Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Sustin introducerea gramaticii la liceu

Sustin introducerea gramaticii la liceu

gramatica limba romana

 Sustin introducerea gramaticii la liceu
În contextul actual, se discută mult despre schimbările care se impun sau se propun în școala românească. Este poate acesta un prilej bun de a susţine că, pentru formarea elevilor, a viitorului şi a culturii lor, e necesară şi o continuare a studierii gramaticii în liceu – în special, a gramaticii normative –, alături de alte componente ale limbii (lexic și semantică, fonetică, stilistică). Această necesitate s-a afirmat şi până acum, dar vocea susţinătorilor încă nu a fost ascultată.

Până în clasa a VIII-a, se conturează domeniul gramaticii, introducându-se conceptele fundamentale şi regulile sale, iar acestea ar trebui îmbogățite, rafinate, precizate în anii următori. În cadrul modulului Limbă și comunicare din clasele liceale sunt reluate unele elemente de gramatică, dar ele sunt prezentate destul de sumar în manuale și sunt insuficiente pentru aprofundarea domeniului. Manualele insistă mai ales asupra analizei stilistice, asupra lexicului și a semanticii (adică asupra aspectelor care se cer la examenul de bacalaureat). Cel mult, cunoştinţele de gramatică pot fi aprofundate prin introducerea unui curs opțional, dar numai dacă liceul respectiv decide acest lucru, dacă sunt cereri din partea elevilor şi dacă profesorii acceptă să țină un asemenea curs. Puţini elevi beneficiază de o astfel de pregătire. În general, se spune că gramatică în liceu nu se mai face. 

Utilitatea gramaticii și nevoia de mai multă gramatică în școală, chiar şi după terminarea ciclului gimnazial, se pot dovedi simplu, prin mai multe argumente.

● Cu siguranță, dacă s-ar face gramatică în liceu, numărul celor care scriu cu un i în loc de doi sau trei i, al celor care – foarte mulţi – spun care în loc de pe care când pronumele relativ e complement direct, al celor care fac dezacorduri între subiect și predicat sau al celor care nu ştiu unde să pună cratima ar scădea semnificativ. Astfel de greșeli grave se întâlnesc atât de frecvent la examene, pe Facebook, în SMS-uri, cereri, scrisori de intenție etc. Ne plângem că se „urâţeşte” limba, ne îngrozim când citim lucrările unor elevi la examenele de bacalaureat sau la admiterea la facultate (și ne mai și amuzăm dându-le, în fiecare an, pe cele mai „originale” la televizor sau în ziar), ne oripilăm când vedem greşeli peste tot. Dar ce putem face ca să schimbăm situația? Se subînţelege că adâncirea cunoştinţelor de gramatică în liceu este o soluţie.

Scrierea şi vorbirea corectă presupun cunoașterea și aplicarea unor reguli gramaticale ale limbii române – care implică noțiuni fundamentale (substantiv, adjectiv, pronume, subiect, predicat etc.) – pe care elevul ajunge să le stăpânească învăţând gramatică într-un mod sistematic, până la terminarea liceului.

Cunoștințele de gramatică a limbii materne reprezintă o parte din cultura generală a fiecăruia. Felul cum te exprimi spune mult despre educația ta, dar și despre respectul pe care îl ai față de tine, față de ceilalți și chiar față de limba ta.

● Gramatica te învață să gândeşti clar, să te exprimi logic, să ordonezi ideile și faptele comunicate într-o manieră coerentă pentru că gramatica este expresie a gândirii logice.

Scrierea şi vorbirea corectă presupun cunoașterea și aplicarea unor reguli gramaticale ale limbii române – care implică noțiuni fundamentale (substantiv, adjectiv, pronume, subiect, predicat etc.) – pe care elevul ajunge să le stăpânească învăţând gramatică într-un mod sistematic, până la terminarea liceului.

● Cunoașterea noţiunilor cu care operează în general gramatica este utilă pentru învățarea limbilor străine. Compararea limbii străine pe care doreşti să ţi-o însuşeşti cu gramatica limbii tale te ajută să îți dai seama de specificul fiecărei limbi. Dacă se minimalizează rolul gramaticii în învățarea unei limbi străine, elevul poate să ajungă să cunoască multe cuvinte și expresii din limba respectivă, dar nu ajunge să facă acordul subiectului cu predicatul, să utilizeze corect timpul verbal sau o formă adjectivală ori pronominală etc. Pentru învățarea unei limbi străine, e util deci ca elevul să aibă noțiuni fundamentale de gramatică (mod, timp, persoană, număr, caz, articol etc.).

● Știm cu toții că la unele facultăți, cum sunt Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Academia de Poliție, examenul de admitere include şi cunoştinţe de gramatică. Pentru că în liceu nu se acordă suficientă atenţie gramaticii, elevii sunt nevoiți să ia meditații. Dar, cum nu toți părinții își permit să plătească meditaţiile copiilor, mulți elevi au șanse reduse de a intra la o astfel de facultate, unde concurența este mare. Reluarea materiei din gimnaziu nu este suficientă pentru admiterea la facultate: subtilitățile de analiză incluse în grilele care se dau la Drept nu sunt acoperite de manualele școlare din clasele V–VIII, iar rezolvarea lor cere explicațiile suplimentare ale unui profesor.

Cunoștințele de gramatică a limbii materne reprezintă o parte din cultura generală a fiecăruia. Felul cum te exprimi spune mult despre educația ta, dar și despre respectul pe care îl ai față de tine, față de ceilalți și chiar față de limba ta.

