Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
20.000.000 de euro, pompati in PDL

20.000.000 de euro, pompati in PDL

Finantat pe criterii politice, programul „Schi in Romania” va plati lucrari de 180 de milioane de euro, adjudecate la licitatii in care pretul e punctat doar pe jumatate. „Evenimentul zilei” devoaleaza mecanismul prin care Ministerul Turismului finanteaza dezvoltarea de noi domenii schiabile in tara, incepand cu statiunea creata in Petrosani, orasul condus de Tiberiu Iacob Ridzi, sotul fostului ministru al tineretului si sportului, Monica Iacob Ridzi. Evaluata la 72 de milioane de euro si prezentata drept cea mai mare statiune de schi a Romaniei, „Alpina” Petrosani a fost conceputa de o firma cu experienta aproape nula in domeniu.

Societatea care a realizat studiul de fezabilitate, Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru (CPPC), a fost infiintata acum cinci ani si, pana sa castige licitatia organizata de Primaria Petrosani, mai proiectase o partie care trece prin curtea unui particular. În spatele CPPC se afla omul de afaceri Adrian Gardean, apropiat al primarului Iacob Ridzi si sponsor al PDL. Pentru ca statiunea sa devina realitate, Ministerul Turismului (MT) se angajeaza sa asigure finantare in transe multi-anuale, prin programul „Schi in Romania”.

Pompand bani in acest proiect, institutia condusa de Elena Udrea actioneaza in raspar cu felul in care s-a procedat in cazul celei mai de succes statiuni montane dezvoltate in Europa de Sud-Est, in orasul bulgar Bansko.

Proiectele pentru care, in 2009, Ministerul Turismului a prevazut fonduri, in cadrul programului „Schi in Romania”, sunt estimate la peste 180 de milioane de euro, marea lor majoritate fiind scoase la licitatie luna aceasta. Din aceasta suma, pana acum au fost alocate 28,5 milioane de euro, din care 70% (20,5 milioane de euro) au fost promise administratiilor PDL.

Contract majorat cu 50%

Selectata de Primaria Petrosani pentru a proiecta montarea a doua telegondole, a unui teleferic si a menajarea a patru partii de schi (contra 5,3 milioane de lei - aproximativ 1,2 milioane de euro), CPPC a ajuns, prin semnarea unui act aditional, sa proiecteze un domeniu schiabil mult mai complex, cel mai mare din tara: sapte partii (23 de kilometri), doua telegondole, sapte telescaune, doua benzi transportoare, inzapezire artificiala, instalatie de nocturna etc.

Astfel, devizul dotal al proiectarii a crescut cu 2,5 milioane de lei (50% - maximumul permis in cazul unui act aditional). Astfel, valoarea totala a contractului dintre Ministerul Turismului si CPPC a ajuns la 7,8 milionae de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro). Între semnarea primului contract si parafarea celui de-al doilea, firma Aviatia Utilitara, condusa de Adrian Gardean, a intrat pe lista sponsorilor oficiali ai PDL.

Consultanta austriaca

Conducerea CPPC recunoaste ca proiectul statiunii „Alpina” a fost mai mult decat ceea ce se pricepeau specialistii firmei sa execute. Directorul Alexandru Miclea dezvaluie ca, pentru a duce lucrarea la bun sfarsit, CPPC a apelat la serviciile unor consultanti austrieci: „Aveam experienta, dar nu aveam siguranta pentru un proiect de asemenea anvergura. Austriecii ne-au acordat consultanta mai ales pe partea de zapada artificiala”.

Adrian Gardean, care neaga faptul ca ar fi patronul din umbra al CPPC, dar care se declara „un prieten” al firmei de proiectari, vine cu completari: „Daca se vrea sa se faca ceva in Parang, e clar ca trebuie sa se mearga catre niste consultanti care au mai facut asa ceva”. Referitor la faptul ca „Alpina” a fost proiectata de o societate fara nume, viceprimarul din Petrosani, Claudiu Cornea, declara: „Nimeni nu i-a impiedicat pe cei mai mari specialisti din Univers sa vina la licitatie”.

