Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Internetul-pericolul public numarul 1 pentru copii

Internetul-pericolul public numarul 1 pentru copii

Adolescentii vorbesc pe internet despre sinucidere si sex!
Parasiti de parinti, adolescentii vorbesc pe internet despre automutilare sau «distractii» in grup!
Vulgaritatea virtuala intalnita pe toate site-urile de comunicare(socializare,matrimoniale) din Romania,ii face pe tineri sa aiba un comportament si un limbaj violent si trivial.
„Cf mah vr s vb q min k ma spr dk nu vb“? „Am trb”! „k” sau „Mah ma sunat unu”, „Si c tia zis?” „Nuj k nam vazut”. Limbajul generatiei messenger este extrem de cunoscut. Daca, in urma cu zece ani priveam uimiti la aceste doua dialoguri, acum, desi suferim pentru limba noastra cea frumoasa, ne-am obisnuit. Si, daca ar fi sa facem putin haz de necaz, putem elogia prezenta cat mai frecventa a literei „k”, in alfabetul romanesc. Din pacate, nu este totul K, adica OK. Dialogurile tradeaza insingurare, tristete si teama.
Pentru multi adolescenti, singurele modalitati de a-si aduce aminte de parinti sunt cardul si messengerul. Cel din urma poate face surprize celor care nu stiu sa il foloseasca. In aparenta un simplu program de chat, mess-ul poate stoca toate discutiile intre persoane daca acestia activeaza optiunea de a le salva pe calculator. Acest lucru devine periculos atunci cand, odata salvate, mesajele pot fi descoperite de alti utilizatori.
Cu siguranta, una dintre cele mai grave teme dezbatute pe internet este chestiunea sinuciderii, intalnita frecvent printre tineri.
Psihologul Diana Tudose, specializat in problemele adolescentilor, este de parere ca: „Adolescentii au avut dintotdeauna un cod de limbaj care le satisface simultan mai multe nevoi. Fiind vorba de un cod al generatiei, le intareste sentimentul de apartenenta la acea generatie. Apartenenta este foarte importanta pentru ei deoarece ii ajuta sa isi construiasca identitatea sociala; le creeaza fantezia ca, utilizand acest cod in preajma adultilor, isi protejeaza intimitatea.
Degradarea accentuata a limbajului la generatia de acum este explicata de utilizarea excesiva a messengerului, care devine alternativa la formele clasice de comunicare - orala, fata in fata si in scris. Absenta cititului si inlocuirea comunicarii fata in fata cu cea de pe messenger sunt cele mai ingrijoratoare aspecte. Acest din urma aspect mai are o consecinta negativa in afara destructurarii limbajului - afecteaza dezvoltarea armonioasa a abilitatii de a avea relatii interpersonale sanatoase, de a recunoaste si exprima emotii variate. In plus, in fata PC-ului din camera personala adolescentul se simte liber sa „imprumute“ orice personalitate si uita adesea sa fie atent la propriile nevoi si asteptari, la propriile comportamente si la atitudinea fata de sine si fata de ceilalti.
Plecarea parintilor la munca in strainatate, lasand copiii in urma pentru a fi crescuti de bunici sau diverse rude, este un fenomen cu proportii deja ingrijoratoare in Romania, cu consecinte care nu intarzie sa apara: cel mai adesea, acesti copii sunt afectati emotional, se simt abandonati, emotiile lor variaza de la tristete pana la frustrare, dezamagire sau chiar furie - chiar si in conditiile in care li se explica atent motivul pentru care parintii iau decizia de a pleca.
Asistam cu totii la cresterea deloc mica a numarului copiilor care s-au sinucis, lasand in urma biletele in care afirmau ca dorul de mama/ tata era de nesuportat. Lipsa suportului pe care de cele mai multe ori rudele ramase sa ii creasca nu il pot oferi, probleme scolare care nu intarzie sa apara (multi dintre acesti copii devin „problema“ clasei, nu mai respecta regulile, chiulesc de la scoala, uneori au comportamente agresive) sunt factori de risc care pot precipita aparitia unei vulnerabilitati psihologice si in cazuri extreme, comportamentul suicidar”.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000