Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Jaful banilor publici marca Elena Udrea

Jaful banilor publici marca Elena Udrea

strong>Cazul Udrea capata o turnura halucinanta. Prima zi de audieri in comisia parlamentara de ancheta (care a debutat cu jurnalistii) a scos la iveala niste dezvaluiri care, daca esti normal la cap, te fac sa te crucesti. Autoritatea care monitorizeaza achizitiile publice, organismul guvernamental care a albit-o in avans pe Monica Iacob Ridzi, si-a schimbat peste noapte regulamentul de functionare, refuza sa raspunda Parlamentului si discuta numai cu procurorii. Preventiv, sefa portocalie a jandarmului achizitiei publice si-a tras un binemeritat concediu in aceasta perioada, ca tot ne anuntase Emil Boc ca nu pleaca nimeni de pe metereze. Elena Udrea trimite organismului parlamentar care o ancheteaza numai ce documente are chef si la indemana, dar voluptuoasa cum o stim in ale autodemascarii scapa catre Casa Poporului si-un plan de achizitii modificat la perdele, taiat si semnat de mana ei. Sau, in fine, de una dintre cele 50 de maini pe care le foloseste la semnat. Ca sa se intregeasca tabloul de Kusturica, in timpul audierilor de ieri s-a dezvaluit ca in clipul Ministerul Turismului s-au folosit cai salbatici si grav bolnavi, dupa care ecologistii alearga zadarnic sa-i eutanasieze.


Elena Udrea a taiat de pe lista achizitiilor perdelele si draperiile pentru minister si a modificat la 10 iunie planul de achizitii al ministerului elaborat in luna martie. Ministerul Turismului nu a trimis Comisiei de Ancheta decat 1% din documentele solicitate.

"Primul plan de achizitii din martie a fost modificat la 10 iunie. Este singurul document care ne-a fost pus la dispozitie care poarta semnatura doamnei Udrea. În acest plan de achizitii apare o a doua semnatura a doamnei Udrea, in care, desi s-au achizitionat perdele si draperii in baza vechiului plan de achizitii la pozitia 80.1, doamna Udrea taie suma prevazuta pentru perdele si draperii integral si semneaza. Sigur ca pastreaza in planul de achizitii o multime de alte aberatii pe care le vom discuta ulterior", a declarat ieri deputatul PNL Ludovic Orban, presedintele comisiei de ancheta.

Primul plan de achizitii, datat din 13 martie, prevede la capitolul 80 un buget de 15.000 de euro pentru achizitia de perdele. În planul datat 10 iunie, la capitolul 80 apare suma de 67.500 de euro, exact cat a scris Jurnalul Na­tio­nal in urma cu trei saptamani. De ce a fost ne­ce­sara majorarea bugetului de la 15.000 de euro la 67.500 de euro, pentru ca mai apoi sa fie taiat tot acest capitol? Nu este exclus ca mo­di­ficarea sa fi fost facuta dupa aparitia mate­ria­lelor publicate de Jurnalul National. Modifi­ca­rea este facuta doar printr-o taietura, sem­na­tura si stampila "conform cu originalul", fara sa fie insa precizata data la care s-a facut modificarea.

Udrea a vorbit zeflemitor despre "perdelele si draperiile" de la Ministerul Turismului, in iulie, in sedinta extrordinara a Camerei Deputatilor de constituire a comisiei parlamentare de ancheta. Atunci ea a intrebat retoric de la tribuna Parlamentului care ar fi rolul unei astfel de comisii, spunand ca a inteles ca se dorea formarea unei comisii de ancheta care sa numere perdelele si draperiile de la Ministerul Turismului. "Nu am inteles exact ce vor sa verifice, ce neclaritati au atat timp cat suntem cel mai transparent minister. Din toate acuzatiile care s-au formulat si noi am raspuns la absolut toate, am inteles ca a ramas cea ca am fi achizitionat perdele de 75.000 de euro. Este ca in bancul acela: nu era Mercedes, era bicicleta, nu i s-a dat, i s-a luat, nu sunt perdele, sunt jaluzele, nu sunt 75.000 de euro, sunt 7.500 de euro. Noi spunem asta de trei zile, nu ne asculta nimeni. Daca vor sa verifice si sa masoare perdelele, ii rugam sa o faca foarte repede pentru ca toate datele sunt publicate pe site-ul Miniserului Turismului", spunea Udrea intr-o conferinta de presa. Nici pana in acest moment planul de achizitii, indiferent de forma lui, nu a fost publicat pe site-ul MT.


UDREA NU TRIMITE DOCUMENTE
Reprezentantii PSD si PNL din Comisia Udrea s-au aratat nemultumiti de faptul ca au primit doar 1% din documentele cerute Ministerului Turismului. "Doamna Udrea ne-a transmis, prin intermediul presei, ca va participa la audieri daca avem nelamuriri dupa ce ur­ma­rim site-ul ministerului. Este evident ca pe site exista o singura documentatie completa, referitoare la evenimentul de la Mamaia, «Lumina la malul marii». În rest, sunt povesti", a spus Orban. Printre documentele solicitate Ministerului si care nu au fost primite de comisie se afla statul de functii, fisele de post, planul de achizitii si unele contracte incheiate de minister. "Plec de la ideea ca este un accident ca salariatii doamnei Udrea nu au inteles ce noi am solicitat (...). Dorim sa ne desfasuram activitatea pornind de la prezumtia de nevinovatie, dar sa nu ni se puna la indoiala inteligenta", a afirmat Aura Vasile, deputat PSD. Ea a propus refacerea corespondentei catre Ministerul Turismului, aratand ca membrii comisiei doresc ca ministrul Turismului si functionarii din minister sa le dea o mana de ajutor.

