru achizitionarea de cafea, ceai si produse conexe. Putem presupune ca ministerul nu-si trateaza oaspetii cu Nechezol si ceai de tei sau de musetel cumparat de la babutele din Piata Matache. Totusi, 5.355 de lei sunt multi bani, daca tinem cont ca ar ajunge pentru achizitionarea a circa 98 de kilograme de cafea foarte scumpa - sa spunem 54,25 lei kilogramul - sau a 150 de kilograme de cafea la un pret mai accesibil, de 17-18 lei/500 g. Daca pentru o cafea sunt necesare 5 grame, rezulta ca in bugetul Turismului "incap" 20.000-30.000 de cesti de cafea. O oportunitate de a deschide cafeneaua "La Lenuta".

Daca este sa "traducem" cei 5.355 lei in ceai "fin", de import, la un pret de raft de circa 8 lei cutia cu 25 de pliculete, rezulta aproximativ 669 de cutii, adica 16.725 de pliculete, suficient pentru prepararea a circa 16.725 de cani cu ceai.


BANI PENTRU AVOCATI
Ministerul are prevazut un buget de 300.000 de euro plus TVA pentru servicii juridice. Desi se lauda cu transparenta, nu a aparut nici o informatie despre castigatorul licitatiei pentru selectia de oferte pentru servicii de angajare a unui cabinet individual de avocatura specializat in litigii. Aceasta, desi licitatia trebuia incheiata la 19 mai. Pana acum, ministerul are doua contracte cu birourile de avocatura Bostina si, respectiv, Tuca. Pentru contractul cu Tuca, ministerul plateste un abonament lunar de 30.000 de euro. Ne intrebam de ce are nevoie ministerul de serviciile unei case de avocatura, in conditiile in care are in organigrama o Directie juridica? Iata o intrebare si pentru Comisia de ancheta.

Daca la capitolul cu cheltuieli asa-zis mici este planuit un asemenea jaf, despre contractele cu sute de mii de euro sau milioane deja suspiciunile devin si mai apasatoare. Nu avem noi proverbul "Cine fura azi un ou maine va fura un bou"?


CU TELEFONUL LA URECHE
Ministerul Turismului are alocat un buget de peste 230.000 de euro pentru servicii telecom. O adevarata fericire pentru industria de profil, aflata in an de criza.

Conform planului anual al achizitiilor publice, suma alocata de minister pentru servicii interne si externe de telefonie fixa si mobila ajunge la 180.000 de euro, banii fiind impartiti in mod egal intre telefonia mobila si cea publica. La aceasta valoare se mai adauga 5.000 de euro, finantare europeana nerambursabila, pentru servicii de telefonie mobila.

Daca banii s-ar imparti la toti cei 200 de angajati ai mi­nis­terului, rezulta anual un buget de 925 de euro pentru fi­e­care angajat. Daca mergem cu calculul mai departe si im­par­tim suma la 12 luni, aflam ca angajatii Ministerului Tu­rismului vor avea la dispozitie 78 de euro lunar pentru servicii de telefonie, din care aproximativ 40 de euro pentru telefonie mobila. Astfel, bugetul de telefonie mobila re­u­seste sa depaseasca media valorii celor mai mari facturi din UE: cele mai mari facturi din UE sunt platite in Spania (35,89 euro), in timp ce romanii platesc 14,22 euro pe luna.

Potrivit preturilor de pe piata, cel mai scump abonament de voce este de 20 de euro pe luna si cuprinde 1.000 de minute in retea, 300 de minute in alte retele nationale si un tarif de 0,19 euro/minut pentru apeluri in orice retea, dupa terminarea minutelor incluse, potrivit informatiilor afisate pe site-ul operatorului de telefonie. Cu 40 de euro, un angajat poate vorbi la telefon 2.600 de minute intr-o luna. Adica timp de o saptamana dintr-o luna ar trebui sa stea la serviciu neintrerupt cu telefonul la ureche. De ce nu au si spor de antena atunci?

