Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu si Omar Hayssam. Hayssam ajutat de Basescu sa fuga din tara

Stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu si Omar Hayssam. Hayssam ajutat de Basescu sa fuga din tara

strong>Stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu si Omar Hayssam. Hayssam ajutat de Basescu sa fuga din tara!

Public astazi stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, si Omar Hayssam, sirianul devenit celebru dupa rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Intalnirea dintre cei doi a avut loc la 9 septembrie 2005, la sase luni de la arestarea sirianului, la cererea celui acuzat de terorism. El a spus ca are de comunicat date ce intereseaza siguranta nationala si ca vrea sa discute cu presedintele. In loc de date concrete, sirianul i-a reprosat generalului ca este inchis, desi i s-a promis altceva.

Sirianul ii spune la un moment dat ca: “Intre timp, asa cum stiti, au fost cateva intalniri cu Presedintele. Si atunci, eu chiar am inceput sa intreb de presiunile care se faceau asupra mea si domnul Presedinte chiar mi-a spus: «Iti iei copiii si du-te in America! Eu sunt Presedintele Romaniei si ai toate garantiile!» I-am spus: «Domnule Presedinte, uitati, speculatiile de care a aflat presa, sunt monitorizat..». «Nu, te rog frumos sa stai linistit, eu iti garantez ca nu se atinge nimeni de un fir de par de al tau!».

Dupa rapirea jurnalistilor, la 27 martie 2005, Hayssam a avut trei discutii la Cotroceni, una cu generalul Degeratu, pe 29 martie, si doua cu presedintele, pe 1 si pe 3 aprilie. Pana acum, din relatarile lui Traian Basescu stiam ca Hayssam il ruga sa-l trimita in Irak. Din discutia cu generalul, pare ca, in plina criza a ostaticilor, presedintele era dispus sa promita multe ca sa-i vada liberi pe rapiti. A doua zi, pe 4 aprilie, sirianul a fost arestat. In aceeasi zi, in Irak se operau 9 arestari din grupul care a organizat rapirea initiala. Ostaticii au fost eliberati abia in mai.

O dezvaluire precum cea pe care o facem astazi nu are nevoie de nici o introducere. Pe 9 septembrie 2005, generalul Constantin Degeratu, consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala, a avut o discutie cu Omar Hayssam. Sirianul era deja arestat de sase luni sub acuzatia de terorism. Desi avem toata conversatia dintre cei doi, ramåne o enigma. Intålnirea a avut loc intr-o locatie a Jandarmeriei Romåne din Baneasa, in sediul Academiei de Politie sau in cel al Parchetului de pe långa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Discutia s-a purtat la cererea lui Hayssam, care transmisese ca vrea sa dea informatii privind chestiuni legate de siguranta nationala. De fapt, sirianul ceruse o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, despre care sustine ca l-a mai intalnit inainte de arestarea sa. Generalul il asculta pe arestat, fara sa-l contrazica prea tare, cand acesta spune ca personal presedintele i-a promis ca nu i se va intampla nimic daca ziaristii rapiti sunt eliberati. E un lucru nou. Pe care Hayssam nu l-a spus nici in scurtele interventii la televizor dupa fuga sa, nici in declaratia notariala trimisa din Liban. Ba nu. O mai afirma undeva, dar sa nu anticipam lucrurile...

Eu am fost fidel si voi fi fidel pana la capat
C. Degeratu: Si pentru a ma intelege, ultima discutie pe care am avut-o mai demult, daca mult e o luna de zile. Este ultima noastra sansa de a purta aceasta discutie. Aveti ceva de comunicat? Da? Incercam sa elucidam problema, mi-a cerut domnul Presedinte, si din punctul de vedere al atributiilor pe care le am, pot sa ascult si pot sa cumpanesc. Sigur, ceea ce pot sa va promit este ca consemnez si sa informez corect tot ceea ce credeti ca e de interes. O sa tin bine minte, sa aveti garantia deplina ca ceea ce o sa spuneti o sa ii transmit domnului Presedinte cat se poate de corect.
O. Hayssam: Dar atunci...

C. Degeratu: Nu am stiut cat de urgenta este prolema si am notat ca atare si am transmis-o institutiilor sa verifice, dar lucrurile s-au precipitat in seara aceea (29 martie 2005, n.n.).
O. Hayssam: Da, e vorba de imaginea Presedintelui.