Poate că primul argument dintre cele expuse mai sus este cel mai important pentru a susţine studierea gramaticii în liceu. Suntem cu toţii de acord că şcoala are un rol esențial în formarea deprinderilor de folosire corectă a limbii.

Preocupări pentru îmbunătățirea modului de exprimare există și în afara școlii și sunt lăudabile asemenea inițiative. Astfel, poți să-ți îmbogățești cunoştinţele de gramatică urmărind emisiuni de televiziune sau de radio ori citind rubrici ale ziarelor. Ca să le facă atractive, cei care le realizează – oameni de presă, absolvenți ai Facultăţii de Litere adeseori, sau oameni interesați de exprimarea corectă și care înțeleg că astfel de cunoştinţe sunt necesare – folosesc un stil cât mai relaxat și mai glumeț. De curând, au apărut şi cântece parodice pe teme de gramatică (cum este, de pildă, piesa cu titlul Ca și). Mesajul transmis tinerilor într-o manieră glumeață prin aceste cântece este că nu poți fi decât cool și sexy (cum reiese din cântecul Gramatica e sexy) dacă știi gramatică și vorbești corect.

Mobilizarea din afara şcolii a început, iar acum e nevoie de o mobilizare şi în interiorul şcolii pentru a i se acorda gramaticii rolul cuvenit, dată fiind importanţa sa în formarea şi educarea elevilor.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

SUESSMUTH ELENA

Buna ziua Parinte Milea, Tante Veronica de la Caminul din Naieni mi-a tansmis ca santeti o persoana deosebita iar sarcina dvs. este incredintata numai celor necajiti,neputinciosi,abandonati de familie,asa cum este Tante Veronica,fiind abandonata de familie si-a regasit linistea sufleteasca aici la Naieni,in locurile natale!Este incantata de faptele bune savarsite de Dvs.Doamne ajuta! Dumnezeu Sa va ocroteasca si sa va daruiasca o viata lunga, sanatate si sa ajungeti ca si tatal meu la varsta de 100 de ani ! Asa Sa va de a Dumnezeu si mit etwa necesara de a ajuta in continuare pe bei neputinciosi, bolnavi,etc. Daca este posibil sa ma sunati , doresc sa donez ceea impreuna cu prietena mea din Brasov.Mobil:00491772376082!
0

Dana

Patru ani liceeni nu fac gramatica,dar se da bacul din ea.Daca nu au bazele gramaticii bine puse la punct din gimnaziala,la bac iau note mici la lb.si lit.romana. Raspunsul e clar DA.
+1

Valer Codrean

De cand cu 'netu',folosim o limba romana spalacita....ceea ce este o rusine.
+1

Ioan Gutu

Comunicare multa, chiar simulata, ar fi succesul major, iar gramatica la liceu doar comunicativa, elevii insisi sa-i inteleaga rostul, inclusiv normativ
0

Diana Dorila

Este f important sa stii gramatica!
0

Rusu Diana

Sustin introducerea gramaticii limbii romane in Liceu
+3

Nita Anni Nicoleta

Din păcate tot mai mulți, și printre ei se numara reprezentanti ai mass mediei, clasa politică etc., care nu mai știu să vorbească corect limba romana. Ajung la facultatea și nu știu să facă o simpla cerere. Așa că, DA, și aș face din gramatică probă eliminatorie.
+2

Grigore Vastelia

Susțin introducerea gramaticii la liceu.Trebuie sa știm sa vorbim ,,românește,,
0

Manasia Andreea

Consider ca este absolut necesar ca fiecare persoana sa-si cunoasca gramatica propriei limbi.
+6

Busuioc Diana

Consider ca ne-ar ajuta mai mult sa știm sa vorbim corect decat sa invatam sa descifram operele lui Blaga sau Bacovia si sa fim niste visători agramați.
+8

Dumitru Mihaela Magdalena

Este esential ca elevii sa continue a studia limba romana si la liceu.
+7

Emil Mateias

1. Și mai grav este că, inclusiv în scrisori ori înscrisuri oficiale, încă nu se folosesc diacriticile limbii române 2. Corespondența electronică, în special cea de pe telefoane, are din păcate alte reguli pentru limba română!!! 3. Sunt de acord cu problema gramaticii în școli. Numai că trebuie să fie o gramatică concretă și pe înțelesul elevilor! 4. Complect inutilă este analizamatematică în liceele normale. Pot exista trei, patru liceea de matematică pe țară, dar în rest e nefolositor. Eu am terminat liceul cu 10 clase, și am ajuns consultant tehnic internațional pentru firme ca Philips, Krupp-Thyssen si altele. 5. Liceul ar trebui să fie de 11 ani! Ing.Emil Mateiaș, Dr.în specialitatea Televizoare color.
+5

Ianus Luminita

Consider ca este absolut necesar reintroducerea gramaticii in scoli. Sustin acest demers.
+11

Cornelia Tarloi

Neapărat este nevoie de gramatică. Mă-n-grozesc cînd citesc pe facebook!
+2

Smochina Mihaela

Este necesara scrierea si vorbirea corecta in limba romana.
+8

Mihaela Gabriela Ursachi

Este imperios necesar sa vorbim corect limba materna si, se intelege, ca nu e posibil acest lucru fara gramatica.A vorbi corect limba materna, constituie, fundatia solida,pe care construim, tot ceea ce tine de dezvoltarea noastra personala.
+3

Losonczy Carmen

Vital pentru existența unei limbi corect vorbite/scrise
+2


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000