Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Carasul d-lui Basescu

Carasul d-lui Basescu

"Se poate ajunge la desthramahrea hRumaniei!" haraia N. Ceausescu ca ultim argument al mentinerii sale la putere, dupa ce tunase si fulgerase impotriva "huliganilor de la Timisoara", si "agenturilor straine". Înaintea turului doi al alegerilor prezidentiale din 1996, I. Iliescu racnea: "Aveti grija ce faceti! Vin ungurii! Vin mosierii!" Nu pot sa alatur decat aceste imagini zicerii lui T. Basescu de la pupitrul Cotrocenilor catre romani: "Daca nu acceptati premierul pus de mine, FMI nu ne mai da bani de salarii si pensii!" Cand a emis-o, dl. Basescu a inghitit in sec si s-a schimbat la fata: stia foarte bine cu ce foc se joaca si totusi a jucat, cu sangele rece pe care i-l stim. Sa ameninti, sa santajezi o intreaga natiune, numai dl. Basescu e in stare de asa ceva. A mizat pe faptul ca populatia, auzind ca nu-i mai vin banii de la stat, se va speria de moarte si va trece la alegeri de partea marelui sef. Ca oamenii nu vor gandi urmatoarele: ca situatia neplatii salariilor si pensiilor a fost creata de guvernul Boc pus de dl. Basescu, nu de duhul sfant. Ca aceasta situatie nu e de azi, de ieri, ca dateaza cel putin din august, cand s-a discutat prima data cu FMI despre asta. Ca dl. Basescu n-a suflat o vorba pana acum, adica pana cand opozitia adunata intr-o majoritate l-a propus ca premier pe dl. Klaus Iohannis. Înca o data dl. presedinte dovedeste ca vrea votul saracilor cu duhul si slabilor de inger din tara asta.
Acum stim si optiunea sa pentru postul de premier. A sa si numai a sa, pentru ca PD-L si-a dorit un candidat politic, din randurile sale, propunandu-l inainte de a fi "lamurit" de dl. Basescu intr-un limbaj la care nu vreti sa va ganditi, pe dl. Emil Boc. Argumentul suprem al d-lui presedinte este: "Îl cunosc eu pe dom`` Mitica", adica pe dl. Lucian Croitoru. Cine este dl. Croitoru? O papusa de carpa care poate fi manipulata de politicieni dupa bunul plac: un tehnocrat, dupa definitia data cu scarba, cu 24 de ore inainte de dl. Basescu. A, acum inteleg! tehnocratii sunt carpe cand sunt manevrati de ceilalti, daca ii manevrez eu sunt minunati.

Dl. Croitoru indeplineste cerintele de ultima ora ale d-lui Basescu: pregatire economico-financiara, experienta in relatiile cu FMI. Premierul Boc, pus de dl. Basescu a functionat aproape un an de zile fara sa se apropie nici pe departe de aceste cerinte: este profesor de drept, nu negociase nimic cu FMI. Dar macar era primarul Clujului si presedinte de partid, deci conducea oameni. Pentru functia de premier, prima calitate este sa ai experienta in conducerea de colective. Dl. Croitoru n-a condus nimic, niciodata pana la varsta de 52 de ani: a fost consilier la MF si BNR si expert financiar international. O alta calitate primordiala a unui premier: sa aiba capacitatea si experienta de a lua decizii. Consilierii si expertii, ca dl. Croitoru, nu iau decizii, ei ofera doar consultanta, opinii profesionale. Dl. Iohannis, candidatul opozitiei, indeplinea aceste doua cerinte: de 10 ani administreaza un oras si ia decizii, nu intamplator bune. Dl. Basescu nici nu l-a invitat la Cotroceni pentru o discutie pe dl. Iohannis, pe care, de altfel, zice ca-l apreciaza. Asa mi s-ar fi parut firesc, dupa discutie, dl. presedinte iesea si ne argumenta de ce nu il accepta pe dl. Iohannis. Nu ne anunta ca defectul lui este ca e profesor, ca si dl. Boc. Cum, de asemenea, majoritatea PSD-PNL-UDMR nu trebuia sa refuze din start optiunea la care presedintele are dreptul: sesizarea Curtii Constitutionale mi se pare o eroare, CC nu poate decat s-o respinga. Liberalii l-au varat pe politrucul tupeist B. Olteanu in conducerea BNR, dl. Basescu il extrage pe dl. Croitoru de acolo pentru a se folosi de el in pokerul sau politic. Asta e nivelul actual al civilizatiei politice in Romania.
Însa dincolo de politicareala sinistra care anima ambele parti aflate in conflict, nu pot sa nu observ ca PSD-PNL-UMDR ofera o solutie colectiva, majoritara si, pana acum, consecventa. Dl. Basescu ofera o solutie strict personala, autoritara, prea putin justificata si contradictorie. Dl. presedinte incearca performanta remarcabila de a castiga voturi sustinand simultan si alba, si neagra. Toti politicienii ii iau pe alegatori drept prosti, dar dl. Basescu merge chiar mai departe: poporul este pentru d-sa aidoma carasului auriu. Acesta inoata in acvariu si se loveste cu botul de peretele de sticla. Îl doare si inoata in partea cealalta. Pana cand se loveste cu botul de geamul opus si il doare din nou, trec trei secunde. Memoria carasului auriu e mai scurta de trei secunde. El nu face legatura intre cele doua senzatii de durere si are impresia ca traieste in ocean.
Asa incat, dupa 20 de ani de viata in libertate, poporul roman va avea de ales peste cateva saptamani, in mod crud si primitiv, intre o dictatura personala si o democratie coruptibila si corupta, complicata, scumpa si enervanta. Vai de capul nostru.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000