Niste prieteni

„Prietenia” dintre Gardean si CPPC nu e intamplatoare. 46,8% din firma apartine avocatei Viorica Agachi, reprezentanta, pana nu de mult, a Grup 95 Aninoasa - societate prin care Gardean a detinut un lant de benzinarii in Valea Jiului. În CPPC o mai gasim pe Carmen Rusan, sotia lui Vasile Rusan, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara.

Rusan este bun prieten cu Gardean, conectat la businessurile in care e angrenata familia celui din urma. „Pe Vasile Rusan il stiu de multa vreme”, afirma omul de afaceri. Cand a fost desemnata sa proiecteze cel mai mare domeniu schiabil din tara, CPPC avea un profit anual de 300 de euro.


180 milioane de euro
este valoarea proiectelor finantate de MT

BANI PENTRU PARTID

Unda verde pentru lucrarile scumpe

Anul acesta, in cadrul programului „Schi in Romania”, prin HG 426, ministerul condus de Elena Udrea a alocat 30 de milioane de euro unui numar de 12 consilii locale si consilii judetene. 70% din bani au revenit administratiilor conduse de membri PDL. „Alocarea fondurilor pentru proiectele de investitii in infrastructura turistica nu are nicio lega tura cu apartenenta politica a re prezentantilor acestor institutii, avand in vedere ca se face pe baza unor acte normative initiate inca din 2003”, a transmis Biroul de presa al MT. Valoarea estimata a celor 12 de proiecte finantate in 2009 de MT depaseste 180 de milioane de euro.

Evaluarea lui Ridzi

Cu toate ca proiectul statiunii din Parang este cel mai scump dintre cele incluse in programul „Schi in Romania”, primaria condusa de Tiberiu Iacob Ridzi a stabilit ca pretul de executie sa reprezinte doar 50% din punctajul care ii va departaja pe participantii la licitatie.

Alti factori de evaluare (insumand 40% din scorul final) se refera la calitatea lucrarilor si la asigurarea protectiei mediului. Acestia din urma sunt defalcati pe subpuncte care, prin imprecizia formularii si lipsa unor definitii clare, pot favoriza cuantificarile aleatorii. „Consideram necesar ca pentru factorii de evaluare men tionati (cei de calitate si de mediu - n.r.) in documentatia de atribuire sa existe o detaliere a modului in care fiecare membru al comisiei urmeaza sa acorde punctajul”, a transmis, pentru EVZ, Biroul de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). „În mod vadit, licitatia nu este ilegala, insa e o tampenie ca pretul sa fie punctat cu doar 50% la o asemena lucrare. În opinia mea, dar si pornind de la o recomandare mai veche a ANRMAP, pretul ar fi trebuit sa reprezinte 100% din punctajul final. Ceilalti factori de evaluare puteau fi trecuti in randul criteriilor de calificare”, a comentat, pentru EVZ, un specialist in domeniul achi zitiilor publice.

„Daca pretul ar fi avut pondere maxima, am fi putut fi acuzati ca nu am pus accent si pe calitate”, s-a aparat Mihaela Curelea, o angajata a Primariei Petrosani, desemnata de edilul Iacob Ridzi sa explice ponderea factorilor de evaluare.

„Simpatizant al PDL”

Situatii comparabile se gasesc si in cazul altor licitatii organizate de autoritati locale care au primit bani prin programul „Schi in Romania”. Pentru atribuirea unei lucrari de 25 de milioane de euro, primaria din Campulung Moldovenesc a stabilit ca pretul sa conteze doar in proportie de 65% din punctajul final, aceeasi pondere avand-o si la licitatia din Vulcan (proiect evaluat la 8,3 milioane de euro). La desemnarea executantului lucrarii din Cavnic, evaluata la 10 milioane de euro, criteriul pretului cantareste doar 60% din punctajul total.