Pe langa bugetul alocat pentru serviciile de telefonie fixa si mobila, Ministerul Turismului a mai alocat 12.000 de euro pentru servicii de intretinere si modernizare a centralelor si a retelei telefonice, precum si 17.700 de euro pentru servicii de reparare si intretinere a centralelor telefonice si a aparatelor telefonice. Dar costurile pentru telecom nu se opresc aici. Bugetul mai prevede 3.000 de euro pentru echipament telefonic si inca 14.000 de euro buget pentru achizitionarea de telefoane mobile, din care 9.000 de euro provin din fonduri externe nerambursabile. Asta in conditiile in care operatorii de telefonie au tot mai multe oferte de 1 euro aparatul sau chiar telefoane gratis.

800.000 KM CU MASINA
La inceputul lunii aprilie, Elena Udrea se plangea ca au­to­tu­rismul de serviciu pe care il folosea, luat de la RAAPPS, ii pune viata in pericol si dorea sa cumpere o masina de 35.000 de euro. Dupa cateva zile, Udrea a renuntat la masina dupa ce SPP i-a pus la dispozitie un autoturism. Tot in aprilie, Elena Udrea afirma ca Ministerul Turismului, fiind o institutie infiintata de curand, nu are un parc auto, astfel ca, pe langa cele 15 autotu­risme de la fosta Autoritate Nationala pentru Turism, s-au cumparat alte 18 masini, bugetul prevazand in acest sens un total de 200.000 de euro fara TVA.

Bugetul ministerului mai are prevazute 15.000 de euro fara TVA pentru inchirierea vehiculelor de transport de persoane cu sofer. La un pret de 0,80 euro pe kilometru, cu acesti bani, la preturile pietei, se poate inchiria o limuzina Mercedes S-Classe cu sofer cu tot pentru 18.750 de kilometri sau 1.000 de ore de plimbare cu un Audi A8 condus de un sofer in livrea. Astfel, ministrul Turismului ar putea parcurge de opt ori, intr-o masina de lux, distanta dintre Bucuresti si Paris sau ar putea petrece 41 de zile non-stop intr-o limuzina dotata cu un sofer.

Cu cei 254.000 de lei alocati pentru carburanti si la un pret mediu de 4 lei pe litru, Ministerul Turismului poate cumpara circa 63.000 de litri de carburant. La un consum mediu de 8 litri pentru o suta de kilometri, fiecare masina are carburant pentru mai mult de 23.000 de kilometri. În total, masinile Ministerului Turismului pot parcurge aproape 800.000 de kilometri pana la sfarsitul anului. Angajatii ministerului ar putea merge astfel de circa o suta de ori pe ruta Bucuresti - Budapesta - Viena - Berlin - Londra - Madrid - Milano - Bucuresti pentru a face reclama turismului romanesc.

Cheltuielile cu parcul auto nu se opresc aici. Alti 37.485 de lei cu TVA sunt alocati pentru servicii de spalare a automobilelor. La un pret mediu de 15 lei pentru o spalare auto, rezulta un numar de 2.499 de spalari auto sau 75 de spalari pe o perioada de noua luni pentru fiecare masina din parcul auto al ministerului. (Catalin Pruteanu)

PUBLICITATE LA PRETURI EXORBITANTE
Semne de intrebare ridica si sumele alocate pentru publicitate. Contractul pentru realizarea afisajului de tip outdoor la Paris, pe Champs Élysées, in perioada 02-09.06.2009, incheiat cu JCDecaux, a costat 35.880 euro, inclusiv TVA. O campanie publicitara desfasurata pe outdoor, in Romania, timp de o luna (nu sapte zile, cat a fost contractul incheiat cu JCDecaux), folosind ca suport billboar­d-ul (panou mai mare decat cel folosit la Paris) cu inchirierea a zece panouri, fara grafica afisului si productia acestuia, timp de o luna costa aproximativ 3.000 de euro. Pentru inchirierea a 50 de panouri de acelasi tip se aplica o reducere de 15%, asta inseamna aproximativ 12.750 de euro pe luna. Sigur ca Bucurestiul este doar "micul Paris", dar cheltuielile pentru campania din marele Paris ar trebui justificate cu acte de minister.

Bugetul alocat de MT pana la sfarsitul anului pentru publicitatea outdoor pe piata interna si internationala se ridica la 1.296.000 de euro. Cu acesti bani putem realiza in Romania 101 campanii de pu­bli­citate. Asta inseamna ca putem derula campanii de publicitate in Bucuresti pe opt ani si patru luni. Evident ca aici nu includem publicitatea outdoor in­ter­na­ti­onala, deoarece preturile difera de la un oras la altul in toata lumea. Guillaume Aper, director adjunct de comunicare al grupului JCDecaux (la solicitarea Jurnalului National), a declarat: "În cadrul campaniei de afisaj au fost instalate afise in 18 locatii de pe Champs Élysées".

