Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Legile lui Traian Basescu

Legile lui Traian Basescu

In fond, dl. Basescu este un om simplu. Multele lui iesiri surprinzatoare, socante, cu tinta variabila pe care le livreaza constant natiei pot fi explicate imediat daca se tine seama de cateva legi de uz personal care il guverneaza pe dl. Basescu asa cum un robot se supunea Legilor roboticii enuntate de Isaac Asimov.
Legea Basescu 1. Singurul lucru care conteaza in aceasta lume este lupta pentru putere politica. Sotia, fiicele, amanta, animalele, toti cei din jur nu exista decat in raport cu politica si puterea. Cultura, arta, moartea, Dumnezeu, luciul de lac in inserare nu exista decat daca politica are, la un moment dat, nevoie de ele, pentru a-si mentine puterea. In restul timpului ele nu exista punct.
Legea Basescu 2. Nimic nu are sens decat in prezenta unui adversar care trebuie rapus, iar lupta este de suma nula, nu poate castiga decat unul, celalalt trebuie sa fie desfiintat. Fac exceptie cazurile care ar contrazice Legea Basescu 1. Formarea guvernului PSD – PD-L este o astfel de exceptie, unde Legea 1 bate legea 2.
Legea Basescu 3. Un om politic trebuie sa aiba principii, legi interioare pe care le poate inventa, asuma sau incalca de fiecare data cand ia cuvantul.
Exceptie fac Legile Basescu 1 si Basescu 2.
Sa luam sceneta de ieri a d-lui presedinte. Titlul ei: Vine Recesiunea. Scenariul: Traian Basescu, Regia: Traian Basescu, Rol masculin principal: Traian Basescu, Efecte speciale: Traian Basescu, Figuratie corp ansamblu: guvernul Boc. Pentru Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu nu sunt niste adversari atacabili direct, deoarece in clipa de fata sunt prea mici in sondaje fata de el. Orice atac al presedintelui, oricat de dur, nu poate, in ultima instanta, decat sa-i mai umfle la imagine. Pentru ca stie asta foarte bine si pentru ca, potrivit legii 2, fara adversar nu poate trai, dl. presedinte isi desemneaza unul pe masura: Recesiunea. A silabisit apasat cuvantul cu aerul cu care dl. Ion Iliescu avertiza in campania prezidentiala din 1996: „Vin mosierii!“ Si atunci, mosierii venisera deja, unii erau chiar in camarila lui Iliescu, si acum Recesiunea e de mult printre noi, simte fiecare ca bine n-o sa fie prea curand. Dar ce conteaza, important e ca lumea sa inteleaga ca dl. presedinte n-are timp de politicareli corp la corp cu alde Geoana sau Antonescu, el se lupta ca Sf. Gheoghe cu balaurul Recesiunii. Si deoarece cuvantul recesiune e prea abstract si nu-i o noutate, perspectiva neplatii generalizate a salariilor in octombrie, evocata de remarcabilul manipulator Traian Basescu, da, fireste, fiori. Poate s-o tina asa pana la sfarsitul campaniei electorale, lasandu-i in ofsaid pe contracandidatii sai si castigand detasat. In perioade critice de tip cri­za economica, pandemie, dezastre natu­rale este stiut ca masa devine foarte conservatoare, putin dispusa sa schimbe puterea existenta, ca in proverbul americanesc: „Nu schimbi caii cand caruta e in mijlocul raului.“ Iar dl. Basescu a avut grija sa comunice inca o data publicului urcandu-se pe camila cu doua cocoase care e guvernul Boc si dandu-i pinteni in coaste („Depinde de cata rabdare o sa mai am cu voi…“) ca el e Jupanul, singura autoritate adevarata din tara.