„Documentatia de atribuire si caietul de sarcini au fost intocmite de o firma de specialitate”, s-a justificat primarul din Campulung Moldovenesc, Gabriel Stefan. Desi nu a demisionat din PNL, caz in care si-ar fi pierdut functia, primarul Stefan a declarat public, in urma cu o luna, ca este „simpatizant al PDL”. (A contribuit Marius Mitrache)
GAFELE ELENEI UDREA

Cea mai mare statiune din Balcani, investitie privata

Prezentarea celei mai mari investitii de stat in turismul de iarna a fost, inca de la inceput, impachetata in declaratii lipsite de acoperire. În februarie, anul acesta, referindu-se la dezvoltarea domeniului schiabil din Parang, ministrul Udrea afirma: „În Hunedoara avem o statiune, Petrosani, care se va face cu finantare de la bugetul Ministerului Turismului. Se va face cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est”.

Datele proiectului tehnic o con traziceau. Domeniul schiabil din Petrosani, inca virtual, masoara 23 de kilometri, de trei ori mai putin decat cel din Bansko, statiunea cea mai dezvoltata din Europa de Sud-Est. Aici se desfasoara 70 de kilometri de partii si 26 de kilometri de teleferice. Orasul Borovets (40 de kilometri de partii), tot din Bulgaria, surclaseaza si el harta schiatului din Petrosani.

Contrar strategiei adoptate de Elena Udrea, statiunea cea mai mo derna din Balcani, Bansko, a fost ridicata exclusiv cu bani privati. Alexandr Kravarov, primarul din Bansko, a declarat pentru EVZ ca aportul statului bulgar s-a rezumat la concesionarea terenurilor. 100 de hectare au fost puse la dispozitie de guvern, iar 50 de hectare - de municipalitatea Bansko. Firma concesionara, Ulen, a investit 100 de milioane de euro in a menajarea partiilor si a chi zi ti ona rea telefericelor. Dupa ce partiile au fost puse la punct si au inceput sa atraga turisti, investitiile private au continuat in cascada.

„Din 2001 (cand a debutat dezvoltarea domeniului schiabil - n.r.) pana acum, companii straine sau autohtone au investit in oras peste doua miliarde de euro. Sunt investi tori din Bulgaria, Marea Britanie, Rusia, Spania, Grecia si Israel”, a continuat Kravarov.

Legat de afirmatia din februarie a Elenei Udrea, Biroul de presa al MT a comentat: „Declaratia ministrului se refera la proiectul final, unul mult mai amplu, pe care autoritatile locale au manifestat intentia de a-l implementa pe termen mediu si lung, in etape succesive. Actualul proiect este doar una din etapele de dezvoltare a celui final”. Planurile de extindere nu lipsesc nici in Bansko. Kravarov afirma ca doreste marirea domeniului schiabil cu 35 de km.

Telescaunele de la stat

Avantul statului roman de a investi in transportul pe cablu, mai ales in vecinatatea unor teleferice private deja existente, ii nemultumeste pe intreprinzatorii par ticulari.

Ioan Rufa, presedintele A so ciatiei Transportatorilor pe Cablu din Romania, spune: „Spre deosebire de particulari, cei care opereaza teleferice publice nu sunt interesati sa-si recupereze investitia si merg cu niste preturi joase. De aici apare o concurenta lipsita de fairplay, incorecta economic. Privatii nu vor mai fi motivati sa faca nimic”.BANSKO. În Bulgaria e cea mai moderna statiune montana din Balcani
Foto: Reuters

CUM AU FACUT RUSII

Proiecte canadiene

Dezvoltarea turismului de iarna in Rusia, inceputa in anii 2000, a fost precedata de studii de fezabilitate facute de firme cu anvergura internationala.

