Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu este fascinat de

Traian Basescu este fascinat de

În timp ce presedintele Traian Basescu face apologia invatarii prin internet, olimpicii romani spun ca manualele de specialitate nu pot fi inlocuite printr-o simpla cautare pe Google.

Traian Basescu este fascinat de "invatarea prin Google". În urma cu patru luni, declara in cadrul unei sedinte de guvern: "Am convingerea ca despre papadie si salata orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si cu salata. Daca vrea sa stie despre istoria antica si Herodot intra pe Google. Hai sa revenim la o programa adecvata (...) pentru ca nu mai avem mecanici auto si tinichigii pregatiti in scoli". Marti, la Targu Mures, seful statului a sustinut din nou teoria sa preferata. Numai ca, de data aceasta, tocmai memorarea cunostintelor pe care o condamna i-a jucat feste, Basescu gresind cu un secol anii de domnie ai lui Neagoe Basarab: "Dascalul trebuie sa formeze la copii competente, nu nevoia de a memora. O sa va dau un exemplu: la ce-mi foloseste ca stiu ca Neagoe Basarab a domnit intre 1412-1421? (n.r. corect 1512-1521). Gasiti pe Google! Dar as vrea sa am competenta sa repar un calculator!" Ideea invatarii prin cautarea pe Google a fost, de altfel, preluata si de catre presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, care, incercand sa-l contrazica pe Traian Basescu, s-a dovedit a fi primul care i-a ascultat lectia: "L-am cautat pe Herodot pe Gogal,.... aaa,.... Gagal,.... Gulgal.... Gugal asta. De papadie stiam, n-am mai cautat-o". Este suficient internetul pentru pregatirea elevilor? i-am intrebat pe tinerii romani care au obtinut primele locuri la cea mai recenta olimpiada internationala de geografie.
Cum se pregatesc olimpicii: 20% net, 80% carte

Chiar daca internetul poate fi foarte util in aflarea unor date foarte recente, cartile de specialitate sunt principalele surse de informare, spune Alexandru Barbu, premiat cu aur la Olimpiada Internationala de Geografie. "Cu ajutorul internetului iti poti face o cultura generala, dar nu vei ajunge foarte sus. E adevarat ca, atunci cand faci perfomanta, cel mai important este studiul individual si folosesc Google-ul pentru completarea cunostintelor, dar cele mai valoroase informatii sunt contra-cost. Deci trebuie sa comand tratate, atlase sau alte lucrari de specialitate din Anglia sau din America. Un singur material costa cam o suta de euro, asa ca trebuie sa facem rost de sponsorizari".
Elevul Colegiului National "Ion Minulescu" din Slatina crede ca folosirea motoarelor de cautare nu este intotdeauna eficienta: "Daca citesti pe ici, pe colo, cautand pe net, pierzi foarte mult timp. Nu asta e solutia daca vrei sa te pregatesti foarte bine". De aceeasi parere este si colegul sau de echipa olimpica, Vladimir Rumleanschi, elev in clasa a XI-a la Colegiul National din Iasi, care e de parere ca internetul nu poate inlocui cartile: "În nici un caz nu poti invata mai multe de pe Google decat din carti. Internetul ne ajuta pentru datele fixe. Pentru a afla daca s-a schimbat vreo capitala si este util pentru ca iti da informatii economice actualizate la zi. Dar cea mai mare parte a pregatirii se bazeaza pe cartile pe care le primim din strainatate. Un rol important il au si profesorii, pentru ca ne incurajeaza si vad unde avem lacune sau unde trebuie sa mai lucram". Medaliata cu argint, Catalina Jugravescu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul "Alexandru Lahovari" din Ramnicu Valcea, este si mai pragmatica in calcule: "Din timpul alocat pregatirii, cam 80% il petrec citind carti de specialitate si cam 20% informandu-ma de pe internet. Nu stiu cat de mult cautam noi pe Google date pentru pregatirea la scoala. Mai degraba folosim motoarele de cautare pentru a gasi o melodie noua sau chestiuni de acest gen. As intra pe net mai degraba pentru a vedea oferte de apartamente sau pentru a gasi un job in strainatate".
INFO Wikipedia trebuie verificata din trei surse. Ce a patit Umberto Eco
Nimic nu este mai mai nesigur decat a ne intari argumentatiile cu "am citit pe Wikipedia", dupa cum multi am ajuns sa o facem. Acest lucru l-a constatat si scriitorul Umberto Eco, care a marturisit intr-un articol pentru Business Magazin ca Wikipedia ba l-a insurat cu "fiica editorului sau", ba l-a numit "primul din 13 frati". De-abia dupa ce gasim o informatie de pe Wikipedia si verificam din alte trei surse putem sa luam in considerare ca ar fi adevarata, ne sfatuieste Eco. Iar pataniile scriitorului sunt insignifiante fata de alte "boacane" ale Wikipedia care l-a anuntat mort pe senatorul Ted Kennedy (decedat luna trecuta) inca din ianuarie 2009. Si pe Serghei Brin, unul dintre fondatorii Google, Wikipidia il socotea la un moment dat "decedat la Moscova".


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000