Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Comisia de ancheta cere demiterea si cercetarea penala a Elenei Udrea

Comisia de ancheta cere demiterea si cercetarea penala a Elenei Udrea

Comisia parlamentara de ancheta in cazul cheltuielilor si proiectelor de promovare ale Ministerului Turismului va vota astazi o recomandare de revocare din functia de ministru al Turismului si de demarare a urmaririi penale in cazul Elenei Udrea pentru deturnare de fonduri, uzurpare de calitati oficiale, abuz in serviciu si incalcarea raspunderii ministeriale, sustin surse parlamentare. Pentru ca aceasta concluzie a raportului sa fie votata este nevoie de optiunea favorabila a opt dintre membrii comisiei. La primul cap de acuzare, parlamentarii comisiei pun sub semnul intrebarii legalitatea contractelor de promovare, inclusiv a parteneriatului cu BRD-SG pentru unele actiuni de turism in conditiile in care Udrea are un credit de 3 milioane de euro la aceasta banca. Membrii comisiei atrag atentia ca aceasta banca a acordat ministrului Turismului un tratament privilegiat, Udrea beneficiind de o amanare de un an pentru rambursarea acestei creante. În cea de-a doua situatie, ministrul in cauza este acuzata de sfidarea comisiei prin refuzul nejustificat de a prezenta documentele solicitate, de a se prezenta la audierile acestui for si de a a-si incuraja subordonatii sa boicoteze invitatiile de venire in fata parlamentarilor.
Abuz si nelijenta in serviciu, delapidare de fonduri si uzurpare de calitati oficiale
"Comisia solicita Camerei Deputatilor sa ceara urmarirea penala a doamnei Elena Gabriela Udrea, Ministrul Turismului si deputat, pentru: instigare la savasirea infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice" prevazuta de art. 248 din Codul penal; savasirea infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal; savasirea infractiunii de "conflict de interese", prevazute de art. 253ケ din Codul Penal; savasirea infractiunii de "neglijenta in serviciu" prevazuta de art. 249 din Codul Penal si pentru savasirea faptelor prevazute de art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. 2 lit.a) din Legea nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata" se sustine in raportul final al acestui for.
"Comisia solicita Camerei Deputatilor sa aprobe cererea de revocare din functia de Ministru al Turismului a doamnei Elena Gabriela Udrea si de revocare din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a doamnei Cristina Traila" se arata in concluziile raportului.
Membrii comisiei mai propun legislativului sa aprobe sesizarea Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie in vederea efectuarii unei anchete referitoare la savasirea de catre persoanele care au semnat in numele Ministrului Turismului, a infractiunii de "uzurpare de calitati oficiale" prevazuta de art.240 din Codul Penal, cercetarea infractiunii de "deturnare de fonduri" prevazuta in art. 302 din Codul Penal, savasita de catre angajati din minister, cu atributii in domeniu cu ocazia realizarii executiei bugetare la Ministerul Turismului, cercetarea faptelor, care pot intruni elementele constitutive ale infractiunii de returnare de fonduri" prevazuta in art. 302 din Codul Penal si ale infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal cu ocazia derularii procedurilor de achizitii in cadrul programului "Paste in Bucovina".
Comisia mai solicita Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea modului in care a fost realizata executia bugetara la Ministerul Turismului, a oportunitatii si legalitatii cheltuirii banilor publici in cadrul campaniilor de promovare turistica analizate de membrii acestui for, sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru luarea masurilor legale care se impun si sanctionarea celor vinovati, in derularea contractului incheiat intre Ministerul Turismului si SC Eurofilm ART. SRL si sesizarea Bancii Nationale a Romaniei, in vederea cercetarii legalitatii acordarii rescadentarii si a stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadentare a creditului de la BRD Societe Generale al Ministrului Turismului.
Responsabilitate ministeriala
Udrea mai este acuzata de "prezentarea cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului" si de "refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termenul prevazut la art. 3 alin 2, informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii guvernului, potrivit art. 111 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata".
