Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cateva specii de ticalosi

Cateva specii de ticalosi

paul iulius negoita

 Cateva specii de ticalosi
Nascut în zodia Racului, simt, uneori, nevoia sa-mi sistematizez pîna si furia. Am întîlnit, în cîteva decenii de viata, o sumedenie de ticalosi si ticaloase, am vazut oameni normali ticalosindu-se subit, am avut de-a face cu diferite forme de ticalosie. E o experienta care merita, cred, cîteva fise preliminare, în vederea unei analize viitoare. (Orice asemanare cu personaje reale e, se întelege, accidentala.)

De cele mai multe ori, ticalosia e un viciu derivat. Anumite împrejurari, anumite configuratii interioare o aduc la suprafata ca pe un derapaj colateral, surprinzator pentru cei din jur, daca nu chiar pentru ticalosul însusi. Multi ticalosi nu stiu ca sînt ticalosi, iar cînd afla, nu accepta o asemenea calificare în ruptul capului. Un caz, as spune, "clasic" e, de pilda, cazul celui care se ticaloseste din slugarnicie. Dispus sa execute tot ceea ce i se ordona, fidel unui sef, unei institutii sau unui partid, ticalosul din aceasta specie nu da doi bani pe discernamîntul sau si pe onoarea proprie. Încet-încet, el învata sa ia directivele superiorilor drept convingeri personale. Murdaria nu-i face rau, cîta vreme ea are "legitimitatea" fidelitatii. Devotat "cauzei", el penduleaza fara jena între optiuni ireconciliabile: nu consecventa e problema lui, ci obedienta fara bresa. I se ordona sa fie principial - e principial. Gesticuleaza isteric, ridica glasul, trînteste usa. I se ordona, dimpotriva, sa fenteze discret, s-o lase moale, sa adulmece dejectia - o face surîzînd, cu constiinta împacata: asa e jocul, asa i s-a spus. Nu poti anticipa reactiile unui astfel de ins. Ba te priveste complice, ba îti evita, abstras, cautatura. Uneori, din ce în ce mai rar, e vag stingherit de impura lui coregrafie. Dar se consoleaza repede. Tu iesi, imatur, la bataie cu criterii private, cu convingeri individuale, cu judecati "subiective". El însa e exponentul unui "sistem", e "om de echipa", se lasa "ghidat" de subtile strategii de culise. De aceea, e ticalos cu mandrie. Cu nesimtire. Cu panas.

Mai trist e cazul celui care se ticaloseste dintr-un amestec mucegait de vanitate si lacomie. A avut, intotdeauna, un cult juvenil al posturii mobile si al conduitei sublime, dar viata l-a contrariat necrutator: a avut necazuri, a dus-o zgariat, s-a simtit umilit de un destin marginal. Frustrat, lacom de compensatii tarzii, incapabil sa converteasca morala teoretica( proclamata romantios, cu citate, prost asimilate, din "clasici") intr-un comportament pe masura, omul nostru aluneca lent, spre promiscuitate. Daca ajunge, in ceasul al doisprezecelea, la vreo demnitate lucrativa, el vrea, in sfarsit sa profite. S-a chinuit destul, a aspirat, perdant, la puritati utopice. Merita si el, in final, un pic de confort. Nu-i este usor. Urme incapatanate ale vechilor idealuri il sicaneaza mocnit, il incurca. Se straduieste, din rasputeri, sa-si confectioneze alibiuri, sa-si cosmetizeze portretul. Isi ambaleaza ticalosia cu luciditate, ca impartialitate inteleapta, ca proba de "independenta". Dar, de fapt, e confuz pana la nevroza. E "ticalos" in cealalta acceptiune pe care o are cuvantul in romaneste: jalnic, vrednic de mila, sarman.

Oarecum comic, desi nu mai putin periculos, e ticalosul pe baza de perfidie. Baiatul simplu, din popor, el a intrat, trudnic, in categoria "dascalimii". A invatat cuvinte noi si grele, a capatat raspunderi publice, are extaze neaose dinaintea unor politicieni carismatici, e pus pe capatuiala si pe cariera. De multi ori, e zdrobit de propria importanta. Nu-i vine nici lui a crede ca a ajuns unde a ajuns si e cand perplex, cand arogant ca un vechil in haine boieresti. Efortul de a gandi logic ii provoaca inflamatiuni apoplectice si crampre stomacale. Cand nu mai pricepe despre ce e vorba, se infurie, tipa si fuge. E ticalos pentru ca n-are criterii, pentru ca e depasit de situatie, pentru ca e incompetent. In fond, e mai curand o victima: plasat brambura intr-o functie fara legatura cu alcatuirea lui mentala, ipochimenul bate campii candid si face porcarii din stupiditate si inadecvare. Daca incerci sa-l trezesti, nu-ntelege ce vrei:injura, se invineteste si te taraste "la centru". E si obedient (cu cei "mari"), e si lacom din cale afara, dar e, mai ales, adumbrit intelectualmente si escrocul perfect. Nu poate fi vindecat, reorientat, strunit. E un ticalos somnambulic. Mai mult decat indignare, starneste uimire si o resemnata lehamite.

Toti cei de sus sunt ticalosi secunzi, de mana a doua. Ticalosul adevarat, ticalosul-model, ticalosul de vocatie e infinit mai spectaculos. Mediocru si veleitar, uleios ca o delatiune si calau ca un abur toxic, deopotriva umil si obraznic, inzestrat prin nastere sa linga, sa pupe si sa scuipe dupa cum e cazul, el nu gandeste, ci combina oportun, nu actioneaza, ci se strecoara convenabil, nu comunica decat la nevoie, ci pestifereaza. In timp ce fura la cantar citate, in timp ce iti intinde mana, te vinde. Dinamica lui e o succesiune de tarare, salt furtiv si scurgere baloasa. Simte prompt care sunt aliantele utile, le cultiva, prin afinitate, ticalosi din aceeasi stofa, manevreaza inteligenta ca pe o specie a vicleniei. Are nervi de otel. N-are dubii, n-are insomnii. E oportunist, poftitor de titluri, recompense si fleici, e nerusinat, flasc, izinit si hain. Comparati cu el, ceilalti ticalosi au, aproape, fata umana. Nu e nimic mai dezgustator si mai primejdios pentru un om si pentru un neam decat sa se confrunte cu asemenea dihanii, capabile sa destrame, prin secretia lor acra si otravitoare, tesutul viu al oricarei comunitati.

Asa sa-i ajute Dumnezeu !Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Popa popa

E ...Veoleta...popă... :))
+3

adrian dinu

TICALOSUL ASTA TREBUIE EXECUTAT PUBLIC. RASPOPIT E PUTIN PENTRU EL.
+8

Popescu Ion

Felicitari, parinte-duhovnic, ati produs un auto-pamflet memorabil. De necrezut, ce bine va cunoasteti si recunoasteti in toate ipostazele. Mai putin una...cea de pastor de suflete. Pacat!...
+24

liviu tomiuc

Absolut adevarat. Pot fi trecute in DEX ca definitii complete ale genului.....
+20


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000