Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
A MURIT CORNEL PATRICHI. Celebrul coregraf a fost rapus de o BOALA NECRUTATOARE la varsta de 72 de ani

A MURIT CORNEL PATRICHI. Celebrul coregraf a fost rapus de o BOALA NECRUTATOARE la varsta de 72 de ani

Cornel Patrichi

 A MURIT CORNEL PATRICHI. Celebrul coregraf a fost rapus de o BOALA NECRUTATOARE la varsta de 72 de ani
Fostul coregraf Cornel Patrichi a murit, marţi după amiază, în locuinţa lui din Bucureşti, în urmă unei boli grave care l-a măcinat în ultimele luni.

Coregraful care a avut o prestigioasă carieră de dansator şi coregraf, de numele său fiind legate mai multe spectacole de filme şi televiziune, s-a stins din viaţa la vârsta de 72 de ani după ce a dus timp de cinci ani lupta împotriva cancerului pulmonar.

În loc să-și serbeze ziua de naștere, pe 1 aprilie, artistul s-a rugat pentru sănătate. Sperând într-o minune, soția sa, Cornelia, a chemat preoți pentru a se ruga la patul fostului jurat de la "Dansez pentru tine".

În 2014 a suferit o intervenție chirurgicală la plămâni, după ce a fost diagnosticat cu cancer, iar recent, o anemie severă l-a pus la pat.

Foştii lui colege de la "Dansez pentru tine", Emlia Popescu şi Willmark, dar şi marele Petre Geambaşu au ţinut să îi transmită atunci mesaje emoţionante, sperând că se va întâmpla o minune, iar coregraful va trece peste acest mare obstacol pe care i l-a întins viaţa.

"Îmi pare rău că nu am putut fi alături de el atunci când a avut nevoie mai mare. Ştiti cum e, în unele momente parcă îţi este ruşine să suni pentru a întreba", a spus Emilia Popescu la ProTV, în cadrul emisiunii "La Măruţă".

"Am aflat de la o prietenă comună că de fapt această problemă există de ceva vreme, iar el a vrut să o ascundă de noi. Cornel este un om puternic, mie încă nu imi vine să cred că i se întâmplă asta. E de neconceput", a spus Willmark, potrivit cancan.ro.

Cornel Patrichi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, că balerin la Teatrul "Constantin Tănase". În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio", din Constanţa. La vârsta de 26 de ani a primit derogare  să fie maistru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scena acelui teatru, dar în paralel, a lucrat şi pentru televiziune şi în filme.

Cornel Patrichi spunea că i-a mers bine în perioada comunistă, fiind numit "regele dansului de către presă", dar prietenii spuneau că era prieten cu Nicu Ceauşescu. În 1987 a lucrat la Dresda, în Germania Democrată, unde a câştigat foarte mulţi bani, dar a trecut în Italia, unde a rămas, deschizând o şcoală de balet. Locuinţa i-a fost confiscată, iar fiului lor, rămas în ţară la bunica, i s-a dat drumul abia după doi ani, timp în care Securitatea le făcea vizita cam de două ori pe săptămâna.

În anul 1999 s-a întors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea "Vineri seara, cu Florin Călinescu". De asemenea, a participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru ţine", că membru al juriului.

Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler de către președintele României, la 23 februarie 2004.

Cornel Patrichi a dus coregrafia de televiziune la rang de artă

S-a spus despre el că este creatorul variete-ului de televiziune din România. Presa l-a numit ''regele dansului în comunism'', dar l-a apreciat și ca fiind cel care a dus coregrafia de televiziune la rang de artă.

S-a născut la București, la 1 aprilie 1944. A fost elev al Școlii elementare 18, din Piața Romană, iar ''dintr-o întâmplare'' a ajuns la școala de balet.

''În mod normal, copilul începe de acasă să țopăie, iar părinții observă și spun hai să-l ducem la școală. Eu am nimerit la școala de coregrafie dintr-o întâmplare. Era 1953 (..). A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet. (...) Viața unui copil, într-o școală de balet, e cumplită! E anostă... Abia într-a VIII-a a început să-mi placă! Se îmbina arta cu tehnica... Dansul clasic nu e o plăcere pentru un copil!'', își amintește Cornel Patrichi într-un interviu.

A urmat apoi cursurile Liceului de coregrafie, pe care l-a absolvit în 1962. Unchiul său, care era director muzical la Teatrul ''Constantin Tănase'', l-a angajat prim-balerin.

''Am terminat studiile în 1962 și toată vara am stat pe la Operă, sperând ca prin toamnă să mă angajeze. Într-o zi am trecut pe la unchiul meu, Nicolae Patrichi, care era directorul muzical al Teatrului 'Constantin Tănase', și mi-au propus să vin ca prim-balerin. Acolo era o revistă de pe vremea lui Tănase — revista 'Cărăbuș''', povestește coregraful.

