Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Tu stiai asta despre credite !

Tu stiai asta despre credite !

credite banca

 Tu stiai asta despre credite !
Informeaza-te inainte de a lua un credit

Ai un job nou si ti-ai dori sa faci un credit pentru masina? Sau poate ca tocmai ce ai fost admis la facultate, iar parintii tai vor sa isi ia un credit ca sa iti poata acoperi studiile. In viata fiecaruia dintre noi apar momente planificate sau nepravazute in care ai nevoie de o anumita suma de bani pentru  a putea merge mai departe sau pentru a-ti indeplini un vis. Indiferent de natura situatiei,  o sa iti fie mult mai usor daca nu te abati de la visurile sau planurile initiale.

E bine sa pui totul in balanta si sa cantaresti bine decizia. Daca vrei sa iti iei un credit, este important sa urmezi niste pasi simpli.


    - Informeaza-te! Inainte de a alege un produs de creditare, dedica timp procesului de documentare si informeaza-te despre toate tipurile de credite existente!

    - Fii cumpatat! Nu imprumuta mai mult decat ai nevoie. Ca sa iti faci o idee gradul maxim de indatorare nu poate fi mai mare de 60% din veniturile  lunare, dar optim este sa fie pana in 30-50%, astfel incat dupa plata ratei lunare, sa iti ramana suficiente resurse pentru celelalte cheltuieli.

    - Cere sfatul! Consilierul bancar este omul alaturi de care poti lua decizia potrivita, astfel incat tot procesul de creditare sa fie mai simplu si mai transparent pentru tine. Solicita cat mai multe informatii precontractuale, in scris, pentru a evita orice dispute ulterioare.

    - Calculeaza! Alaturi de consultantul tau bancar sau de un reprezentant al unei asociatii de protectie a consumatorului afla costurile totale ale creditului, pe toata durata lui. Intreaba, inainte de accesare, care este suma totala lunara pe care trebuie sa o rambursezi, care include si comisioane, asigurari ori alte taxe.

    - Analizeaza perioada! In functie de nevoile tale, de situatia ta, personala si profesionala, gandeste-te in profunzime asupra perioadei pe care sa accesezi imprumutul la banca. Creditul este, de multe ori, o responsabilitate pe termen lung.

    - Ai grija la moneda! Contracteaza creditul in moneda in care primesti salariul pentru a fi protejat de eventualele fluctuatii ale pietei valutare.

    - Alege dobanda potrivita ! Creditele cu dobanda fixa te protejeaza de variatiile indicelui monetar de referinta, iar cele cu dobanda variabila sunt direct proportionale cu indicele de referinta EURIBOR pentru valuta si ROBOR pentru lei.

    - Nu risca! Apeleaza numai la creditorii reglementati si supravegheati de autoritati, chiar daca ti s-ar putea parea mai scump. La o analiza mai profunda, vei constata ca este mai sigur si  mai transparent.

Tips&Tricks: Inainte de a accesa un credit, fiecare dintre noi ar trebui sa-si analizeze foarte bine bugetul de venituri si cheltuieli al familiei. Fa un un mic exercitiu: incearca sa pui deoparte, timp de 3, 6 sau chiar 12 luni, suma pe care ar trebui s-o platesti, apoi, lunar, ca rata la credit. Daca te veti simti confortabil cu plata acestei sume, fara sa existe presiuni mari pe bugetul familiei, inseamna ca imprumutul poate fi bine integrat in planul financiar al familiei, spune analistul financiar Vlad Hutuleac

Tu ştiai asta despre credite? Descoperă latura nevăzută a procesului de creditare


A trecut ceva timp de când o reclamă care circula pe toate posturile TV şi nu numai ne-a pus faţă în faţă cu întrebarea definitivă şi implacabilă: Tu cu cine faci banking?. Cu toţii ne-am simţit atunci obligaţi nu doar să răspundem, dar să pornim şi mici discuţii pe marginea acestui subiect, ca şi cum alegerea băncii ar fi o problemă intimă şi personală, care ne diferenţiază de unii şi ne apropie de alţii.

Timpul a trecut, dar întrebările persistă: Cum alegi banca preferată? Cine îţi influenţează alegerea şi după ce criterii selectezi instituţia care va schimba cursul finanţelor tale? Dar, mai ales, eşti complet informat atunci când soliciţi un credit? Citeşte în continuare articolul şi-ţi vei răspunde singur la întrebări.

Ofertele băncilor se modifică în timp

Sunt multe aspecte de care trebuie să ţii cont atunci când optezi pentru un credit, pe care din păcate mulţi le omit din lipsă de timp sau de informare.

Oamenii cad în capcana alegerii unui credit în baza unei sugestii primite de la persoane de încredere din grupul de cunoştinţe, care vor recomanda o anumită bancă pentru că dobânda la creditul pe care l-au luat la un moment dat este bună. Informaţia primită este în realitate trunchiată şi deformată, pentru că ofertele băncilor se modifică periodic, iar prietenul care te-a îndrumat spre o anumită bancă ţi-ar putea face mai mult rău decât bine.

Mai exact, “chiar dacă ieri, persoana respectivă a obţinut un credit cu dobânda de 6%, este posibil ca tu să obţii acelaşi credit cu o dobânda mai mare, de 8%, pentru că banca şi-a modificat între timp oferta”, precizează Valentin Anghel, Director General AVBS Credit.

Scoring-ul, un factor important


Dincolo de aceste aspecte, trebuie să ai în vedere faptul că multe bănci stabilesc dobânda la credite în funcţie de profilul tău de client, adică de scoring-ul îndeplinit.

Scoring-ul reprezintă un algoritm care stabileşte capacitatea unui client de a plăti obligaţiile financiare aferente creditelor şi se stabileşte în funcţie de anumite criterii care nu ţin neapărat de venituri, ci de factori cum ar fi starea civilă, domeniul de activitate al angajatorului, dimensiunea firmei angajatoare, vechimea în muncă, zona geografică sau ultima formă de învăţământ absolvită.

Chiar şi în cadrul aceleiaşi bănci, poţi fi refuzat într-un anumit moment, după care poţi primi finanţarea, deoarece criteriile se modifică în timp.

Aşadar, dacă îndeplineşti un scor bun, te califici la o dobândă mică. Altfel, dobânda va fi mare sau nu vei primi creditul.

Prin urmare, la aceeaşi bancă, prietenul tău poate avea un scor bun şi dobândă mică, în timp ce tu vei avea un scor slab şi, deci, dobândă mai mare. “Cei care se află în această situaţie nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că există posibilitatea ca, alegând serviciile altei bănci, să obţină un scor mai bun şi o dobândă mai mica”, afirmă Valentin Anghel.

Revenind la întrebarea de la început, cine poate afirma cu tărie că alege în deplină cunoştinţă de cauză? Aşa cum am arătat, piaţa creditelor bancare este complexă şi implică o multitudine de proceduri de multe ori inaccesibile sau greu de înţeles pentru cei care le solicită.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000