Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea poate intra la puscarie

Elena Udrea poate intra la puscarie

Nici un functionar al Ministerului Turismului nu s-a prezentat ieri la audierile Comisiei Udrea. Ludovic Orban, seful comisiei de ancheta, spune ca, potrivit Legii raspunderii ministeriale, Udrea risca sanctionarea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru refuzul nejustificat de a prezenta documentele solicitate.
Nici un angajat al Ministerului Turismului nu s-au prezentat ieri la audierile Comisiei Udrea dupa ce in urma cu o zi ministrul le-a interzis subordonatilor sai sa apara in fata comisiei parlamentare. Singura care a participat la audieri a fost Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

ÎNCHISOARE PENTRU BOICOTARE
Ludovic Orban, seful Comisiei Udrea, a declarat ca, potrivit Constitutiei, prezenta ministrilor la lucrarile Comisiei parlamentare de ancheta este obligatorie atunci cand se solicita acest lucru si ca Legea raspunderii ministeriale prevede sanctionarea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani in cazul refuzului nejustificat al unui membru al Guvernului de a prezenta Parlamentului sau comisiilor parlamentare informatiile si documentele cerute. Orban a adaugat ca, nici pana la momentul inceperii sedintei comisiei, Ministerul Turismului nu a pus la dispozitia comisiei documentele solicitate.

Potrivit articolului 111 din Constitutie, Guvernul, in cadrul controlului parlamentar, este obligat sa prezinte informatiile cerute de Camera Deputatilor, Senat si comisiile parlamentare, iar prezenta membrilor Guvernului la sedintele comisiilor parlamentare este obligatorie daca li se solicita acest lucru. Ludovic Orban a aratat ca si potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor comisia parlamentara de ancheta poate cita la audieri orice persoana care poate conduce la aflarea adevarului, iar persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare de ancheta.

Tot potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, comisia parlamentara de ancheta poate solicita in cursul cercetarilor sale accesul la informatii clasificate.

SEDINTE PUBLICE
Sedintele Comisiei Udrea vor fi publice, inclusiv concluziile, pentru a nu mai avea surprize. Membrii comisiei nu se lasa intimidati de presiunile din ultimul timp, continuandu-si activitatea in liniste.

Duminica seara, in presa a aparut o inregistrare a discutiilor din Comisia Udrea, dintre Orban, Aura Vasile, Adriana Saftoiu si, potrivit transcrierii care a insotit inregistrarea primita de redactii, un al patrulea participant ar fi fost Lakatos Peter, care neaga insa prezenta la aceasta convorbire. În urma aparitiei acestor inregistrari, PD-L a cerut desfiintarea comisiei, iar Elena Udrea a anuntat ca nici ea si nici alti reprezentanti ai ministerului nu se vor prezenta la audieri. Udrea a spus ca va depune plangere impotriva celor care apar in inregistrare.

ANRMAP, RAPOARTE INTERMEDIARE
La finalul audierii de comisia Udrea, Cristina Traila, presedintele ANRMAP a renuntat la ironii si a spus ca va transmite comisiei documentele solicitate. Mai mult, aceste documente sunt publice, putand fi consultate de orice persoana interesata. Traila a declarat ca autoritatea contractanta este libera sa aleaga modalitatea utilizata in vederea achizitiilor publice, potrivit ordonantei 34/2006 cu modificarile recente. ANRMAP s-a autosesizat cu privire la achizitiile publice facute de Ministerul Turismului, insa numai dupa ce a primit o solicitare de la presa.

"ANRMAP a declansat controlul la Ministerul Turismului pe procedura privind contractul cu Realitaea TV pentru emisiunea «All Inclusive» si Autoritatea a extins controlul la Ministerul Turismului in 4 august. Raportul de control la Ministerul Turismului a inceput la 20 iulie 2009. Echipa care se ocupa cu controlul documentelor de la turism este alcatuita din doua persoane. De la inceputul anului, MT a facut peste 100 de proceduri de achizitii, iar noi ne-am autosesizat in aceasta privinta", a spus Traila. Ea a spus ca, in functie de volumul de control si complexitatea dosarelor analizate, ANRMAP va emite rapoarte intermediare pentru a nu tergiversa acest control.

