Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Viata si destinul lui Bula

Viata si destinul lui Bula

Eroul popular din comunism este Bula, personaj fictiv si protagonist de bancuri intr-o epoca in care mijloacele de defulare sociala erau putine.
1 aprilie, „Ziua pacalelilor”, era in trecut mai mult decat un simplu prilej sa-ti „minti” amicii. Oamenii sarbatoreau cu fast, iar glumele erau, evident, nelipsite din „meniul” zilei. Totul a inceput in Franta secolului al XVI-lea. Atunci, Regele Carol al IX-lea al Frantei a mutat serbarea Anului Nou in prima zi din luna aprilie. Pentru ca exista deja traditia de a imparti cadouri, obiceiul a continuat, dar darurile au devenit farse si glume.
Si, pentru ca romanii nu sunt deloc straini de „hazul de necaz”, se poate spune ca umorul, bancurile, farsa si gluma i-au ajutat sa treaca prin cele mai negre perioade ale istoriei lor. Se enunta uneori, tot in ton de gluma, ca pe plaiurile acestea vietuiau in perioada comunista „campioni mondiali la produs si spus bancuri”. „Ajutate” de celebrul Bula, un personaj fictiv, considerat erou national in perioada de maxime oprelisti, bancurile au devenit pe atunci adevarate institutii si reprezentau forumul civic unde oamenii spuneau ceea ce nu aveau voie sa exprime.

Cine era Bula?
Bula a trait in Romania, s-a nascut in comunism, la Bucuresti sau intr-un oras mare. Specialistii consultati de EVZ sustin ca personajul este varianta urbana a lui Pacala, urmasul lui Gaga din perioda interbelica. Aparent, un Bula Moise, comandant al Securitatii, chiar a existat in Cheii Brasovului, dar, contrar eroului de bancuri, omul din Brasov era cinstit. Pe de alta parte, sociologul Alfred Bulai considera ca numele personajului se leaga de „bula papala”, o autorizatie emisa de Suveranul Pontif.

Idiotul genial
Spre deosebire de alti eroi din bancuri, Bula s-a individualizat, a capatat personalitate si s-a nascut pentru ca bancurile aveau nevoie de oameni, de stereotipuri.
„Ne place pentru ca este asemanator omul obisnuit, invinge si pierde”, adauga specialistul. Perioada sa de glorie au fost anii ’70 si, desi comportamentul sau il caracterizeaza intr-o anumita masura pe cel al romanilor, Bula nu este un erou creat dupa chipul si asemanarea poporului. Etnologul Serban Anghelescu sustine ca „este un personaj paradoxal: idiot - genial”, iar sociologul Marius Pieleanu ca „reprezinta prototipul unui om verde, caruia nu-i pasa de ceea ce se intampla si care se autoironizeaza pentru a putea trai”.
In fapt, Bula este un concept de defulare sociala, care critica si ridicularizeaza sistemul comunist. Adesea, in bancuri, apare cu apelativul de idiot sau cretin. Portretul eroului din bancuri Marius Pieleanu il numeste „Omul nou”. In perceptie romaneasca, el este un produs al comunismului, iar in folclorul popular este un personaj relativ recent, nascut in socialism, dupa 1944, de dictatura proletara. Putea fi orice personaj care popula clasa politica, oameni impulsivi si luati in deradere.

Sociologul Gheorghe Onut marturiseste ca a auzit chiar varianta ca protagonistul sa fi fost Nicolae Ceusescu, insa specialistul nu acorda credit acestei afirmatii.
Bula reprezinta, pana la urma, si un mod direct sau curajos de existenta si de simplitate, intr-un mod care nu era permis in epoca. Eroul popular este duplicitar sau multiplicitar, isi arata intotdeauna adevaratele sentimente, desi in epoca acest lucru era practic imposibil. El poate fi considerat un personaj curajos intr-o societate oprimata.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000