Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PSD se pregateste sa-si schimbe conducerea

PSD se pregateste sa-si schimbe conducerea

Indiferent daca Mircea Geoana va castiga sau nu la prezidentiale, la inceputul lui 2010, partidul va redeveni teatrul luptelor pentru suprematie si putere. Într-un fel sau altul, Geoana va pleca din fruntea PSD, facand loc unei noi formule de conducere.

Partidul cu doua iesiri
Daca va castiga Cotroceniul, Mircea Geoana va deveni, paradoxal, liderul suprem al partidului. Va capata autoritatea la care azi doar tanjeste; isi va putea instala la conducere o echipa de loialisti prin care va impune “visurile lui de reforma”, dupa cum anticipeaza unii strategi din PSD. Unul dintre ei e Vasile Dancu: “Stiu de acest vis pentru ca am visat impreuna, iar el stie acum ce trebuie facut”: va concentra, prin propria echipa, toate parghiile de replasare a partidului pe prima pozitie a clasamentului politic intern; va redefini aliantele, majoritatea parlamentara si forta Executivului, anuntand deja ca, intr-o astfel de situatie, prima miscare pe care o va face va fi sa-i taie capul lui Boc.
Daca va pierde Cotroceniul, atunci linistea aparenta din partid va exploda din cauza luptelor intestine. Geoana a si anuntat ca, in cazul unui esec, va demisiona din fruntea partidului. “Asa este corect si democratic (...) E ca la sport: ai castigat, e foarte bine, ai pierdut, trebuie sa iti asumi infrangerea, numai partidul poate decide daca, dupa un asemenea esec, ii mai esti util sau nu”.
Ideea de echipa prinde contur in detrimentul imaginii liderului absolut
„Eu cred ca este foarte dificil sa se restructureze un leadership, in situatia creata dupa alegeri. Se va redeschide competitia interna. Competitia va crea o situatie destul de complicata in PSD. Sper sa se ajunga repede la o anumita stabilitate”, spune Dancu.
Ideea de echipa, care capata conotatii imperative in opinia presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, pare sa devina solutia optima pentru PSD: “Eu unul, la 80 de ani, nu mai am nevoie de functia de presedinte executiv si, in general, de functii, pentru a avea o anumita autoritate in partid. Dar toata structura trebuie regandita. Important este sa constituim o echipa de oameni cu o anumita autoritate morala”. Dupa Iliescu, o competitie pentru fotoliul de presedinte nu este tocmai bine-venita. “Sa lasam congresul sa se desfasoare normal, in liniste, cu seriozitate si nu cu mentalitati de lucraturi subterane si incercari de impunere a anumitor oameni. Aceste miscari sunt nocive si trebuie sa ne debarasam de ele”.
Nastase, un posibil lider de echipa
Sunt configurate, astfel, doua directii convergente: “Geoana conducator isi va impune echipa” (Vasile Dancu) si “Este foarte important sa impunem o echipa, indiferent de locul pe care il vor ocupa membrii sai in cadrul acestei echipe” (Ion Iliescu).
Acelasi Dancu mentioneaza ca “Adrian Nastase face parte din echipa recunoscuta de conducerea partidului si are in acest moment sustinere in randul membrilor din teritoriu; sunt generatii de oameni loiali, pe care i-a promovat si care il respecta”. Poate conduce Nastase echipa Geoana?
Un alt membru al echipei Geoana este nelipsitul Vanghelie. “Sunt foarte sigur ca Geoana va fi ales. Urmeaza un congres. Va fi un conglomerat de sustineri. Vor fi mai multi care vor candida. Eu, desi nu candidez pentru functia de presedinte, voi face parte din orice formula, din orice echipa de conducere. Nu cred ca se poate in acest moment fara mine. Asta e viata, e complicata”. Vanghelie precizeaza ca „orice echipa inseamna chiar orice echipa, inclusiv daca este vorba de echipa lui Nastase. Eu am o relatie foarte buna cu Nastase”, sustine liderul de la Bucuresti, care promite ca va fi „aproape de presedinte”.