Îngrijorat ca rusii cheltuiau anual 2 miliarde de dolari petrecandu-si vacantele in statiunile din Occident, guvernul de la Moscova a apelat la firma canadiana Ecosign, pentru a crea mai multe domenii schiabile in Caucaz. Ecosign machetase peste 300 de statiuni montane in toata lumea. Printre ele: Verbier, Alpe d’Huez, Davos, Crans Montana, Courmayeur si Salt Lake City. Initiativa guvernului rus a dat roade: localitatea care a castigat organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, Soci, a coborat de pe plansetele firmei canadiene.

La serviciile Ecosign a apelat si Romeo Dunca, patronul Dunca Expeditii, care vrea sa dezvolte un domeniu schiabil de 40 km in Muntele Mic (Caras-Severin): „I-am ales pentru ca erau cei mai buni”. Potrivit lui Dunca, proiectarea facuta de Ecosign a costat 200.000 de euro, 10% din cat a dat Primaria Petrosani pe documentatia produsa de CPPC!

Într-un interviu acordat EVZ, afaceristul Adrian Gardean sustine ca il cunoaste pe sotul Monicai Iacob Ridzi de cand acesta e primar si ca nu-si aminteste sa fi sponsorizat PDL

Pe numele sau de botez Adisor Violin Gardean, fost ofiter militar la infanterie, omul de afaceri care s-a ocupat de proiectarea statiunii „Alpina” si-a inceput businessurile, in anii ‚90, cu un lant de benzinarii in Valea Jiului. În perioada embargoului din Iugoslavia, a pus pe picioare o afacere cu carburanti si in Timis - judet lipit de tara sfasiata de razboi.

„Cand iti amplasezi o investitie, te gandesti sa ai piata, sa ai cerere mare”, spune fostul infanterist. Desi fratele sau si sotia sa controleaza mai multe firme, Gardean apare oficial doar ca administrator al Aviatiei Utilitare, firma pe care cumnatul lui a cumparat-o de la Dan Voiculescu. Businessurile lui Gardean au fost, de-a lungul timpului, racordate la bani publici. Afaceristul s-a numarat printre cei arestati in cazul „Dragoman-Petrotel”, fiind ulterior eliberat.

EVZ: De ce nu apareti in actionariatul firmelor in care continua sa apara sau apar fratele, sotia si cumnatul dumnea voastra?
Adrian Gardean: Daca ei sunt, de ce trebuie sa apar eu? Daca mi-e frate sau daca mi-e cumnat, care e problema? E chiar atat de greu de inteles...

De ce v-ati schimbat numele?
Pentru ca aveam un nume cu diminutiv. Ma chema Adisor si m-am gandit cum o sa fiu eu un Adisor de 80 de ani. Violin nu ma striga nimeni.

Care sunt afacerile dumn eavoastra astazi?
Administrez Aviatia Utilitara si acord consultatii pentru o firma de proiectare (CPPC - n.r.) in ceea ce priveste proiecte pe domenii de schi. Am vizitat zeci de statiuni de schi, am schiat pe foarte multe dintre ele. Cred ca sunt un om de afaceri si pricep acest fenomen.

Se spune ca CPPC este tot firma dumnevoastra.
Se spune... Cate nu se spun! Odata ce sunt altii la Registrul Comertului, ce, vreti sa spun ca sunt eu actionar? Am o relatie foarte buna cu ei. Le-am facut legatura cu niste firme din Austria care chiar sunt pregatite pentru acest domeniu. Daca se vrea sa se faca ceva in Parang, trebuie sa se mearga catre niste con sul tanti ca re au mai facut asa ceva.

Proiectul tehnic al statiunii Parang este emanatia austriecilor?
Categoric.

CPPC a cumparat consultanta de la austrieci?
Cu siguranta ca a platit.

Confirmati, practic, ca firma CPPC nu avea experienta necesara pentru a proiecta un domeniu schiabil de la zero.
Niciodata nu pot sa confirm. Odata ce a avut eligibilitatile si a putut sa participe la licitatii, are si competenta.

Cum v-ati apropiat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi?
Îl cunosc de cand a iesit primar. În perioada studiului de fezabilitate si a proiectarii, am fost permanent intr-un schimb de idei cu primaria.

