Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Fiscul vrea sa-i verifice pe bogati dupa cheltuieli

Fiscul vrea sa-i verifice pe bogati dupa cheltuieli

Politicienii, cantaretii la nunti, functionarii cu Ferrari pot sta deocamdata linistiti. Sorin Blejnar, presedintele ANAF, recunoaste ca adoptarea masurii e „o chestiune de vointa“ si va fi aplicata, cel mai devreme, din 2010.
Fiscul a luat in vizor oamenii bogati din Romania. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa aiba puteri sporite pentru a putea verifica averile - sustinute sau nu de o activitate economica – ale persoanelor cu foarte multi bani, dar si cheltuielile acestora. „Noi, ca Fisc, trebuie sa vedem foarte clar veniturile pe care le realizeaza o persoana foarte bogata, dar si nivelul cheltuielilor. Va trebui sa regandim putin declaratia de impozit pe venitul global, pentru a putea cuantifica veniturile acestor persoane foarte bogate“, a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Gandul Sorin Blejnar, presedintele ANAF. Vestea buna pentru cei care ar putea fi vizati este ca proiectul acesta ar putea fi gata abia peste un an. „Este un obiectiv indepartat pe care mi l-am propus. Peste un an, va exista aceasta propunere, dar nu stiu daca va fi si aprobata“, adauga Blejnar. Întrebat de ce anume depinde punerea ei in practica, seful Fiscului a raspuns ca „este o chestiune de vointa“.
De el depinde insa fundamentarea ideii, adica si propunerea de infiintare a unei directii in cadrul ANAF specializate in controlul averilor. Daca proiectul Fiscului va primi acceptul membrilor cabinetului Boc, noua obligatie ar putea fi pusa in practica pentru veniturile realizate in 2010. Nu mai devreme, pentru ca „nu poti schimba regulile jocului in timpul dansului“, explica el. Acum, lipsa unui cadru legal nu permite Agentiei sa se autosesizeze in urma declaratiilor din presa ale unor cantareti de la nunti legate de cumpararea unor limuzine, de exemplu. Altfel spus, ANAF poate verifica veniturile, dar nestiind exact care sunt cheltuielile, nu poate descoperi eventualele incalcari de lege. Expertii in fiscalitate spun ca ideea poate fi considerata o masura buna, care insa ar putea degenera „intr-o vanatoare de vrajitoare“. „Este clar ca Romania are nevoie de masuri ferme atat pe partea de reglementare, cat si pe partea de administrare, adica de implementare a legii. Trebuie insa avut grija ca astfel de reglementari sa nu duca la vanatori de vrajitoare“, a declarat pentru Gandul Gabriel Biris, avocat specializat pe domeniul fiscalitatii.
Cand vom avea Fisc ca in America
Aceasta este doar o propunere care ar putea sa schimbe pe termen lung perceptia publicului asupra eficientei Fiscului romanesc, unul care nu seamana catusi de putin cu cel american. „Este adevarat, in Romania, contribuabilii nu tremura cand aud de Fisc. Tine si de cultura noastra, pe de-o parte, dar si de faptul ca noi nu avem atribut de cercetare penala prealabila. În alte tari, Fiscul are aceasta competenta si e de inteles de ce persoanele fizice si juridice intra in fibrilatii cand se gandesc ca vor face obiectul unor anchete de natura penala“, explica Blejnar. Asta nu inseamna insa ca in Romania nu se incaseaza taxe si impozite. Presedintele ANAF spune ca institutia pe care o conduce este eficienta, tinand cont ca suntem in criza economica, bancile nu au reluat creditarea iar consumul populatiei s-a diminuat pe fondul scaderii veniturilor. Toate acestea se vad in statisticile oficiale, care arata o inghetare a veniturilor la buget. În luna ianuarie, statul a incasat din taxe cu 5,3% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar dupa dupa prima jumatate de an, nivelul veniturilor fiscale la buget a scazut cu 5,1%.
