Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Esecul politicii de gasca

Esecul politicii de gasca

Impotriva tuturor pronosticurilor, Calin Popescu Tariceanu a pierdut presedintia PNL in fata lui Crin Antonescu. Se incheie astfel o etapa de 4 ani in care s-a consumat o faza distincta din istoria postdecembrista de dfoua decenii a acestui partid. Faza care defineste ceea ce s-ar putea numi "politica de gasca".
Nu de grup. Nu de partid. Ci de "gasca", in cel mai deplin sens al termenului. Gasca definindu-se ca o reunire de persoane fara onorabilitate care-si impart rolurile si beneficiile pe principii la fel de neonorabile. Iar cel care a imprimat aceasta directie si a dus-o pe caile perfectionarii este chiar Calin Popescu Tariceanu.
Acest personaj sters care anterior s-a bucurat de o oarecare notorietate doar prin cercurile mondene, a intrat pe scena prima a politicii printr-un accident. Tariceanu nu a ajuns presedinte al PNL pe baza unor merite recunoscute, a unei acumulari de realizari, ci pur si simplu printr-o intamplare. Atunci cand lui Theodor Stolojan i-au cedat nervii si s-a retras din cursa prezidentiala, lasand balta Alianta DA, Basescu nu a vazut pe nimeni capabil din tabara liberala sa preia stafeta. Calin Popescu Tariceanu era insa prin preajma si a fost considerat o solutie de avarie.
Neavand un "spate" politic - cu exceptia faptului de a fi fost fiul vitreg al fruntasului liberal Dan Amedeo Lazarescu- si nici experienta aferenta (unica sa performanta ramanea, la acea vreme, functia de ministru al industriei, detinuta vreo 3 luni, pana la prima remaniere din Guvernul Ciorbea) el a fost vazut ca un executant constiincios al comenzilor celui care prelua autoritar conducerea navei amenintate cu deriva. Tariceanu a devenit presedinte al PNL si premier dintr-o nevoie urgenta si nu pentru un merit real! Nu a fost castigatorul vreunui concurs, altul decat cel de imprejurari.
Odata instalat in fruntea guvernului s-a inconjureat rapid de personaje de care-l legau felurite interese, de stil de viata sau de afaceri, si nu de convingeri politice. Rapid, sub el, PNL-ul s-a fracturat: o "aripa", cea din jurul presedintelui-premier, formata din personaje obscure promovate rapid in detrimentul altor membri cu merite reale si cu pretentii pe masura. Guvernul a devenit forul conducator in partid iar comunicarea dintre lider si restul membrilor s-a redus practic la punerea in opera a unor decizii luate fara niciun fel de consultare. Pe masura ce obtinea puncte in disputa sa devenita cronica cu presedintele, Tariceanu si-a arogat un stil de conducere autoritar. Concomitent, guvernarea sa a devenit un instrument eficient de satisfacere a nevoilor clientelei proprii si de recompensare a persoanelor din anturaj pentru fidelitate si devotament. Conjunctura economica favorabila, la al carei trend nu avusese niciun merit, (Tariceanu a avut probabil cei mai slabi ministri in portofoliile- cheie) l-a facut sa piarda orice simt al masurii si sa arunce tara in groapa risipei si a ineficientei, pregatind parca toate conditiile pentru ceea ce urma sa desavarseasca criza. Iar ultima sa perfomanta - atitudinea aroganta, prosteasca, din timpul negocierilor pentru formarea unei majoritati parlamnentare postelectorale - este cea carea i-a pus si cruce. Scoaterea, definitiva probabil, a PNL -ului de la guvernare nu i-ar fi putut fi iertata, mai ales de catre cei care facusera parte din cercul sau privat si pe care i-a lipsit astfel de resursa guvernamentala.
Toate aceste lucruri au pregatit terenul pentru ceea ce s-a intamplat la Congres: persoana care avusese toate instrumentrele puterii in mana a pierdut lamentabil in fata unui contracandidat "obisnuit". Nu a fost atat victoria lui Antonescu - acum sunt sigur ca oricare alt candidat l-ar fi batut- cat esecul lui Tariceanu si al politicii sale de gasca. Gasca nu a reusit sa-i ofere voturile necesare din simplul motiv ca aceasta, in orice situatie, constiturie o minoritate prin definitie.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000