Aviata Utilitara a sponsorizat PDL in campania electorala de dinaintea alegerilor locale.
Cine a spus asta?

Sunt informatii aparute in Monitorul Oficial.
S-ar putea, dar eu nu stiu sa fi sponsorizat PDL-ul.

Cum nu stiti? Sunteti administratorul Aviatiei Utilitare.
E posibil sa-mi fi scapat. Nu cunosc unde s-au dus banii. E ceva ilegal in treaba asta?AMNEZIE. Omul de afaceri Adrian Gardean nu-si aminteste ce partid a sprijinit in 2008

OPINIE

„Lacul, prea mic. Telefericele, prea multe”

Potrivit proiectului realizat de societatea- prietena a lui Gardean (CPPC), „Alpina” va fi deservita de doua telegondole, sapte telescaune, doua benzi transportoare si doua teleschiuri. Pentru a asigura rezerva de apa necesara inzapezirii artificiale, CPPC a propus crearea unui lac artificial cu volumul de 65.000 de metri cubi. Costin Francu, director la Dunarea SA (distribuitor autorizat al instalatiilor de zapada artificiala „Demac”), opineaza: „Sistemul lacurilor artificiale este depasit in Europa.

Exista pompe suficient de puternice incat sa aduca apa pe partii direct din oras”. Francu mai spune ca volumul lacului de la Petrosani ar putea fi insuficient: „Dupa calculele mele, pentru un domeniu schiabil cum e cel din Petrosani e necesara o rezerva minima de 120.000 de metri cubi de apa. Deci de doua ori mai mare decat aceea asigurata de lacul artificial”. Petre Popa, directorul firmei de proiectari Transcablu Brasov, a ajuns la cifre apropiate: „Un domeniu schiabil de 20-30 de kilometri are nevoie de o rezerva de apa de 100.000-120.000 de metri cubi. Lacul poate fi mai mic, daca e alimentat din rauri care pastreaza un debit mare in timpul iernii”. Dupa parerea lui Costin Francu, numarul telescaunelor propus de CPPC este mult prea mare fata de lungimea partiilor proiectate (23 de km). „Ca sa fie eficiente, aceste teleferice ar trebui sa deserveasca un domeniu schiabil de patru ori mai mare, de 100 de kilometri”.

Studiul de fezabilitate realizat de CPPC estimeaza ca, in sapte-opt ani, 300.000 de turisti vor vizita Petrosaniul in timpul unui sezon de iarna. Potrivit lui Gheorghe Boeru, director al firmei de consultanta Romair Consulting, pentru a gazdui 300.000 de turisti, statiunea va trebui sa aiba intre 8.000 si 12.000 de locuri de cazare. În prezent, Petrosaniul are 508 locuri de cazare.


"S-ar putea, dar nu stiu sa fi sponsorizat PDL-ul. (...) E posibil sa-mi fi scapat. Nu cunosc unde s-au dus banii. E ceva ilegal in treaba asta?",
Adrian Gardean, om de afaceri

SPECTACOL ÎN COMISIE

Udrea: „Vreti sa ma arestati?!”. Vasile: „Nuti e deasupra legii”

Romulus Georgescu

Elena Udrea a venit, ieri, in fata comisiei parlamentare de ancheta doar pentru a le cere demisia deputatilor care apar in inregistrarea „scapata” in presa. Dupa ce si-a acuzat adversarii ca folosesc procedee ale fostei Securitati, a refuzat sa mai stea la audieri si nu a oferit nicio explicatie in legatura cu cheltuirea banilor publici de catre ministerul pe care il conduce.

Show-ul oferit de Elena Udrea incepuse cu un sfert de ora inainte, cand ministrul turismului s-a dus la Parchet

pentru a-i reclama penal pe cei cinci deputati care apar in inregistrarea facuta pe ascuns. „Nu cred ca aceasta institutie mai are competenta de a verifica un ministru”, a decretat ea.

