Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Regele vinului, George Ivanescu, prejudiciu urias bugetului de stat !

Regele vinului, George Ivanescu, prejudiciu urias bugetului de stat !

george ivanescu

 Regele vinului, George Ivanescu, prejudiciu urias bugetului de stat !
George Ivănescu, acționar la Murfatlar, arestat preventiv

Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a lui George Ivănescu, acționar la compania de vinuri Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 milioane lei.

În același dosar, au fost arestați alți șase inculpați, respectiv Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu.

De asemenea, instanța a dispus ca trei dintre inculpați — Cristian George Lascu, Irina Tănase și Ioan Toma — să fie plasați în arest la domiciliu.

O anchetă de proporţii, în care sunt implicaţi afacerişti din industria viticolă, cu ramificaţii în Buzău, dar şi funcţionari ai statului, a scos la iveală un prejudiciu uriaş, comparabil cu ratele pe care România le-a plătit la FMI în perioada 2012-2015.

Potrivit unor documente din dosar, obţinute de News.ro, în perioada 2010-2014, societăţile Euroavipo, Murfatlar România, Bartenders Distilleries şi Principal Company, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, Ion Şerban Dobronăuţeanu, Nicolae Marcel Mermeze şi Gheorghe Zlotea, au produs un prejudiciu total de aproape 600 de mi­lioane de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului general consolidat neplata obligaţiilor fiscale, cu ajutor unor funcţionari publici de la autorităţile fiscale şi vamale.

Societăţile Euroavipo, Murfatlar România şi Bartenders Distilleries ar fi înregistrat operaţiuni fictive, urmărind astfel să majoreze cuantumul taxei pe valoarea adăugată deductibile, pentru ca firmele să nu plătească obligaţii fiscale la bugetul general consolidat, inclusiv TVA, pe care ar fi avut-o de plătit în lipsa operaţiunilor nereale. Ulterior, în baza acestor deconturi de TVA cu opţiune de rambursare, cele trei firme ar fi susţinut că au o creanţă asupra bugetului general consolidat, astfel că împotriva lor nu pot fi luate măsuri pentru plata obligaţiilor fiscale restante.

În perioada 2012-2014, societatea Euroavipo ar fi făcut tranzacţii fictive cu furnizorii Global Engineering SRL, Visteria Industries SRL, Hansa Distribution SRL şi Oana ­Ma­nagement SRL, după modelul facturi de avans - neefectuarea de plăţi sau livrări de mărfuri - stornare după mai multe luni sau ani, scriu jurnaliştii de la News.ro.

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că, în cei aproape doi ani, Euroavipo ar fi înregistrat de la cei patru furnizori facturi de avans în valoare de peste 1,85 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro), la care se adaugă TVA de aproape 390 de milioane de lei (aproximativ 86 milioane de euro).

Anchetatorii au menţionat, în documentele de la dosar, că cei aproximativ 400 de milioane de euro, din facturile emise de furnizorii artificiali ai Euroavipo, „este atât de mare încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internaţional în perioada 2012 - 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011”.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, ratele de ­ca­pital pentru împrumutul FMI au fost de 125,4 milioane de euro în 2012, 956,8 milioane de euro în 2013, 989,7 milioane de euro în 2014 şi 169,5 milioane de euro în 2015.

În aprilie 2012, Euroavipo a intrat în insolvenţă, fără ca, aparent, să înregistreze obligaţii restante la bugetul general consolidat. În 31 august 2014, Euroavipo figura însă la AFP Buzău cu obligaţii totale de plată la buget de aproape 163 milioane de lei (aproximativ 36 milioane de euro), care ar fi fost acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, aproape 100 de milioane de lei fiind accize.

Anchetatorii susţin că, urmând acelaşi model, firma Murfatlar România ar fi încheiat contracte de achiziţii de materii prime şi materiale cu societăţile Fermele Murfatlar şi Compania de Supraveghere IG, pentru a nu plăti TVA şi accize.

Societatea Murfatlar România ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de cei doi furnizori artificiali pentru o sumă totală de peste 1,7 miliarde de lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care aproximativ 65 milioane de euro reprezenta TVA.

Ca şi în cazul Euroavipo, la momentul intrării în insolvenţă, firma Murfatlar România nu avea, aparent, în martie 2012, datorii la bugetul general consolidat, însă inspecţiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii au arătat că avea obligaţii fiscale provenite în principal din modul de calcul al TVA.