Astfel, formula de echipa devine mai consistenta: Nastase – care este un lider, dar nu si un om de echipa -, Vanghelie, supravietuitorul oricarei formule castigatoare, “oamenii lui Vanghelie”, Liviu Dragnea, castigatorul incontestabil al alegerilor pentru Parlamentul European si uns director general al campaniei pentru prezidentiale, Viorel Hrebenciuc, si el piesa importanta in orice structura de partid, inclusiv in echipa de campanie a lui Geoana. “Cu siguranta, unii dintre colegii mei din Guvern ar putea candida pentru presedintia partidului, eu insa nu”, spune si Ilie Sarbu, care nu vrea sa scape echipa.
Nimeni nu-si asuma riscul unei nominalizari
Nimeni nu-si asuma inca riscul de a numi o personalitate care ar putea prelua fraiele partidului, in absenta unei echipe puternice. “Nu pot sa dau un nume. Asemenea consacrari, «Partidul lui X sau al lui Y», apartin unei perioade de imaturitate politica. Cand se consacra un principiu si niste valori reale, nu mai e «partidul lui cutarica», ci un partid in care este si Popescu, si Ionescu, si Dumitrescu, fiecare cu valoarea lui si toti impreuna, cu o valoare recunoscuta”, sustine Ion Iliescu.
“Nu vreau sa fac acum anumite presupuneri. Le-am mai facut o data si unii dintre colegi s-au simtit nedreptatiti. Ca sa nu supar pe nimeni, nu voi nominaliza pe nimeni. Dar trebuie sa gandim foarte bine omul pe care il numim ca sa faca fata provocarilor acestei etape”, afirma Ilie Sarbu.
“Partidul trebuie sa se concentreze acum pe prezidentiale, iar cine nu face acest lucru greseste foarte mult”, atrage atentia Liviu Dragnea.
Nastase este rezervat
Adrian Nastase este retinut in a confirma sau infirma interesul sau pentru preluarea sefiei PSD. “Nu vreau sa fac speculatii legate de o ecuatie cu foarte multe necunoscute. Sa speram ca Mircea Geoana va ajunge la Cotroceni, iar dupa aceea vom avea destul timp sa gasim solutia potrivita. Sunt multe lucruri care trebuie clarificate si in legatura cu echipa, si cu sustinerea acesteia. Mai exista inca lucruri neclare”.
Punct si de la capat
Desi lucrurile pot parea oarecum conturate, unul dintre cei mai apropiati oameni ai lui Geoana, Cozmin Gusa, este de o cu totul alta parere.
“Variantele sunt doar doua. Geoana ajunge presedinte si atunci nu trebuie sa fim farisei, va fi ales, evident, cineva apropiat lui. Cea de a doua varianta, in cazul in care nu va castiga alegerile: rezultatul il va pune pe Geoana in postura de a-si pastra fotoliul de presedinte. La ora actuala, nu vad un alt candidat care, in conditiile unui congres deschis, sa-l poata bate la voturi, chiar in cazul unui esec la Cotroceni. Vanghelie nu-si doreste sa devina presedintele partidului, iar Nastase, cu toata detasarea pe care o am acum fata de el, nu cred ca va mai putea sa acumuleze votul partidului pentru functia de presedinte”.
Adrian Nastase, presedinte Consiliu National PSD
“Sa speram ca Mircea Geoana va ajunge la Cotroceni, iar dupa aceea vom avea destul timp sa gasim solutia potrivita. Sunt multe lucruri care trebuie clarificate si in legatura cu echipa, si cu sustinerea acesteia”.
Marian Vanghelie, presedinte PSD Bucuresti
„Urmeaza un congres. Vor fi mai multi care vor candida. Eu voi face parte din orice echipa de conducere. Nu cred ca se poate in acest moment fara mine. Orice echipa inseamna chiar orice echipa, inclusiv daca este vorba de echipa lui Nastase”.
Ion Iliescu, presedinte de onoare PSD
“Toata structura trebuie regandita. Important este sa constituim o echipa de oameni cu o anumita autoritate morala. Este foarte important sa impunem o echipa, indiferent de locul pe care il vor ocupa membrii sai in cadrul acestei echipe”.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000