Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
FINANTARE PENTRU CLIENTELA PORTOCALIE! Voturi cumparate cu banii FMI!

FINANTARE PENTRU CLIENTELA PORTOCALIE! Voturi cumparate cu banii FMI!

În timp ce presedintele Basescu vorbeste tot timpul despre pericolul imposibilitatii platirii pensiilor si salariilor bugetarilor, Guvernul interimar Boc a impartit in ultima luna peste 200 de milioane de euro din fondul de rezerva al bugetului, pentru cheltuieli care, desi sunt necesare, pot fi calificate drept electorale, avand in vedere graba cu care s-au alocat banii chiar in timpul campaniei pentru prezidentiale. Din banii luati de la FMI, 800 de milioane euro au fost virati la bugetul de stat.

În ultimele doua sedinte de guvern s-au adoptat pe banda rulanta Hotarari de Guvern prin care au fost scosi bani din fondul de rezerva si trimisi cu dedicatie preponderent in judetele conduse de PD-L. Plus banii alocati special pentru referendumul lui Traian Basescu, tot de la bugetul public. Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a semnat saptamana trecuta o Hotarare de Guvern prin care au fost alocate 160 de milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro) pentru suplimentarea bugetului Agriculturii la capitolul "Subventii - sprijinirea producatorilor agricoli".

În aceeasi sedinta de guvern din 21 octombrie, Vasile Blaga a semnat suplimentarea bugetului MAI cu 2,4 milioane de lei, iar SGG a suplimentat bugetul Institutului National de Statistica cu 3,6 milioane de lei pentru asigurarea cheltuielilor pentru referendumul lui Basescu. Banii vin tot din fondul de rezerva al Guvernului.

GHEORGHE FLUTUR, NOROCOS LA ÎMPARTIREA BANILOR
Executivul condus de Boc a anuntat totodata ca a alocat 11 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE catre cinci Consilii Judetene conduse de democrat-liberali: CJ Suceava, condus de vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur - 4 milioane de euro, CJ Botosani - 2,2 milioane de euro, CJ Maramures - 1,3 milioane de euro, CJ Neamt si CJ Iasi (al carui presedinte este Constantin Simirad) - cate doua milioane de euro.

În aceeasi sedinta s-au alocat, printr-o Hotarare de Guvern, aproximativ 154 de milioane de lei (aproximativ 36 milioane de euro) pentru finantarea proiectelor incluse in Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural, in baza Ordonantei 7/2006. "Dupa cum stiti, in acest program sunt incluse proiecte de investitii pentru realizarea retelelor de alimentare cu apa, canalizare, poduri, podete si baze sportive", a declarat pur-tatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

De asemenea, printr-o alta Hotatrare de Guvern s-au suplimentat bugetele locale ale administratiilor publice cu 100 de milioane de lei (circa 24 milioane de euro) din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Purtatorul de cuvant a precizat ca banii s-au alocat la solicitarea unor administratii locale, mai exact pentru primariile care au probleme cu asigurarea fondurilor necesare functionarii, fara a se specifica numele acestora si culoarea politica a conducerilor lor.

Si bugetul Ministerului Transporturilor a fost suplimentat din fondul de rezerva prin hotarare de Guvern cu 100 milioane lei, pentru investitii ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

AJUTOARE DE CALDURA, SALARII, AUTOSTRAZI
Cabinetul Boc a decis sa "imparta" mai mult de jumatate de miliard de lei pentru subventii, ajutoare de caldura sau plati salariale chiar in saptamana in care a fost demis de Parlament. Executivul de la Bucuresti a alocat, in sedinta din ajunul demiterii, 160 de milioane de lei, adica aproximativ 38 de milioane de euro, pentru primariile care au in subordine producatori de energie termica.

Dar si aici banii au fost directionati dupa culoarea politica a administratiiilor locale. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, si-a exprimat ieri nemultumirea ca municipiului nu i-a fost alocat nici un ban pentru societatea de termoficare. "Uitandu-ma pe lista, observ ca doar opt dintre cele 21 de ora_e care au primit bani prin Hotararea de Guvern 1.218 au alta culoare politica decat a premierului. Mi-ar placea sa cred ca nu are nici o legatura alocarea banilor cu culoarea politica a primarilor", a declarat Pendiuc.

