Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Eroarea care l-a tradat pe Traian Basescu

Eroarea care l-a tradat pe Traian Basescu

Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, toata fata lumii ar fi fost schimbata - zicea Blaise Pascal, pentru a dovedi influenta fleacurilor asupra lucrurilor mari. Parafrazand aceasta maxima, noi am putea nota, in loc de orice alt comentariu la o intamplare ce a tulburat lesia vietii noastre politice: Daca aceia de la Evenimentul Zilei ar fi avut cat de cat scoala, presa noastra din aceste zile ar fi aratat altfel.
Miercuri, 27 mai 2009, la doua zile dupa intalnirea presedintelui cu parlamentarii PD-L, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat articolul intitulat: "L-am prins cu candidatura!".
Inainte de a dibui pe cine au prins cu candidatura angajatii ziarului respectiv, sa observam ca formularea din titlu copiaza deja celebrele si deja tampitele formulari din presa zisa si mondena, in realitate, o presa publicitara pentru tarfulitele din showbizz-ul dambovitean. In Click si Libertatea poti intalni la tot pasul titluri in genul: "Te-am prins, Iulico, ti se vad chilotii!"
Ca ziarul in care iscalesc texte intelectualii grupati in Cercul de cantare fara limita a lui Traian Basescu a gasit de cuviinta sa ciordeasca stilul Libertatii nu ne mira. Falimentar, Evenimentul Zilei traieste din bucile si pubisurile cultivate zilnic de Libertatea.
Cu paralele obtinute de traficul tipografic de carne vie al Libertatii, Trustul Ringier plateste proza de doi lei a asa-zisilor intelectuali, care dau pe spate coafezele si maseuzele cu pretentii din Bucurestii de Dambovita. Nu numai titlul, dar si continutul amintesc de carnea cu varza din tabloide. Din articolul cu pricina, preluat de toate mustariile de presa din Romania zilelor noastre, rezulta ca cel prins cu candidatura e Traian Basescu.
Si anume, ca Traian Basescu s-ar fi dus la intalnirea cu parlamentarii PD-L pregatit sa le spuna respectivilor ca trebuie sa-i sprijine candidatura.
Desigur, cum insusi ziarul tine sa precizeze, Traian Basescu le-a zis parlamentarilor altceva. Si anume, ca sa nu se mai preocupe daca el va candida sau nu.
Lesne de sesizat din start nota de fantasmagorie in stil OTV a materialului publicat de Evenimentul Zilei. In comentarea unui politician au prioritate faptele si declaratiile lui.
In cazul lui Traian Basescu exista o declaratie publica dupa intalnire ca le-a spus celor din PD-L sa nu se mai agite in chestiunea candidaturii sale.
De altfel, chiar ziarul recunoaste ca, intr-adevar, asta le-a zis Traian Basescu.
Portdrapelul trustului Ringier in Romania isi bazeaza insa intregul articol pe ceea ce ar fi gandit Traian Basescu sa le zica.
Sa admitem insa ca are importanta si ce gandeste un politician, dat fiind ca deseori politicianul una zice si alta gandeste. Pe ce-si bazeaza Evenimentul Zilei teza ca Traian Basescu gandise sa le spuna parlamentarilor PD-L altceva decat ce le-a zis? Pe surprinderea fotografica a notitelor pregatite de Traian Basescu inainte de reuniune. Reproducerea foto, neclara, e transcrisa astfel de ziar: Candidatura mea trebuie alimentata de PD-L.
O minima cunoastere a limbii romane le-ar fi spus celor de la ziar ca nici un cetatean, nici macar Traian Basescu, n-ar fi folosit formula a alimenta decat intr-un context negativ.
Pentru ca a alimenta exploatat in sens metaforic are un sens peiorativ: A alimenta zvonurile despre.
Asadar, daca si-a notat ceva in legatura cu pozitia parlamentarilor PD-L, Traian Basescu nu putea decat sa foloseasca: nu trebuie alimentata de PD-L campania adversarilor nostri privind candidatura mea. Exact ceea ce a si spus atat la reuniune, cat si dupa. Nu-mi dau seama cum au ajuns cei de la Evenimentul Zilei sa publice un asemenea fonfleu.
Sigur e ca, dupa dezmintirea data de Traian Basescu, un sef al ziarului, unul dintre numerosii pitifelnici din presa noastra, in loc sa-si asume cinstit eroarea, da in numarul de miercuri un raspuns care ne dovedeste inca o data adevarul zicalei: Prostul daca nu e fudul, nu e prost destul! Exista insa un rau si un bine.
Analfabetismul celor de la Evenimentul Zilei ne-a oferit posibilitatea sa deslusim ca asa-zisa nehotarare reprezinta punctul central al strategiei lui Traian Basescu.
Fara sa vrea, cei de la Evenimentul Zilei l-au facut pe Traian Basescu sa reactioneze semnificativ la deconspirarea unui secret. Presedintele putea sa se amuze de intreaga tarasenie. N-a facut-o. Ba, mai mult, a atacat grobian, in stilu-i mahalagesc, ziarul, dar mai ales trecutul acestuia. Asta pentru ca discutiile si comentariile de dupa articol s-au concentrat asupra tezei ca Traian Basescu va candida. Abia prin aceasta reactie supradimensionata, putem spune ca presedintele a fost prins cu ocaua mica a candiaturii.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000