Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Reteta PDL: Un scandal stinge pe altul

Reteta PDL: Un scandal stinge pe altul

Parlamentul Romaniei este chemat astazi sa voteze rapoartele anchetelor parlamentare care le vizeaza pe Elena Udrea, ministrul interimar al Turismului, si pe Monica Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului. Scandalurile care au invaluit cele doua nume din PDL au fost abil ascunse de altele, aparute brusc si deloc intamplator. Si nu sunt singurele cazuri. Cotidianul scoate la iveala reteta - un scandal il „stinge”pe altul.
Cel mai rasunator scandal „acoperit” a fost cel legat de neregulile de la Ministerul Turismului. Protagonista - Elena Udrea. Dupa ce Comisia parlamentara de ancheta a pus pe masa cifrele prea mari cheltuite pe campanii de promovare a turismului romanesc, dintr-odata apar pe piata, postate pe un site anonim, inregistrari ale discutiilor dintre membrii comisiei. Scandalul Udrea era astfel inabusit de cel al inregistrarilor-pirat. PDL a sarit in sus, spunand ca Elenei Udrea i se incalca drepturile, iar comisia vrea sa o scoata vinovata cu orice pret. Ca sa abata atentia si mai mult de la acuzatii, Udrea a facut un adevarat spectacol la comisie, venind la audieri si plecand furtunos, dupa ce a lansat un tir de acuze.
Scandalul Udrea a devenit doar un ecou si dupa demiterea lui Dan Nica din fruntea Internelor.

Mircea Basescu, stins de contractul EADS

Tot anul acesta, in august, presedintele Traian Basescu se trezea intr-un grav conflict de interese. Presa a dezvaluit ca fratele sau, Mircea Basescu, este actionar intr-o firma de tehnica militara, printr-o asociere cu sefii industriei de aparare.

Mai intai, seful statului a adoptat o atitudine detasata si s-a cam dezis de propriul frate: „De adversari, de dusmani te poti apara, dar e extrem de greu sa te aperi de propriul frate“. A urmat apoi decizia „emotionala”: „Sa stiti ca daca frate-miu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez”. Mircea Basescu a hotarat sa se retraga din actionariatul firmei.

În acest timp, presedintele Basescu si liderii PDL au lansat ideea ca intregul scandal este un complot al PSD. Potrivit democrat-liberalilor, PSD ar fi declansat totul ca sa ascunda ca a suplimentat cu 300 de milioane de euro, de la bugetul de stat, contractul cu concernul EADS pentru securizarea frontierelor, desi suma initiala fusese redusa. PDL a descoperit neregulile, iar PSD ar fi pornit apoi campania impotriva lui Mircea Basescu.

Ridzi si sexul peste Prut

În luna iunie, presa dezvaluia mai multe nereguli la Ministerul Tineretului si Sporturilor, condus de Monica Iacob-Ridzi. Aceasta era acuzata ca nu putea justifica sumele de bani cheltuite pentru manifestatiile de Ziua Tineretului.

Ca prin farmec, intr-un ziar cu distributie gratuita aparea primul episod al unui scandal sexual-diplomatic. Consulul roman de la Chisinau, insurat fiind, era acuzat ca a intretinut timp indelungat relatii amoroase cu o angajata a Ambasadei Romaniei in Republica Moldova. Partidele fierbinti ale diplomatului au aparut si la televizor, iar acesta si-a dat demisia din functie si a parasit Chisinaul.

Casa Ioanei vs Gigi in papuci si Elena eurodeputata

Nici cele doua fiice ale presedintelui Basescu nu au scapat de scandaluri. Fiica cea mare, Ioana, nu a putut sa explice de unde a luat aproximativ un milion de euro pentru a-si cumpara un apartament de lux.. Cu atat mai mult cu cat lucrase ca notar la tara, avocat debutant si consultant la o firma, pe cateva mii de euro.

Nici Elena, candidata la functia de europarlamentar, nu statea mai bine. În martie, presa era cu tunurile pe ea. Ziarele dezvaluiau lacunele din pregatire - greseli rusinoase de limba romana sau neclaritati privind studiile superioare. Si, peste toate, mezina prezidentiala era o sustinatoare ferventa a vietii mondene. Colac peste pupaza, Elena Basescu a dat cu bata-n balta cand s-a declarat de acord cu legalizarea drogurilor usoare. A facut valuri si cand a demisionat doar de fatada din PDL, pentru ca, la cateva minute dupa ce a devenit eurodeputat, sa revina in partid.

Pentru toate acestea insa a existat un „amortizor”: arestarea lui Gigi Becali inainte de Paste si apoi eliberarea lui, in Saptamana Mare. Totul in direct, la televizor. Un adevarat circ mediatic. Motivul - cu cateva luni inainte, s-a razbunat pe niste hoti care ii furasera masina si pe care i-a lipsit de libertate „in mod ilegal”. Show-ul arestarii lui Becali in poarta vilei sale din Pipera a tinut trei ore si a fost privit de o Romanie intreaga. Basescu a negat atunci ca ar avea vreo legatura cu actiunile Politiei sau Parchetului, acuzand trusturile de presa ca au lansat „un santaj politic” din care sa rezulte ca in familia sa ar exista ilegalitati.

Terenurile lui Mircea

În luna aprilie, fratele presedintelui a fost din nou subiect de dezbateri, dupa ce presa a dezvaluit ca firma sa a obtinut terenuri de la o statiune de cercetari agricole. Imediat, scandalul a fost acoperit de un altul. PDL si Traian Basescu au sustinut asumarea raspunderii guvernului pentru Codul penal si Codul civil. Opozantii au protestat vehement, aratand ca texte din coduri restrang drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000