Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Sondaj CURS octombrie 2009. Sondaj alegeri prezidentiale 2009. Ultimul sondaj alegeri prezidentiale 2009

Sondaj CURS octombrie 2009. Sondaj alegeri prezidentiale 2009. Ultimul sondaj alegeri prezidentiale 2009

Batalia pentru functia de presedinte al Romaniei este extrem de stransa, iar actualul sef al statului, Traian Basescu, ar putea pierde alegerile in fata oricaruia dintre principalii sai contracandidati, reiese dintr-un sondaj CURS efectuat la cererea

„Evenimentului zilei”.

Sondajul arata ca, inca din primul tur, presedintele PSD, Mircea Geoana, ii sufla in ceafa lui Basescu. Pana la scrutinul din 22 noiembrie mai sunt insa aproape patru saptamani de campanie electorala si, in consecinta, sunt posibile schimbari substantiale ale optiunilor de vot.

Astazi, „Evenimentul zilei” publica prima parte a rezultatelor sondajului, urmand ca, pe parcursul saptamanii, sa aratam ce parere au alegatorii romani despre alte teme de actualitate, precum iesirea PSD de la guvernare sau dezincriminarea consumului de droguri.

Oprescu nu prinde turul doi

Din datele CURS reiese ca actualul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, nu are mai nicio sansa sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Lupta pentru scrutinul decisiv, care se va desfasura pe 6 decembrie, se va da, cel mai probabil, intre actualul sef al statului, Traian Basescu, si presedintele PSD, Mircea Geoana.

Întrebati pe cine ar vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, 31% dintre respondenti l-au indicat pe Traian Basescu, 30% - pe Mircea Geoana, 17% - pe Crin Antonescu, si doar 9% - pe Sorin Oprescu.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, ar beneficia de 5% din voturi, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ar colecta circa 4% din optiuni, iar Gigi Becali - doar 3%.

Din totalul esantionului, 30% fie nu sunt hotarati, fie nu raspund, fie nu merg la vot.
CURS a sondat si optiunile celor nehotarati, care nu merg la vot sau care, initial, nu au raspuns. Acestora li s-a pus urmatoarea intrebare: „În unele tari, votul este obligatoriu prin lege. Daca si in Romania votul ar fi obligatoriu, cu cine ati vota?”.

Nu mai putin de 46% dintre cei astfel chestionati nu stiu ce sa raspunda, dar 13% l-ar prefera totusi pe Basescu, 12% - pe Geoana, 10% - pe Oprescu, si 7% - pe Antonescu. Doar 4% dintre nehotarati ar fi inclinati catre Becali, iar 3% l-ar alege Corneliu Vadim Tudor.


Între sfarsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie, CURS a efectuat un sondaj pentru „Jurnalul National”, pe un esantion de 1.602 persoane, apropiat de cel utilizat in cercetarea realizata pentru „Evenimentul zilei”.

La momentul surprins de studiul sociologic pentru „Jurnalul”, in primul tur al alegerilor prezidentiale, 32% dintre respondenti l-ar fi votat pe Traian Basescu, 24% - pe Geoana, 15% - pe Antonescu, si 13% - pe Oprescu.

Comparand cele doua sondaje reiese ca, in ultimele doua saptamani, atat actualul presedinte al Romaniei, cat si primarul Capitalei ar fi pierdut din simpatizanti. În schimb, presedintele PNL, dar mai ales liderul PSD au avut de castigat de pe urma modului in care s-a desfasurat criza politica.

Desi presa a insistat asupra faptului ca Crin Antonescu este cel care l-a promovat pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, pentru postul de premier, sondajele CURS arata ca Geoana a crescut cu sase procente in optiunile de vot, in timp ce liberalul a adunat doar doua puncte procentuale.

Întrucat cercetarea pentru „Evenimentul zilei” a fost efectuata dupa lansarea propunerii ca Johannis sa fie premier, putem aprecia ca nici Crin Antonescu nu mai are de unde sa furnizeze mari surprize si sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale.
Directia este gresita

O majoritate zdrobitoare a celor chestionati de CURS pentru EVZ, respectiv 83% dintre respondenti, crede ca Romania se indreapta intro directie gresita. Doar 11% au afirmat ca directia este buna, iar 6% nu stiu sau nu raspund.

Din datele demografice reiese ca cei mai optimisti sunt alegatorii lui Traian Basescu. Dintre cei care l-ar realege pe actualul presedinte, 23% spun ca directia este buna, aproape dublu fata de media intregului esantion. Totusi, 71% din electoratul lui Basescu crede ca Romania a luat-o intr-o directie gresita.


În zilele urmatoare, „Evenimentul zilei” va prezenta si alte date din acest sondaj, care vor arata ca seful statului este considerat responsabil pentru situatia economica si politica din tara de o mare parte a celor chestionati. Aceasta ar putea fi si explicatia pentru care nu mai putin de 90% dintre alegatorii principalilor sai contracandidati, Mircea Geoana si Crin Antonescu, spun ca directia este gresita.

Este interesant si faptul ca electoratul celor doi aproape ca nu are dubii, doar 1% fiind cei care nu stiu sau nu vor sa raspunda la aceasta intrebare.

Sondajul CURS mai arata ca, in preajma campaniei electorale, exista un interes relativ ridicat pentru alegerile prezidentiale. Circa 17% sunt „foarte interesati”, iar 51% sunt „interesati” de alegerile prezi dentiale.