C. Degeratu: Ni s-a comunicat ca vreti sa spuneti lucruri care pot sa intereseze securitatea nationala si, conform atributiilor, m-am implicat in aceasta problema.
O. Hayssam: Eu am scris cateva lucruri si daca domnul Presedinte considera ca sunt importante si trebuie mers mai departe, fie vin la dumneavoastra, ori la dansul personal, oricand. Domnule general, in chestiunea asta cu jurnalistii sunt si alte aspecte pe care nu mi le-a solicitat nimeni. Eu am fost fidel si voi fi fidel pana la capat.

C. Degeratu: Legate de aceasta problema? Nu.
O. Hayssam: Nu, nu.

C. Degeratu: Am inteles.
O. Hayssam: Deci, Munaf odata mi-a spus ca vrea sa plece in Irak si ca doreste sa mearga si niste ziaristi cu el, ca sa ajunga la primul-ministru, pentru a facilita o afacere, ca avea intentia el sa devina ambasador sau consul al Irakului la Bucuresti. El avea ferma convingere ca Alawi va fi prim-ministru in continuare, prin seful lui de partid, cu care era in relatii de prietenie si de rudenie. In ceea ce ma priveste, eu, echipa de jurnalisti care erau interesati sa scrie despre copilul acela care a fost atacat, daca tineti minte. A fost un reportaj pe TVR 1, cu un copil cu picioarele retezate, care se zbatea. Se cauta o posibilitate sa fie operat in spital.

C. Degeratu: N-am fost in tara. Asta a determinat gestul dumneavoastra?
O. Hayssam: Da, asta ma intereseaza, daca puteti sa aduceti acest copil, eu il operez pe banii mei. Fac un act de caritate. Eu am mai fost in Yemen in 2004, am adus marinari romani, unul dintre ei era condamnat la moarte. L-am adus pe banii mei, pe relatiile mele si nu am cerut nimic.
I-am spus: “Din toata plecarea asta a ta, pe mine ma intereseaza acest copil”, lucru care mi-a fost confirmat de ambasadorul Romaniei la Bagdad si de Marie-Jeanne. Si cand au ajuns ei la copil, m-au sunat ca sunt bine sanatosi si m-au intrebat: “E bine sa il aducem in Romania?” Cum sa zic? Scopul si inima. Lucrul care ma intereseaza si este important si vreau sa-l sustin: intalnirile se faceau la fostul sediu al Omniasig, pe strada Comana nr. 18.

C. Degeratu: Intalnirea cui?
O. Hayssam: Si ale mele, si ale lui Munaf. Fiind prieten cu el, ne intalneam aproape in fiecare zi acolo. Doctorul Yassin stia de treaba asta. Intre doctorul Yassin si Munaf au avut loc multe discutii inainte de plecare. Doctorul Yassin a mai avut o problema in 2003 cu un asociat de-al lui care a fost rapit la Bagdad. Si chiar el s-a ocupat de negocierea si de eliberarea lui. Nu stiu dumneavoastra daca cunoasteti.

C. Degeratu: Parca.
O. Hayssam: Deci, el ne povestea cum s-a intamplat. I-a povestit lui Munaf, ca au cunostinte comune, deci au avut loc cateva discutii inainte de plecare. Dupa plecarea lui Munaf, eu am vorbit de doua sau de trei ori cu el la telefon si imi spunea activitatile: “Suntem cu ambasadorul, am avut intalnire cu primul-ministru”, pe urma a venit stirea ca au fost rapiti. Asa cum stiti. Eu am fost la dumneavoastra, dupa aceea am fost la Yassin si i-am spus: “Uite, am primit doua apeluri scurte”. Zice: “Bine, bine, lasa ca o sa merg eu in Irak si o sa rezolv”.