De asemenea, potrivit do­cumentelor de la dosar, societatea Bartenders Distilleries a acumulat, în perioada octombrie 2014-mai 2015, obligaţii restante la bugetul general consolidat. În acelaşi timp, societatea a încheiat trei contracte prin care a dobândit artificial un drept de deducere a TVA, ceea ce i-a permis să formuleze cereri de rambursare sau compensare şi să invoce un pretins drept de creanţă asupra bugetului, astfel încât să evite luarea măsurilor de oprire a activităţii prin suspendarea sau revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal, fără însă să plătească obligaţiile fiscale pe care le-a declarat.

Toate cele trei societăţi ­co­merciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi au susţinut că, împotriva unei firme aflate în insolvenţă nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obliga­ţiile fiscale restante, au menţionat anchetatorii în documentele citate.

Trei funcţionarii publici de la autorităţile fiscale şi vamale care sunt urmăriţi penal în această cauză ar fi acceptat aceste explicaţii, deşi practica lor anterioară, chiar în cazul aceluiaşi grup de societăţi, a fost diferită.

Luni, în urma percheziţiilor efectuate în Buzău, la Poşta Câlnău şi în alte trei judeţe, precum şi în Bucureşti, buzoianul George Ivănescu - cunoscut ca „Regele Vinului“ - acţionar la mai multe companii viticole, printre care şi Murfatlar, companie intrată în insolvenţă în martie 2012, ce are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău, şi alte nouă persoane au fost reţinute de procurorii DNA într-un mega-dosar în care se fac cercetări cu privire la evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei.

Alături de Ivănescu au mai fost reţinuţi Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de produ­cere şi comercializare a bău­tu­rilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori şi/sau complici.

De asemenea, au mai fost reţinuţi Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile ­co­merciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, pe Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi pe Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În acelaşi dosar, procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală faţă de alte 40 de persoane.

Caracatița” Murfatlar, 250 milioane euro datorii la stat

Cea mai mare datorie la bugetul de stat, de peste 1.115 de milioane de lei (aproximativ 251 de milioane de euro, la cursul la zi), a fost „construită” şi după regulile sportului minţii de patru oameni de afaceri, printre care se află şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Şah.

Tabla de șah care a „turmentat” Fiscul

Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura controlează o reţea de zeci de societăți autohtone şi offshore-uri poziţionate în jurul mărcii Murfatlar, grup care a acumulat o datorie la bugetul public de peste 1,1 miliarde de lei. Murfatlar România, Fermele Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution, Signus Romania Distribution sunt cele mai cunoscute firme controlate de cei patru oameni de afaceri. Toate se află în insolvență sau în faliment şi au ca obiect de activitate producerea, comercializarea şi distribuţia de: băuturi alcoolice, sucuri, apă minerală, mezeluri şi ţigări.

Puterea acestui grup de afacerişti puţin cunoscuţi publicului reiese cel mai bine din enumerarea pe scurt a mărcilor deţinute de societăţile pe care le controlează sau le-au deţinut: Murfatlar (vin), Babanul (vin de masă), Cetera (vin), Hanul Ars (spirtoasă albă), Unirea (spirtoasă), Sankt-Petersburg (vodka), Patriot (spirtoasă albă), Minard (spirtoasă colorat), Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, Bartender’s (gin), Biborțeni (apă minerală), Valea Brazilor (apă minerală), Frizzi (suc), Răcorel (suc), Frutta (suc), Bibo (suc), Limo (suc), Salonta (mezeluri) și Matache Măcelaru (vândut între timp, în 2011, la Cris-Tim).

 „Rețeaua Murfatlar”

Mare parte dintre societăţi au sediul social sau puncte de lucru pe platforma Euroavipo, fostul Vinalcool Buzău, din comuna Poşta Câlnău, la 125 de km de centrul Bucureştiului.

Totalul datoriilor se ridică la 1.115,6 de milioane de lei, din această parte statul riscă să nu recupereze foarte mult, din cauza unui păienjeniş de firme şi mutări parcă luate din sportul minţii care face aproape imposibilă recupererea datoriilor de la datornici.

costintanasescu.com vă prezintă lista datoriilor acumulate de principalele firme din reţea, urmând ca în zilele următoare să vă prezentăm „mutările din şah” prin care grupul de oameni de afaceri au blocat statul să recupereze imensa datorie, dar şi modulîn care ar fi fost „fentați” oficialii statului.

