Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Presedintii filialelor PSD, PDL si PNL, sub sabia scorului electoral

Presedintii filialelor PSD, PDL si PNL, sub sabia scorului electoral

Demiterea sau autosanctionarea liderilor de filiale cu rezultate slabe la alegeri reprezinta o traditie in principalele trei partide de pe scena politica romaneasca. PDL a facut din asta o practica curenta dupa ultimele alegeri in efortul de a-si maximiza potentialul electoral. Conducerile PNL si PSD s-au folosit de rezultatele de la alegerile uninominale pentru a face curatenie in randurile opozantilor din teritoriu. Deznodamantul alegerilor pentru PE nu vor face exceptie de la acest scenariu de lucru. Votul dat de electorat pentru proprii candidati se va traduce intr-un vot de blam sau de continuitate pentru actuala garnitura de sefi de filiale de partide.

O traditie in PDL
Rezultatele pe care aceste partide le vor obtine la alegerile pentru Parlamentul European vor fi urmate de un nou val de demiteri. La PDL, secretarul general al partidului, Vasile Blaga i-a amenintat pe sefii de organizatii ca vor pleca cu tot staff-ul lor din fruntea filialalor, dar si cu proprii oameni cocotati in fruntea serviciilor deconcentrate daca vor obtine un scor mai slab decat cel de la alegerile parlamentare. In cifre, nu este permis judetelor un rezultat electoral mai mic cu cinci procente fata de media nationala care va fi obtinuta de PDL la alegerile din 7 iunie.
Anul trecut, infringerile politice suferite de unele filiale la alegerile locale si parlamentare au fost aspru sanctionate. Organizatia de Oradea, de exemplu, a fost decapitata aproape integral de centru, 22 de oameni zburand scurt din functiile detinute. Conducerile altor 9 filiale: Bacau, Constanta, Galati, Gorj, Satu Mare, Salaj, Teleorman, Vaslui si Vrancea au fost deasemenea dizolvate.

Crin Antonescu si Ludovic Orban, cu ochii dupa "sabotori"
Conducerea liberala a gasit o metoda mai originala de impulsionare a apetitului de campanie in filiale. Liderii PNL si-au invitat oamenii din teritoriu sa se autopedepseasca cu demisiile din functiile de partid in cazul in care se vor plasa sub media pe tara, estimata pe la aproximativ 20% din sufragiile de vot. Pentru cele mai puternice filiale s-au fixat praguri mai inalte de chiar 30%, cazul filialei de Giurgiu.
Masura este menita sa previna lasarea pe tanjeala la care s-ar fi dedat unele organizatii din teritoriu in campania pentru europarlamentare, sustin surse liberale. In cazul in care acest avertisment nu va fi luat in serios, conducerile filialelor care nu vor obtine nici macar 18% la aceste alegri vor fi dizolvate, iar organizatiile supuse procesului de restructurare.
Masura nu este una noua. A aplicat-o si Tariceanu dupa alegerile locale. La un moment dat, PNL avea peste 20 de filiale conduse de interimari, in urma deciziilor de restructurare dispuse de la centru.
In paralel, sub pretextul eficientizarii activitatii de campanie, au fost dictate o serie de maziliri la nivelul conducerilor unor filiale ramase credincioase fostului presedinte Calin Popescu Tariceanu. Teama de a fi sabotat din interior de fostii oameni ai lui Tariceanu l-a facut pe noul lider Crin Antonescu sa dicteze inlocuirea sefilor a sapte filiale cu oamenii sai si ai primvicepresedintlui Ludovic Orban.
La sectorul 2, in locul lui Cristian David a fot impus Dragos Dinca, la sectorul 3, Florin Alexe i-a luat locul lui Eugen Nicolaescu, la 4, fostul deputat Catalin Micula a predat stafeta lui Giani Dinu, iar la sectorul 5, Mihai Voicu a fost schimbat cu Dan Meran. In teritoriu, la Suceava, Doru Ursarescu a fost schimbat cu Florin Rozopol, iar la Sibiu, Eugen Mitea a fost inlocuit cu deputatul Mircea Cazan, in timp ce la nivelul filialei Botosani, una dintre cele mai puternice organizatii, Liviu Campanu a platit polita sustinerii lui Tariceanu la ultimul Congres PNL fiind debarcat din functia de presedinte. Tot sub masca eficientizarii efortului de campanie ar putea cadea si capetele altor doi lideri filiale care au sustinut fosta conducere liberala: este cazul presedintelui PNL Buzau, Romeo Stavarache si al celui de Constanta, Gheorghe Dragomir.

Rezultatele electorale, pretext pentru noi revanse in PSD
Nici liderii social-democrati din teritoriu nu sunt scutiti de emotii. Procentul electoral pe care trebuie sa-l obtina este de minimum 35 de procente pentru filialele mai slabe, cu derogare doar pentru filialele din regiunile dominate de comunitatea maghiara.
Pentru cele mai puternice organizatii pragul minim este cele obtinut la alegerile uninominale: 40-42%. In rest, cei care nu vor reusi sa isi aduca eficient contributia la obtinerea unui procent menit sa mentina PSD in fruntea topului formatiunilor politice romanesti risca demiterea din functia de lideri de oragnizatii judetene sustin surse social-democrate.
In ultimul an, mai multe capete de lideri social-democrati locali au cazut prada campaniei de revansa pe care liderul Mircea Geoana a orchestrat-o impotriva "cavaleriei" rivalului sau, senatorul Miron Mitrea, dar si planului de consolidare a autoritatii sale de lider de partid. Rand pe rand, filialele Ilfov, Giurgiu, Botosani, Mehedinti, Tulcea, Calarasi si Cluj au ramas fara conducatori, fiind supuse procesului de reorganizare prin mandatarea de catre centru a unor oameni de forta precum Liviu Dragnea si Marian Vanghelie.
Cate filiale, tot atatea capete mazilite: Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Constantin Contac, Trifon Belacurencu, Niculae Badalau si Madalin Voicu, Doru Ioan Taracila si Vasile Soporan au fost fie debarcati din functii, fie trecuti pe linie morta, fie au preferat sa-si dea demisia din functiile de conducere detinute.
Surse social-democrate ne-au declarat ca de rezultelele electorale de la europarlamentare va depinde soarta politica a altor sefi de organizatii judetene. Sefii organizatiilor de Neamt, Buzau si Vaslui s-ar afla in vizorul conducerii centrale. La randul lor, liderii din teritoriu, dar si vechea garda din partid condusa de Iliescu si Geoana stau cu ochii pe staff-ul lui Geoana, in special pe parteneriatul cu Cosmin Gusa, si indirect cu imperiul mediatic al Sorin Ovidiu Vantu, pregatiti sa ceara capetel colaboratorilor presedintelui partidului daca scorul electoral se va dovedi nesatisfacator la alegerile din acest an, afirma sursele citate.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000