Asa cum stiti, au fost cateva intalniri cu presedintele
C. Degeratu: Deci asta a fost.
O. Hayssam: Prima lui reactie. Si el spune acum ca a sunt la Ministerul de Interne si nu stiu ce. Deci, in fata mea a sunat. Inainte de a pleca la aeroport, l-am prins eu. El a intrat la domnul Presedinte, eu n-am intrat. Si cand a iesit a zis: “Uite, domnul Presedinte a zis sa nu mergi impreuna cu mine”. A plecat el in Irak asa cum v-am spus. De acolo am tinut legatura cu el tot timpul.
I-am raspuns la tot ce-a solicitat, ce-a vrut. Intre timp, asa cum stiti, au fost cateva intalniri cu Presedintele. Si atunci, eu chiar am inceput sa intreb de presiunile care se faceau asupra mea si domnul Presedinte chiar mi-a spus: “Iti iei copiii si du-te in America! Eu sunt Presedintele Romaniei si ai toate garantiile!” I-am spus: “Domnule Presedinte, uitati, speculatiile de care a aflat presa, sunt monitorizat...”. “Nu, te rog frumos sa stai linistit, eu iti garantez ca nu se atinge nimeni de un fir de par de al tau!” “Bine, domnule Presedinte, cum spuneti, mergem la orice, la orice posibil”. Si Presedintele a cerut sa mai mearga cineva sa-l ajute pe doctorul Yassin. Si intre timp eu am fost arestat. Ce este relevant si i-am spus si domnului Presedinte: eu am refuzat sa dau pana acum orice declaratie, sa nu fie intrepretata sau sa inceapa cineva sa faca tot felul de speculatii si sa spuna: “Uite, Omar...” Cand s-a intors Yassin, eu am fost chemat la sediul Academiei de Politie, la Baneasa, pentru intrebari, ancheta. Si acolo era si doctorul Yassin. Inauntru, la masa, doctorul Yassin vorbea cu mine ca un anchetator. Pe urma, el mi-a facut cu ochiul si mi-a zis: “Vrei sa iesim afara, sa vorbim?” Iesim afara. Si cand am iesit afara, l-am intrebat: “Doctore Yassin, ce se intampla? Ce stiti? Care este povestea?” Raspunsul lui a fost: “Te rog sa stai linistit, oamenii sunt intr-o locatie sigura, treburile se vor rezolva cat de curand si te rog sa stai linistit”. Chiar cand eram atunci in ancheta, aparuse la televizor ultimatumul acela. Mi-a zis sa stau linistit, ca de acum incolo sunt chestiuni tehnice si chestiuni pur electorale. Ce inseamna? De unde a venit asta? Eu am fost arestat in noaptea asta si am fost adus la Presedinte in acest sens: “Vreau sa stai linistit, pentru ca intr-o luna cel mult se vor lamuri lucrurile”. Pe urma s-a intamplat ceva. “Sunt de acord, bun, dar fa-ma sa inteleg, ce se intampla, ce e cu mine, ca de ce sa fiu...” Zice: “Te rog, trimite pe cineva sa vina la domnul Presedinte, cred ca a fost un tradator, poate ca tu ai fi vrut sa mergi acolo sa sprijini, nu, sa ma ajuti? Si cred ca din cauza asta esti acum aici, dar vom lamuri toate aspectele astea cu domnul Presedinte si in maxim o luna tu vei iesi, ca tu nu ai nici o implicatie in chestiunile astea, eu stiu clar”. “Cum spui dumneata, daca asta e, stau si 2, si 3, si 5, si 6, daca este nevoie”. Zice: “Nu, nu, nu, nu este nevoie, intr-o luna de zile maxim tu esti afara”. Zic: “Dar ce se intampla, de ce nu vin oamenii acasa?” Zice: “Domnule, eu m-am agitat, am facut tot, sunt intr-un loc sigur, ceea ce se intampla de acum inainte sunt chestiuni pur tehnice, pur electorale sau ceva de genul asta, tu sa stai linistit”. “Cum sa stau linistit, ca eu am 7 copii, am 5.000 de angajati, eu n-am nici un fel de contributie in treaba asta, stii bine, treaba mea era cu copilul acela, era un act de caritate in comparatie cu ce au facut bulgarii si ce au facut polonezii”. Si noi daca am crescut in Romania, suntem in Romania, e bine sa dam un pic de imagine romaneasca. Si chiar doctorul Vasile Ion, tatal lui Marie Jeanne, cred ca a declarat si dansul, am vazut in declaratia lui ca l-a sunat Marie Jeanne si l-a intrebat daca se poate sa-l opereze (pe copilul cu picioarele retezate, n.n.). “Lucrurile sunt putin... Te rog sa stai linistit, ca acum asa a cazut, voi vorbi eu cu seful si sa stai linistit”.

