Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Protocolul PDL-PSD, subred in teritoriu. Miza: obtinerea sprijinului primarilor la alegeri

Protocolul PDL-PSD, subred in teritoriu. Miza: obtinerea sprijinului primarilor la alegeri

PDL vrea sa dovedeasca inainte de alegerile prezidentiale cine are painea si cutitul la masa guvernarii. Ultimul weekend a fost marcat de denuntarea unitalaterala a protocolului local de guvernare de catre o buna parte din filialele PDL. Miza este mare: controlarea capacitatii organizatorice a cator mai multi alesi locali, primari si consilieri, considerati coloana vertebrala a oricarei campanii electorale de succes.

Democrat-liberalii se folosesc de parghia guvernarii, principalul instrument de control al fondurilor alocate primariilor din teritoriu pentru a strange cu usa alesii locali si a-i inregimenta temporar sub steagul campaniei pentru propriul candidat la prezidentiale. Strategia este copiata dupa modelul implementat deja cu succes la nivelul judetului Iasi. Acolo, acest plan de atac a adus sprijinul unui presedinte de consiliu judetean, proaspat exclus din PSD si a doua duzini de primari social-democrati si liberali din judet.
Informarile organizatiilor vin in urma deciziei conducerii PDL de a centraliza, pana in 15 septembrie, o analiza privind functionarea coalitiei de guvernare dintre PDL si PSD, la aproximativ un an de la semnarea protocolului de guvernare dintre cele doua partide.
Ruperea protocolului local cu PSD permite astfel democrat-liberalilor sa inceapa tentativele de racolare pe fata a primarilor altor partide, inclusiv de factura social-democrata fara a mai putea fi invinuiti ca incalca vreo intelegere scrisa cu PSD. Democrat-liberalii nu urmaresc obtinerea adeziunilor primarilor PSD la propriul partid, ci doar obtinerea sprijinului lor pentru campania prezidentiala a lui Traian Basescu. Migrarea politica a unui primar la alt partid este sanctionata prin lege cu pierderea mandatului in care a fost ales, un efect neproductiv pentru democrat-liberali. Momirea sau santajarea alesului local cu banii veniti de la bugetul de stat pentru a-l sili sa actioneze in favoarea unui candidat constituie o strategie cu sanse de castig mai mari pentru PDL.
Totodata, prin ruperea acestor intelegeri locale se intensifica presiunea deja existemta la nivelul conducerii centrale a PSD, unde ingrosarea randurilor partizanilor iesirii la guvernare nu face decat sa serveasca intereselor PDL. O eventuala parasire de catre PSD a actului guvernarii inainte de desfasurarea alegerilor prezidentiale ar pune insa acestui partid un handicap major: pierderea controlului organizarii acestui tur de scrutin, competenta aflata in curtea ministrului Internelor.

Protocolul, fisurat la nivel parlamentar
Democrat-liberalii au pregatit de ceva vreme terenul in aceasta directie. La ultimul Colegiu Director al partidului, liderii PDL au consimtit sa cedeze plangerilor si cererilor oamenilor din teritoriu si sa efectueze o noua analiza a raporturilor cu PSD la nivel judetean.
Conducerea PDL va primi, pana marti, informari din partea tuturor Organizatiilor judetene ale partidului despre stadiul relatiei cu PSD. Democrat-liberalii nu mai doresc continuarea relatiei cu PSD in coalitia de guvernare, acest curent de opinie extinzandu-se atat la nivelul organizatiilor judetene cat si la nivel parlamentar, unde, in acest weekend, senatorii PDL au votat pentru ruperea protocolului in grupul parlamentar.
"Am supus la vot si vreau sa va spun ca a fost un vot unanim. Toti senatorii s-au exprimat pentru ruperea protocolului cu PSD-ul", a declarat duminica Constantin Igas, liderul grupului PDL din Senat, citat de Mediafax.

El a explicat ca acest vot vine in intampinarea semnalelor din teritoriu, unde majoritatea filialelor PDL au anuntat fie incetarea coalitiei, la nivel local, cu social-democratii, fie dorinta de a inceta aceste raporturi cu partenerii de guvernare. Un rezultat similar ar putea fi inregistrat si la nivelul grupului deputatilor PDL, unde se asteapta ca problema ruperii protovcolului de colaborare sa fie pusa printre prioritati.
Ralierea grupurilor parlamentare la pozitiile deja exprimate de mai multe filiale PDL pentru incetarea relatiilor de colaborare cu PSD mareste forta presiunii exercitate asupra conducerilor centrale a celor doua partide de guvernamant. Dependent de voturile social-democrate inainte de procedura de asumare, premierul Emil Boc si restul ministrilor democrat-liberali nu au riscat iesirea la rampa pentru a comenta in vreun fel gestul propriilor filiale.
Controlul primarilor, garantia succesului electoral
Surse democrat-liberale sustin insa ca strategia filialelor de a denunta protocolul cu PSD si votul de blam al grupurilor parlamentare ale acestui partid fac parte dintr-un plan mai amplu, girat de conducerea centrala a PDL, de a impinge PSD spre directia dorita: iesirea social-democratilor de la guvernare pe propriile picioare. Un asemenea succes ar oferi PDL controlul Internelor si, implicit, monopolul asupra organizarii scrutinului prezidential, dar si debutul, nestingherit de vreun document scris, al campaniei de racolare si inregimentare a primarilor PSD si PNL sub flamura electorala a lui Traian Basescu.
"La nivel de comune si sate, este binecunoscut ca primarul si consilierii locali sunt cei care pot mobiliza electoratul in favoarea unuia sau altuia dintre candidati. Alegerile uninominale au demonstrat-o. În colegiile uninominale a castigat cel care a beneficiat de o logistica de partid foarte bine pusa la punct si de concursul si sprijinul alesilor locali" ne-au declarat sursele citate.
RADU MAZARE, DESPRE RUPEREA PROTOCOLULUI PDL-PSD

