Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Un Cod Penal pentru linistea coruptilor

Un Cod Penal pentru linistea coruptilor

In luna ianuarie, Victor Ponta explica la Realitatea FM retragerea din Parlament a proiectelor de coduri penale si civile: "Acelea erau coduri pentru fosta putere. Acum dl. Predoiu va face coduri care sa reprezinte noua putere". Si dl. Predoiu, mercenarul perfect, se pare, le-a facut, fix la cererea clientului.
Si care este durerea cea mai mare a PSD pe lumea aceasta? Anticoruptia care, sub presiunea UE, ar mai fi putut sa tunda cate un cap de multa vreme vanat. Cum de Daniel Morar n-au reusit sa scape, macar sa-l lase cu cat mai putine instrumente. Zis si facut.
Catalin Predoiu a umblat la cutiuta cu teorii juridice si a ales-o exact pe cea care spune ca pedepsele mari nu descurajeaza infractionalitatea. A luat si statisticile care arata condamnarile de opereta dictate de instante. Le-a amestecat si, sub pavaza lor, a amputat legislatia penala referitoare la faptele de coruptie.
In cele mai multe cazuri, noile pedepse sunt cu mult mai mici decat cele acum in vigoare. De exemplu, pentru luarea de mita proiectul prevede intre 2 si 7 ani de inchisoare, fata de maximul de 12 ani din actuala lege. Si delapidarea pierde 8 ani din pedeapsa, iar sanctiunea pentru trafic de influenta ajunge de la 2-10 ani la 1-5 ani.
Oricum instantele dadeau pedepse mai aproape de limita minima, se justifica, abil, ministrul Justitiei. Asa e, anul trecut cea mai mare pedeapsa pentru o fapta de coruptie a luat-o un instigator la trafic de influenta - 9 ani de puscarie cu tot cu sporul pentru recidiva.
Intre timp, magistrati condamnati pentru luare de mita, uneori repetata, au luat pedepse cu suspendare.
Dar aceasta blandete, inegal distribuita, nu e tot o consecinta a coruptiei oare? Cu alte cuvinte, sa ne spuna oare dl. Predoiu ca oricum coruptia invinsese Justitia, asa ca nu avem decat sa-i consfintim victoria prin chiar Codul Penal?
Efectul reducerii pedepselor este insa si mai prevers: se reduc, uneori chiar la jumatate, termenele de prescriptie, calculate in functie de pedepsele prevazute de Codul Penal. Si asa ne vom trezi ca multe procese penale ar putea inceta pentru ca, nu-i asa, in virtutea noilor reglementari, faptele s-au prescris.
Si care au fost dosarele cele mai tergiversate, deci cele mai aproape de prescriptie? Cele in care lasarea in nelucrare a fost cumparata sau cele care au avut de infruntat tot felul de obstacole legale, precum imunitatea sau exceptiile de neconstitutionalitate.
Reducerea pedepselor devine insa o imperfectiune minora prin comparatie cu faptul ca exista si infractiuni de coruptie sau forme agravate care dispar cu totul in noul Cod, toate referitoare la fapte ale inaltilor functionari. De exemplu, dispare abuzul in serviciu cu consecinte deosebit de grave, adica abuzul care provoaca o paguba de peste 200 de mii de lei.
Asadar nu va mai conta daca furi 5 lei sau 500 de mii de lei, incadrarea juridica si pedepsele vor fi aceleasi. Adica "nasul" de la CFR este pe picior de egalitate cu directorul, ministrul sau premierul corupt. Ii varam la zdup pe primii, ii scapam in prescriptii pe cei mari si statistic iesim campionii anticoruptiei.
Teoretic vorbind, Catalin Predoiu are dreptate cand spune ca fenomenul infractional nu se combate eficient cu pedepse mari, ci cu preventie si vigilenta. Romania este insa foarte departe de stapanirea fenomenului, astfel incat nu-si permite o astfel de relaxare a coercitiei lasand greul in seama preventiei. Coruptia este atat de grava si de extinsa incat ea trebuie inhibata pe ambele cai cu maxima hotarare.
Dar pentru asa ceva trebuie vointa politica si ea va fi testata cat de curand.
Minunatul proiect a ajuns in dezbaterea Parlamentului unde trebuie sa primeasca pana la urma cu vot pro sau contra. Daca actuala coalitie vrea intr-adevar sa combata coruptia, legea va pica cu brio, iar eroarea ii va fi imputabila lui Catalin Predoiu, care ar cam trebui sa plateasca pentru ea cu functia.
Daca insa relaxarea privind coruptia va deveni lege, actuala guvernare va purta intregul "merit" pentru ingroparea luptei anticoruptie. Apropos, pe unde mai sunt tepele lui Basescu din Piata Victoriei?


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000