Simt ca nu mai sunt sustinut de domnul presedinte
O. Hayssam: Eu tot ce am facut... a zis sa stau linistit si a trebuit sa stam. Am stat, am evitat sa dau orice fel de declaratie in fata procurorului, nicaieri, nici avocatii nici... Si atunci am incercat sa-l sun, ca sunt retinut. Am stat o luna, doua, trei, n-am scos un cuvant si pe urma i-am scris sa-mi spuna ce se intampla. Mi-a spus: “Vorbesc eu cu seful cel mare”. Si eu zic: “Treburile se incurca si eu sunt printre cei mai de la fund. De ce? De unde asta?” Nu mi-a raspuns. Chiar am trimis o scrisoare catre domnul Presedinte, i-am trimis-o lui Yassin, nu stiu daca a dus-o, n-a dus-o, n-am de unde sa stiu, nu stiu absolut nimic, eu am trimis de doua ori: “Domnule Presedinte, va cer un minut”. Doua minute i-am solicitat si procurorului. Si acum cateva zile, cand am fost audiat personal, in fata, jos, am cerut voie de la domnul procuror sa vorbesc cu el. Eram aici si zic: “Ce se intampla? Mi-ai zis de acum cinci luni ca tu controlezi totul, ca totul e OK, ca tu esti alaturi de domnul Presedinte si eu sunt alaturi de domnul Presedinte, dar de ce sunt eu acum inca aici si vad ca mai am un pic si ajung la judecata. De ce sa fiu eu condamnat degeaba?! Copiii mei sufera, familia mea sufera. Mi s-au dus toate afacerile. Sa nu-ti vezi tu familia?!” La care imi raspunde, tot aici: “Te rog frumos sa stai linistit ca eu am vorbit cu domnul Presedinte si o sa-ti dea drumul in curand”. “De ce eu? De ce chestiunea asta?!” Si zice: “Te rog frumos sa stai linistit, ca eu am vorbit cu domnul Presedinte” si pe urma a intrat inauntru si am cerut eu sa mai iasa o data. Zic: “Domnule, n-am terminat. Mai lasati-ma, ca vreau sa mai vorbesc cu el”, ca fiind cu escorta, ma tineau, si pe urma iese si-mi zice: “Mai, ma simt si eu in pericol de acum si ma simt ca sunt lasat, nu mai sunt sustinut de domnul Presedinte”. Am trimis doua scrisori pentru domnul Presedinte. Cum v-am zis adineauri, eu chiar nu stiu ce sa fac! I-am zis domnului procuror, ca tot a insistat sa dau declaratie, nu e nici o problema sa dau declaratie, dar cu avocati. Nu vreau sa arat niciodata ca vorbesc prostii, ca vorbeste gura fara mine. Va rog eu frumos! Faceti in asa fel sa fie cineva langa mine doua minute inainte sa ma apuc sa dau orice declaratie, ca daca ma apuc sa dau declaratii, avocatii stiti cum sunt. Acum e cu tine, ca-l plateste, poimaine...
Asigurarile dansului nu aveau acoperire la presedinte

C. Degeratu: Da, e usor sa ajunga declaratiile in presa. Omeneste vorbind, sunt interpretabile.
O. Hayssam: Da, asa. Si zic: “Domnule procuror, daca ajung in instanta, trebuie sa dau declaratii. Si va dati seama cum apare chestiunea asta in Romania”. Domnul Presedinte mi-a dat o chestiune. Exact astea sunt cuvintele: “Omar, nu-ti fa nici o grija! Ia-ti copiii si du-te la munte, cat sunt eu Presedintele Romaniei iti garantez ca n-o sa ti se intample nimic”. La ultima intalnire, zice: “Te rog frumos, vorbesc cu el, este omul cu care trebuie sa tinem legatura. Inca doua zile in plus”. Timp de doua zile am stat. Si asta e un aspect, sa zic cel mai important.

C. Degeratu: Inteleg.
Intr-o anumita masura nu inteleg aspectul pe care s-a bazat Presedintele. Presedintele chiar nu se implica in problemele stricte ale Parchetului. Asigurarile dansului nu aveau acoperire la Presedinte. Nu putea sa-i promita asa ceva. Acoperire. De ce a procedat asa, nu-mi dau seama.
O. Hayssam: Nu, domnule, aplicarea...

C. Degeratu: Inteleg, asigurarile date de dansul, ca venind din partea Presedintelui, nu cred ca pot fi considerate temeinice, pentru simplul motiv ca Presedintele nu s-a amestecat in ancheta, ca atare. Nu se amesteca.
O. Hayssam: Va imaginati pentru mine si declaratia Presedintelui, ca urmeaza actelor date de procuror, ca Omar Hayssam este vinovat. Eu sunt deja condamnat cu aceste declaratii. Nevinovat! Deci ma are pe constiinta toata viata! Stie domnul Presedinte ca am sapte copii minori. Eu sunt de 24 de ani in Romania. N-am deranjat pe nimeni, n-am facut nimic. Aveti toate rapoartele SRI-ului, sunt cei mai in masura sa stie. Toate speculatiile astea! Presa nu poti sa controlezi! Fiecare a inceput sa spuna.