"Pentru a nu tergiversa, vom da rapoarte intermediare pe fiecare procedura in parte", a adaugat Traila, mentionand ca nici o autoritate nu impune sub presiune agentilor constatatori, anumite termene de depunere a rapoartelor. Astazi sunt asteptati la audieri reprezentanti ai firmelor cu care MT a incheiat contracte pentru evenimentele din programul "Lumina la malul marii", respectiv Media Pro Pictures, Stage Expert, SC 360 Revolution SRL si EuroArt Film.
ANCHETA FACUTA PE GENUNCHI
Secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a precizat ca in urma anchetei efectuata la directia tehnica si la cea legislativa a rezultat ca personalul Camerei nu a fost implicat in inregistarea de joia trecuta, aparatura din dotarea institutiei nu a fost folosita la acele inregistrari iar retelele de transmisie auto pe intregul lant tehnic nu pot fi conectate la alte aparate de inregistrare din motive de ordin tehnic si de soft.

Barbu va prezenta astazi Biroului Permanent rapoartele celor doua directii. Întrebat daca intentioneaza sa solicite o ancheta a Parchetului pentru a afla cum s-au facut inregistrarile, secretarul general a spus ca acest lucru trebuie hotarat de Biroul Permanent. Ancheta facuta la repezeala de secretarul general nu i-a convins pe membrii Comisiei Udrea. Presedintele acesteia, Ludovic Orban, a anuntat ca va cere conducerii Camerei sa initieze o ancheta in legatura cu inregistrarea discutiilor aratand ca secretarul general a facut doar "niste verificari".

"Daca Biroul Permanent considera necesar sa sesizeze alte organe ale statului pentru a-si oferi sprijinul in derularea acestei anchete ii solicitam sa faca acest lucru", a mai spus Orban. El a facut dupa terminarea sedintei, ajutat de tehnicianul care s-a ocupat de inregistrarile de ieri de la sala in care isi tine comisia sedintele (cel care a lucrat joia trecuta este in concediu) o verificare a sistemului audio din care a rezultat ca discutiile nu pot fi inregistrate atunci cand microfoanele sunt oprite.

Asa-zisa ancheta facuta de secretarul general al Camerei a fost facuta in foarte mare graba, ea a inceput luni noaptea si s-a terminat ieri dimineata. Mai mult, nimeni nu a verificat sala in care s-a tinut sedinta comisiei de ancheta (sala Comisiei de buget finante) pentru a vedea daca au existat si alte microfoane in ea decat cele ale Camerei, sala fiind sigilata pe timpul noptii.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a cerut suspendarea activitatii comisiei de ancheta inainte sa aiba rezultatul anchetei amintite, doar pe baza stenogramei pe care a avut-o si a carei autenticitate nu si-a asumat-o nimeni, mai exact pe baza unei inregistrari-pirat, ilegala. Întrebarea care se pune acum este de ce a fost necesara atata graba in a se gasi circumstante pentru a se cere suspendarea activitatii comisiei si apoi neparticiparea Elenei Udrea la audierile de la comisia de ancheta?


Udrea umfla numarul telespectatorilor Eurosport
Elena Udrea a declarat ca nu a comis nici o ilegalitate atunci cand a incheiat contractul cu Eurosport pentru difuzarea campaniei Land Of Choice. Apoi s-a laudat ca spotul de promovare a Romaniei a fost vizionat de un miliard de telespectatori.

"În ultimul timp, am tot fost acuzata ca am trucat licitatia cu Eurosport. Vreau sa precizez ca licitatia respecta toate procedurile legale si nu este vorba de o lipsa de informare", a acuzat ministrul Turismului, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. Apoi Udrea si-a continuat nestingherita discursul. "Va spun ceva ce sper sa va faca mandri. Spotul cu Romania a fost difuzat inaintea cursei masculin de sambata de la Campionatul Mondial de Atletism, cursa vizionata de un miliard de oameni pe tv si pe internet, o cursa care este numita «Cursa secolului», a spus Udrea.