În aceste conditii instrumentul alocarii de fonduri catre primarii va constitui cea mai puternica arma de "convingere" a primarilor de a se ralia taberei pedeliste in aceasta campanie electorala. La nivelul judetului Iasi, presedintele Consiliului Judetean, fostul social-democrat Constantin Simirad a obtinut sprijinul PDL si fonduri pentru proiectele sale in schimbul sustinerii candidaturii lui Traian Basescu, exemplul sau fiind urmat de zeci de primari PSD si PNL ieseni.
Filialele PDL cresc presiunea asupra PSD
Modelul Iasi a fost implementat la finalul saptamanii trecute si de alte filiale PSD. Semnalul l-au dat mai vechile organizatii care au tot avut frecusuri cu social-democratii locali si deci o indelungata traditie a conflictelor politice cu acestia.
Democrat liberalii clujeni au decis, inca de vineri, sa propuna conducerii centrale a partidului adoptarea unei pozitii transante fata de PSD pentru respectarea programului de guvernare si incetarea atacurilor la adresa PDL. În paralel, in aceeasi zi, nemtenii condusi de Gheorghe Stefan, alias Pinalti si una dintre vocile care au solicitat patimas ruperea protocolului cu PSD, au decis sa treaca la fapte invalidand aceasta intelegere.
Conducerea PDL Constanta a votat in unanimitate denuntarea protocolului cu PSD la nivel local si a sugerat conducerii centrale sa faca acelasi lucru si la nivel national.
RELU FENECHIU: PRIMARII PRIMESC BANI DOAR ÎN SCHIMBUL SEMNATURILOR PENTRU BASESCU

La Gorj, vechiul razboi Mantog-Ponta a fost resuscitat, Biroul Permanent Judetean al organizatiei hotarand "incetarea oricarei colaborari" cu filiala judeteana a PSD, decizia fiind luata cu unanimitate de voturi.Hotararea a fost motivata prin "tendinta permanenta de obstructionare" de catre social-democrati a oricarei initiative democrat-liberale de a colabora cu PSD Gorj. "La baza deciziei au stat si pozitiile publice impotriva guvernului (din care PSD face parte si il sustine in Parlament) avute in mod repetat de liderii social-democrati locali, dar mai ales de ministrul Victor Ponta. Atitudinea duplicitara si "jocul" de-a puterea si opozitia pe care PSD continua sa-l faca, dimineata participand la decizii, iar dupa-amiaza comentandu-le si criticandu-le ne face sa credem ca partenerii nostri nu au alt interes decat "ciolanul", aratand tot mai mult ca o echipa de popice in pana de idei", sutin democrat-liberalii gorjeni.
Alte filiale, precum cea de Olt, Vaslui, Sibiu, Maramures, Suceava au informat centrul ca doresc ruperea pe plan local a protocolului de colaborare dintre cele doua partide, pretextul invocat fiind pastrarea de catre social-democrati a aliantei si a mopjoritatilor formate cu PNL la nivelul Consiliilor Judetene, un mai vechi motiv de nemultumire si reprosuri catre partenerii de guvernare.
În alte judete, precum Galati sau Arad, liderii filialelor au anuntat ca protocolul dintre PDL si PSD nu a functionat in toate aceasta perioada, astfel ca relatia dintre cele doua partide este total compromisa. Daca ala Arad, senatorul PDL Constantin Igas ii acuza pe social-democrati de comportament politic necorespunzator manifestat prin atacuri politice, pedelistii galateni, prin vocea lui Mircea Toader sustin ca, la nivelul judetului, coalitia PDL-PSD nu a functionat niciodata si, astfel, nu a existat niciodata o intelegere cu social-democratii pe plan local.
PSD invoca functionarea protocolului la nivel national
Social-democratii au reactionat destul de firav la provocarile PDL, tocmai pentru a nu da apa la moara constestarilor protocolului de guvernare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sugerat ca partidul sau nu se va da la o parte atat de usor de la masa puterii. El a apreciat ca anunturile privind ruperea protocolului dintre PSD si PDL in teritoriu reprezinta un "joc politic" al democrat-liberalilor si un "joc al disperarii" din partea PDL.
"Este un joc politic ce se intampla acum, se sugereaza o ruptura din teritoriu spre centru a coalitiei. Mai sunt doar doua luni pana la primul tur al alegerilor, iar atunci va hotari electoratul ce se intampla. E clar insa ca este un joc al disperarii pe care cei de la PDL il fac", a declarat, duminica, Geoana, care a invocat viabilitatea si functionalitatea protocolului de colaborare la nivel national.
"Daca nu functioneaza in teritoriu aceste protocoale este mai degraba o problema de ordin tactic, pentru ca daca exista un protocol la nivel national care functioneaza inseamna ca exista si coalitie. Eu ma felicit ca nu am cedat presiunilor insistente ale PDL de a rupe aliantele cu PNL, pentru ca e clar ca in spatele acestei strategeme se intampla ceea ce se intampla acum", a mai declarat Geoana.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000