În 1972, directorul Teatrului ''Fantasio'' din Constanța, Aurel Manolache, i-a propus să fie prim-balerin la teatrul său și a dansat în spectacolele acestui teatru, timp de zece ani, făcând naveta București-Constanța.

''În 1970 m-am întâlnit cu Manolache, directorul teatrului 'Fantasio', care-mi propunea să vin la ei, ca maistru de balet categoria I. M-am angajat tot prim-balerin. Manolache îmi spunea că-mi trebuie derogare ca să fiu maistru. Într-o zi, am primit-o. Aveam 26 de ani. Am stat acolo zece ani, făcând naveta București-Constanța. Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, făceai repetiția de dimineață, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mâncam, mă odihneam, începea repetiția de după-amiază și pe la 9 seara aveam tren înapoi'', spunea Cornel Patrichi în interviu.

În opinia sa, cea mai bună perioadă pentru un balerin e între 17 și 30 de ani. ''Acu' îi pun să facă și facultate și ies de acolo balerini bătrâni!''.

În televiziune, a lucrat cu Valeriu Lazarov, Ovidiu Dumitru, dar recunoaște că a colaborat cel mai bine cu Alexandru Bocăneț, din 1968, până în 1977, la moartea prematură a acestuia.

''Lucram la TV la tot felul de emisiuni și am cunoscut-o pe Doina Levintza, care era nevasta lui Alexandru Bocăneț. Într-o zi, ea mă întreabă: 'Tu îl cunoști pe Andu?'. 'Nu'. 'El vrea să te cunoască'. Ne-am văzut și ne-am simpatizat imediat. Da, vârful de carieră în televiziune a fost '73, cu Bocăneț. Prin '68 am început să lucrez cu Bocăneț și a durat până în '77. Când era 'Gala Lunilor', nu era picior de om pe stradă", mărturisea Cornel Patrichi.

A avut puține ieșiri în străinătate: Paris, Dresda, San Remo. ''În 1965 am fost la Paris, la un fel de olimpiadă a teatrelor de revistă. Am fost cu ruși, israelieni, un teatru din Havana. A fost prima ieșire din țară pentru 90% din trupa aia. Pentru balerini și cântăreți, important era să faci turnee în străinătate'', spune coregraful.

Un amic l-a sfătuit să încheie un contract în fosta RDG.

''Am pregătit trei numere și am luat avionul spre Dresden. Am lucrat o lună și am câștigat enorm de mulți bani. Ne-am întors în țară și am mai plecat, am ajuns și pe scena la San Remo. Vremurile erau din ce în ce mai grele. În '87 am plecat în Italia, cu un spectacol, și am rămas. Aveam bani, ne-am cumpărat imediat o casă, o mașină'', povestește Cornel Patrichi.

De ce el și soția sa, Cornelia, tot balerină, au ales Italia? ''Pentru că e o țară care seamănă cu România''. Au locuit în Toscana, și-au deschis propria școală de balet — ''Dance Studio Patrichi''.

S-a întors în țară după 1999. În urma invitației lui Florin Călinescu de a realiza coregrafia la emisiunea ''Vineri seara cu Florin Călinescu''.

''În '99 ne-am pus problema dacă să revenim. Am venit întâi să ne ocupăm de procedurile legate de casă. (...) Atunci m-a sunat Florin Călinescu. Mi-a spus că are o emisiune. Avea diverse idei, așa că am făcut 88 de balete în 11 luni, cât face un coregraf toată viața'', spune Cornel Patrichi.

S-a remarcat, totodată, ca actor și coregraf pe marele ecran: ''Pădurea pierdută'', ''Pentru că se iubesc'', ''Cântecele mării'' (1971), ''Veronica'' (1972), ''Un august în flăcări'' (1974), ''Bună seara, domnule Wilde'', ''Actorul și sălbaticii'', ''Alexandra și infernul'' (1975), ''Gloria nu cântă'' (1976), ''Eu, tu și Ovidiu'' (1977), ''Melodii, melodii'' (1978), ''Sfârșitul nopții'' (1982), ''Viraj periculos'' (1983), ''The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceaușescu'' (2002).

De 37 de ani era căsătorit cu Cornelia Patrichi și au un fiu. Cum a cucerit-o pe frumoasa lui soție? Cu un rol dintr-un film. L-a văzut jucând în ''Pădurea pierdută'', la premiera filmului regizat de Andrei Blaier, apoi au mers undeva să danseze. Și au dansat vreo două ore, timp în care cei care mai erau pe ringul de dans s-au așezat la mese să-i privească. Doar dansau doi balerini!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000