Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Guvernul ca instrument al presedintelui Basescu

Guvernul ca instrument al presedintelui Basescu

Potrivit conceptiei basesciene, presedintele e un intelept, un filosof. El e creierul natiunii. Punerea in practica a rezultatelor gandirii lui o face Guvernul, instrument docil, fertil si umil al acestui suvoi de intelepciune. Guvernul e acel grup de oameni care face legatura intre gandul basescian si fapta romaneasca.
Asa ne-a spus insusi presedintele, analizandu-si mandatul. Guvernul Tariceanu, mai ales in ultimii sai doi ani, nu a fost un asemenea instrument al politicilor prezidentiale. Situatia s-ar fi remediat abia anul acesta, cand Emil Boc si criza economica au pus din nou la lucru filosofia titanului din Mihaileanu.
În gandirea politica europeana, acest model reprezinta un mare salt inainte. Pretutindeni imprejurul nostru, pana acum, guvernele au fost si sunt expresia vointei politice a parlamentelor, a caror configuratie e determinata prin vot de cetateni. Ele urmaresc indeplinirea unui program politic votat de Legislativ. Nicaieri, nimanui nu i-a trecut prin minte ca un guvern ar trebui sa fie instrumentul prin care presedintele isi pune in aplicare ideile in domenii pentru care nu are nici o competenta. Nici la noi, cel putin conform Constitutiei nereformate inca.
În felul asta, tara e condusa printr-un mecanism pe cat de original, pe atat de complicat. Seful statului face comisii care elaboreaza rapoarte, rapoartele sunt trimise la Guvern si la Parlament, iar ministrii de resort trebuie sa puna in miscare concluziile rapoartelor. Învatamantul a fost pana azi marea obsesie prezidentiala, dar, in perspectiva apocaliptica a unui nou mandat, Traian Basescu ne promite deja politici personale si in sanatate, si in domeniul irigatiilor sau al patrimoniului (nu familial, ci cultural) si asa mai departe. De fapt, curios lucru, domeniile in care se exerseaza cu precadere gandul prezidential urmaresc atent zonele care, potrivit sondajelor, preocupa cel mai mult electoratul.
Sigur, nefiind un practician, ci un filosof, Basescu nu poate fi chemat sa raspunda la o intrebare simpla: de ce anul acesta, cand Guvernul e un instrument al sau, rezultatele luptei cu criza, in masura in care exista, sunt atat de proaste?
Pentru presedinte ramane esentiala insa ordinea lumii. Fiecare institutie si fiecare individ trebuie pusi la locul lor. Cine e cu el primeste aplauze, justificari pentru insuccese si promovari ori de cate ori se poate. Cine e impotriva lui e pus la colt pe coji de nuca. A fi impotriva lui nu inseamna neaparat o atitudine de sfidare personala. E suficient sa exprimi din greseala idei diferite de basescianismul clasic si pur.
Ati remarcat ca, in uriasul sau raport din Parlament, presedintele a declarat senin ca a pus in fruntea serviciilor de informatii "reprezentanti ai opozitiei"? Asta era valabil la SRI, dar la SIE a fost numit director un distins reprezentant al PNL, partid aflat atunci la guvernare. Traian Basescu n-a mintit. La guvernare fiind, liberalii erau totusi in opozitie, pentru ca se opuneau gandirii si vointei lui.
Fara sa fi modificat un rand din Constitutie, noi traim deja intr-un fel de autoritarism psihologic in care puterea presedintelui e amplificata ilegal si inutil de slabiciunea acolitilor sai. Pentru ca Guvernul sa fie cu adevarat "instrumentul presedintelui", nu e nevoie de alte legi. Doar de un premier gata sa accepte, cu gratie si recunostinta, aceasta situatie.
P.S. Unii reprezentanti ai intelectualitatii romanesti l-au votat pe Basescu, distrugatorul "sistemului ticalosit". Iata ca acum, dupa cinci ani - ne spune Basescu insusi -, "sistemul ticalosit" scoate, din nou, capul la lumina. Întelegem, in sfarsit: "sistemul ticalosit" (cu variante - "Banda celor 322" etc.) i-a desemnat si-i desemneaza si in prezent, in timpul regimului Basescu, pe toti cei care au pareri diferite de cele ale capitanului-sef de echipaj.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000