Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Baronii locali au putere totala

Baronii locali au putere totala

Liderii locali ai PDL si PSD si-au vazut visul cu ochii: au inceput sa-si plaseze oamenii in structurile judetene ale guvernului. Coalitia PDL-PSD a preluat puterea si in structurile locale ale executivului. De ieri, cele doua partide au inceput sa isi instaleze oamenii in functiile de conducere ale institutiilor decentralizate ale guvernului. In total, este vorba de aproape 5.000 de functii de directori si directori adjuncti in multe institutii, printre care directiile de finante publice, directiile agricole, Garda de Mediu si Garda Financiara.
Numirile vor fi facute de ministrii in subordinea carora se afla acele institutii, dar propunerile nominale sunt avansate de liderii judeteni ai PSD si PDL.

Liberalii, demisi in masa
Prima etapa a operatiunii „Politizarea directorimii din administratia locala” a fost aceea de a-i matura pe liberali si pe udemeristi din fruntea deconcentratelor. Inca de joi seara, de la ministere au inceput sa curga notificari catre directorii deconcentratelor in care sunt anuntati ca au 30 de zile sa demisioneze. „Cadrul legal” a fost aranjat miercuri, odata cu adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37, care stabileste ca numirile in functiile de conducere din institutiile descentralizate se fac pe criterii politice si pe un mandat de patru ani.
Pentru ca guvernul se grabea sa puna in aplicare aceste reglementari a publicat ordonanta in Monitorul Oficial in regim de urgenta, in aceeasi zi. Pentru a putea scapa de actualii ocupanti ai functiilor, guvernul a prevazut prin ordonanta desfiintarea posturilor de directori, directori adjuncti si directori executivi si inlocuirea lor cu functiile de director coordonator si director coordonator adjunct. Astfel au putut fi demisi in masa cateva mii de directori pusi in functie de PNL si UDMR.

Suporterii ordonantei
Posturile de conducere din deconcentrate au fost deja impartite in mod egal intre PDL si PSD, conform algoritmului prevazut de protocolul coalitiei. Doar in patrucinci judete din Oltenia disputele dintre PSD si PDL privind impartirea functiilor nu fusesera inca depasite. Numirile in functii vor fi avansate de liderii judeteni ai PSD si PDL, fapt ce marcheaza intrarea acestora la guvernare. Din acest motiv, baronii locali au salutat grabnic evenimentul. Marian Oprisan a spus ca „e o chestiune de bun simt”. La randul sau, Liviu Dragnea, seful judetului Teleorman, a spus ca numirea politica a sefilor de deconcentrate reprezinta „iesirea din ipocrizie”, deoarece, pana acum, concursurile pentru ocuparea acestor posturi „erau aranjate”.

Cine ramane fara joburi
Directorii care preiau serviciile deconcentrate dupa demiterea actualilor sefi vor incheia un contract de management pentru cel mult patru ani, prin care se angajeaza sa elaboreze strategii conform politicii guvernului. Ei vor fi inlocuiti din functie, daca vor fi considerati „necorespunzatori”, se arata in modelul contractului de management care urmeaza sa fie adoptat saptamana viitoare in guvern, informeaza Mediafax. Conform actului normativ aprobat, vor fi schimbati sefii de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sanatatii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului si Sportului, Finantelor, Agriculturii, Mediului, Economiei, Comunicatiilor, precum si Secretariatului General al Guvernului. Sunt incluse astfel directii si case de sanatate publica, directii de munca, sectii judetene ale Garzii Financiare si directiile agricole.
Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a inceput „curatenia” in institutie inca din luna februarie, cand a eliminat din organigrama 420 de posturi de conducere. Luni, vor intra in vigoare alte trei hotarari de guvern privind organizarea ANAF, care elimina alte 565 de posturi de conducere. Potrivit reprezentantilor Fiscului, aceste persoane au de ales intre a ocupa functii de executie, pe bani mai putini, sau a pleca.
De la Agricultura au fost pusi pe liber aproape 700 de directori executivi si adjuncti din inspectoratele, oficiile si directiile judetene. Notificarile de preaviz au fost deja transmise catre acestia, a spus secretarul de stat Liviu Harbuz.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000