Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Codul fiscal: taxele locale cu 1.200 la suta mai mari in 2016

Codul fiscal: taxele locale cu 1.200 la suta mai mari in 2016

cod fiscal 2016

 Codul fiscal: taxele locale cu 1.200 la suta mai mari in 2016
Reducerea TVA de la 24% la 20% , impozit pe dividente de 5% în loc de 16%, impozite locale şi costuri mai mari pentru PFA-uri, sunt câteva dintre principalele modificări ale Codului fiscal care au intrat în vigoare în 2016.

Modificările intrate în vigoare în acest an schimbă taxarea în ceea ce priveşte principalele impozite: im­pozitul pe profit, cel pe venit, cel de contribuţii sociale şi TVA.

Impozite locale mai mari

Din acest an, pentru locuinţele personale impozitul se poate dubla, iar pentru o societate comercială, impozitul pe spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea poate fi mărit chiar şi de 20 de ori. Conform specialiştilor, valoarea taxei se calculează în funcţie de cota indiviză a locuinţei din terenul pe care se află blocul şi de zona în care se află. Un impozit similar vor plăti toţi proprietarii locuinţelor din România, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi de coeficientul de localitate. În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi cel de lângă, care aparţine primăriei. La apartamentele noi diferă de la caz la caz. Sunt situaţii în care proprietatea spaţiilor comune rămâne la dezvoltator, care administrează noul cartier, şi situaţii în care rămâne în proprietatea locatarilor. Dar obligaţi să plătească această nouă taxă nu vor fi doar locatarii de la blocuri, ci şi proprietarii de vile sau de case pe pământ. Pentru acest lucru, va fi luată în calcul amprenta la sol a locuinţei, ceea ce înseamnă că nu numărul de camere va fi important, ci suprafaţa casei. Sumele pe care ar urma să le plătească proprietarii de locuinţe ar putea fi mult mai mari, având în vedere că impozitele pot fi majorate cu până la 50 la sută de consiliile locale.

O altă noutate a Codului fiscal este  faptul că impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Noile categorii sunt: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani.

„Clădirile cu folosinţă mixtă nu intră în această categorie“,  a explicat pentru Capital Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Codul fiscal a fost gândit ca reaşezarea impozitului pe clădiri să nu afecteze micii întreprinzători/pfa/pfi care îşi au sediul înregistrat acasă. Impozitul pe clădirile cu destinaţie de locuinţă în care sunt înregistrate sedii de firmă/pfa/pfi unde nu se desfăşoară activităţi economice se calculează conform regulilor de la locuinţe. Chiar şi dacă se desfăşoară activităţi economice, dar cheltuielile cu imobilul (utilităţi, reparaţii, impozit) nu sunt înregistrate pe firmă, impozitul se calculează la fel ca la locuinţă, a adăugat Biriş. Secretarul de stat în Finanţe a mai explicat că persoanele fizice care au mai multe imobile nu vor mai plăti impozitul până la 300% mai mare, această prevedere fiind eliminată. Dezvoltatorii imobiliari sunt şi ei ajutaţi de noul Cod fiscal. Impozitul local la apartamentele deţinute pe firmă scade de la 1,5% la 0,1%. Totuşi, autorităţile locale au mână liberă să majoreze taxele locale, iar un studio realizat de mai mulţi consultalţi fiscali anul trecut arată că cele mai multe dintre autorităţile locale cresc în 2016 impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu 25%.

Contribuţii sociale pentru PFA

Din 2016 creşte povara fiscală pentru PFA-uri. Acestea vor fi obligate să plătească contribuţiile la pensii şi şomaj. CAS este de 26,3% pentru conditii normale de muncă, din care 10,5% pentru contributia individuală suportată de persoane care obtine venitul si 15,8% pentru contributia datorată de angajator.
Persoanele care obtineau venituri în calitate de PFA plăteau, anul trecut, un impozit pe venit de 16% si CASS (contributia la asigurările sociale de sănătate) de 5,5% din venitul net obtinut. Practic, dacă într-un an un PFA a obţinut un venit net de 100.000 lei, acesta datorează bugetului de stat un impozit pe venit de 16.000 lei si CASS de 5.500 lei.

Anul acesta persoana fizică poate opta între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, optiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului. Practic, la un venit net anual de 100.000 lei, PFA respectiv înregistrează obligatii fiscale anuale totale de cel putin 32.000 lei si cel mult 47.800 lei.

Microîntreprinderile, avantajate

De anul acesta, microîntreprinderile pot avea o cifră de afaceri de maximum 100 de mii de euro, faţă de 65.000 de euro, plafonul de anul trecut. De asemenea, sistemul de cote de impozitare aplicat microîntreprinderilor va fi diferenţiat, în funcţie de numărul de salariţi.Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora. Pentru un singur angajat, cota de impozitare este de 2%. Iar o impozitare de 3% se aplică firmelor care nu au niciun angajat.  De asemenea, de anul acesta, TVA pentru toate produsele a scăzut la 20% de la 24%. De asemenea, TVA la apă va fi redus la 9%. Şi impozitul pe dividende este mai mic, respective 5% faţă de 16% în 2015.  Aplicarea cotei de 5% se aplică dividendelor distribuite persoanelor române, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din România, de persoane nerezidente. Măsura are în vedere  creşterea investiţiilor şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăţilor comerciale în scopul adaptării lor la exigentele mediului economic şi financiar, naţional şi european, aflat în continuă schimbare, potrivit Guvernului.

Cum deduci achiziţiile

Pentru achiziţia de maşini, se accentuează faptul că amortizarea este limitată la 1.500 lei/lună iar valoarea ce depăşeşte această sumă este nedeductibilă chiar dacă mijlocul de transport este vândut cu profit.

TVA redusă

- cotă de 9% pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant şi catering.
- se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste
- cotă generală de 20%.

Noul Cod de procedura fiscala: impozitele locale datorate la primarii se pot achita doar dupa plata amenzilor neplatite

Ordinea de stingere a obligatiilor bugetare in anul 2016 a fost modificata in ceea ce priveste taxele locale. Reglementata de art. 165 din noul Cod de procedura fiscala, in ordinea stingerii obligatiilor fiscale  la bugetul local se introduce o prioritate in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neplatite, trimise spre valorificare catre autoritatea publica locala. Pentru impozitele datorate la bugetul de stat se pastreaza aceeasi procedura ca si in perioada anterioara.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000