Lista sumelor solicitate de stat de la firmele din grupul Murfatlar:

Murfatlar România SA – 10 milioane de lei, recunoscute în procesul de insolvenţă

Acţionari: Murfatlar: Euroavipo Poşta Câlnău (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).

Compania de Supraveghere IG srl – 208 milioane de lei

Acţionarul unic al firmei la data cererii insolvenței: George Ivănescu.

Vitivinicola Basarabi SA – 95 milioane de lei

Acţionarii firmei: George Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, European Wine Enterprise SA, Asociaţia Agricolă Isagri şi SIF Transilvania.

Prin firmă au mai trecut Bighouse Management Limited din Insulele Virgine şi Cogan Overseas Limited tot din Insulele Virgine (reprezentate de avocata Rodica Galiceanu), dar şi firma Animalex, din care a făcut parte şi Mihaela Maria Ciuciureanu împreună cu soţul său, Claudiu. Aceasta este secretar general în Ministerul Agriculturii, iar între martie şi aprilie a fost chiar demnitar cu funcția de secretar general în minister. Din averea sa, conform declaraţiei publicate, amintim de vila în Florida, casele de locuit în Prahova, conturile de 250.000 de dolari în Statele Unite şi bijuteriile de 75.000 de euro. Soţul secretarul general adjunct este un partener de afaceri al grupului Murfatlar.

Euro Trade Invest SA– 2,3 milioane de lei, recunoscute la procedura de insolvenţă

Acţionari: George Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, Nicolae Mermeze şi Gheorghe Zlotea.

Oana Management – cu 336 milioane de lei

Acţionari: Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%). Cei doi sunt interpuşi ai afaceriştilor de la Murfatlar, aceştia apărând şi în alte firme ale grupului. Spre exemplu, Vasilescu apare la Biborţeni, Hansa, Global Engineering şi Romdrinks Eurotrade.

Visteria Industries – 18 milioane de lei, recunoscute în procedura de insolvență

Acţionari: Viorel Potîrniche şi Cătălin Bucura. Viorel Potîrniche este și director la Murfatlar.

Sped Productie Grup – 0,8 milioane de lei, recunscute în procedura de insolvenţă

Acţionarul este offshore-ul Lopas Ansvalt din Lichenstein, iar sediul firmei este tot în Poşta Câlnău.

Signus România Distribution – 1,5 milioane de lei

Acţionari sunt Vitivinicola Basarabi, Animalex srl, Jura International Corp, Bighouse Management ltd, Evanston Industries ltd, Cogan Overseas ltd (offshore-uri din Insule Virgine Britanice, reprezentate de Rodica Galiceanu). Consiliul de administraţie este condus de Dante’s Management (firmă reprezentată de Cătălin Bucura), Ruxandra Toader şi Liliana Ionescu, ultima fiind angajată la Murfatlar.

Biborţeni (rebotezată Aqua-Nat Prod&Distrib SA) – 1 milion de lei, recunoscute în procedura de insolvenţă

Acţionari: European Land Investments, Racemosum Associated SA, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Zoltea și Nicolae Marcel Mermeze.

United Euro Distribution SA – 24 milioane de lei: 10 milioane recunoscute la insolvenţă şi 14 milioane de lei, suspiciune evaziune prin neplata TVA la un contract cu o firmă din Bulgaria.

Acţionarii sunt Signus România Distribution şi cei patru oameni de afaceri: Ivănescu, Bucura şi fraţii Dobronăuţeanu.

Euroavipo SA – 235 milioane de lei: 2 milioane de lei recunoscute în procesul de insolvenţă, 27 milioane de lei solicitate de Direcţia Judeţeană de Finanţe Buzău şi 206 milioane de lei ca TVA cerut de Direcţia Finanţelor Publice Galaţi.

Acţionari: Emanuel Dobronăuţeanu – 31,89%, Maria Ivănescu – 33,53% și alte persoane fizice – 34,58%. Administratorul special este Cătălin Bucura.

Hecta Viticol – 184 milioane de lei, descoperite de controalele ANAF.

Acţionari: sunt Cornel Potîrniche, directorul Murfatlar, şi Fănel Anghelescu. Administratorul unic al firmei, a fost până anul trecut Georges Ivănescu, sediul firmei fiind tot în Poşta Câlnău.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000