C. Degeratu: Se intelege. Nu poti s-o controlezi. Fiecare spune ce vrea si intelege.
O. Hayssam: Inteleg ca este un razboi intre domnul Presedinte si PSD si toata lumea. Eu
n-am nici o vina! N-am nici o implicare in chestiunea asta. Va rog sa ma credeti! Nici un gram! Au fost cuvintele lui, acolo, cand m-a scos afara, ca eram la masa, si el in fata procoruroului zice: “Hai, domnule, ca sunt oameni. Vrei sa iesim? Ne permiteti, domnule procuror, sa iesim afara?” Si am iesit afara. Zice: “Stai linistit, ca am gasit un loc sigur. Eu am aranjat totul si va fi bine. Se vor intoarce cåt mai repede si de acum incolo sunt niste chestiuni pur electorale si pur tehnice”. Si eu am zis ca domnul Presedinte este innebunit de ceea ce se intampla acolo si dupa aceea, dupa ce am vazut ce se intampla acolo si cand a declarat domnul Presedinte ca oamenii sunt in siguranta, am facut legatura cu ce mi-a zis el si am tacut.

C. Degeratu: Confirmam. Aveti o explicatie, ce explicatie ar fi ca ceea ce s-a intamplat s-a intamplat in mod natural sau a fost o rapire sa zicem aranjata?
O. Hayssam: Va rog sa ma credeti ca eu, in capul meu este, cum sa va spun, va dati seama, in arest nici nu stiu cum sa ma gandesc, in nici un fel. Ce se intampla, ca exact astea au fost cuvintele lui si nu stiu ce a facut Munaf si asta, dar zice: “Stai linistit, oamenii se intorc, o sa fie bine. Ce urmeaza acum sunt chestiuni electorale”. Domnule, daca asa zice!
In partea a doua a discutiei dintre generalul Constantin Degeratu si Omar Hayssam, sirianul sustine ca majoritatea mesajelor dinspre Cotroceni i-ar fi venit prin doctorul Mohamad Yassin, ale carui instructiuni le-ar fi urmat cu sfintenie incepånd cu 29 martie 2005 (la doua zile de la rapire). Prea mult nu a avut de ascultat, pentru ca pe 4 aprilie a fost arestat. In esenta, sirianul spune ca nu vrea sa vorbeasca, dar va sfårsi prin a o face daca “intelegerile nu se respecta”. Care intelegeri sau daca au existat ele, numai el stie si e imposibil de abordat, in conditiile in care nici macar Ministerul de Externe nu poate confirma daca Omar e liber sau inca arestat in Siria!

In situatia in care va aflati, sunteti obligat sa spuneti adevarul
C. Degeratu: De cand il cunoasteti? De cati ani? Inteleg ca v-ati intalnit frecvent cu dansul.
O. Hayssam: Noi ne cunoastem de cativa ani, dar in luna noiembrie 2004, cand dansul a venit aici, eu am avut un control pe linie economica, chiar ordonat de PSD. Incercau sa ma scoata un pic din mana. Atunci a venit dr. Yassin, care avea disponibilitatea sa ajunga la... Eu i-am multumit si i-am zis ca nu am nevoie de obladuire sau ceva de genul acesta. Eu am sprijin din partea lui Vacaroiu: “In alta ordine de idei, sunteti sigur alaturi de noi?” Domnule, sincer sa fiu, pentru mine el e mai simpatic de o mie de ori decat Nastase sau altii. Am fost chemat apoi la Parchet. Niste straini vin in tara respectiva, dar cum s-a controlat? Dar treaba aia cu intreceptarile, discutiile mele? Cum puteam sa ma gandesc la asa ceva?

C. Degeratu: Cum va explicati evolutia cazului dumneavoastra?
O. Hayssam: Cred ca sunt lucruri care nu se stiu si sunt importante.

C. Degeratu: Daca doriti ca dumneavoastra sa-i transmiteti direct Presedintelui o scrisoare. Nu stiu daca.... Traseul este destul de complicat. Ma voi interesa.
O. Hayssam: E viata mea si a copiilor mei in joc.

C. Degeratu: Inteleg.
V-am promis de la inceput ca il voi informa pe Presedinte absolut corect despre aceasta discutie. Ce va decide dansul este la latitudinea sa si va decide ce crede.
O. Hayssam: Sunt alte aspecte pe care vreau sa le prezint.