Blejnar, bucuros ca a fost laudat de FMI
Seful ANAF sustine ca si expertii Fondului Monetar International, sositi luna trecuta in Romania pentru a doua vizita de suport tehnic, au apreciat activitatea institutiei. „Le-a placut aplicatia informatica «Trafic Control» pe care noi o folosim pentru monitorizarea achizitiilor intracomunitare la toate punctele de trecere a frontierei, pe relatia cu Uniunea Europeana. La fel si unitatea de imprimare rapida de la Ramnicu Valcea“, spune presedintele ANAF. E drept ca au existat si aspecte negative in privinta personalului, „prea mic fata de necesitati“, dupa cum au apreciat reprezentantii FMI: in jur de 2.800 de lucratori la inspectia fiscala si 1.400 la Garda Financiara, din care doar 1.100 implicati efectiv. Blejnar nu are in vedere noi angajari ci numai o redistribuire a lucratorilor pe domeniile cu probleme.
Piata cerealelor, prima pe lista
Într-un clasament al actelor de evaziune, achizitiile intracomunitare reprezinta domeniul cu cele mai multe probleme, achizitiile si livrarile de cereale fiind o sursa de sustragere de la plata TVA pentru multe companii. Presedintele ANAF a dat ca exemplu cazurile a sase companii, care in doi ani au platit taxe si impozite de doar 104,1 milioane de lei, primind in schimb din partea statului 494 milioane de lei pentru rambursarile de TVA. Asadar, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 390 milioane de lei. Comisarii Garzii Financiare mai au de lucru si cu firmele care fac transporturi ilicite de marfuri. Numai prin actiunea „Carausul“ – dedicata combaterii transporturilor ilicite de marfuri, printre care si cereale - comisarii au confiscat intr-o luna bunuri de 10,4 milioane de lei, confiscand 115 mijloace de transport.
Sebastian Vladescu, sofer de Maserati
Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante, a intrat anul acesta in atentia presei din cauza unei „confuzii“ legate de proprietatea asupra unei masini de lux, dupa ce saptamanalul Academia Catavencu l-a prezentat drept sofer de Maserati. Politicianul a explicat insa ca nu conduce o asemenea masina, desi i-ar placea la fel de mult si Porsche sau Ferrari. „Conduc rar si atunci aleg Fiat 500. Mai am un IMS si doua motociclete, scrie si in declaratia de avere, nu stiu de unde au aparut alte zvonuri“, a declarat atunci Vladescu pentru Gandul.
„Padurarul“ cu Ferrari F430
Neconcordante intre venituri si cheltuieli exista si in cazul simplilor functionari. Gandul a relatat recent despre cazul inginerului bugetar Theodor Chiriac, surprins de paparazzii Cancan la volanul unui Ferrari F 430, pe vremea cand lucra la Regia Nationala a Padurilor Romsilva. El a negat insa ca masina – cu un pret de catalog de 150.000 de euro – ar fi a lui, spunand ca nu are decat un Renault Clio. Biografia inginerului a fost marcata de mai multe scandaluri de presa, cum ar fi cel legat de o defrisare din apropierea Gradinii Zoologice.
Ioana Basescu, proprietara cu o vanzare anterioara
Acuzatii au existat si la adresa Ioanei Basescu, fiica cea mare a sefului statului, dupa ce si-a cumparat un apartament tip penthouse, in valoare de 544.000 euro plus TVA, in ansamblul construit de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Ioana Basescu, de profesie notar public, fost avocat, a explicat ca a achitat locuinta prin transfer bancar. „Am castigat banii pentru ca asta imi este meseria“, a explicat ea atunci, intrebata fiind cum a achizitionat apartamentul respectiv.
Fostul premier Adrian Nastase si „Matusa Tamara“
Dosarul „Matusa Tamara“ este un alt caz controversat care a tinut pagina intai a ziarelor. La sfarsitul lunii mai 2007, fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, fiind acuzat ca a depus o suma de bani de la Tamara Cernasov in contul Danei Nastase. Matusa pensionara i-a lasat fostului premier o mostenire de 1 milion de euro, fapt negat ulterior de acesta.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000