"Prin refuzul nejustificat de a pune la dispozitia Comisiei de ancheta a tuturor documentelor si informatiilor solicitate de aceasta, Ministrul Turismului a incalcat prevederile articolulului 111 alineatul (1) din Constitutia Romaiei care prevede ca "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora. În cazul in care o initiativa legislativa implica
modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii este obligatorie" sustin semnatarii acestui document.
Raportul mai aminteste ca ministrul ar fi dat ordin propriilor subordonati sa nu se prezinte la audieri, fapta incadrata in art. 39 din codul penal care prevede: "Instigator este persoana care cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala".
"Crasa neglijenta" si "cheltuieli exagerate nejustificate"
Udrea mai este acuzata de "o crasa neglijenta intocmirea planului de achizitii" si de cheltuieli exagerate fara justificare de ordinul a peste 1,5 milioane de euro la nivelul ministerului pe care-l conduce. Printre aceste cheltuieli se numara cate 80.000 de euro pentru telefonia fixa si cea mobila in conditiile in care planul annual de achizitii prevedea un prag maxim de 10.000 de euro pentru cele doua categorii de servicii. 149.393 de euro ar fi fost risipiti pentru servicii de transport aerian, alti 121.000 pentru achizitii de pixuri, brichete si umbrele.
300.000 de euro au fost virati in conturile unei firme de consultanta si reprezentare juridica, 486.000 pentru servicii de promovare prin mediatizare cu materiale promotionale, iar jumatate de milioan de euro s-au dus in directia cumpararii si montarii de indicatoare rutiere cu specific turistic.
Comisia atrage atentia ca in majoritatea cazurilor de astfel de achizitii nu s-a respectat procedura licitatiei deschise, contractele fiind atribuite prin incredintare directa si fara publicarea unui anunt public.
Boc si Anastase, acuzati de sabotarea activitatii comisiei Udrea
Raportul comisiei mai acuza sabotarea propriei sale activitati de o serie de institutii ale statului conduse de reprezentanti PDL, dar si permanenta presiune externa exercitata de acest partid pentru perturbarea activitatii sale.
Printre cei facuti responsabili de aceasta stare de lucruri se numara premierul Emil Boc, invinuit ca a incalcat Constitutia si legea privind responsabilitatea ministeriala prin tolerarea unor masuri ilegale ale unor subordonati ai sai, dar si prin refuzul nejustificat de a raspunde solicitarilor comisiei de a reglementa aceasta stare de lucruri.
Comisia aminteste episodul modificarii de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a propriului regulament de functionare pentru a evita trimiterea unor documente legate de propriile evaluari facute la nivelul Ministerului Turismului si lipsa de reactie a premierului Boc, de altfel sesizat in scris in doua randuri de catre membrii comisiei. În opinia comisiei de ancheta, atitudinea lui Boc ar fi impiedicat exercitarea controlului puterii legislative asupra celei execuzive in conformitate cu prevederile constitutionale.
Si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase este criticata ca, fie din necunoasterea Regulamentului acestei institutii legislative, fie cu rea credinta, ar fi incercat sa impiedice si chiar sa suspende desfasurarea acdtivitatii comisiei de ancheta.
Parlamentarii comisiei invoca incidentul interceptarii ilegale si modul in care Anastase ar fi incercat sa-l foloseasca prin anuntarea intentiei de a suspenda activitatea acestui for, desi aceasta competenta revenea numai plenului Camerei Deputatilor.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, Secretariatul General al Guvernului, ANRMAP si Agentia Nationala a Functionarilor Publici sunt de asemenea mentionate printre institutiile care nu au cooperat cum trebuie si nu au raspuns satisfacator la solicitarile comisiei de ancheta.
La aceasta stare de lucruri s-ar adauga si incercarile repetete ale liderilor PDL de suspendare si chiar desfiintare a comisiei, se mai reclama in raportul acestei structuri legislative.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000