Orban, trimis in concediu

Elena Udrea a intrat decisa la comisie, unde secretarul Claudiu Taga (PNL) i-a oferit un buchet de trandafiri. Darul liberalului nu i-a retezat insa avantul si a cerut ca audierile sa inceapa cat mai repede. Seful comisiei, Ludovic Orban (PNL), a incercat sa pastreze conducerea invocand respectarea procedurilor.

„Ma gandeam la timpul dumneavoastra, ca stiu ca va grabiti sa plecati in concediu”, a comentat Udrea. “Nu e treaba dumneavoastra, concediul e problema mea, ma priveste”, a replicat Orban. În timp ce liberalul insista ca el conduce comisia si ca ministrul trebuie sa astepte sa i se dea cuvantul, Udrea nu s-a oprit: “Va rog sa nu va depasiti mandatul dat de Camera

Deputatilor”.

În cele din urma, ea a primit cuvantul oficial si a sustinut ca a venit “din respect pentru parlament”, dar ca nu accepta sa faca parte din comisie cei care s-au “decredibilizat” si a caror demisie ministrul a cerut-o din nou. Orban a incercat sa o opreasca, amintindu-i ca e in fata unei comisii care are in vedere cercetarea modului in care s-au cheltuit banii de la Turism. Udrea nu s-a lasat si a spus ca nu este in fata Inchizitiei.

„Dumneavoastra vreti sa ma arestati?! (...)Am venit sa va privesc in ochi si sa va spun ca am depus la Parchet plangeri impotriva dumneavoastra. Cred ca actionati abuziv si ilegal, cu metode specifice fostei Securitati”, a spus ea. Imediat s-a ridicat si a parasit sala, anuntand ca are o actiune importanta la minister, legata de turismul balnear. Deputatul Banicioiu (PSD) a inceput sa strige: “E o atitudine de Elena Ceausescu!”. “Nuti e deasupra legii”, a comentat si Aura Vasile. Orban incerca sa afiseze calmul: “Aveti obligatia constitutionala de a raspunde intrebarilor comisiei”.

Secretar de stat pe post de liftier

Udrea, insa, era deja pe hol, inconjurata de camere

de luat vederi. “Am dreptul sa recuz membrii comisiei”, si-a explicat ea atitudinea. Cum jurnalistii insistau sa stie ce baza juridica are recuzarea, ministrul a decis ca este momentul sa paraseasca incinta. “Domnule secretar de stat, chemati liftul!”, i-a cerut ea lui Sorin Munteanu si, odata ordinul indeplinit, Udrea a parasit parlamentul.

Dupa plecarea ministrului, presedintele comisiei de ancheta Ludovic Orban a comentat ca Elena Udrea “a incalcat Constitutia, legile tarii si orice urma de bun simt”, fiind singurul ministru care a refuzat sa fie audiat de parlament. Deputatii au decis insa sa o invite din nou, pe 1 septembrie, la audieri si sa-l sesizeze si pe premierul Emil Boc in acest sens. Totodata, vor mai fi invitati reprezentantii firmelor BRD, Eventures, Media Investment, Clear Media si DBV Media House. La final, presedintele comisiei, Ludovic Orban, si-a anuntat colegii ca pleaca in concediu de odihna, pentru o saptamana. Atributiile sale vor fi preluate de vicepresedintele comisiei Nicolae Banicioiu (PSD). (A contribuit Andreea Vadan)VIZATA. Aura Vasile, unul dintre deputatii din inregistrarea cu care se apara Udrea, a taxat imediat atitudinea ministrului
Foto: Razvan Valcaneantu

NOI TINTE

Tuca si Mandruta, in scandalul „Biletelul” de la Turism

Pe modelul scandalului „Biletelul” din 2007, Elena Udrea scoate noi documente care sa trezeasca suspiciuni in legatura cu cei ce o critica. Noile tinte: jurnalistii trustului Intact, Marius Tuca si Lucian Mandruta.

