Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De ce a fost ucis Marian Cozma?

De ce a fost ucis Marian Cozma?

De ce a fost ucis Marian Cozma? Nimeni n-a raspuns exact pana acum la aceasta intrebare. S-a vorbit de apararea unei chelnerite, a prietenei, de conturi mai vechi de reglat intre tiganii mafioti si Marian. Cred ca se mai poate formula o ipoteza, verosimila tocmai prin absurditatea ei: Marian Cozma a fost omorat pentru ca exista. Asa cum sunt pe lumea asta oameni care le spun vedetelor: „Va multumim ca existati!”, sunt si unii care zic: „Va omoram ca existati!”. Si asta si fac.
Raffael Sandor si Ivan Sztojka sunt indivizi care masoara aproximativ 1,70 m. Sunt scunzi, tigani si urati. Marian era un baiat ca un catarg de steag, foarte inalt, alb, puternic si aratos. „Ii eclipsa”, spune un martor, „stia sa se distreze frumos”. Simplul fapt ca Marian avea 2,11 m, ca era relaxat si vesel cu prietena lui era de ajuns ca sa ceara trei lovituri de cutit in inima?
Handbalistul Cozma a fost un simbol al infruntarii barbatesti, dure, dar sportive. Pe semicerc au loc ciocniri intre jucatori masivi ca intre locomotive in mers, umar la umar, piept la piept, uneori mai scapa cate un cot in stomac, cate-o mana in cravasa, dar la sfarsit adversarii se imbratiseaza, isi schimba tricourile, rad, daca nu plang de fericire sau tristete. Daca ar fi luptat voiniceste cu Cozma, tiganii erau luati la snop. Si atunci au dat cu cutitul la inghesuiala. Nu ca sa cresteze, nu ca sa raneasca, ca sa omoare la sigur.
Poate sa declanseze faptul ca un semen arata diferit de tine atata bestialitate, atata ura? Poate. S-ar putea insa ca etnia tiganeasca sa verifice pe propria-i piele acest raspuns.
In articolele dure aparute in presa din Ungaria, tiganii asasini sunt numiti serpi veninosi. Oare cu ce animal ar putea fi asemuiti jurnalistii romani care i-au bagat microfoanele pana-n ochii inlacrimati mamei lui Cozma, intreband‑o: „Ce-ati simtit? Ce simtiti?”. Sau cei care au dat in prim-plan chipul lui Marian Cozma in cosciug, incalcand cele mai elementare reguli ale meseriei batjocorite la televizor prin cuvantul de ocara „deontologi”? De mai bine de zece ani incoace scriu si rescriu articolul intitulat „Intre hiena si caine”. Ar trebui acum sa scriu altul, cu titlul „Hienele ne dau de mancare”.
Pentru ce josniciile acestea subumane in presa? Raspuns: pentru rating. Pentru share. Audienta, tiraj. Adica bani. Exista destui insi care se hranesc cu durere, cu moarte. Iar presa romaneasca e tot mai mult cateringul lor.
Intr-o astfel de presa este invitat Ioan Becali la televizor. De ce? Pentru rating. Sa se uite lumea la emisiune si sa-si ia jurnalistii leafa. Acum cativa ani, am incercat o intelegere la nivelul Clubului Roman de Presa pentru a nu mai fi chemat la TV Gigi Becali. A tinut o saptamana. Se stia ca Ioan Becali este demnul var al lui Gigi Becali in materie de amenintari si injuraturi la adresa ziaristilor si nu numai; el este autorul celebrei asigurari: „Va fac pe toti de la brau in jos”. Se stia ca e capabil de orice marlanie si agresivitate. Dar ce nu face jurnalistul – sportiv? – pentru o bucata de rating? Face chiar si un concurs de dosuri de gagici date in prim-plan, o fi si asta un sport, bucing de masa...
Vasazica, e vorba de a castiga o bucata de paine. Bine, baieti, OK, dar atunci, dupa ce sunteti injurati si scuipati in direct, dupa ce se azvarle cu pixul si microfonul in voi, inghititi, faceti joc de glezne si pe urma pastrati un moment de reculegere.
Sau poate exista regrete ca d. Ioan Becali n-a impartit si niste pumni in gura prin studio, asa mai crestea ratingul?
"Marian Cozma a fost omorat pentru ca exista" -


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000