Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PDL scoate prin lege PNL din Parlament

PDL scoate prin lege PNL din Parlament

PDL cere modificarea uninominalului. PNL ar fi in pericol sa nu mai intre in Parlament. Hrebenciuc si Geoana intervin pentru salvarea liberalilor. Vasile Blaga decreteaza: „PNL oricum dispare!”.
PDL a propus in cadrul coalitiei de guvernare modificarea legii uninominalului, astfel incat alegerile in colegii sa se faca pe sistemul „invingatorul ia mandatul”, adica cel care castiga cele mai multe voturi castiga mandatul de parlamentar. S-ar elimina astfel situatiile create in noiembrie, cand au intrat in Parlament candidati plasati pe locul al doilea sau chiar al treilea intr-un colegiu, iar candidati care au castigat primul loc, cu cele mai multe voturi, au fost declarati perdanti. Dincolo de repararea acestui aspect, schimbarea sistemului de vot i-ar afecta extrem de serios pe liberali, in conditiile in care, la alegerile din noiembrie, jumatate dintre deputatii PNL au intrat in Parlament de pe locul al doilea sau al treilea.
Or, in conditiile in care PNL n-a mai reusit sa castige la europarlamentarele de duminica trecuta nici macar un judet, peste patru ani partidul s-ar putea trezi cu mari probleme in a reusi sa formeze un grup parlamentar. In aceeasi situatie s-ar afla si celelalte partide mai mici, sistemul dorit de PDL urmarind instituirea unui sistem politic cu doua mari partide - PDL si PSD -, dupa modelul din Marea Britanie.
De altfel, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat pentru Cotidianul ca „PDL urmareste eliminarea adversarilor politici”. „Tara arde si baba se piaptana. In reflexul antidemocratic care il caracterizeaza, PDL cauta solutii sa-si elimine adversarii politici”, a spus liderul PNL.
Viitorul parlamentar al liberalilor se afla in mainile fostilor aliati neoficiali de la PSD. Liderii PSD le-au cerut democrat-liberalilor timp de gandire si analiza pentru a vedea daca sustin sau nu propunerea lor de modificare a sistemului de vot. „A fost o discutie in coalitie, dar parerea noastra este ca un asemenea proiect nu e de actualitate”, a declarat pentru Cotidianul liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Paradoxal, Hrebenciuc a fost semnatarul unui proiect de lege pentru introducerea votului uninominal majoritar, pe sistemul invingatorul ia tot, proiect sustinut de PSD la momentul modificarii legii electorale. Acum insa, interesul PSD nu mai vizeaza eliminarea unor partide adversare precum PNL, avand in vedere ca social democratii isi fac calcule in perspectiva alegerilor prezidentiale numarand si voturile candidatului liberalilor. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul ca Mircea Geoana doreste sa negocieze cu PNL voturile pentru al doilea tur la prezidentiale si o posibila viitoare guvernare comuna, iar modificarea uninominalului va fi unul dintre atuurile PSD la masa negocierilor.
De altfel, liderii PDL amintesc de intelegerile dintre PSD si PNL, Vasile Blaga spunand ca Hrebenciuc este cel care se opune modificarii sistemului de vot. „Asa ne-am inteles cu PSD asta-iarna, sa modificam legea in sensul ca primul iesit intra in Parlament, dar se pare ca domnul Hrebenciuc are niste reticente“, a declarat pentru Cotidianul secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Intrebat care e motivatia pentru care PDL doreste modificarea legii, Vasile Blaga spune: „Ca sa nu mai iasa Orban si Antonescu parlamentari de pe locul trei si dupa aia sa mai ajunga si presedinti de partid. Si ca sa nu mai ia Olteanu o mana de voturi cu care nu iesea nici primar la sat daca nu era legea asa cum e“. La intrebarea legata de posibilitatea disparitiei PNL de pe harta politica din cauza modificarii uninominalului, Vasile Blaga a raspuns: „Oricum dispare!”.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000