Astfel, Udrea a sustinut mier curi seara, la Antena 3, ca cei doi ziaristi i-ar fi propus parteneriate pe diverse proiecte, astfel incat ins titutiile de presa la care lu crea za sa primeasca bani de la Ministerul Turismului. „La noi, toata lumea face propuneri de parteneriate. Domnul Tuca ne-a facut o oferta - «Caravana Jurnalul, descoperirea Romaniei» - prin care sa facem un parteneriat cu „Jurnalul National” pentru o campanie de publicitate. Proiectul era cu incepere din 20 iunie. Total cost: 200 de euro”, a spus ministrul, ca raspuns la intrebarile despre obti nerea contractului de 88.000 de euro pentru lan sa rea de la Paris a campaniei „Romania - Land of choice” de catre Eventures, firma Amaliei Nastase.

Al doilea exemplu: Lucian Mandruta. „Au venit oferte si de la domnul Mandruta. Înainte sa ne critice, in luna mai-iunie. Apoi s-a suparat si ne-a criticat la televizor”, a comentat Udrea. Pe un scenariu similar, ea i-a prezentat recent lui Robert Turcescu, in propria lui emisiune, un inscris potrivit caruia Ministerul Turismului ar fi cheltuit bani pentru transportul, cazarea si masa sa, in 2001. (Anca Simina)

AMESTEC

Udrea a intervenit la Finantele lui Pogea inainte sa i se dea dreptate

Aparitia din senin a documentului

prin care Ministerul Finantelor a insistat sa clarifice miercuri ca toate cheltuielile cu publicitatea de la Turism „au baza legala” are o explicatie: interventia Elenei Udrea. Misterul a fost dezlegat miercuri seara la Antena 3, cand ministrul turismului a admis, la „Stirea Zilei”, ca Finantele au emis acest nou document la solicitarea sa. Actul vine „sa clarifice” unul anterior, datat 14 august, in care Ministerul Finantelor mentiona, printre altele: „Clasificatia bugetara nu constituie temei legal

pentru incasari si chel tuieli”.

„Felul in care un instrument de presa (ziarul „Jurnalul National” – n.r.) a interpretat acea fraza ne-a facut pe noi ca astazi (miercuri – n.r.) sa cerem clarificari de la Ministerul Finantelor. Sa spuna foarte clar: nu formulati in termeni atat de tehnici, pentru ca e posibil ca oameni care nu inteleg sa nu priceapa. Spuneti clar: «e legal sau nu e legal cum am cheltuit noi banii»”, a povestit Udrea cum au aparut clarificarile care ii dau dreptate.

Pogea: explicatii din propria initiativa

Cu toate acestea, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a facut, ieri, o declaratie de presa in care a insistat asupra faptului ca cel de-al doilea document a fost transmis din proprie initiativa. Potrivit oficialului, pentru depunerea celei de-a doua note, reprezentantii ministerului au fost manati exclusiv de obligatia de a informa corect opinia publica.

„În urma interpretarilor eronate din adresa din data de 14 august, Ministerul Finantelor Publice a considerat necesar sa revina cu precizari. Acesta este motivul pentru care Directia de specialitate de programare bugetara, vazand interpretarea eronata care s-a dat, a facut de la sine o adresa pe care a dus-o la Registratura si a depus-o”, a afirmat Pogea. El a precizat ca, in prima mentiune, reprezentantii Finantelor nu s-au pronuntat asupra temeiului legal pentru efectuarea de cheltuieli.

„În conditiile in care domnul Ludovic Orban a fost membru al executivului, imi vine greu sa cred ca nu cunostea care este diferenta dintre clasificatia bugetara si anumite cheltuieli pe care le incadrezi atunci cand le realizezi”, a mai spus ministrul. El a refuzat sa explice motivul pentru care a fost retrasa, pentru o ora si jumatate, adresa depusa miercuri la Camera Deputatilor. (Anca Simina, Ana Batca)


"A doua adresa nu a fost o solicitare a comisiei, ci obligatia ministerului sa informeze corect cetatenii in spatiul public.",
Gheorghe Pogea, ministrul finantelor
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000