Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Emil Boc a dat o mica lovitura de stat”

Emil Boc a dat o mica lovitura de stat”

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care si-a asigurat cadrul legal de a bloca orice act normativ adoptata de parlament.
Guvernul valetului Emil Boc si-a „inventat” paravanul legal pentru a ocoli parlamentul si a legifera, la nevoie, in locul sau.
Printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta si publicata in Monitorul Oficial marti, executivul decreteaza ca „dupa adoptarea lor, in situatii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, dupa caz, abrogate si inainte de data intrarii lor in vigoare”. Practic, in acest fel guvernul poate bloca orice lege adoptata de parlament sau o poate modifica in forma in care este agreata la Palatul Victoria.
Mai mult, contrar recomandarilor Uniunii Europene, aceeasi ordonanta contine prevederi care scutesc executivul de probleme in momentul in care doreste sa adopte rapid o lege folosind procedura asumarii raspunderii.
Astfel, s-a eliminat obligativitatea ca proiectele sa fie insotite de studiile de impact, in care se prezinta implicatiile unui act normativ din punct de vedere social si economic.
Aceasta prevedere are aplicabilitate interesata in cazul adoptarii Codurilor Penal si Civil prin asumarea raspunderii, in conditiile in care societatea civila a invocat tocmai lipsa acestor studii de impact.
Critici din toate partile
De altfel, reprezentantii societatii civile au criticat vehement ieri adoptarea acestei ordonante sustinand ca guver nul modifica practic raporturile de putere in stat, substituindu-se parlamentului si creandu-si suportul pentru a legifera in interesul clientelar.
„Este o situatie aberanta, care da drumul legislatiei servite. Guvernul poate modifica ce nu-i convine, daca sunt deranjate niste grupuri de interese”, sustine Victor Alistar, directorul Transparency International Romania.
La randul sau, Adrian Moraru, director al Institutul pentru Politici Publice, considera ca ordonanta guvernului Boc este data pentru a rezolva problemele legate de coduri si „face parte din noua doctrina a iesitului din ipocrizie”.
El a precizat ca ambele prevederi sunt „cu dedicatie”. „Daca faceam lucrurile astea inainte de integrare, plangeam in hohote pentru criticile de la Bruxelles”, a comentat Adrian Moraru.
Fostul ministru al justitiei, deputatul PNL Tudor Chiuariu, a apreciat ca ordonanta este „contrara oricaror bune practici” si poate fi folosita pentru „a ocoli parlamentul”. La randul sau, deputatul PDL Mihail Boldea nu a exclus posibilitatea ca prevederile actului normativ sa duca la modificarea puterilor in stat.
PLANURI IN PDL
Legea electorala, tinta angajarii raspunderii inainte de prezidentiale
Noua ordonanta simplifica mult procedura de angajare a ras punderii de catre guvern, varianta luata serios in calcul in PDL, inclusiv pentru a realiza un vis al presedintelui Basescu: modificarea Legii electorale.
Astfel, democrat-liberalii intentioneaza sa inlocuiasca actualul sistem de distribuire a mandatelor de parlamentar cu regula potrivit careia casti gatorul locului intai ia si colegiul. Daca parlamentarii PDL vor sa mai astepte pentru a introduce intre timp si votul prin corespondenta, solutia agreata la varful partidului este adoptarea legii prin angajarea raspunderii de catre guvern, inainte de prezidentiale.
Potrivit unor surse din partid, PDL-istii nu se simt descurajati nici de refuzul recent al PSD de a mai lua in calcul orice modificare, bazandu-se pe dorinta lor de a ramane cu orice pret la guvernare.
In acest an, guvernul Boc intentioneaza sa adopte pe aceeasi reteta legea unica a salarizarii, cea a pensiilor, dar si legile educatiei. Totodata, nu exclude trecerea prin aceeasi procedura a Codurilor de Procedura Penala si Civila.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000