Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Clanul Traian Basescu

Clanul Traian Basescu

Un site cu actionariat misterios – Ziare. com – a publicat mai zilele trecute un comentariu intitulat "De ce tace Basescu in scandalul numirilor politice?".
Intrebarea isi are temeiul intr-o realitate: Traian Basescu n-a reactionat la cohorta de aberatii ale actualei guvernari: de la numirea de catre Emil Boc a soferului drept consilier personal, reeditare in lumea de azi a gestului lui Petru Groza de a-si pune ministru vizitiul, pana la numirea in esalonul doi al Puterii a unor persoane asupra carora planeaza suspiciunea de coruptie sau de legatura
cu lumea interlopa.
In mod firesc, textul raporteaza tacerea lui Traian Basescu de acum la diareea verbala din vremea guvernarii Tariceanu. Din cate ne reamintim cu totii, aflat intr-un soi de priapism mediatic, Traian Basescu nu lasa sa treaca o zi in care sa nu denunte mismasurile guvernarii Tariceanu. Din aceasta raportare izvoraste o nedumerire, careia, in mod logic, autorul comentariului incearca a-i gasi rezolvarea. Asadar, de ce tace Traian Basescu?, se intreaba din nou textul, pentru a gasi cateva posibile raspunsuri.
Am cercetat cu un interes de sceptic formele linsului cu condeiul in istoria Romaniei.
Am publicat chiar un lung serial dedicat lingusirii gretoase a lui Carol al II-lea de catre marii oameni de cultura ai neamului, de la Tudor Arghezi pana la Lucian Blaga.
Remarcam, sub titlul Lingusirea cu sclipici, faptul ca Nicolae Ceausescu nu s-a bucurat de ceea ce se numeste Cultul personalitatii. Citite azi, prozele dedicate de condeieri lui Nicolae Ceausescu surprind prin simpla insiruire de adjective, multe dintre ele devenite clisee.
Un adevarat Cult al personalitatii se petrece insa in cazul lui Carol al II-lea. Pentru ca textele consacrate Aventurierului cu mustacioara nu erau simple insiruiri de vorbe mari.
Autorii lor – T. Arghezi, Camil Petrescu, G. Calinescu, Lucian Blaga – se voiau convingatori. Si tocmai asta facea ticalos gestul lor de a contribui la cultul personalitatii lui Carol al II-lea si, prin asta, la instaurarea si afirmarea Dictaturii Regale. De linsul cu subtilitate se bucura din plin si Traian Basescu, copie palida, amarata a lui Carol al II-lea.
Comentariul din Ziare.com, dupa ce se preface smechereste ca denunta aberatiile noii puteri, da un raspuns halucinant intrebarii: De ce tace Traian Basescu? Traian Basescu nu mai denunta, ca altadata, matrapazlacurile Guvernului, pentru ca i-ar fi rusine.
Suspectatii au fost promovati de prietenii lui Traian Basescu, atat cei vechi, din PD-L, cat si cei noi, din PSD.
Ca aberatiile actualei guvernari isi au temeiul in politica dusa de apropiati ai domnului presedinte – iata un adevar indiscutabil. Dar a sustine ca Traian Basescu nu critica aceste aberatii, deoarece i-ar fi rusine, miroase de la o posta a lins cu limbuta in loc de limboi.
Cel putin din motive:
1.) Rusinea e una dintre putinele stari sufletesti care ar putea fi adusa drept explicatie a gesturilor facute de un om politic. Omul politic se deosebeste de omul obisnuit tocmai prin extraordinara sa capacitate de a fi cinic. Istoria cunoaste oameni politici incapabili de a se jena sa tradeze, sa-si lichideze apropiatii, ba chiar si neamurile, de a nu-si tine fagaduielile, de a avea cea mai mica retinere in a trimite oameni nevinovati la rug, la ghilotina, in fata plutonului de executie. Cum sa credem ca unui om politic precum Traian Basescu i-ar fi rusine sa denunte public aberatiile unor politicieni din constiinta ca romanii ar sti ca-i sunt apropiati?!
2.) Prin nici unul din gesturile facute pana acum ca politician, Traian Basescu n-a dovedit ca ar cunoaste starea sufleteasca numita rusine. I-a fost cumva rusine sa-l lucreze pe Petre Roman pentru a-i lua locul in fruntea partidului? I-a fost rusine sa-si impuna fiica pe listele PD-L pentru europarlamentare? I-a fost rusine sa-i denunte doar pe unii moguli din presa, in timp ce altii, la fel de nerusinati, precum cei din clanul Paunescu, sa fie ocoliti cu grija doar pentru ca ii pun la dispozitie, ca pe un bordel mediatic, propria presa?
De ce nu critica Traian Basescu aberatiile liderilor PD-L si PSD? Pentru ca atat liderii PSD, cat si liderii PD-L alcatuiesc acum Clanul sau. Intre domnia sa si liderii PSD si PD-L s-a incheiat o negustorie. Potrivit acestei negustorii, Traian Basescu ii menajeaza pe liderii PSD si PD-L, iar acestia il menajeaza pe Traian Basescu. Presedintele se face ca nu vede nepotismul practicat de Emil Boc.
Emil Boc, la randu-i, se face ca nu vede transformarea Guvernului intr-o carpa de sters la fund de catre Traian Basescu. Presedintele se face ca nu vede mismasurile liderilor PSD. Acestia, la randul lor, se fac ca nu vad transformarea treptata a unui regim semiprezidential in regim dictatorial.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000