Doar 21% spun ca sunt „neinteresati”, iar 10% spun ca nu sunt „deloc interesati”. Desi peste doua treimi dintre respondenti isi declara interesul pentru procesul electoral, aceasta nu inseamna ca ei se vor prezenta la vot pe 22 noiembrie.

PARADOX

Geoana are cele mai mari sanse sa intre in turul doi, dar este si candidatul pe care Basescu l-ar putea bate cel mai usor, spre deosebire de Antonescu si Oprescu

Presedintele Traian Basescu ar avea emotii si chiar risca sa piarda in turul doi al alegerilor prezidentiale, indiferent pe care dintre principalii sai contracandidati ii va intalni la scrutinul din 6 decembrie.

Astfel, Sorin Oprescu ar obtine 52% din voturi, in timp ce actualul presedinte - doar 48%, in conditiile in care doar 73% dintre respondenti au exprimat o opinie la aceasta intrebare, restul fiind nehotarati, nu voteaza sau nu raspund.

Si Antonescu l-ar bate pe Basescu, procentul alegatorilor presedintelui PNL fiind estimat la 51%, in timp liderul informal al PDL este sustinut de numai 49%. Din nou, doar 73% dintre cei chestionati au exprimat o opinie.

În cea mai probabila confruntare din turul doi, respectiv Geoana vs Basescu, sondajul CURS arata o egalitate deplina: 50% la 50%, din cei 73% care au exprimat o opinie. Practic, un rezultat este imposibil de prezis, toate datele fiind in marja de eroare.


Potrivit datelor CURS, peste doua treimi dintre alegatorii lui Sorin Oprescu, Crin Antonescu sau Kelemen Hunor l-ar prefera pe Geoana in cazul in care, in turul doi, acesta il va intalni pe actualul sef al statului. Ceilalti, sub o treime, ar opta pentru Basescu.

În schimb, actualul presedinte reuseste sa colecteze in turul doi, intr-o batalie cu Geoana, 61% din voturile lui Gigi Becali si ale lui Vadim Tudor. O predictie a modului in care se va comporta electoratul candidatilor eliminati din turul intai este extrem de greu de facut, intrucat multi ar putea prefera sa nu mai participe la al doilea scrutin.

În varianta mai putin probabila in care Basescu nu ar intra in turul doi, Geoana i-ar bate si pe Oprescu, si pe Antonescu. Într-o disputa intre presedintele PNL si primarul Capitalei ar castiga cel din urma, cu un avans de 4%. Si aceste rezultate sunt insa extrem de stranse si se incadreaza in marja de eroare a sondajului.

METODOLOGIE
Sondajul efectuat de CURS pentru „Evenimentul zilei” a fost realizat in perioada 15-22 octombrie pe un esantion de 1.110 persoane cu varste de 18 ani si peste.

Marja teoretica de eroare la nivelul intregului esantion este de /-2,9% la un nivel de incredere de 95%. Modul de intervievare a fost fata in fata, la domiciliul subiectilor.


Sondajul a fost realizat inainte de inceperea campaniei electorale, campanie care poate influenta si preferintele de vot, si rata participarii efective la scrutin atat in primul, cat si in al doilea tur al alegerilor prezidentiale.


Tipul esantionului utilizat de CURS a fost probabilist, multistadial si stratificat in functie de: mediul de rezidenta, arii socio-culturale, marimea localitatilor urbane si tipuri de localitati rurale, cu selectie aleatoare a localitatilor.

SONDAJUL COMANDAT DE EVZ ÎN 2008

CURS a anticipat cu precizie rezultatele de la parlamentare

Romulus Georgescu

Anul trecut, CURS a estimat cu mare precizie rezultatele alegerilor parlamentare. O dovedesc rezultatele din sondajul de opinie, comandat de „Evenimentul zilei”, dat publicitatii pe 31 octombrie 2008, cu o luna

inainte de scrutin. Marja de eroare a sondajului a fost de 3%.

Potrivit cercetarii CURS, PDL era creditat cu 32% din voturi, cifra confirmata la alegerile din 30 noiembrie, cand democrat-liberalii au obtinut 32,36%, la Senat, si 33,57%, la Camera Deputatilor.

Estimarile au fost foarte apropiate de realitate si in cazul Aliantei PSD PC, creditata cu 31% in cercetarea CURS. Social-democratii au strans 34,16% din voturi la Senat si 33,09%, la Camera Deputatilor.

CURS a anticipat si scorul liberalilor. PNL era creditat cu 18% in cercetarea sociologica comandata de „Evenimentul zilei” si a castigat 18,74% la Senat si 18,57%, la Camera Deputatilor.

La vremea respectiva, directorul CURS, Catalin Stoica, nu a exclus o inversare a locurilor intre PDL si PSD. El a precizat ca weekendul prelungit de 1 Decembrie va dezavantaja PDL si PNL, partide care au alegatori cu stare materiala mai buna si care ar putea pleca intr-o minivacanta, in detrimentul votului.

CURS a creditat UDMR cu 5% din voturi, iar Uniunea a avut 6,39%, la Senat, si 6,17%, la Camera. Estimarile au fost relativ apropiate de rezultatele finale si in cazul PRM si PNG, formatiuni care aveau, fiecare, 5%. La alegeri, PRM a obtinut 3,57%, la Senat, si 3,15% - la Camera Deputatilor, iar PNG - 2,53% la Senat, si 2,27%, la Camera Deputatilor.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000