În stilul caracteristic, cel mai transparent minister a publicat lista solicitarilor Comisiei de ancheta si raspunsul transmis acesteia. Ministerul Turismului a postat pe site-ul sau solicitarea primita de la Comisia de Ancheta din Camera Deputatilor cu toate documentele cerute, precum si raspunsul cu anexele care contin documentele solicitate. Informatiile postate pe site-ul MT sunt doar opisuri ale documentelor, nu si actele in sine.

REFUZURI PE BANDA RULANTA
O alta institutie a statului care a refuzat sa puna la dispozitie documente comisiei de ancheta este Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. AMRMAP si-a motivat refuzul prin aceea ca regulamentul sau de functionare, modificat la 9 iunie, prevede ca dosarul de supraveghere pentru MT solicitat de parlamentari se poate prezenta doar instantelor de judecata si celorlalte organe competente. Din acest motiv, deputatii din comisie au hotarat sa se adreseze premierului caruia sa ii ceara "chemarea la ordine" a conducerii Autoritatii. Potrivit membrilor comisiei, ordinul presedintelui ANRMAP prin care a fost modificat regulamentul este ilegal si neconstitutional. "Este inadmisibil ca o autoritate in subordinea Guvernului sa nu aiba voie sa prezinte dosarele nici primului-ministru, nici Guvernului, care este in subordinea Parlamentului", a spus deputatul UDMR Petru Lakatos.

În replica, ANMRMAP a recomandat Comisiei Udrea sa ceara documentele de achizitii publice chiar de la minister, intrucat ANMRMAP nu poate pune la dispozitie acte emise de alte institutii. Procedura de supraveghere initiata de ANRMAP la Ministerul Turismului are in vedere 70 de proceduri de achizitii, iar raportul nu este inca finalizat. "ANRMAP va putea pune la dispozitia comisiei raportul de la Ministerul Tursimului, incluzand aici concluziile verificarilor, actele emise de Autoritate catre minister si, in cazul in care se vor gasi nereguli, eventualele procese-verbale de sanctiune", a mai precizat Biroul de presa al ANRMAP.

Pana si secretarul general al Camerei Deputatilor a refuzat sa puna comisiei la dispozitie experti care sa participe la ancheta parlamentara. Biroul Permanent al Camerei a transmis ca nu are astfel de experti, iar comisia este cea care trebuie sa-i angajeze. Nu se specifica insa in adresa transmisa daca expertii externi vor fi platiti de Parlament sau nu. Pentru buna desfasurare a anchetei, deputatii au solicitat un expert financiar contabil, un expert in achizitii publice, unul in marketing turistic, un specialist in IT si unul in publicitate. Comisia isi va continua activitatea si astazi cand membrii sai vor studia documentele pe care le-au primit deja, sa intocmeasca o lista cu experti externi din care urmeaza sa-i selectioneze pe cei cu care va lucra, sa aprobe adresele pe care urmeaza sa le trimita la institutii, iar maine vor fi audiati angajati ai Ministerului Turismului, mai exact directorul juridic, cel economic, secretarul general si secretarul de stat.

Jurnalul National
REFUZURI PE BANDA RULANTA
O alta institutie a statului care a refuzat sa puna la dispozitie documente comisiei de ancheta este Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. AMRMAP si-a motivat refuzul prin aceea ca regulamentul sau de functionare, modificat la 9 iunie, prevede ca dosarul de supraveghere pentru MT solicitat de parlamentari se poate prezenta doar instantelor de judecata si celorlalte organe competente. Din acest motiv, deputatii din comisie au hotarat sa se adreseze premierului caruia sa ii ceara "chemarea la ordine" a conducerii Autoritatii. Potrivit membrilor comisiei, ordinul presedintelui ANRMAP prin care a fost modificat regulamentul este ilegal si neconstitutional. "Este inadmisibil ca o autoritate in subordinea Guvernului sa nu aiba voie sa prezinte dosarele nici primului-ministru, nici Guvernului, care este in subordinea Parlamentului", a spus deputatul UDMR Petru Lakatos.

În replica, ANMRMAP a recomandat Comisiei Udrea sa ceara documentele de achizitii publice chiar de la minister, intrucat ANMRMAP nu poate pune la dispozitie acte emise de alte institutii. Procedura de supraveghere initiata de ANRMAP la Ministerul Turismului are in vedere 70 de proceduri de achizitii, iar raportul nu este inca finalizat. "ANRMAP va putea pune la dispozitia comisiei raportul de la Ministerul Tursimului, incluzand aici concluziile verificarilor, actele emise de Autoritate catre minister si, in cazul in care se vor gasi nereguli, eventualele procese-verbale de sanctiune", a mai precizat Biroul de presa al ANRMAP.

Pana si secretarul general al Camerei Deputatilor a refuzat sa puna comisiei la dispozitie experti care sa participe la ancheta parlamentara. Biroul Permanent al Camerei a transmis ca nu are astfel de experti, iar comisia este cea care trebuie sa-i angajeze. Nu se specifica insa in adresa transmisa daca expertii externi vor fi platiti de Parlament sau nu. Pentru buna desfasurare a anchetei, deputatii au solicitat un expert financiar contabil, un expert in achizitii publice, unul in marketing turistic, un specialist in IT si unul in publicitate. Comisia isi va continua activitatea si astazi cand membrii sai vor studia documentele pe care le-au primit deja, sa intocmeasca o lista cu experti externi din care urmeaza sa-i selectioneze pe cei cu care va lucra, sa aprobe adresele pe care urmeaza sa le trimita la institutii, iar maine vor fi audiati angajati ai Ministerului Turismului, mai exact directorul juridic, cel economic, secretarul general si secretarul de stat.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000