Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Stop violentei in mass-media romaneasca

Stop violentei in mass-media romaneasca

Mass-media este o denumire generala a tuturor mijloacelor si modalitatilor tehnice moderne de informare a maselor: presa scrisa, radioul, televiziunea, internetul si alte mijloace de stocare si transmitere a informatiei (discuri, casete audio si video, CD-uri).
Mass-media sau mijloacele de comunicare in masa au devenit in zilele noastre o forta deosebita. Ca orice forta si aceasta poate fi pusa in slujba umanitatii, a familiei sau poate sa fie folosita rau, daunand in acest caz si intorcandu-se impotriva oamenilor.
Lipsa deontologiei in toata mass-media romaneasca este infinita si exemplele cele mai cumplite vin de la cei ce, cu scaunele puse in cerc in filmari clar-obscure, se erijeaza in profesionisti, in fiinte superioare, in jurnalisti cu clasa. Si cum arata jurnalismul profesionist? Realitatea TV a pus pe site pozele cu bebelusul ucis de asistentul maternal din Bistrita. Postul de stiri a publicat poze cu un copil maltratat mort. Sunt fotografiate in detaliu arsurile, urechea taiata, genitalele. Asa arata jurnalismul profesional?! Calcand in picioare drepturile unui minor mort ce nu a aparat de nimeni!

,,Campania a fost realizata de Saatchi & Saatchi Singapore si poarta denumirea de,,Stop violentei verbale”

Spre fericirea unor politicieni prea putin sensibili la alte argumente, economia pare sa creasca precum in poveste, dar, intre timp, putini mai au timp sa observe ca, urmare a fenomenului economic hiperbolizat, Romania, atunci cand nu se mladiaza in ritmul deviant al manelelor, se volatilizeaza de-a dreptul. Prea putin pregatita sa reziste unui capitalism primitiv si vulgarizat cu sistem de popularizatori care au trecut cu dezinvoltura de la propaganda socialismului stiintific la exultarea virtutilor economiei private – tot asa cum si-au schimbat Daciile 1300 pe limuzine ostentativ de scumpe si apartamentele pe vile, Romania face impresia unei comunitati in deriva!

,,Campania a fost realizata de Saatchi & Saatchi Singapore si poarta denumirea de,,Stop violentei verbale”

Cand, fara sa se mai opreasca asupra resorturilor ascunse ale economiei de piata si, mai ales, asupra rolului si functiei sociale a burgheziei, a responsabilitatii morale, sociale si politice ce revine celor ce au mostenit sau au facut avere, vulgarizatorii de azi si-au probat iresponsabilitatea copiind comportamentul vedetelor de duzina. Sa ne miram? Poate doar demagogic si telegenic, caci de la o tara fara parlament veritabil – pentru ca a preferat autenticitatii politice un surogat postcomunist, fara un stat, pentru ca in loc sa reconstruiasca spatiul public distrus de totalitarism l-a privatizat in favoarea profitorilor tranzitiei, fara o elita – pentru ca, refuzand sistematic elitismul, a promovat cu ostentatie prostul gust, de la o tara in care cu osardie se cadelniteaza si din cand in cand se mai organizeaza cate un referendum nu ne puteam astepta la mai mult. Situatia nu e noua, de cel putin un secol unii se tot lamenteaza in fata asaltului modernitatii. Asa ca, ciclic, cate un salvator al neamului s-a mai ratacit printre romani profitand de revolta lor mocnita, dar buna sa credinta, daca a existat, s-a evaporat sub arsita vremurilor. Dar dupa 1990 nu modernitatea, ci mitocania si vulgaritatea au cucerit prima scena.

,,Campania a fost realizata de Saatchi & Saatchi Singapore si poarta denumirea de,,Stop violentei verbale”.

Vei spune, poate, cititorule: "Din fericire, suntem in Uniunea Europeana!". Dar in UE se afla aceasta tara in care jeep-urile calca turistii care indraznesc sa faca plaja. In aceasta tara spatiul privat a invadat cu grosolania imbogatitilor tranzitiei spatiul public pana intr-acolo incat cetatenia nu mai are vreun inteles. Caci cum altfel putem explica faptul ca politia rutiera constata ca nu are competente pentru a interveni decat pe drumul public, nu si pe plaja. Sub presiunea obsedanta, promovata cu violenta de mass-media, a imbogatirii ca simbol al reusitei sociale, unde altundeva am fi putut ajunge? Cand unii jurnalisti – formatori de opinie si de caractere – se poarta ca niste staruri hollywoodiene carora li se permite orice, cand asa-zisele modele sociale promovate de mass-media cu o perseverenta demna de o cauza mai buna sunt precum Gigi Becali, ne mai miram ca vechea morala – cu tot cu icoanele sale pe peretii scolilor – nu mai are nici o eficienta? Dar legea imitatiei functioneaza, mai ales acolo unde spiritul critic a fost extirpat. Iar in mass-media autohtone, care obisnuiesc sa dea vina doar pe clasa politica pentru nereusitele societatii romanesti, nu pare sa se resimta nici o responsabilitate. Din contra, cu o oroare abia strunita, judeca superior starea de fapt. Dar uita ca au contribuit la aparitia acestor monstri care populeaza astazi intreaga tara. Caci o tara apartine celor ce o locuiesc, iar atunci cand acestia tac – de frica sau din neputinta, tara devine a nimanui si oricine se poate instapani acolo.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000