C. Degeratu: In legatura cu cazul dumneavoastra?
O. Hayssam: Nu.

C. Degeratu: Despre alte aspecte? Sigur, in situatia in care va aflati, sunteti obligat sa spuneti adevarul, numai adevarul si tot adevarul. Daca nu ati aflat, sunteti obligat prin lege sa spuneti nu doar adevarul si numai adevarul, ci tot adevarul despre ceea ce stiti, asta este principiul sub care justitia functioneaza. Dar inteleg rezervele dumneavoastra in situatia de fata, de a spune atat cat credeti de cuviinta.
O. Hayssam: Dar este suspect, e suspect. In acest caz vreau sa va spun, domnule general, vreau sa transmit ca trag de mine procurorul si procurorul militar adjunct.

C. Degeratu: E firesc sa dati declaratiile, pentru ca anchetatorii trebuie sa...
O. Hayssam: Si l-am rugat pe el, in chestiunile astea. Si procurorului i-am spus. Cred ca am scris declaratiiile de vreo zece ori. L-am intrebat: “Ce sa fac?! Spune-mi ce sa fac?” Ca eu nu am indemnat, nu am lucrat. Ca aveti declaratia mea. Ce, cu voia mea? Prefer sa stau zece ani in inchisoare decat sa platesc pentru ce a facut Munaf. Pentru ca acum imi dau seama ca... Pe mine nu m-a interesat sa ies in fata. Asta este.

Yassin de fiecare data a zis: „Mergem pe varianta asta“
C. Degeratu: Sincer, eu nu sunt foarte implicat in ancheta sau in analiza, pentru ca e o problema de securitate nationala, pentru ca cu astea au altii de-a face, e normal, nu ma priveste.
O. Hayssam: Nu sunt un...

C. Degeratu: Am inteles. Concluzia mea de pana acum, e normal, eu il voi informa pe Presedinte, corect, asupra ceea ce am discutat, dansul va decide ce va decide si cred ca in mod sigur va lua o decizie. Daca ceea ce mi-ati spus mie sau si alte lucruri daca doriti sa le puneti pe hartie, in prezenta avocatului, o alta declaratie, nu stiu, sa vorbesc cu procurorul sa vedem ce posibilitati exista, va garantez ca acea scrisoare, asa cum o scrieti, nu poate sa ajunga la primul-ministru. Daca ajunge la primul-ministru, nu stiu.
O. Hayssam: Domnule general, din cele spuse pana acum eu sunt convins ca dumneavoastra ati inteles.

C. Degeratu: Am inteles. Stati. Poate credeti ca vreti sa fiti sigur ca ajunge mesajul, nu stiu, poate discutam.
O. Hayssam: Nu stiu, dumneavoastra sunteti unul dintre oamenii pe care...

C. Degeratu: Nu, am aflat de la avocatul dumneavoastra, am inteles ca ati trimis, prin Yassin, domnului Presedinte, o scrisoare, din cate am inteles.
O. Hayssam: Dar am spus ca eu nu am cum sa trimit domnului prim-ministru. Sunt in arest.

C. Degeratu: Daca doriti, ca sa fiti sigur ca Presedintele si vede mesajul dumneavoastra, nu doar il aude.
O. Hayssam: Multumesc.

C. Degeratu: Am inteles! In esenta, dumneavoastra nu aveti nici o legatura cu aceasta rapire, exact cum s-a intamplat, ca din greseala vi
s-au trecut... Vreau sa va reamintesc, ca sa fiu sigur ca am inteles lucrurile, ca scopul, interesul dumneavoastra vizavi de aceasta misiune a fost acela de a aduce acel copil in tara.
O. Hayssam: Absolut.

C. Degeratu: Si ca l-ati inteles pe Munaf ca interesul de a da acele declaratii legate de accesul in anumite medii politice este rational si ca atunci cand a aparut aceasta problema, dumneavoastra ati actionat asa cum, in permanenta, la cum v-a solicitat, v-a propus, v-a cerut doctorul Yassin, care de fiecare data a zis: “Mergem pe varianta asta, asta este situatia, nu mai risti”. Deci, cam astea ar fi problemele.

„Bai, ce te-a mancat in fund sa discuti?“
O. Hayssam: N-am iesit din vorba lui un milimetru. Stiti foarte bine, de cand m-au luat. Deloc, bun si eu eram disperat, era o disperare in care eu am vorbit cu mult calm, era o disperare atunci care punea totul in miscare. Trebuie sa dam informatii la celula de criza. La directorul la... E primul lucru pe care i l-am spus: “Te rog, informeaza celula de criza de la Externe”.