O alta suspiciune apare in cazul suplimentului Figaroscope, editat de Ministe­rul Turismului impreuna cu ziarul Le Fi­ga­ro la data de 17 iunie. Potrivit datelor mi­nisterului, suplimentul dedicat turismului romanesc a costat 15.000 de euro si a fost editat in 350.000 de exemplare. Datele furnizate de Le Figaro in pre­zen­ta­rea publicatiei arata insa ca tirajul Figaroscope este de numai 199.124 de copii. Re­zul­ta un tiraj umfalt, care trebuie verificat in fa­c­t­u­rile ministerului.

CURS UMFLAT
Planul anual de achizitii publice al Mi­nisterului Turismului este calculat la un curs de 4,5 lei/euro, desi cursul pe care se fundamenteaza bugetul a fost de 4,2 lei pentru un euro pana in luna aprilie. Asa ca Ministerul Tu­ris­mului este singura ins­­­titutie publica - dupa stiinta noastra - care isi fundamenteaza calculele dupa curs propriu."Cursul de schimb prevazut in actualul Plan de Achizitii este de 4,5 lei/euro. Precizam ca este vorba despre un curs estimat, stabilit astfel incat sa aco­­pere eventuala crestere a cursului va­lutar pana la sfarsitul anului", spune MT.

TRANSPARENTA TÂRZIE
Ele­na Udrea a ordonat sa fie postate pe site-ul ministerului contractele despre care discuta toata lumea. Ele au fost puse pe site recent, nu la data semnarii. Contractul cu "Realitatea All Inclusive" a fost facut public in urma cu o saptamana, iar cele pentru campaniile Paste in Bucovina si Lumina la malul marii au fost postate alal­taieri. Manevra a fost facuta dupa ce informatiile din contracte erau cunoscu­te din alte surse. Corect ar fi ca ministerul sa ordoneze editarea acestor contracte du­pa datele la care au fost facute publice, nu dupa datele la care au fost semnate.

PSD SUSTINE ANCHETAREA LUI UDREA
Purtatorul de cuvant, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat sambata ca PSD este de acord cu infiintarea comisiei de ancheta parlametara in cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, el facand o paralela cu cazul Ridzi si apreciind ca la situatii egale se impun solutii egale. Întrebat ce parere are ca PNL si PSD s-au solidarizat si au cerut o comisie de ancheta in cazul Elenei Udrea, premierul Emil Boc a ras­puns ca partenerii de coalitie ai PD-L "au alte preocupari de­cat cele pe care le-a stabilit Guvernul". El le-a batut obrazul pesedistilor amintind ca PD-L a propus o co­mi­sie de ancheta pentru a vedea cum s-au cheltuit 3,2 mili­arde de euro din Fondul de Dezvoltare anul trecut, ceea ce nu s-a intamplat. "Ori sunt la putere, ori sunt in opozitie, pentru ca duplicitatea aceasta nu poate continua", a mai spus Boc. La ran­dul ei, Elena Udrea sustine ca totul reprezinta o campanie de discreditare a ministrilor democrat-liberali, devoalata de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, intr-o emisiune tv. "Din toate acu­za­ti­i­le care s-au formulat - si noi am raspuns la absolut toate - am inteles ca a ramas aceea ca am fi achizitionat perdele de 75.000 de euro. Este ca in bancul acela: nu era Mercedes, era bicicleta, nu i s-a dat, i s-a luat, nu sunt perdele, sunt ja­lu­ze­le, nu sunt 75.000 de euro, sunt 7.500 de euro. Noi spunem asta de trei zile, nu ne asculta nimeni. Daca vor sa verifice si sa masoare perdelele, ii rugam sa o faca foarte repede, pentru ca toate datele sunt publicate pe site-ul Ministerului Turismului", a explicat Elena Udrea. Ea sustine ca reprezentantii ministerului se vor prezenta la comisia de ancheta si vor pune la dispozitie toate documentele care le vor fi cerute.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000