Fiind cel mai bun propagandist al lui insusi, dl. Basescu mai stie si ca lumea vrea sa-l vada in lupta cu o persoana, mai degraba decat cu un concept. Si atunci a pus ochii pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Om cu greutate, beneficiind de un grad de incredere inalt din partea populatiei. Atacandu-l, dl. Basescu poate castiga puncte pe ideea ca Bancherul minte frumos poporul, spunandu-i ca a trecut criza, in vreme ce el, Capitanul, ne spune adevarul crud si lupta cu el. Exista destui cetateni alegatori cu discernamant limitat care sa si creada asta, pornind de la declaratia tehnica a lui Mugur Isarescu din aprilie, pe care cu siguranta nici n-au citit-o.
Ascultand de legea 1, Basescu adu­ce vorba si de educatie, cultura, filo­zofie. Obiectia lui fata de sistemul de invatamant din Romania este ca produce filozofi, si aceia neincadrabili in campul muncii, atunci cand tara are nevoie de mecanici auto, tinichigii si ospatari. Prin cuvantul „filozofi”, folosit cu siguranta de dl. presedinte in traditia integratoare a Greciei antice, dl. Basescu intelege evident intelectuali, producatori si vehi­culatori de bunuri simbolice. Din anii ’50 dateaza aceasta conceptie pro­pagandistica in care utili societatii sunt doar cei care manuiesc ciocanul de pe stema comunista, care interactioneaza direct cu tabla, cu materia, purtand salopete murdare de unsoare si zgura, restul, filozofii, adica istoricii, filologii, matematicienii, actorii, computeristii, psihiatrii et ejusdem farinae sa fie multumiti ca societatea ii suporta. Iar in materie de biologie animala si vegetala, presedintele considera ca importanti sunt ospatarii. Intr-o taverna din portul Marsiliei, am facut o greseala. Am cerut o salata si, sedila fiind stearsa pe meniu, am pronuntat salade nicoise salad nicoaz, cu c de la chelner. Chelnerul, garsonul, uite ca aici pun sedila, s-a uitat lung la mine, a lasat balta comenzile si vreme de aproape 5 minute mi-a explicat originea cuvantului niçoise plecand de la perioada antica pe cand Marsilia era colonie greceasca. A incheiat spunandu-mi apasat: „Deci, domnule, tujur nisoaz, pa nicoaz!” Retineti ca nimeni dintre mesenii din carciuma, altfel plina ochi, nu l-a strigat pe cand preda. Asa ca eu zic ca Romania are nevoie si de ospatari filozofi. Si de mecanici auto sau tinichigii care sa stie limba si istoria Romaniei. Si de presedinti care sa stie vorbi ca lumea cel putin o limba straina.
De fapt, are dl. Basescu date ca la scolile profesionale, la liceele cu profil industrial ar fi aglomeratie mare la intrare? Nicidecum. Poate ca romanii nu mai doresc sa fie ospatari. Sau nu mai doresc sa fie ospatari in Romania. E plina Italia de chelneri romani. Poate ca la noi chelnerii vor fi somalezi. Iar „filozofii” pe care ii dispretuieste dl. Basescu isi pot gasi de lucru in toata lumea.
Cata treaba are dl. Basescu cu educatia se poate vedea cel mai bine in zicerea sa „despre Herodot elevul poate sa afle de pe Google”. Trecand prin scoala, d-sa n-a inteles ca nici un Internet, nici un computer nu poate inlocui comunicarea vie cu un profesor adevarat, dedicat mese­riei sale. „Herodotul” de pe Google inseamna cultura „copy paste”, o adevarata ciuma a creierului tanar, texte preluate mecanic din Internet si uitate a doua zi dupa teza. Dar cu profesorii „niste unii care alearga dupa tine cu note mici”, dl. Basescu a avut mereu o problema.
Ceea ce nu inseamna ca in sistemul de educatie romanesc nu domneste acum o confuzie distrugatoare.
Cat priveste legea 3, stiti ce este acum dl. presedinte? Este un propovaduitor al Apocalipsei, adica exact acuzatia pe care o arunca acum 7-8 luni celor ce nu credeau ca Romania scapa de criza.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000