C. Degeratu: Da, mesajul la celula de criza.
O. Hayssam: Eu nu m-am confruntat niciodata cu asa ceva, ca sa mai stiu. Eram disperat cand l-am dus la aeroport pe doctorul Yassin. Este un avocat pe care il aveam eu inainte, Liviu Turcu, care spune: “Domnule, ar trebui sa dam tot la presa...” Zic: “Domnule, nu vorbesc cu nimeni, pentru ca nu e bine”. Si acel avocat mi-a zis ca: “Daca v-au cerut bani pentru rascumparare, ar trebui sa informezi opinia publica, e bine sa informezi opinia publica, sa spunem: «Domnule, e o banda de talhari, care v-a cerut bani, si cu asta basta»”. Si atunci cand m-am intalnit cu Yassin, i-am zis: “Yassine, ce zici tu?” Inainte, cu mult inainte l-am intrebat, as zice: “Mai lasam”. Si atunci, cand l-am dus la aeroport pe domnul Yassin, l-am intrebat: “Ce sa fac, domnule Yassin? Eu sunt innebunit”. Zice: “Domnule, spune si tu cateva cuvinte acolo, linisteste opinia publica si o sa vedem”. Deci nu a fost intiativa mea. Cand am fost chemat la domnul Presedinte, primul lucru, cand am intrat, mi-a zis: “Bai, ce te-a mancat in fund sa discuti?” Si atunci i-am zis: “Domnule Presedinte, nu a fost initiativa mea”.

C. Degeratu: Ce altceva credeti ca s-ar mai putea face, in situatia asta?
O. Hayssam: Ce credeti dumneavoastra, ce ganditi, eu sunt la dispozitie, vreau sa arat clar nevinovatia mea si iesirea mea din aceasta piesa. Am sapte copii acasa care stau si plang in fiecare seara, am patruzeci si sase de nepoti care traiesc prin mine, toti minori.

Cand m-au arestat, aveau facute 3-4 dosare economice cu mine
C. Degeratu: Am inteles, prin ce ne sprijiniti?
O. Hayssam: Prin orice directie, orice privinta eu va stau la dispozitie, orice. Va rog sa ma credeti ca nu sunt tradator, ca nu am treaba cu nimeni, nu imi pasa de nimeni. La prima discutie la care ne-am intalnit, la domnul Presedinte, a zis: “Lasa-i dracului pe...” si inclusiv mie mi-a zis lucrul asta, sa pregatesc, sa ajutam pe omul asta. Si eu spuneam: “Eu vreau sa dau o mana de ajutor” chiar in ziua in care am inceput sa spun prostii, eu am vrut sa fug din tara. Pe urma am spus, la un moment dat: “Dar de ce sa plec? Daca eu plec, or sa spuna ca sunt vinovat”. Si atunci mai bine plecam, spuneau ca sunt vinovat, pe copiii mei. Nu sa stau acum sa fiu amenintat cu zece, cincisprezece ani de inchisoare (pana la urma a fost condamnat la 20 de ani, n.n.). Pentru ce? Pentru incriminare din partea lui Munaf? Nu exista, nu exista, pur si simplu el s-a vazut acolo, s-a facut intelegere intre el si americani, pentru ca eu nu pot sa cred ca el era... Si chiar el mi-a spus mie: “Orice s-ar intampla cu mine sau familia mea, te rog frumos”, asta e prietenul nostru. ~sta este si primul lucru pe care l-am facut cand am aflat... primul lucru pe care l-am facut, am sunat atunci la ambasada americana.

C. Degeratu: Am inteles.
O. Hayssam: Si stie si sotia lui, ca stau in casa mea.

C. Degeratu: In ceea ce priveste rapirea ziaristilor sau si aspecte economice?
O. Hayssam: In ziua in care m-au arestat, aveau facute trei-patru dosare economice cu mine ( la data de 4 aprilie 2005, cand a fost arestat, mandatul s-a dat pentru infractiuni economice, dar era banuit de implicare in rapire, n.n.).