Ministrul a dezinformat fie din nestiinta, fie cu premeditare din dorinta ei de a da bine in fata presei. Cand arunci "un miliard de telespectatori" evident ca este ea insasi o audienta de record mondial. Planeta are sase miliarde de locuitori. Ca atare, spotul cu Romania ar fi deja... planetar.
Realitatea este insa dezamagitoare pentru aritmetica deficitara a doamnei ministru. Eurosport este doar unul dintre sutele de canale tv care transmit evenimentul de la Berlin. Audientele record ale postului european sunt la cateva zeci de milioane de telespectatori, ceea ce arata o distanta ca de la cer la pamant intre "informatia" exaltata a Elenei Udrea si difuzarea reala a spotului.

De altfel, Elena Udrea recidiveaza in a incurca milionul cu miliardul. Recent, Jurnalul National a dezvaluit ca in declaratia de avere Elena Udrea scria cu mana proprie ca a avut un venit de 2 miliarde de lei. Apoi a depus declaratie rectificativa in care veniturile castigate s-au desumflat pana la 2 milioane de lei.


Sunetistul Comisiei de ancheta a intrat in concediu
Persoana care s-a ocupat de inregistrarea sedintei Comisiei de ancheta Udrea in ziua in care au fost facute inregistrarile cu probleme, respectiv 13 august, este plecata in concediu si nu poate fi contactata. Mai mult, persoana responsabila cu tehnica se schimba de la o sedinta la alta. Desi Directia tehnica de la Palatul Parlamentului are mai multi angajati in momentul de fata lucreaza doar trei persoane care se tot rotesc intre birourile unde sunt solicitate.

"Am o experienta de zece ani in acest domeniu, cu tehnica la Palatul Parlamentului si va pot spune ca inregistrarile respective nu au fost facute cu aparatura din dotarea salii. Înregistrarea s-a facut cu un aparat independent, plasat undeva langa usa. Am ascultat de nenumarate ori inregistrarile respective si pot sa spun doar ca aparatura a fost independenta de dotarea salii si ca a fost plasata undeva langa usa deoarece se aude usa de foarte multe ori", ne-a explicat persoana care a realizat ieri inregistrari la Comisiei Udrea.

Tanase Alexandru, directorul Directiei tehnica din Palatul Parlamentului nu a putut fi contactat desi este singurul care poate face declaratii oficiale cu privire la inregistrarile din sala de sedinta a comisiei.

Ludovic Orban a spus ieri ca ii va intreba pe reprezentantii serviciului tehnic cum a fost posibila inregistrarea discutiilor comisiei. Comisia va cere Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o ancheta privind circumstantele si modul in care a fost facuta inregistrarea ilegala. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat si el ca a verificat cum au ajuns in presa inregistrarile discutiilor dintre membri ai Comisiei Udrea si a conchis ca nu au fost difuzate de serviciul tehnic al Camerei Deputatilor, precizand ca poate banui ce serviciu s-a ocupat de acest lucru.

"Noi am verificat la Camera Deputatilor. Înregistrarile nu au plecat de la serviciul nostru tehnic. Este un alt organism care s-a ocupat de aceste inregistrari si anume, avand in vedere ca doamna Udrea a afirmat ca se va ocupa informativ de toate aceste lucruri, cred ca pot sa si banuiesc care este serviciul care s-a ocupat de acest lucru si o s-o dovedim in perioada urmatoare", a explicat liderul deputatilor PSD. În stilul caracteristic, presedintele Traian Basescu a glumit la dezbaterea din Parlament privind reforma din Educatie, pe seama defectiunii microfonului moderatorului dezbaterii, spunand ca "la o alta comisie se auzea mai bine".

Basescu a facut aluzie la inregistrarile neoficiale din Comisia Udrea aparute in presa, dar nu a facut nici un alt comentariu referitor la inregistrarile ilegale. PD-L a facut luni front comun in jurul Elenei Udrea: Adriean Videanu a cerut desfiintarea comisiei, iar Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a spus ca va solicita astazi suspendarea activitatii comisiei. Elena Udrea a participat la randul sau la o conferinta de presa la sediul PD-L, in care a anuntat ca nu va mai trimite documente comisiei si nici nu se va prezenta la audieri.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000