Guvernul Boc a gasit fonduri si pentru plata salariilor in invatamantul preuniversitar doua zile mai tarziu. Astfel ca, in prima sedinta a Guvernului interimar, din 14 octombrie, au fost alocate invatamantului 260 de milioane de lei (62 de milioane de euro). Nu toate judetele sunt insa norocoase, cei mai multi bani pentru salariile profesorilor mergand tot pe ochi frumosi in judetele administrate de PD-L. Astfel, conform anexei la Hotararea de Guvern, cei mai multi bani merg la Suceava lui Gheorghe Flutur, peste 20 de milioane.
FONDUL DE REZERVA, FOND ELECTORAL
Anual, Guvernul prevede in bugetul public fonduri de rezerva de 150-200 de milioane de lei. Pana la sfarsitul anului, adica al exercitiului bugetar efectiv, fondul de rezerva alimenteaza diverse tipuri de cheltuieli cu miliarde de lei, adica de zeci de ori mai mult decat s-a prevazut prin buget. Cu precadere in preajma alegerilor, acest fond ajunge un fel de sac fara fund la discretia Guvernului. La ultima rectificare, Executivul a taiat cheltuielile majoritatii ministerelor, dar nu a uitat sa suplimenteze fondul de rezerva aflat la dispozitia sa, inainte de alegeri, cu 517,5 milioane de lei.

În ultimul trimestru al anului trecut, cand campania pentru Legislativ era in toi, Executivul a dat aproape 2,8 miliarde de lei administratiilor locale si bugetului de pensii folosind ca parghie fondul de rezerva.


1,5 milioane de euro de la buget pentru referendum
Emil Boc a scos din fondul de rezerva al Guvernului 1,5 milioane de euro pentru referendumul lui Traian Basescu. Staff-ul presedintelui sustine ca banii pentru campania pro-referendum vin de la PD-L si de la ONG-uri.

În sedinta de Guvern de saptamana trecuta, Cabinetul demis al lui Emil Boc a adoptat o Hotarare prin care a suplimentat bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si al Secretariatului General al Guvernului pentru "cheltuielile aferente organizarii si desfasurarii referendumului national din 22 decembrie". Banii au fost scosi tot din fondul de rezerva si se ridica la suma de 6,1 milioane de lei, adica in jur de 1,5 milioane de euro.

Acestia au fost directionati catre ministerul lui Blaga, pentru "cheltuieli de personal" si "bunuri si servicii", si catre Monitorul Oficial, care a primit 100.000 euro pentru a tipari buletinele de vot cu cele doua intrebari prezidentiale pentru referendum. Secretariatul General al Guvernului a primit cea mai mare suma de bani, 3,6 milioane de lei, care va merge la Institutul National de Statistica, acesta asigurand centralizarea si verificarea numararii voturilor. Suma de la INS este si ea impartita: pentru "bunuri si servicii" - 1,4 milioane de lei si pentru "active nefinanciare" - 2,2 milioane de lei.

BASESCU PRESEDINTE, AVANTAJ EL
În septembrie, Guvernul Boc alocase deja 152 de milioane de lei, adica 36 de milioane de euro pentru alegerile prezidentiale, bani din care se platesc tiparirea buletinelor de vot, confectionarea stampilelor, indemnizatiile celor din birourile electorale etc. Avand in vedere ca s-a decis ca referendumul lui Basescu sa fie organizat in aceleasi sectii de votare cu alegerile prezidentiale, cu aceiasi oameni, cu aceeasi paza, cu aceleasi birouri electorale, este de presupus ca ar fi fost posibil ca din cele 36 de milioane de euro sa se achite si cheltuielile pentru moftul prezidential, poate cu exceptia buletinelor de vot speciale.

Se poate ridica in acest context intrebarea legata de scopul scoaterii de la bugetul public a inca 1,4 milioane de euro special pentru referendum, mai ales ca Traian Basescu foloseste oricum bugetul statului si resursele Administratiei Prezidentiale pentru a-si face campanie, in conditiile in care nu si-a luat concediu pe perioada campaniei si merge in vizitele electorale cu toata suita de SPP-isti, consilieri, masini cu girofar, platite din bani publici.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000