C. Degeratu: Cu dumneavoastra?
O. Hayssam: Acelea...

C. Degeratu: Cu intentia de a bloca investigatia.
O. Hayssam: Nu, deci eu stau si am plecat pe deviza asta si in relatiile mele cu... O chestiune mai mult decat cretina, si am scris, primul lucru am scris doua scrisori domnului Presedinte ca sa fiu primit, subiecte comune, va rog sa ma credeti ca nu am deschis gura nicaieri, iar acum, oamenii stiu, nu? Mai rau decat sa ma tina aici ce ar putea fi?! Noi nu avem ce sa facem.

C. Degeratu: Bine, ia ziceti. Situatia aceasta economica nu a intrat in aria campului coalitiei de guvernamant. E vorba de securitate economica.
O. Hayssam: Situatia economica. Domnule general, eu, starea mea de spirit...

C. Degeratu: Stiu, asta e o problema care va trebui clarificata. Si asa cum este, despre libertate, lucruri despre care... securitatea nationala si relatiile economice.
O. Hayssam: Tu mi-ai facut un dosar acum, l-am citit in 2003 sau in 2002 si
s-a emis un mandat de arestare. Acum rezolva-ma, dar nu acum. Deci, sunt niste chestiuni care, la inceput, instanta sa dea un mandat de arestare pe trei luni, in urma a ceea ce a aparut in mass-media: “Teroristii”. Terorismul e cel mai dur, cea mai periculoasa chestie in presa. Si am spus de o mie de ori, condamnati-ma pentru ce vreti, dar nu pentru terorism, pentru ce vreti, pentru ca nu sunt. N-am omorat o gaina in viata mea, n-am dat o palma la nimeni. Luati-mi cazierul, luati-va dosarele mele. Toate speculatiile cum spun, ca am avut dosar cu dare-luare de mita. Pai, tu, Parchetul, nu poti sa spui este sau nu este, este Parchetul General. Nu exista, nu a existat asa ceva. Da, domnule, eu pot sa spun. Deci, eu, in primul rand, sunt trup si suflet alaturi de voi. Daca imi spuneti, domnule, fa asa, asa fac. Asta-i tot.

Astept sa ma cautati azi, maine, ca sa-mi spuneti
C. Degeratu: Sa inteleg ca ati avea astfel de relatii?
O. Hayssam: Daca doreste domnul Presedinte, facem tratative. Eu am spus si in alte declaratii.

C. Degeratu: Sa gasim o modalitate. Sunt niste combinatii.
O. Hayssam: Da, sigur. Dosarul nu-l putem recuza pentru ca e nedrept. Deci ei au facut un dosar si m-au acuzat pe mine de spalare de bani. Si i-am dat domnului Presedinte contul inregistrat. Si au inceput sa apara mai multe dosare economice la un loc.

C. Degeratu: O sa-i aduc la cunostinta domnului Presedinte. Domnul Presedinte va decide cine cu ce. Dar daca crede despre lucrurile astea ca putem stabili cercul, suportul, stabilim ca este posibil sa vi se garanteze in conditiile date.
O. Hayssam: Amanunte la acele acuzatii.

C. Degeratu: Va asigur ca stradania mea este sa fiu absolut corect in intreaga cale si mesajul va fi inteles exact asa cum l-ati transmis.
O. Hayssam: Eu tot ce vreau sa arat este corectitudinea si neimplicarea in aceasta chestiune. Daca e o inscenare, este o inscenare in care am fost implicat fara sa stiu, fara sa vreau, pentru interese economice, alte interese. Pe Munaf, in general, il stiu ca unul din cei 52 cei mai cautati de americani. El in 2003 a incercat chiar o negociere sau un troc, un schimb cu americanii si nu s-a ajuns la o intelegere. Eu va spun aspectele astea, poate va ajuta.

C. Degeratu: La intelegerea a ceea ce s-a intamplat.
O. Hayssam: Sa spunem sau sa nu spunem.

C. Degeratu: Nu stiu daca a fost corecta intalnirea.
O. Hayssam: Asta e o discutie, daca ajunge afara...

C. Degeratu: Da, ar putea fi folosita de presa intr-un mod daunator.
O. Hayssam: Foarte urat.

C. Degeratu: Desi nu vad elemente de ilegalitate. Domnul Presedinte va decide, dar justitia este independenta.
O. Hayssam: Se incearca sa se arunce spre mine. Au incercat sa zica in presa ca e o chestiune legata de servicii. Si nu scot un cuvant. Eu nu sunt turnator si n-am fost si nu vin.

C. Degeratu: Am inteles.
O. Hayssam: Atunci astept sa ma cautati azi, maine, ca sa-mi spuneti in directia asta, in directia asta. Cum ma indrumati, asa fac.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000